گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان بهمن ماه 1402
تهیه وتنظیم گزارشات :علی فروتن، سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی
تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان بهمن ماه 1402 شمسی است. این گزارش به صورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییتهای زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانههای اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودییتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
شماری از شهروندان در زاهدان بازداشت شدند
روز جمعه بیست و نهم دی ماه ۱۴۰۲، شماری از شهروندان در زاهدان بازداشت شدند.در این گزارش آمده است، به دنبال اعتراضات روز جاری شهروندان در اعتراض به حمله نظامی پاکستان به مناطقی از شهرستان سراوان، شماری از این شهروندان از جمله سه تن از اعضای انتظامات مسجد مکی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.در این گزارش به هویت، تعداد دقیق و محل نگهداری آنان اشاره ای نشده است.روز پنجشنبه در پی حمله موشکی و پهپادی ارتش پاکستان به شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان ایران، دستکم ۱۲ نفر کشته و مجروح شدند. این حمله که در پاسخ به حملات اخیر ایران به خاک پاکستان انجام شد، منجر به کشته شدن سه زن و چهار کودک و همچنین مجروح شدن چندین فرد دیگر شد. .( هرانا,1 بهمن 1402)
حسین علیمرادی جهت اجرای حکم حبس احضار شد
حسین علیمرادی، روحانی اهل سنت، جهت اجرای حکم حبس احضار شد.در این گزارش آمده است؛ بر اساس ابلاغیهای که این روحانی اهل سنت دریافت کرده، باید روز چهارشنبه چهارم بهمن ماه ١۴٠٢، خود را به دادگاه ویژه روحانیت همدان معرفی کند.چندی پیش، آقای علیمرادی توسط دادگاه ویژه روحانیت همدان از بابت اتهامات اقدام علیه امنیت ملی کشور و تبلیغ علیه نظام به شانزده ماه حبس محکوم شد. وی در تاریخ یکم آذرماه به شعبه مذکور احضار شده بود.حسین علیمرادی، امام جماعت مسجد “ابراهیم خلیل الله” سنندج و مدیر مدرسه علوم دینی و حفظ قرآن “ابراهیم خلیل الله” در فروردین ماه سال جاری نیز از بابت اتهام “تشویش اذهان عمومی” توسط دادگاه ویژه روحانیت همدان به دو سال حبس تعلیقی محکوم شده بود.این روحانی اهل سنت پیشتر در اسفندماه ۱۴۰۱، به دادگاه ویژه روحانیت همدان احضار و برای دومین بار روز سه شنبه پانزدهم فروردین ۱۴۰۲، برای اخذ آخرین دفاع به این دادگاه احضار شد.( شبکه کلمه,7 بهمن 1402)
شماری از شهروندان در زاهدان بازداشت شدند
بازداشت شماری از شهروندان زاهدان از جمله سه تن از اعضای انتظامات مسجد مکی در روز جمعه ۲۹ دی ماه است. این افراد به وسیله ماموران لباس شخصی با خشونت بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.درباره هویت بازداشتشدگان، تعداد دقیق و محل نگهداری آنها هنوز خبری منتشر نشده است.شماری از شهروندان در زاهدان روز جمعه در اعتراض به حمله موشکی پاکستان به استان سیستان و بلوچستان با برگزاری تجمع علیه جمهوری اسلامی و پاکستان شعار سردادند.( شبکه کلمه ,1 بهمن 1402)
صدور حکم شش ماه حبس برای یکی از فیلمبرداران مسجد مکی زاهدان
«ابوبکر توحیدی(میربلوچزهی)» فرزند مولوی نعمت الله توحیدی، فیلمبردار دارالعلوم مکی زاهدان که در ۱۵ آبان ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در یکی از ایست و بازرسی های داخل شهر زاهدان بازداشت شده بود به شش ماه حبس تعزیزی محکوم شده است. این شهروند بلوچ در یکی از ایست و بازرسی های زاهدان بازداشت به مدت ۳۵ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان و در تاریخ ۱۹ آذر ماه سال جاری به زندان مرکزی زاهدان منتقل شده بود.از اتهامات مطروحه علیه این شهروند که به ۶ ماه حبس محکوم شده اطلاعی در دسترس نیست. (شبکه کلمه,2 بهمن 1402)
انتقال «ماموستا فرهاد سلیمی» به سلول انفرادی جهت اجرای حکم اعدام
روز ( یکشنبه، اول بهمن ماه ۱۴۰۲)، از انتقال «ماموستا فرهاد سلیمی» زندانی عقیدتی – سیاسی اهل سنت کُرد، پس از ۱۴ سال حبس به سلول انفرادی برای اجرای حکم اعدام خبر داد. از آبان ماه سال جاری تاکنون سه تن از هم پروندهایهای او به اسامی قاسم آبسته، ایوب کریمی و داوود عبداللهی در فواصل زمانی مشخص به سلول انفرادی منتقل و اعدام شدند.«ماموستا فرهاد سلیمی» متولد ۱۳۵۷، اهل سقز، در تاریخ ۱۹ بهمن ماه ۱۳۸۸ توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و به «محاربه»، «افساد فی الارض»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در گروههای سلفی» متهم شد.( شبکه کلمه, 2 بهمن 1402)
اجرای حکم اعدام فرهاد سلیمی زندانی مذهبی کُرد پس از ۱۴ سال
سحرگاه سهشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۲ (۲۳ ژانویه ۲۰۲۴)، حکم اعدام فرهاد سلیمی، زندانی مذهبی کُرد و اهل سقز در حالی که چهاردهمین سال از محکومیت بدون حق مرخصی خود را سپری میکرد، در زندان قزلحصار کرج اجرا شد. این زندانی مذهبی روز یکشنبه به سلول انفرادی منتقل شده و اجازه آخرین ملاقات وی با خانواده را ندادهاند و به آنها گفته شده که فردا برگردند. این خانواده امروز که برای ملاقات آخر به زندان مراجعه کرده بودند به آنها گفته شده حکم اعدام فرزندتان اجرا شده است.سازمان حقوق بشری ههنگاو ضمن محکومیت شدید اجرای اعدام فرهاد سلیمی، اعلام میکند که این زندانی سیاسی در یک پروسه کاملاً غیر شفاف، ناعادلانه و غیرقانونی توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود.اجرای حکم اعدام این زندانی در حالی است که، فرهاد سلیمی به همراه سه همپرونده خود انور خضری، خسرو بشارت و کامران شیخه، از روز شنبه ٩ دی ماه ١٤٠٢ (٣٠ دسامبر ٢٠٢٣)، در زندان قزلحصار کرج اقدام به اعتصاب غذا کردند.این زندانیان در اعتراض به اجرای حکم داوود عبداللهی، زندانی همپرونده خود و بالاگرفتن احتمال اجرای حکم اعدام خودشان دست به اعتصاب غذا زدند. طی چند ماه گذشته سه نفر دیگر از همپروندهایهای فرهاد سلیمی به نامهای، داوود عبداللهی، ایوب کریمی و اقاسم آبسته در همین زندان اعدام شده بودند.
فرهاد سلیمی، انور خضری، قاسم آبسته، داوود عبداللهی، خسرو بشارت، کامران شیخه و ایوب کریمی، روز ۱۶ آذر ۱۳۸۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه منتقل شدند.این زندانیان به اتهام پرونده قتل “عبدالرحیم تینا”، توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به اتهاماتی نظیر “اقدام علیه امنیت ملی”، “تبلیغ علیه نظام”، “عضویت در گروههای سلفی” و “افساد فیالأرض” به اعدام محکوم شده بودند.( ههنگاو, 3 بهمن 1402)
واکنش مولانا عبدالحمید به اعدام فرهاد سلیمی و محمد قبادلو: باعث افزایش نارضایتی مردم شده است!
مولانا عبدالحمید نسبت به اعدام فرهاد سلیمی و محمد قبادلو هشدار داد و گفت این موضوع، باعث افزایش نارضایتی مردم شده است! مولانا عبدالحمید در واکنش به این رویداد در صفحه اکس (توییتر سابق) خود نوشت: “اخذ اعتراف اجباری از زندانیان و اجرای بیرویه احکام اعدام در کشور، مجامع بینالمللی را تکان داده و باعث افزایش نارضایتی مردم و گسترش فاصله آنها از حاکمیت شده است.گفتنی است که در پی اعدام محمد قبادلو وفرهاد سلیمی صفحه اینستاگرام نرگس محمدی خبر داد که ۶۱ زن زندانی سیاسی-عقیدتی اوین در اعتراض به اعدامهای اخیر و برای توقف اعدام روز پنجشنبه پنجم بهمن ماه اعتصاب غذای عمومی میکنند.(کلمه, 3 بهمن 1402)
عبدالمالک گرگیج آزاد شد
طی روزهای اخیر، عبدالمالک گرگیج با تودیع وثیقه آزاد شد. وی در تاریخ بیستم مهرماه ۱۴۰۲، در مسیر فاضل آباد به گالیگش و حد فاصل پلیس راه آزادشهر، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است.عبدالمالک گرگیج، فرزند مولوی محمدحسین گرگیج، امام جمعه اهل سنت گالیکش است.گفتنی است، در آذرماه ۱۴۰۰، محمدحسین گرگیج با حکم نماینده علی خامنه ای در استان گلستان، از امامت جمعه اهل سنت آزادشهر عزل شد. عزل این روحانی اهل سنت که با واکنش های بسیاری از جانب پیروان وی همراه بود، در پی ایراد سخنانی در خصوص مباحث دینی صورت گرفت. این در حالی است که امامان جمعه اهل سنت در ایران توسط رهبر جمهوری اسلامی یا نمایندگان وی، عزل و نصب نمیشوند.(هرانا, 6 بهمن 1402)
بوکان؛ بازداشت فاروق حسینی، از اعضای مکتب قرآن توسط نیروهای امنیتی
فاروق حسینی، شهروند اهل بوکان و از فعالین مذهبی کُرد توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. (هه نگاو, 7 بهمن 1402)
وضعیت نامشخص مولوی عبدالمجید مرادزهی پس از یک سال
در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۴۰۲، با گذشت یک سال از زمان بازداشت، مولوی عبدالمجید مرادزهی همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرد.مولوی مرادزهی در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ توسط نیروهایامنیتی در یکی از خیابانهای شهر زاهدان بازداشت و یک روز بعد به مشهد منتقل شد.این روحانی برجسته بلوچ به مدت چهار ماه در سلولهای انفرادی اداره اطلاعات مشهد تحت شکنجههای جسمی و روحی بود.محاسن او تراشیده شد و در این مدت از تماس تلفنی و ملاقات محروم بود.پس از چهار ماه، وی به بند سیاسی امنیتی زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.حدود ۵ ماه پیش، مولوی مرادزهی از بند سیاسی امنیتی به بند عمومی ویژه روحانیت منتقل شد. حدود یک ماه است که از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده محروم است.مولوی مرادزهی از بیماریهای قلبی و گوارشی رنج میبرد.هم اکنون نیز گوشهای وی دچار عفونت شده و در شرایط و وضعیت بدی قرار دارد.تاکنون هیچ اطلاعی از اتهامات و روند قضایی پرونده وی به طور رسمی در دسترس عموم قرار نگرفته است.سکوت مراجع حکومتی و قضایی در قبال وضعیت نامشخص مولوی مرادزهی، ابهامات و نگرانیها را افزایش داده است.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی, 10 بهمن 1402)
مولوی عبدالحمید خواستار شفاف سازی دستگاه حکومتی در خوصوص چگونگی کشته شدن «سپهر شیرانی» شد
روز جمعه ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۲، مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی امام جمعه زاهدان در خطبههای نماز جمعه در مصلی زاهدان خواستار شفاف سازی دستگاههای حکومتی در خصوص نحوه و چگونگی کشته شدن «سپهر شیرانی» دانشجوی بازداشتی بلوچ شد. مولوی عبدالحمید در این باره گفت: دستگاههای مربوط شفاف سازی انجام کنند و به مردم توضیح دهند که سپهر شیرانی جطور جانش را از دیت داده است.سپهر شیرانی» ۱۹ ساله دانشجوی ترم اول دانشگاه سیستان و بلوچستان فرزند دکتر علی (دندان پزشک) کوچکترین فرزند خانواده و دارای دو خواهر و برادر دیگر، اهل فنوج و ساکن زاهدان، روز سه شنبه دهم بهمن حوالی ساعت ۴ بعدظهر از منزل خود خارج و تلفن وی خاموش شده و سپس با پرس و جو و پیگیری، خانواده وی از بازداشت سپهر توسط اطلاعات سپاه اطمینان حاصل کردند و علت بازداشت وی را بدلیل فعالیت در فضای مجازی اعلام کرده و گفته بودند پس از پرسش سوالاتی، او را آزاد می کنیم.(حال وش, 13 بهمن 1402)
تخریب صندوق صدقه مسجد مکی توسط نیروهای بسیجی در دزاپ
شامگاه روز یکشنبه ۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۲، چند نفر بسیجی صندوق صدقه متعلق به مسجد مکی، که در جلوی یک مغازه در دزاپ (زاهدان) نصب شده بود، با این بهانه که در ملاعام قرار دارد شکسته و داخل جوی آب انداختند. به نقل از شاهدان عینی، نیروهای بسیجی که لباس شخصی به تن داشتند و با لهجه منطقه زابل صحبت می کردند، ابتدا به مغازه داران گفتند که با چه اجازه ای صندوق حمایت از مسجد مکی را در خیابان گذاشتید و اقدام به شکستن قفل کردند و آنرا داخل جوی انداختند که موجب اعتراض حاضرین و کسبه شد. ( رسانک. 14 بهمن1402)
یک روحانی اهل سنت در کرمان بازداشت شد
روز جمعه سیزدهم بهمن ۱۴۰۲، یک روحانی اهل سنت بازداشت شد.هویت وی، علی حیدر عالیزهی، فرزند عبدالرحمان، روحانی اهل سنت زاهدان و از مدرسین یکی از حوزه های علمیه این شهرستان، گزارش شده است.بر اساس این گزارش، مولوی علی حیدر، در حال سفر به شهر شیراز، توسط نیروهای لباس شخصی امنیتی در نزدیکی شهر کرمان بدون ارائه حکم قضایی بازداشت شده است.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، اتهامات مطروحه و محل نگهداری این روحانی اهل سنت اطلاعی کسب نشده است.( خبرگزاری هرانا. 15 بهمن1402)
صلح و سازش دو طایفه محمدزهی و کهرازهی پس از سه سال اختلاف در مسجد مکی زاهدان
روز یکشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۲، دو طایفه محمد زهی و کهرازهی پس از سه سال اختلاف با وساطت مولوی عبدالحمید و ریش سفیدان دو طرف به صلح و سازش انجامید. به گفته منابع حال وش: «امروز جلسۀ صلح در مسجد مکی با حضور مولوی عبدالحمید و مولوی بدری و ریش سفیدان و معتمدان دو طایفه محمد زهی و کهرازهی برگزار شد و دو طرف عهد کردند اختلافات خود را کنار گذاشته و با بخشش هم، یکدیگر را در آغوش گرفتند.(حال وش . 15 بهمن1402)
احضار شماری از علمای اهل سنت به اداره اطلاعات و منع آنها از مشارکت در جلسه ختم بخاری زاهدان
شماری از علما و روحانیون سرباز و راسک را احضار و از آنها خواسته شده تا روز سه شنبه ۱۷ بهمن ماه به اداره اطلاعات مراجعه کنند.براساس گزارش شبکه جهانی «کلمه»، نیروهای وابسته به اداره اطلاعات راسک، در این تماس های تلفنی، علما و روحانیون را از مشارکت در جلسه ختم بخاری دارالعلوم مکی زاهدان نیز منع کردند.در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده، ماموران اداره اطلاعات در تماس با مولوی «عبدالوهاب بزرگزاده» مدیر مدرسه دینی عزیزیه انزاء، مولوی «محمد امین آسکانی» مدیر داخلی مدرسه دینی انوارالحرمین پشامگ، مولوی «دوست محمد رئیسی» امام جمعه نصیرآباد سرباز و چند تن دیگر از علمای سرباز و راسک، آنها را از مشارکت در جلسه ختم بخاری دارالعلوم مکی زاهدان منع کردند.لازم به ذکر است که باتوجه به اعلام برخی از مسئولین مسجد جامع مکی زاهدان، قرار است این مراسم در روز سه شنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲ برگزار شود.شایان ذکر است هر ساله “مراسم ختم صحیح بخاری” با حضور حداکثری اقشار مختلف اهل سنت و تشیع از سراسر ایران و کشورهای اسلامی برگزار می شده است. (کمپین فعالین بلوچ. 16 بهمن1402)
سرنوشت مولوی فتحی محمد نقشبندی در هاله ای از ابهام؛ آیا وی در بازداشتگاه اداره اطلاعات جان باخته است؟
بیخبری از سرنوشت مولوی فتحی محمد نقشبندی و محرومیت از تماس وی با خانواده، گمانه زنی ها مبنی بر جان باختن وی در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان در زیر شکنجه را افزایش داده است.از روزهای گذشته خبری در حال انتشار است که گمان می رود این روحانی برجسته بلوچ در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان پس از شکنجه های شدید که منجر به شکستگی پای وی شده، بر اثر ایست قلبی ناشی از شکنجه و فشارهای روحی جان خود را از دست داده است.حافظ عبدالغفار نقشبندی فرزند مولوی فتحی محمد می گوید که از زمان بازداشت تاکنون وی از ملاقات و تماس تلفنی با خانواده محروم بوده و این گمانه زنی را افزایش داده که وی جان باخته است.در پی انتشار این خبر، فضای شهرهای بلوچستان بسیار ملتهب است و در مجالس و گفتگوهای بین شهروندان این گمانه زنی در حال بازتاب گسترده است.به گفته منابع کمپین، برخی از علمای اهل سنت بلوچستان در تماس هایی که با یکدیگر داشتند در حال واکاوی این موضوع هستند تا نتیجه آن را به اطلاع شهروندان بلوچ برسانند.شهروندان بلوچ خواستار شفاف سازی دستگاه های قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی مبنی بر سرنوشت مولوی فتحی محمد نقشبندی هستند و اعلام کردند که این شفاف سازی باید به همراه مستندات باشد و یا اینکه اجازه تماس تلفنی به وی با خانواده داده شود.لازم به ذکر است، مولوی فتحی محمد نقشبندی در تاریخ ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، در مسیر راسک به چابهار توسط نیروهای نظامی بازداشت و به زاهدان منتقل شد. (کمپین فعالین بلوچ. 16 بهمن1402)
حافظ عبدالغفار نقشبندی در پی بیخبری از وضعیت مولوی فتحی محمد، به حاکمیت هشدار داد
حافظ عبدالغفار نقشبندی با انتشار توییتی نوشت: «اخبار نگران کننده ای در مورد پدر بزرگوارم میچرخد. شکنجه های جسمانی و روحی ایشان را از منابع موثق تایید میکنم اما در مورد شهادت ایشان زیر شکنجه در حال بررسی هستیم؛ با توجه به ۶ ماه بیخبری و هم اکنون پخش خبر شهادت ایشان ، اگر خبری از ایشان نشود جوانان غیور بلوچستان آماده باشند.»گزارش ها از بلوچستان در پی انتشار خبر جان باختن مولوی فتحی محمد نقشبندی در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان، متشنج و فضا ملتهب است. (کمپین فعالین بلوچ. 16 بهمن1402)
بازداشت و بیخبری از وضعیت دو طلبه و کارگر بلوچ توسط نیروهای امنیتی در ایست و بازرسی کرمان
روز سه شنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۲، دو شهروند طلبه بلوچ که پس از اتمام دروس دینی خود جهت کارگری در یزد در حال سفر با اتوبوس بودند در میان مسیر توسط ماموران نظامی بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال شدند. هویت این دو شهروند بلوچ، “عارف محمدی زاده”، ۱۸ ساله و اهل زاهدان و “معاویه ریگی”، ۲۱ ساله، اهل بخش لادیز از توابع میرجاوه عنوان شده است.بر اساس این گزارش، معاویه و عارف پس از پایان دروس مذهبی و تعطیل شدن مدارس جهت کارگری به سمت یزد در حرکت بودند که در ورودی کرمان نیروهای نظامی بدون دلیل آنان را بازداشت و با خود برده اند.گفته میشود که با وجود یک هفته پیگیری مکرر خانواده های آنان از مراجع قضایی و امنیتی کرمان تاکنون کسی پاسخ روشنی نداده است. (رسانک . 16 بهمن1402)
ممانعت نیروهای نظامی از ورود علما و شهروندان اهل سنت به زاهدان در آستانه برگزاری مراسم ختم بخاری
نیروهای نظامی با اعمال محدودیت از ورود و سفر علما و شهروندان اهل سنت مناطق خراسان و تایباد به زاهدان در آستانه برگزاری آیین ختم بخاری ممانعت کردند. گفته شده شورای تامین استان این تصمیم را گرفته است. شهروندان تایباد و خراسان با ممانعت نیروهای نظامی مجبور به برگشت شدند. نیروهای امنیتی اعلام کردند به مدت سه روز خودرو های سواری شخصی با پلاک خراسان به استان سیستان و بلوچستان ممنوع الورود هستند.گفتنی ست در سالهای گذشته نیز از حضور علما و شخصیت های سرشناس مذهبی و شهروندان اهل تسنن سایر استان های کشور به زاهدان برای شرکت در این مراسم ممانعت و جلوگیری شده و این اعمال فشار به جامعه اهل سنت مورد انتقاد و اعتراض علما و شهروندان بوده است.همایش سالانه ختم “صحیح بخاری ” به مناسبت دانش آموختگی طلاب دارالعلوم زاهدان با حضور علما و اندیشمندان داخلی و خارجی اهل سنت در مصلی اهل سنت زاهدان برگزار میشود. (حال وش . 17 بهمن1402)
آزادی مولوی «عبدالمجید مرادزهی» از زندان وکیل آباد مشهد پس از یک سال و شش روز
روز دوشنبه ۱۶ بهمنی ماه ۱۴۰۲، ساعتی پیش مولوی «عبدالمجید مرادزهی» عالم اهل سنت بلوچ که در ۱۰ بهمن ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی، در زاهدان بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد انتقال داده شده بود پس از یک سال و شش روز از این زندان آزاد شد. «مولوی عبدالمجید مرادزهی»از روحانیون برجسته و سرشناس بلوچ و یکی از مشاوران مولوی عبدالحمید که در ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی اداره اطلاعات در یکی از خیابان های زاهدان با اتهام «تشویش اذهان عمومی و مصاحبه با رسانه های خارجی» بازداشت و یک روز پس از آن به مشهد منتقل شد.پیشتر خانواده مولوی مرادزهی در نامه هایی از بیماری وی خبر داده بودند و از مجامع حقوق بشر درخواست کرده بودند تا جمهوری اسلامی را نسبت به بازداشت وی و عدم اجازه دسترسی به درمان در جایگاه پاسخگویی قرار دهند.به باور فعالین بلوچ بازداشت روحانیون اهل سنت بلوچ و مجموعه کارکنان مسجد مکی زاهدان از سوی نهادهای امنیتی برای تحت فشار گذاشتن هر چه بیشتر مولوی عبدالحمید جهت خاتمه دادن به خطبه های انتقادی او صورت گرفته است. (حال وش . 17 بهمن1402)
گزارشهای تائید نشده حاکی از جان باختن مولوی فتحی محمد نقشبندی در بازداشت نهادهای امنیتی است
برخی گزارش های رسیده به حال وش که ما مستقلا قادر به تائید کردن آن نیستیم حاکی از آن است که مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه شهرستان راسک در بازداشت نهادهای امنیتی جان باخته است. خبر جانباختن مولوی نقشبندی از سوی چندین منبع مختلف برای حال وش ارسال شده است که در این خبر ادعا میشود «مولوی فتحی محمد نقشبندی در دوران بازداشت پس از شکنجه شدن دچار ایست قلبی شده و جان خود را از دست داده است»حال وش برای بررسی آخرین وضعیت مولوی فتحی محمد نقشبندی با فرزند ارشد ایشان مولوی عبدالغفار نقشبندی تماس گرفته و درباره صحت این خبر با ایشان گفتگو کرده است. آقای نقشبندی در پاسخ به خبرنگار حال وش پیرامون سلامت پدر خود به گزارشگر حال وش گفته است «به مدت شش ماه است که ما هیچ خبری از وضعیت پدرمان نداریم و حتی نمیدانیم در کدام شهر و در بازداشتگاه کدام نهاد امنیتی بازداشت است. تجربه شخصی دبیران حال وش در بازداشت اداره اطلاعات و همچنین بررسی رویه نهادهای امنیتی در برخورد با متهمین پرونده های امنیتی نشان میدهد بیشترین زمان درباره بی خبر نگاهداشتن سرنوشت سنگین ترین متهمان امنیتی بیشتر از سه ما نمیباشد. اما با این وجود رفتار نهادهای امنیتی با مولوی فتحی محمد نقشبندی و مخفی کاری مطلق درباره سرنوشت ایشان کم سابقه و غیر قابل درک است. و به همین دلیل به گمانه زنی ها و گزارشات غیر رسمی پیرامون جانباختن مولوی فتحی محمد نقشبندی دامن میزند.گفتنی است نیروهای امنیتی اطلاعات و سپاه با همکاری مسئولان شرکت نفت چابهار در طی تماس تلفنی با مولوی فتحی محمد نقشبندی از وی خواسته بودند تا جهت بازگشایی سهمیه های سوخت خودروهای خانواده خود شخصا به چابهار برود که وی در تاریخ ٢٩ مرداد ماه ۱۴۰۲، به همراه فرزندش محمد نقشبندی ۲۱ ساله به سمت چابهار حرکت میکنند که در مسیر راه ایشان را در محدوده نوبندیان با تحقیر و توهین بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل میکنند. (حال وش . 17 بهمن1402)
مولوی عبدالحمید امام جمعه زاهدان:متهمان باید “مستقل، عادلانه و بی طرفانه” محاکمه شوند.
مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان از برگزاری دادگاه متهمان “جمعه خونین زاهدان” در روز چهارشنبه نوزدهم بهمن ماه، خبر داد و تاکید کرد که متهمان باید “مستقل، عادلانه و بی طرفانه” محاکمه شوند. وی افزود: “ما می دانیم در حادثه زاهدان کسانی که به سمت مردم تیراندازی کردند فقط از یک نهاد یا ارگان نبوده اند. لذا خواسته مردم آن است که این افراد متعلق به هر نهاد و ارگانی بوده اند، باید به عنوان مجرم محاکمه شوند. همچنین درخواست ما از قضات آن است که عادلانه و بی طرفانه و براساس واقعیت ها قضاوت کنند.”شهر زاهدان در پس زمینه اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، شاهد قتل عام حدود یکصد شهروند بلوچ از جمله دستکم ۱۵ کودک توسط نیروهای انتظامی-امنیتی شد که این فاجعه اکنون به نام “جمعه خونین زاهدان” شناخته میشود. (کانون دفاع از حقوق بشر در ایران . 17 بهمن1402)
رضا گمشادزهی: «مولانا فتحی محمد نقشبندی پدر روحانی همه بلوچ هاست»
رضا گمشادزهی از فعالان اجتماعی و معتمدان بلوچ از وضعیت نامعلوم مولوی فتحی محمد نقشبندی در بازداشتگاه های اداره اطلاعات ابراز نگرانی کرد. (کمپین فعالین بلوچ. 17 بهمن1402)
برگزاری مراسم ختم صحیح بخاری زاهدان با حضور علما و فرهنگیان
سیوسومین مراسم دانشآموختگی طلاب دارالعلوم زاهدان، از صبح امروز( سهشنبه، ۱۷بهمن ماه۱۴۰۲) آغاز شد و گفته می شود که این مراسم تا بعدازظهر امروز ادامه دارد. در این مراسم ( ختم صحیح بخاری)، جمع زیادی از علما، فرهنگیان و اقشار مختلف مردم در صحن حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان مشارکت دارند.در مراسم یاد شده از دانشآموختگان سال تحصیلی جاری دارالعلوم زاهدان تجلیل بهعمل خواهد آمد.در پیوند با این خبر، روز گذشته، شبکه کلمه گزارش داد که اداره اطلاعات راسک، شماری از علما و روحانیون سرباز و راسک را احضار کردند و از آنها خواسته اند تا روز سه شنبه ۱۷ بهمن ماه به اداره اطلاعات مراجعه نمایند.نیروهای وابسته به اداره اطلاعات راسک، در این تماس های تلفنی، علما و روحانیون یاد شده را از مشارکت در جلسه ختم بخاری دارالعلوم مکی زاهدان منع کردند. (شبکه کلمه. 17 بهمن1402)
مولانا عبدالحمید با تمجید از مولانا مرادزهی: اگر انسان در راه حق به زندان هم برود اشکالی ندارد
مولانا عبدالحمید روز گذشته در مراسم دانشآموختگی طلاب دارالعلوم زاهدان نسبت به خبر آزادی مولانا عبدالمجید مرادزهی ابراز خرسندی و اظهارنمود: خوشحالیم که مولانا عبدالمجید، یکی از علمای برجسته که بیش از یک سال در زندان بود و بیماری و کسالت هم داشت، شب گذشته آزاد شده است. مولانا عبدالحمید ضمن تمجید از مولانا عبدالمجید مرادزهی افزد: اگر انسان در راه حق به زندان هم برود اشکالی ندارد؛ اسلاف و بزرگان ما در گذشته به زندان رفتهاند. حالا شاید دیگران بگویند این راه، حق نیست، ولی وقتی خودِ شخص تشخیص بدهد و معتقد باشد بر مسیر حق قرار دارد، رفتن به زندان هم اشکالی ندارد.ایشان در قسمتی دیگر از سخنانش بر لزوم آزادی سایر علمای دربند تاکید نمود و گفت: انتظار ما این است که مولانا فتحیمحمد نقشبندی و مولانا فضلالرحمان کوهی و سایر علما و ماموستایان و همچنین زندانیان سیاسی آزاد بشوند.مولانا عبدالحمید اضافه کرد، معتقدیم آزادی سیاستمداران مرد و زن به نفع کشور و وحدت است. سیاسیون باید بتوانند حرف خودشان را بزنند و باید با آنها بنشینیم و حرفهایشان را بشنویم.لازم به اشاره است که مولانا عبدالمجید مرادزهی، مشاور مولانا عبدالحمید واز حاميان خيزش مهسا ، روز ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۲ پس از تحمل یک سال و شش روز حبس از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شد.پیشتر خانواده مولوی مرادزهی در نامه هایی از بیماری وی خبر داده بودند و از مجامع حقوق بشر درخواست کرده بودند تا جمهوری اسلامی را نسبت به بازداشت وی و عدم اجازه دسترسی به درمان در جایگاه پاسخگویی قرار دهند.آقای مرادزهی در تاریخ ۱۰ بهمن ماه۱۴۰۱، در یکی از خیابان های زاهدان توسط نیروهای نظامی بازداشت و یک روز پس از آن به مشهد منتقل شده بود.
وی در طی مدت بازداشتش در سلول های انفرادی اداره اطلاعات تحت شکنجه های روحی و جسمی قرار گرفته بود. (شبکه کلمه. 18 بهمن1402)
مولوی عبدالحمید: سایر علما و زندانیان سیاسی نیز آزاد شوند/ راه قانونی برای تحصیل طلاب مهاجر در آینده فراهم شود
روز سهشنبه ١٧ بهمن ماه ۱۴۰۲، مولوی عبدالحمید در بخشی از سخنان خود در مراسم “ختم صحیح بخاری” (دانشآموختگی طلاب) دارالعلوم زاهدان از آزادی مولوی عبدالمجید مرادزهی ابراز خرسندی کرد و گفت: خوشحالیم که مولانا عبدالمجید، یکی از علمای برجسته که بیش از یک سال در زندان بود و بیماری و کسالت هم داشت، شب گذشته آزاد شده است. وی ادامه داد که البته اگر انسان در راه حق به زندان هم برود اشکالی ندارد؛ اسلاف و بزرگان ما در گذشته به زندان رفتهاند. حالا شاید دیگران بگویند این راه، حق نیست، ولی وقتی خودِ شخص تشخیص بدهد و معتقد باشد بر مسیر حق قرار دارد، رفتن به زندان هم اشکالی ندارد.مولوی عبدالحمید همچنین بر لزوم آزادی سایر روحانیون دربند تاکید کرد و گفت: انتظار ما این است که مولانا فتحی محمد نقشبندی و مولانا فضل الرحمن کوهی و سایر علما و ماموستایان و همچنین زندانیان سیاسی آزاد بشوند. وجود علما در هر منطقه مایۀ امنیت و خیر است و اگر بهجای زندان، بیرون از زندان باشند به انسجام و امنیت منطقه کمک میکنند.وی تصریح کرد: معتقدیم آزادی سیاستمداران مرد و زن به نفع کشور و وحدت است. سیاسیون باید بتوانند حرف خودشان را بزنند و باید با آنها بنشینیم و حرفهایشان را بشنویم.رئیس شورای هماهنگی مدارس دینی اهلسنت بلوچستان و سیستان در ادامۀ سخنانش گفت: ما از یک طرف خوشحالیم که این مراسم برگزار شده است و از یک طرف بهخاطر اینکه از طلابی که چندین سال کنار هم بودیم و اکنون از آنها جدا میشویم پریشان هستیم. مخصوصا طلاب مهاجر که اخیرا فشارهایی وارد شد که این طلاب باید بروند، اما طرفین توافق کردند که طلاب مهاجر بتوانند تا پایان سال تحصیلی بمانند و در امتحانات شرکت کنند و مدرکی تحویل بگیرند و به وطنشان برگردند.مولوی عبدالحمید در ادامه خاطرنشان کرد: انتظار و خواستۀ ما آن است که در آینده راه قانونی طلاب مهاجر باز شود تا بتوانند با گذرنامه و ویزای تحصیلی بیایند و درس بخوانند. ما بر این خواسته اصرار داریم و آن را در راستای حق و عدالت میدانیم. بسیاری از کشورها مخصوصا کشورهای همجوار از جمله افغانستان و تاجیکستان و غیره دوست دارند بیایند و اینجا درس بخوانند. (رسانک. 18 بهمن1402)
آزادی دو طلبه و کارگر بلوچ در کرمان
روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۲، دو شهروند طلبه بلوچ که روز سه شنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۲، پس از اتمام دروس دینی خود جهت کارگری به یزد در حال سفر با اتوبوس بودند در میان مسیر توسط ماموران نظامی بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال شده بودند امروز پس از گذشت هشت روز آزاد شدند.هویت این دو شهروند بلوچ:«عارف محمدی زاده» ۱۸ ساله اهل و ساکن زاهدان و « نعمان(معاویه) ریگی» ۲۱ ساله اهل و ساکن بخش لادیز از توابع میرجاوه احراز شده اند.منابع مطلع در خصوص بازداشت این دو طلبه گفته بودند:« معاویه و عارف پس از پایان درس و تعطیل شدن مدارس جهت کارگری به سمت یزد در حرکت بودند که در ورودی کرمان ماموران نظامی بدون دلیل آنان را بازداشت و با خود برده بودند.» (کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی. 18 بهمن1402)
برگزاری اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده شکایات خانوادههای شهدا و مجروحین جمعه خونین زاهدان/ دادگاه: با گرفتن دیه رضایت دهید
روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۲، اولین جلسه رسیدگی به پرونده شکایات خانواده های شهدا و مجروحین جمعه خونین زاهدان با حضور تعدادی از خانوادهها و مجروحین به ریاست محمد مرزیه در مجتمع قضایی نیروهای مسلح زاهدان برگزار شد. صبح روز چهارشنبه 18 بهمن ماه از ساعت ده، جلسه دادگاه با ریاست محمد مرزیه برگزار و تا ساعت ۲:۳۰ دقیقه بعد از ظهر ادامه داشت که در این جلسه اظهارات تعدادی از خانواده های شهدا و مجروحین شنیده و اخذ شده است.در این جلسه، دادگاه از خانواده های کشته شدگان خواسته است که با گرفتن دیه رضایت بدهند ولی همه خانواده های دادخواه این درخواست دادگاه را رد و خواستار اشد مجازات و بدون اغماض برای آمران و عاملان این کشتار شده اند.گفتنی است که در این جلسه به درخواست خانواده شهدا و مجروحین قرار بود فیلمبردار از مجموعه مکی حضور داشته باشد که با مخالفت ماهگلی، رئیس مجتمع قضایی نیروهای مسلح روبرو شده و از حضور فیلمبردار مجموعه مکی ممانعت شده است.در جلسه امروز متهمین پرونده که تعداد معدودی از مرتکبین کشتار و قتل عام مردم در روز جمعه خونین زاهدان (٨ مهر ماه ١۴٠١) هستند با قید وثیقه آزاد بودهاند؛ در صورتی که قبلاً به خانوادههای شهدا گفته شده بود که این افراد در بازداشت بسر میبرند.لازم به ذکر است محمد مرزیه سابقه دادستانی زاهدان و ابوالفضل ماهگلی سابقه ریاست شعبه اول دادگاه انقلاب زاهدان را در کارنامه خود دارند و هر دو از مهرههای اصلی صدور و اجرای احکام اعدام ده ها شهروند جوان بلوچ تحت عناوین “محارب، اعضای گروه های تروریستی، شرور و قاچاقچی” میباشند و علاوه بر این، از ناقضان اصلی حقوق بشر در بلوچستان به شمار میروند که با دستور و همراهی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در اقدامات انتقام جویانه از گروههای به اصطلاح مسلح و اعضای خانواده و یا بستگان آنها اقدام به اعدام، تبعید و حبسهای طولانی مدت برای زندانیان بلوچ کرده اند. (رسانک . 18 بهمن1402)
تعدادی از شهروندان در اعتراض به سرنوشت نامعلوم امام جمعه راسک از اجرای سرود ملی جمهوری اسلامی در شهرستان راسک ممانعت کردند
روزسهشنبه ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۲، شهروندان روستای حسنآباد شهرستان راسک از اجرای سرود ملی جمهوری اسلامی با پخش در بلنگو و اجرای مراسم دهه فجر ممانعت کرده و اجازه خواندن سرود به دانش آموزان نداده و میز و صندلی های مراسم که در حیاط مدرسه چیده شده بودند را بهم زدهاند.»منابع افزودهاند: «شهروندان اهل این روستا از بی خبری و اخبار منتشر شده از فوت مولوی فتی محمد نقشبندی بشدت عصبانی و عنوان کردند چطور امکان دارد اجازه دهیم سرود حکومتی در روستای ما خوانده شود که به علمای ما رحم ندارد و هیچ خبری از سلامت علماء خود که در اسارت حکومت هستند نداشته باشیم.»لازم به ذکر است برخی گزارش های منتشر شده که مجموعه حال وش مستقلا قادر به تائید کردن آنها نمیباشد حاکی از آن است که مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه شهرستان راسک در بازداشت نهادهای امنیتی جانباخته است. (حال وش . 18 بهمن1402)
اخراج طلاب اتباع افغان دارالعلوم مکی توسط نهادهای امنیتی
روز چهارشنبه ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۲،ساعت ۹ صبح امروز حدودا ۳۰۰ تن از طلاب تبعه کشور افغانستان با ۱۲ اتوبوس که از طرف نهادهای امنیتی برای انتقال این طلاب به اردوگاه به دارالعلوم مکی زاهدان اعزام شده بودند به اردوگاه مهاجرین منتقل و از آنجا به کشور خود افغانستان رد مرز خواهند شد.»منابع افزودهاند: «با گفتگوی مسئولین دارالعلوم مکی زاهدان طی صدور حکم اخراج طلاب تبعه خارجی به این طلاب تا پایان امتحانات این دوره تحصیل داده شده بود که روز گذشته با اتمام این فرصت و مراسم فارغ التحصیلی این مدرسه این طلاب صبح امروز با اتوبوس به اردوگاه اتباع خارجی منتقل شده و از آنجا به مرز و کشور افغانستان منتقل میشوند.»لازم به ذکر است در روزها ۲۰ و ۲۲ آذرماه ۱۴۰۲، در پی محاصره و یورش نیروهای نظامی، امنیتی و لباس شخصی که ۱۳ خودرو و اتوبوس به چند مدرسه اهل سنت از جمله مسجد دینی مولوی عبدالعزیز در منطقه مرادقلی و مدرسه ابوذر غفاری در منطقه کریم آباد زاهدان که هر دو مدرسه از شعبه های دارالعلوم مکی هستند را محاصره و سپس با یورش به داخل مساجد اقدام به ضرب و شتم و فحاشی طلاب فاقد شناسنامه کردند و بیش از ۲۵۰ نفر را با خشونت با اتوبوس هایی بازداشت و رد مرز کرده بودند.هم چنین قابل یادآوری است پس از احضار مولوی «نظیراحمد کرمزهی» مدیر داخلی حوزه علمیه مخزن العلوم شهر خاش در روز شنبه ۱۶ دیماه ۱۴۰۲، فرصت یک هفتهای برای وی و حوزه علمیه جهت اخراج طلاب تعیین شده و تهدید شده بود در صورت عدم اخراج طلاب ظرف یک هفته، خود نیروهای امنیتی با ورود به داخل حوزه اقدام به بازداشت طلاب و رد مرز آنان خواهند کرد که دستکم ۵۰ تن از طلاب اتباع کشور افغانستان حوزه علمیه مخزن العلوم خاش خود را به اردوگاه اتباع خارجی شهرستان خاش معرفی کرده و رد مرز شدند. (حال وش . 18 بهمن1402)
تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت فتحی محمد نقشبندی
فتحی محمد نقشبندی کماکان در بازداشت بسر میبرد.حافظ محمد طیب نقشبندی، فرزند این روحانی اهل سنت از تداوم بازداشت وی در یکی از بازداشتگاه های زاهدان خبر داد و عنوان کرده است: آقای نقشبندی از زمان بازداشت تاکنون هیچ تماسی با خانواده و اطرافیانش نداشته است.فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهر راسک در تاریخ بیست و نهم مردادماه امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی کسب نشده است.فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهر راسک پیشتر نیز سابقه احضار به مراجع قضایی را داشته است. (هرانا . 19 بهمن1402)
رفتن مولوی عبدالحمید به خانه مولوی عبدالمجید مرادزهی برای دیدارش پس از آزادی و تحمل یک سال حبس
روز پنچشنبه ۱۹ بهمن ماه ۱۴۰۲، مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی به منزل مولوی عبدالمجید مرادزهی عالم بازداشت شده که دوشنبه ۱۶ بهمن ماه پس از یک سال و شش روز تحمل حبس آزاد شده بود و شب روز گذشته وارد زاهدان و مورد استقبال مردم زاهدان قرار گرفته شده بود رفت. (حال وش . 19 بهمن1402)
درخواست پسر مولوی فتحی محمد نقشبندی از مسئولین برای روشن کردن وضعیت سلامت پدرشان
طبق ویدئوی منتشر شده در فضای مجازی حافظ محمد طیب نقشبندی پسر مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه شهرستان راسک با واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص جان باختن پدرشان در بازداشتگاه از مسئولین خواستار روشن شدن وضعیت سلامت پدرشان شد. وی با تاکید بر اینکه ایشان بیگناه بوده و مرتکب جرمی نشده خواستار آزادی وی از زندان شده و میگوید: متاسفانه تاکنون هیچگونه خبری از پدرمان «مولانا فتحی محمد نقشبندی» نداریم، ۶ ماه از بازداشت پدرم میگذرد آنهم بدون کوچک ترین جرمی، تاحالا ایشان هیچگونه ارتباطی با خانواده نداشته و هم اکنون خبر شهادت پدرم تحت شکنجه منتشر شده است که باعث نگرانی خانواده و عموم مردم بلوچ شده است.»وی در پایان با درخواست آزادی پدر خود را اضافه کرده: «درخواست ما از مسئولین این است که اگر برای پدربزرگوارم مشکلی پیش نیامده است و این خبر صحت ندارد هرچه سریعتر مولانا را آزاد نمایند زیرا ایشان هیچگونه جرمی مرتکب نشده اند و در اسرع وقت امکان تماس برای مولانا را فراهم کنند تا خانواده و عموم مردم از نگرانی در بیایند.»لازم به ذکر است برخی گزارش های رسیده به حال وش که ما مستقلا قادر به تائید کردن آن نیستیم حاکی از آن است که مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه شهرستان راسک در بازداشت نهادهای امنیتی جان باخته است.خبر جانباختن مولوی نقشبندی از سوی چندین منبع مختلف برای حال وش ارسال شده است که در این خبر ادعا میشود «مولوی فتحی محمد نقشبندی در دوران بازداشت پس از شکنجه شدن دچار ایست قلبی شده و جان خود را از دست داده است»(حال وش . 20 بهمن1402)
پیام خانواده ی مولانا فتحی محمد نقشبندی خطاب به عموم مردم بلوچ و جامعه ی اهل سنت ایران
خانواده مولانا فتحی محمد نقشبندی در پیامی خطاب به مردم بلوچ و جامعه اهل سنت ایران، از بی اطلاعی از سرنوشت وی خبر دادند.در این بیانیه خانواده مولانا نقشبندی نوشته شده است: “با گذشت ۶ ماه از بازداشت ناموجه مولانا فتحی محمد نقشبندی، عالم کهنسال و مظلوم بلوچ علیرغم پیگیری برخی ریش سفیدان منطقه، تاکنون هیچگونه خبر موثقی از وضعیت شهادت یا سلامت ایشان نداریم.”در ادامه این بیانیه آمده، جناب مولوی سرکوهی و یکی دیگر از ریش سفیدان که مدعی دیدار و ملاقات با مولانا نقشبندی بودند، سخنانشان نادرست بوده و هیچگونه تماس و ملاقاتی با کسی نداشته اند.در ادامه این بیانیه نوشته شده است: “ما خانواده مولانا فتحی محمد نقشبندی خطاب به عموم مردم بلوچ و جامعه اهلسنت ایران می گوییم، دست ما زنان و کودکان این خانواده مظلوم از همه جا کوتاه است و کسی فریادرس ما نیست.”در این بیانیه آمده، مولانا عبدالغفار نقشبندی فرزند ارشد مولانا فتحی محمد نقشبندی میتوانست همانند بسیاری از مولوی ها سکوت کند، اما عافیت طلبی و زندگی در بستر گرم و نرم را فدای غیرت و ناموس شما مردم بلوچ نموده، آواره کوه و دشت و بیابان شد. پدر پیرمان که سایه بالای سرمان بود بخاطر دفاع از حقوق شما مردم مظلوم بلوچ از مسیر راه ربوده و برای سومین بار به کنج زندان انداخته شد. مولانا فتحی محمد و عبدالغفار نقشبندی “پدر و پسر ” قبلا در سال ۹۱ هم به مدت ۴ سال زندان و مورد بدترین شکنجه ها قرار گرفتند اما ما صبر و تحمل کردیم.در پایان این بیانیه آمده، هم اکنون انتشار خبر شهادت مولانای مظلوم آنهم تحت شکنجه ها، داغی دردناک است که کودکانمان را یارای تحمل آن نیست. فریاد و صدای ما زنان و کودکان مظلوم را کسی نمی شنود از این به بعد فریادمان را به آسمان بلند میکنیم و مولانا نقشبندی را به الله و شما غیورمردان بلوچ می سپاریم. (کمپین فعالین بلوچ. 20 بهمن1402)
مولوی عبدالحمید: « عملگرا باشیم و عمل کنیم و به جای شعار دادن انجام دهیم/بدترین انسان مسئول حاکم است که دروغ میگوید»
مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه های نماز جمعه امروز ۲۰ بهمن ماه، بدون نام بردن از مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی، آنها را به عمل کردن به جای حرف زدن، تشویق کرد. مولوی عبدالحمید تاکید کرد « عملگرا باشیم و عمل کنیم و به جای شعار دادن انجام دهیم مخصوصا علما و مسئولان کسانی که الله به آنها موقعیت داده است دروغ نگویند و خلاف نگویند و بدترین انسان مسئول حاکم است که دروغ میگوید.مولوی عبدالحمید در پایان خطبه های نماز جمعه همچنین به دادگاه «جمعه خونین زاهدان اشاره کرد و گفت: « دادگاه جمعه خونین برگزار شده و ما امیدواریم که قضات بی طرفانه قضاوت کنند و قاضی حرف هیچ کس را قبول نکند و این خواسته ملت است که قضات و دستگاه قضایی بی طرف باشد و برای خدا قضاوت کند و تحت فشار هیچ شخصیت و ارگانی نرود. او گفت که خانواده ها همچنان خواستار قصاص هستند و دیه نمیخواهند و تاکید کرد: «قضاوت برای حاکم نیست و نباید قاضی جانب حاکم را بگیرد باید جانب اولی الامر را بگیرد و این توصیه ماست که قضاوت به حق شود و کسانی که در این جا مرتکب جنایات شدند از هر نهاد و ارگانی که هستند بالاخره محاکمه شوند و این خواسته مردم و اولیای دم است.»مولوی عبدالحمید طی یک سال و نیم اخیر در خطبه های نماز جمعه خود همواره از رویکرد جمهوری اسلامی در برابر مشکلات کشور انتقاد کرده و خواستار اجرای عدالت از سوی حاکمان شده است. (حال وش . 20 بهمن1402)
انتشار تصویری از مولوی فتحی محمد نقشبندی پس از شش ماه مفقود شدن توسط نهادهای امنیتی
پس از ۶ ماه بی خبری و انتشار گسترده اخبار تایید نشده از جان باختن مولوی فتحی محمد نقشبندی در بازداشت.تصویری از ایشان با یکی از عوامل بومی سپاه پاسداران در یک محیط اداری منتشر شده است. نهادهای امنیتی پس از شش روز از انتشار اخبار تایید نشده از جان باختن مولوی فتحی محمد نقشبندی در بازداشت و عدم پاسخگویی و واکنش در خصوص این خبر، امروز تصویری از ایشان به همراه «محمد شاهوزهی» یکی از عوامل بومی سپاه پاسداران در پیج شخصی این فرد منتشر شده است.محمد شاهوزهی از عوامل بومی سپاه پاسداران در شهرستان زاهدان است و از جمله افراد کلیدی در تشدید کشتار مردم در هشت مهر (جمعه خونین) و روزهای پس از آن میباشد.انتشار تصویر مولوی فتحی محمد نقشبندی به همراه یکی از فرماندهان بومی سپاه پس از آن انجام میشود که در تاریخ دوشنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۲، برخی گزارش های تائید نشده رسیده به حال وش حاکی از آن بود که مولوی فتحی محمد نقشبندی امام جمعه شهرستان راسک در بازداشت نهادهای امنیتی جان باخته است.گفتنی است مولوی فتحی محمد نقشبندی به همراه فرزندش محمد در تاریخ ٢٩ مرداد ماه ۱۴۰۲، در مسیر راسک به چابهار توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و با گذشت این مدت هیچ تماس و ملاقاتی با خانواده خود نداشته و امروز پس از ١٧۴ روز بی خبری تصویری وی با این نهاد امنیتی منتشر شده است. (حال وش .21 بهمن1402)
ماموستا محمد خضرنژاد، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری به اعدام محکوم شد
محمد خضرنژاد از سوی شعبه ۳ دادگاه انقلاب اسلامی ارومیه به ریاست قاضی رضا نجفزاده به اتهام «افساد فی الارض»، «لطمه وارد کردن به تمامیت یا استقلال کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به اعدام و ۱۶ سال حبس محکوم شده است.محمد خضرنژاد در تاریخ ۲۸ آبان ۱۴۰۱ و در اوج اعتراضات پس از قتل حکومتی مهسا ژینا امینی توسط نیروهای امنیتی در منزل خانوادگیاش در شهر بوکان بازداشت شد.بازداشت ماموستا محمد خضرنژاد پس از مراسم یادبود اسعد رحیمی از جانباختگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» انجام گرفت که وی در این مراسم در مسجد افتخاری بوکان سخنرانی و از حکومت و نحوه برخورد با شهروندان معترض انتقاد کرده بود.به نوشته شبکه حقوق بشر کردستان، نیروهای امنیتی در جریان بازداشت محمد خضرنژاد با شکستن درب منزل و اعمال خشونت اقدام به ضرب و شتم او و دیگر اعضای خانواده اش کرده و همچنین یاسر خضرنژاد، فرزند این روحانی را به مدت چند روز بازداشت کردند.سازمان حقوق بشری ههنگاو نیز درباره شرایط نگهداری این روحانی اهل سنت در زندان نوشته که او به مدت ۱۰۰ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت شدیدترین شکنجهها قرار گرفته و ناچار به اعترافات اجباری علیه خود شده است.نظام جمهوری اسلامی در ماههای گذشته صدور و اجرای احکام اعدام برای معترضان در ایران را شدت بخشیده و بر اساس گزارشی که هرانا منتشر کرده در حال حاضر دستکم ۳۳ زندانی با اتهامات سیاسی یا امنیتی در نقاط مختلف کشور زیر حکم اعدام هستند. (شبکه حقوق بشرکردستان.21 بهمن1402)
آزادی«عبدالباسط توتازهی» زندانی سیاسی بلوچ پس از تحمل نزدیک به ۱۴ سال حبس
روز دوشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۲، زندانی سیاسی بلوچ حافظ قران «عبدالباسط توتازهی» پس از تحمل ۴۹۳۰ روز تحمل حبس در تبعید معادل ۱۳ سال و شش ماه آزاد شد. «عبدالباسط توتازهی» متولد ۲۰ خرداد ۱۳۶۲ فرزند محمد شریف (از اساتید مسجد مکی) متاهل و دارای دو فرزند، اهل و ساکن زاهدان حافظ قران و مترجم کتابهای مذهبی و از فعالیت فرهنگی و مذهبی، توسط حال وش احراز شده است.به گفته منابع حال وش: « عبدالباسط در تاریخ ۲۳ مرداد ۱۳۸۹، به اتهامات “اهانت به مقدسات”، “اهانت به مقامات نظامی و حکومتی”، “هواداری از گروه جندالله” و “خروج غیر مجاز از مرز” توسط مامورین اداره اطلاعات زاهدان بازداشت و به مدت نه ماه در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان(معروف به داوودتانامو» با تحمل شکنجههای جسمی و روحی جهت کسب اعتراف اجباری بوده و پس از آن به زندان مرکزی زاهدان بند پنج(بند سابق سیاسی) منتقل شده و از شعبه اول دادگاه انقلاب زاهدان به ۲۰ سال حبس تبعید (نفی بلد) با اتهامات مذکور، به زندان شهر ایلام محکوم شده و یک ماه پس از صدور حکم در تاریخ ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۰ از زندان مرکزی زهدان به تهران و از تهران به زندان مرکزی شهر ایلام منتقل شده و صبح امروز با موافقت عفو موردی وی پس از تحمل ۱۳ سال و شش ماه آزاد شده است.»منابع افزودهاند: «عبدالباسط حافظ قران و از فعالین مذهبی بوده و مرکتب جرم نشده وی در مدت بازداشت در بازداشتگاه اداره اطلاعات زاهدان متحمل شکنجه جسمی و روحی از جمله “تحت معجزه”، ضربات کابل و لوله پولیکا ”، “شلاق” و “باتوم برقی”، قرار گرفته و او با کسب اعتراف اجباری با این نوع شکنجهها به حبس طولانی مدت در تبعید محکوم شده است.»لازم به ذکر است در دهه ۸۰ و ۹۰ هجری شمسی در زمان اوج فعالیت گروه مسلح «جندالله» شهروندان بلوچ زیادی بخاطر نسبت خانوادگی با اعضای این گروه و ارتباط با اعضای آن بازداشت و تحت شکنجههای جسمی و روحی قرار گرفته و با پرونده سازیها امنیتی سیاسی محکوم به اعدام و تبعید و حبس های طولانی مدت شده که تعدادی زیادی اعدام و تبعید و در زندانهای مختلف کشور بسر میبرند. (حال وش .23 بهمن1402)
برگزاری دومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده شکایات خانواده جان باختگان و مجروحین جمعه خونین زاهدان
روزدوشنبه 23 بهمن ماه از ساعت ۸:۳۰ دقیقه جلسه دادگاه با ریاست محمد مرزیه برگزار و تا ساعات آخر وقت اداری برگزار شد، در این جلسه بر خلاف قرار قبلی تعیین شده که قرار بر ثبت اظهارات شاهدان عینی پرونده که یازده تن از حاضرین صحنه کشتار مردم نمازگزار مسجد مکی در هشت مهرماه ۱۴۰۱، بودند، از سوی دادگاه ممانعت شده و اعلام شده نیازی به اظهارات شاهدان عینی نیست و دروربینهای مداربسته بررسی و ثبت شده است. در خصوص جان باختگان به خانوادههای آنها گفته شده: «پس از ساعت ۳ بعد از ظهر در روز هشت مهر ماه ۱۴۰۱، نیروهای نظامی زیادی در سطح شهر حضور پیدا کردهاند و مشخص نیست فرزندان شما توسط نیروهای کدام ارگان کشته شدهاند، و خانواده ها به دادن رضایت و قبول دیه از سوی دادگاه تشویق شدهاند.»گفتنی است چهارشنبه ۱۸ بهمنماه ۱۴۰۲، اولین جلسه رسیدگی به پرونده شکایت خانواده جانباختگان و مجروحین جمعه خونین زاهدان با حضور تعدادی از خانوادهها و مجروحین با ریاست محمد مرزیه در مجتمع قضایی نیروهای مسلح زاهدان برگزار شد بود در این جلسه به درخواست خانواده جانباختگان و مجروحین قرار بود فیلمبردار از مجموعه مکی حضور داشته باشد که با مخالفت ماهگلی رئیس مجتمع قضایی نیروهای مسلح روبروشده و از حضور فیلمبردار مجموعه مکی ممانعت شد بود.»لازم به ذکر است محمد مرزیه سابقه دادستانی زاهدان و ابوالفضل ماهگلی سابقه ریاست شعبه اول دادگاه انقلاب زاهدان را در کارنامه خود دارند و هر دو از مهرههای اصلی صدور و اجرای احکام اعدام ده ها شهروند جوان بلوچ را با عناوینی تحت عنوان« محارب، اعضای گروه های تروریستی و شرور و قاچاقچی» با دستور و همراهی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی را در کارنامه خود دارند که در اقدامات انتقام جویانه از گروههای به اصطلاح مسلح و اعضای خانواده و یا بستگان آنها اقدام به اعدام، تبعید و حبسهای طولانی مدت کرده اند. (حال وش .23 بهمن1402)
وخامت حال فرهاد شاکری در زندان وکیل آباد مشهد
زندانی اهل سنت فرهاد شاکری به دلیل اعتصاب غذا محروم از ملاقات و تماس تلفنی است. یک منبع مطلع درباره وضعیت فرهاد شاکری می گوید: «وضعیت جسمی او رو به وخامت است. به طوریکه به سختی حرف میزند و پاهایش حس ندارند و به کمک هم بندیهایش می تواند بلند شود. قلبش بشدت درد میکند و چشمهایش مرتب سیاهی میرود. او حتی توان سخن گفتن ندارد و با مشکل حرف میزند». (کانون دفاع از حقوق بشر در ایران . 22 بهمن1402)
ارسال پرونده ۴ زندانی بلوچ اهل سنت به دیوان عالی کشور
چهار زندانی بلوچ اهل سنت، عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی گرگیج و سلیمان شهبخش توسط قاضی محمدرضا عموزاد در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به اتهام «بغی» و «تشکیل و عضویت در گروههای مسلح مخالف نظام» به اعدام محکوم شدند. حال این پرونده جهت اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور فرستاده شد. این چهار زندانی بلوچ اهل سنت هم اکنون در بند امن زندان قزلحصار کرج در شرایطی سخت در یک اتاق زندانی هستند. آنها پس از انتقال از زندان گوهردشت، به یک بند ایزوله که دو اتاق بیشتر ندارد منتقل شده و بدون امکانات در این بند محبوس شدند. (کانون دفاع از حقوق بشر در ایران . 24 بهمن1402)
مولوی عبدالحمید: مسئولان قضایی و امنیتی «قتل مشکوک» سپهر شیرانی را «بیطرفانه» بررسی کنند
مولوی عبدالحمید گفت: دو جمعه قبل تذکری در رابطه با قتل مشکوک سپهر شیرانی مطرح کردم. هنوز ذهن جامعه در رابطه با این موضوع صاف نیست. این نوع مسائل در امنیت تاثیر میگذارند. وی خاطرنشان ساخت: امیدواریم مسئولان قضایی و امنیتی این موضوع را بیطرفانه بررسی کنند تا مشخص شود جریان چه بوده و چه کسی این جوان را به قتل رسانده است. امیدواریم واقعیت هر چه است برای جامعه روشن شود. (رسانک . 28 بهمن1402)
مولوی عبدالحمید: نظامیان نمیتوانند کشور را اداره کنند
در ادامه جمعههای اعتراضی در شهر زاهدان، روز ۲۷ بهمن ۱۴۰۲ نیز با وجود جو سنگین امنیتی در این شهر، نماز جمعه با حضور گسترده اهل سنت زاهدان و ایراد سخنانی انتقادی از مولوی عبدالحمید ادامه یافت. او با انتقاد از رد صلاحیت گسترده برای انتخابات مجلس گفت: «نظامیان نمیتوانند کشور را اداره کنند.» امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای نماز جمعه با انتقاد از روند گزینش مدیران و مسئولان در جمهوری اسلامی گفت اختلاسگران همان افرادی هستند که پیشتر در روند گزینشها صلاحیتشان تایید شده و ادعا کردهاند به اسلام «التزام» دارند. (کانون دفاع از حقوق بشر در ایران . 28 بهمن1402)
۶ ماه بیخبری از مولوی نقشبندی؛ گروگانگیری پدر برای تسلیم شدن پسر؟
مولوی «فتحی محمد نقشبندی»، امام جمعه اهل سنت راسک و روحانی منتقد جمهوری اسلامی، از ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ در بازداشت است. ۱۰ روز پیش رسانههای حقوقبشری بلوچ از احتمال مرگ او در اثر شکنجه نیروهای امنیتی خبر دادند. با افزایش نگرانیها و واکنش افکار عمومی بلوچستان، تصاویری از ملاقات چند روحانی بلوچ با او در زندان «وکیلآباد» مشهد منتشر شد. حالا فرزندش، «عبدالغفار نقشبندی»، زندانی سیاسی سابق و از مخالفان شناخته شده حکومت ایران در بلوچستان، به «خبرنگاران» میگوید با وجود ۶۶ سال سن و بیماری قلبی، پدرش در شش ماه گذشته هیچ تماسی با خانواده نداشته و آنها هم از روی همان عکسها متوجه شدهاند که زنده است. (ایران وایر . 28 بهمن1402)
چهار ماه بی خبری از مولوی فضل الرحمن کوهی/ نگرانی مردم از وضعیت مولوی فتحی محمد نقشبندی
روز جمعه ٢٧ بهمن ماه ۱۴۰۲، مولوی محمداکرم کوهی در مراسم نماز جمعه روستای پشامگ از توابع شهرستان راسک اظهار داشت: اگرچه مسئولان با شفافسازی در خصوص شایعۀ وفات مولانا فتحی محمد نقشبندی تا حدودی نگرانی مردم را برطرف کردند، اما نگرانی مردم هنوز کامل برطرف نشده، چون مولوی نقشبندی هنوز در زندان است. وی ادامه داد: مولوی فضلالرحمان کوهی بیش از چهار ماه است که در زندان بهسر میبرد و تاکنون خبری از وضعیت ایشان نیست. هر چند مسئولین شهرستان گفتهاند در حال پیگیری و حل موضوع هستند و قول ملاقات ایشان با خانواده را دادهاند، اما تاکنون این ملاقات انجام نگرفته است. خطیب جمعه پشامگ در ادامه بر لزوم آزادی مولوی نقشبندی و مولوی کوهی و سایر زندانیان سیاسی تاکید کرد و گفت: ماه رمضان نزدیک است و هر خانوادهای دوست دارد سرپرست و اعضای خانواده در کنار خانواده باشد. چه خوب است در این ماههای پربرکت مسئولین به فکر آزادی زندانیان باشند. لذا ما مجدداً از مسئولین درخواست آزادی مولوی کوهی و مولوی نقشبندی و سایر زندان سیاسی را داریم. (رسانک . 29 بهمن1402)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی زکریا کریمی در زندان ارومیه
زکریا کریمی، برادر ایوب کریمی، زندانی سنی مذهب اعدام شده، علیرغم گذشت بیش از هشتاد روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان ارومیه بسر میبرد. آقای کریمی در روزهای اخیر پس از اتمام مراحل بازجویی در یکی از بازداشتگاه های اداره اطلاعات ارومیه به زندان این شهر منتقل شده است. این شهروند علیرغم گذشت ۸۳ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان ارومیه بسر میبرد. همچنین، تاکنون آزادی موقت وی میسر نشده است. (هرانا . 29 بهمن1402)
بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیابهمن زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهبهمند امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلابهمن تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهبهمند مواجه میگیرند و همواره درمعرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم بهمننی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیابهمن بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصابهمن، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده بهمنگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت بهمنگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهرهمنبهمن همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصابهمن و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه :
درخواست اعاده دادرسی ساناز تفضلی، شهروند بهائی رد شد
درخواست اعاده دادرسی ساناز تفضلی توسط دیوان عالی کشور رد شد.یکی از اعضای خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “دیوان عالی کشور بدون ارائه هیچ توضیحی، درخواست اعاده دادرسی خانم تفضلی را رد کرده است. تصمیم نهایی عالی ترین مرجع قضایی کشور هفته گذشته به وکیل مدافع خانم تفضلی اعلام شد.”ساناز تفضلی در تاریخ یک آذرماه سال گذشته، توسط نیروهای اداره اطلاعات همراه با تفتیش منزل و ضبط وسایل شخصی خود و خانواده اش، بازداشت شد.او پس از چندین بار تمدید قرار بازداشت، نهایتا در دی ماه به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.خانم تفضلی در مرداد امسال توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری از بابت اتهام “شکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت داخلی” به شش سال و شش ماه حبس، در خصوص اتهام “اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور” به سه سال و هفت ماه حبس و از بابت اتهام “فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن” به هشت ماه حبس محکوم شد. این حکم چندی پیش توسط شعبه سی و پنج دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی تایید شد.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی شش سال و شش ماه حبس برای او قابل اجرا خواهد بود.(هرانا ,2 بهمن 1402)
جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود یک متوفی بهایی در ساری
در پی تشدید آزار و فشار بر شهروندان بهایی، ماموران امنیتی در روز یکشنبه ۱بهمن۱۴۰۲ از برگزاری مراسم یادبود یک متوفی بهایی به نام «سعید خان یغما» در ساری جلوگیری کردند. این مراسم قرار بود در یک سالن واقع در جاده جویبار برگزار شود که دو ساعت پیش از شروع جلسه، برگزاری مراسم توسط ماموران امنیتی لغو شد.سعید خان یغما در روزهای گذشته فوت کرده و در روستای روشنکوه ساری به خاک سپرده شده است.قابل ذکر است در چند ماه گذشته گزارشهایی مبنی بر ممانعت از مراسم درگذشتگان بهایی در محدودهی شهر ساری منتشر شده است.بنا به گزارشها، در روزهای ۲۴ آذر و ۲۶ مهر، مراسم یادبود نورا ایمانی و گلچهره نوبخت (دارابی)، دو شهروند درگذشته بهایی در یک رستوران شهر ساری لغو شد و مسئولان رستورانها به بستگان متوفیان گفتند به دستور اداره اماکن اجازه نداریم به بهاییان غذا بدهیم.(ایران وایر ,2 بهمن 1402)
موج بازداشت های جدید علیه بهائیان و محرومیت آنها از حقوق اولیه انسانی و مدنی
شماری از فعالان سیاسی و مدنی با نگارش بیانیه ای “موج بازداشت های جدید علیه بهائیان و محرومیت آنها از حقوق اولیه انسانی و مدنی” را محکوم کردند. در بخشی از این بیانیه که به امضای ۱۴۷ تن از فعالین درآمده، نوشته شده است: “بهائیان در ایران بیش از یک قرن و نیم است که تحت فشار و سرکوب سیستماتیک عقیدتی، سیاسی، آموزشی و اقتصادی بوده و هستند. سرکوبی بیرحمانه که گاه ابعاد غیر قابل تصور و ضدانسانی داشته است.” (صدای آمریکا,4 بهمن 1402)
تداوم بازداشت یکتا فهندژ سعدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
یکتا فهندژ سعدی همچنان در بازداشت بسر میبرد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “یکتا اخیرا برای نخستین بار پس از دستگیری، تماس تلفنی کوتاهی با خانواده خود برقرار کرد. وی همچنان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ تحت بازجویی قرار دارد و در مورد ادامه این روند اطلاعی به خانواده فهندژ سعدی داده نشده است.”یکتا فهندژ سعدی در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده استیکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.(هرانا ,6 بهمن 1402)
آزیتا فروغی جهت تحمل حبس راهی زندان وکیل آباد مشهد شد
آزیتا فروغی مطلق راهی جهت تحمل حبس راهی زندان وکیل آباد مشهد شد. وی پیشتر توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شد. این حکم نهایتا در شعبه سی و پنجم دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی تایید شد.این شهروند بهائی در مرداد ماه سال جاری با گشایش پرونده قضایی علیه خود در دادسرای مشهد مواجه و به شعبه ۹۰۳ دادسرای ناحیه ۹ مشهد احضار شد.(هرانا, 8 بهمن 1402)
دادگاه تجدیدنظر؛ دو زن بهائی در مشهد به حبس محکوم شدند
گلنوش نصیری و فریده مرادی به حبس محکوم شدند.یک منبع مطلع نزدیک به این شهروندان ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: هر یک از آنان توسط شعبه چهار دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی، از بابت اتهام عضویت در دسته ها و جمعیت ها با هدف بر هم زدن امنیت کشور به تحمل سه سال حبس تعزیری و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل هشت ماه حبس تعزیری محکوم شدند.این شهروندان پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری صادر هر کدام به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شده بودند.جلسه بدوی دادرسی به اتهامات این شهروندان بهائی در تاریخ نوزدهم مهرماه امسال در مرجع قضایی مذکور برگزار شده بود.لازم به ذکر است، مراحل بازپرسی گلنوش نصیری و فریده مرادی اوایل شهریورماه سال جاری سپری شد و هر کدام با تودیع وثیقه پنج میلیارد تومانی آزاد شدند.(هرانا ,10 بهمن 1402)
گزارشی از آخرین وضعیت رویا ملکوتی، شهروند بهائی در زندان وکیل آباد مشهد
رویا ملکوتی، شهروند بهائی در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان وکیل آباد مشهد است. یک شهروند نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این گزارش، در خصوص آخرین وضعیت پرونده رویا ملکوتی به هرانا گفت: خانم ملکوتی چندی پیش توسط شعبه سی و پنج دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی از بابت اتهام تشکیل دسته ها و جمعیت ها با هدف بر هم زدن امنیت کشور به تحمل شش سال حبس تعزیری و در خصوص اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل هشت ماه حبس تعزیری محکوم شد.رویا ملکوتی پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر به شش سال و هشت ماه حبس محکوم شده بود.خانم ملکوتی به همراه شماری از زنان بهائی ساکن مشهد در تیر ماه امسال با گشایش پرونده قضایی علیه خود در دادسرای مشهد مواجه و به شعبه ۹۰۳ دادسرای ناحیه ۹ مشهد احضار شدند.در تاریخ هفتم مرداد خانم ملکوتی پس از حضور در دادسرا، بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.(هرانا ,11 بهمن 1402)
دادگاه تجدیدنظر؛ حوریه سادات محسنی، شهروند بهائی به حبس محکوم شد
حوریه سادات محسنی، شهروند بهائی ساکن مشهد توسط دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی به چهار سال حبس محکوم شد.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حوریه سادات محسنی، شهروند بهائی به حبس محکوم شد.یک منبع مطلع نزدیک به این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “بر اساس حکمی که روز سه شنبه دهم بهمن ماه، توسط شعبه چهار دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی صادر و به خانم محسنی ابلاغ شده، وی از بابت اتهام عضویت در دسته ها و جمعیت ها با هدف بر هم زدن امنیت کشور به تحمل سه سال حبس تعزیری و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.”با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی سه سال زندان در خصوص خانم محسنی قابل اجرا خواهد بود.به گفته این منبع مطلع، “دادگاه انقلاب وکیل تعیینی این شهروند بهائی را نپذیرفته و به محض ورود پرونده به شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر اقدام به تایید رای محکومیت نموده است.”حوریه سادات محسنی، اوایل دی ماه سال جاری، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری به چهار حبس محکوم شده بود.جلسه دادگاه رسیدگ به اتهامات این شهروند بهائی پیشتر در تاریخ هجدهم آذرماه، در شعبه مذکور برگزار شده بود.پیشتر محمدهادی عرفیان کاسب، وکیل دادگستری با انتشار مطلبی در این رابطه اعلام کرده بود: علیرغم اعلام وکالت سیستمی از حوریه سادات محسنی، شعبه مذکور از پذیرش وکالت وی با استناد تبصره ماده ۴۸ خودداری نموده است.این شهروند بهائی در تاریخ بیستم آبان ماه سال جاری، به شعبه ۹۰۳ دادسرای مشهد احضار شده بود. وی نهایتا پس از تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.حوریه سادات محسنی پیش از این نیز سابقه بازداشت و محکومیت دارد.(هرانا ,11 بهمن 1402)
سرکوب زنان بهایی ایران؛ بیخبری از یکتا فهندژ در پنجمین دستگیری
جمهوری اسلامی از سال گذشته، همزمان با خیزش مردمی «زن، زندگی، آزادی»، فشار حداکثری و روزافزون را بر شهروندان بهایی آغاز کرده است. در طی این دوره، دهها تن از پیروان آیین بهایی دستگیر و هرکدام با حکمهای سنگین قضایی روبهرو شدهاند. بسیاری، این شکل آزارواذیت بهاییان را، مشابه سرکوب بهاییان در دهه شصت میدانند. اما زنان بهایی، سهم بیشتری از مردان در جریان سرکوب حکومتی داشتهاند. اخبار منتشره نشان میدهد که در یک سال و نیم گذشته، تعداد زیادی از زنان بهایی دستگیر، محاکمه، زندانی و در انتظار یا اجرای حکم هستند. «یکتا فهندژ سعدی»، یکی از آخرین بازداشتشدگان بهایی است. او بیش از ۴۵ روز است که تحت بازجویی و بازداشت قرار دارد و خانواده یکتا بهدلیل عدم پاسخگویی مسوولین مربوطه، هیچ اطلاعی از وضعیت سلامت و پرونده او ندارند.اما این بار، نخستین بار نیست که یکتا توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و بلاتکلیف در بازداشتگاه پلاک صد اداره اطلاعات شیراز نگه داشته شده است. او پیش از دستگیری اخیر، چهار مرتبه بازداشت و محاکمه شده است. (ایران وایر ,15 بهمن 1402)
بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز؛ تداوم بازداشت یکتا فهندژ سعدی
یکتا فهندژ سعدی همچنان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر در گفتگو با هرانا عنوان کرد: “خانم فهندژ سعدی علیرغم گذشت ۴۹ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ تحت بازجویی قرار دارد.”یکتا فهندژ سعدی در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد.کماکان از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است.یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.(هرانا ,15 بهمن 1402)
تداوم بازداشت؛ گزارشی از آخرین وضعیت ایمان رشیدی، شهروند بهائی
ایمان رشیدی، شهروند بهائی ساکن یزد کماکان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “آقای رشیدی علیرغم گذشت ۱۲۴ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان یزد بسر میبرد. تاکنون آزادی موقت وی نیز میسر نشده است. همچنین او از دسترسی به وکیل محروم مانده است.”به گفته این منبع مطلع، “اخیرا جلسه آخرین دفاع ایمان رشیدی به همراه احمد نعیمی، ویدا احراری، مژگان بصیری، شکوفه بصیری و جمال قدیرزاده در دادسرای یزد برگزار شده بود. این شهروندان بهائی از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و فعالیت تبلیغی انحرافی بر ضد شرع مقدس اسلام به دفاع از خود پرداخته اند.”ایمان رشیدی در تاریخ سیزدهم مهرماه سال جاری، توسط ماموران اداره اطلاعات در یزد بازداشت شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، تلفن همراه این شهروند و همسر وی را نیز ضبط کردند.احمد نعیمی، ویدا احراری، مژگان بصیری، شکوفه بصیری و جمال قدیرزاده اوایل مهرماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در یزد بازداشت شدند.نهایتا ویدا احراری و مژگان بصیری در تاریخ بیست و هفتم مهرماه، جمال قدیرزاده در تاریخ دوم آبان ماه، احمد نعیمی در تاریخ هشتم آبان ماه و شکوفه بصیری در تاریخ نهم آبان ماه، با تودیع وثیقه آزاد شدند.ایمان رشیدی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد.(هرانا ,17 بهمن 1402)
دادگاه تجدیدنظر؛ شهدخت خانجانی، شهروند بهائی به حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شد
شهدخت خانجانی، شهروند بهائی ساکن سمنان به حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شد.بر اساس این حکم که در تاریخ هفتم بهمن ماه، توسط شعبه هفتم دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به ریاست جواد رییسی صادر و به خانم خانجانی ابلاغ شده، وی از بابت اتهام “تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور” به ده سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین در باب مجازاتهای تکمیلی به دو سال منع عضویت و فعالیت در گروهها، احزاب و دسته جات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به دو سال منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شد.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ده سال زندان در خصوص خانم خانجانی قابل اجرا خواهد بود.این شهروند بهائی پیشتر در پی رد درخواست واخواهی، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سمنان از بابت اتهام “تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور” به ده سال حبس تعزیری، به اتهام “تبلیغ فرقه انحرافی و ضاله بهاییت” به پنج سال حبس تعزیری، از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری و پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و از بابت مجازات تکمیلی به پانزده سال محرومیت از حقوق اجتماعی، دو سال منع عضویت و فعالیت در گروهها، احزاب و دسته جات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به دو سال منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شده بود.در دادنامه ای که توسط شعبه هفتم دادگاه تجدیدنظر صادر شده آمده است؛ اتهام “تبلیغ فرقه انحرافی و ضاله بهاییت” خانم خانجانی در راستای اتهام “تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور” بوده که مستوجب مجازات جداگانه نیست، لذا پنج سال حبس تعزیری، پنجاه میلیون تومان جزای نقدی و پانزده سال محرومیت از حقوق اجتماعی از مجازات وی حذف شده است.جلسه واخواهی این شهروند بهائی پیشتر در تاریخ نوزدهم شهریورماه سال جاری در شعبه اول دادگاه انقلاب سمنان برگزار شده بود.خانم خانجانی در تاریخ هشت خردادماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، برخی از وسایل شخصی وی را ضبط کردند. او نهایتا چندی بعد با قرار تامین کیفری آزاد شده بود.شهدخت خانجانی، شهروند بهائی، متولد ۱۳۵۵، ساکن سمنان و مادر دو فرزند است.(هرانا,19 بهمن 1402)
دادگاه انیسا فنائیان، شهروند بهایی در سمنان برگزار شد
دادگاه انیسا فنائیان (ایقانی)، شهروند بهایی ساکن سمنان در تاریخهای ۶دی و ۱۶بهمن در شعبه یک دادگاه انقلاب سمنان به ریاست قاضی ایثاری با حضور متهم و وکیل برگزار شد. این شهروند بهایی متهم به «تشکیل، راه اندازی و اداره گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور»، تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و تبلیغ علیه نظام از طریق آموزش خلاف شرع اسلام است.خانم فنائیان پیشتر در ۳۰مرداد سال جاری توسط ماموران اداره اطلاعات سمنان، بازداشت و پس از یک هفته با تودیع وثیقه یک میلیارد تومان آزاد شد.این شهروند بهایی در اوایل دهه نود هم بیش از یک سال در زندان سمنان زندانی بوده است.قابل ذکر است انیسا فنائیان، خواهرزاده «عطاالله رضوانی» است که در ۲شهریور۱۳۹۲ پس از بارها تهدید از سوی ماموران اداره اطلاعات بندرعباس، توسط افرادی ناشناس ربوده و پس از ۲۴ ساعت جسد وی در حومه شهر پیدا شد. قاتلین این شهروند تاکنون پیدا نشدهاند.(ایران وایر,20 بهمن 1402)
احضار فرهنگیان، احکام سنگین شهروندان بهایی، بازداشت وکلا
گروهی از فرهنگیان گیلان به دادگاه احضار شدند. یک شهروند بهایی به ۱۱ سال حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد. بازداشت وکلای مدافع فعالان سیاسی و حقوق بشری در ایران ادامه دارد. به گزارش شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی رشت ۹ تن از فعالان صنفی معلمان در استان گیلان را احضار کرده است.در کانال تلگرامی این شورا آمده است که انوش عادلی ، محمود صدیقىپور، عزیز قاسم زاده، تیمور باقری کودکانی و طهماسب سهرابی، از اعضای هیئت مدیره کانون صنفی فرهنگیان گیلان، و غلامرضا اکبرزاده باغبان، علی نهالی، محمدجواد سعیدی و جهانبخش لاجوردی، از فعالان صنفی معلمان در این استان، به اتهام “اخلال در نظم عمومی” از طریق “برگزاری تجمعات صنفی” احضار شدهاند.انوش عادلی، محمود صدیقىپور و عزیز قاسم زاده هماکنون برای گذراندن محکومیت یک ساله حبس در زندان لاکان رشت هستند.طهماسب سهرابی، در کانال تلگرامی این تشکل صنفی در اعتراض به این احضار نوشت: «اتهام اخلال در نظم عمومی را نمیپذیریم و آن را توهین به مقام انسانی و معلمی خود میدانم.»او تاکید کرده است که تجمعات فرهنگیان برای خواستههایی قانونی و برحق برگزار شده است. این عضو هیئت مدیره کانون صنفی فرهنگیان گیلان گفته که فعالان صنفی در تلاش برای بهبود شرایط کار و زندگی همصنفیهای خود به “اشکال مختلف قانونی خواستههای خود را با دولت درمیان میگذارند” و حرکتهای صنفی آنان “نه اخلال در نظم عمومی است و نه اقداماتی ضد امنیت ملی.”شماری از معلمان و فعالان صنفی این قشر مدتهاست که در زندان هستند. کانال تلگرامی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران اسامی و تصاویر محمود ملاکی، جعفر ابراهیمی، مهدى فتحى، هاشم خواستار، رسول بداقی، اصغر امیرزادگان، ناهید شیرپیشه، زینب همرنگ، جواد لعل محمدی، ایرج رهنما و غلامرضا غلامی کندازی را یادآوری کرده است. (دویچه وله,21 بهمن 1402)
پلمب محل کار دو شهروند بهائی در رفسنجان
طی روزهای اخیر محل کسب و کار دو شهروند بهائی، قدرت نعیمی و سعید پاینده، بدون ارائه هیچ دلیل و مدرک قانونی، نقض آشکار حقوق شهروندی و آزادیهای مذهبی آنها است.ممانعت از کسب و کار این دو شهروند بهایی، تداوم سیاستهای قهرآمیز و ظالمانه جمهوری اسلامی ایران علیه جامعه بهایی است .این سیاستها که شامل محرومیت از تحصیل، اشتغال، و سایر حقوق اجتماعی و اقتصادی میشود، بارها توسط سازمانهای بینالمللی حقوق بشری محکوم شده است.یک منبع مطلع در اینباره گفت:”ماموران اداره نظارت بر اماکن نیروی انتظامی رفسنجان محل کسب سعید پاینده و قدرت نعیمی را برای دومین مرتبه پلمب کردند و در پی این اقدام نهادهای امنیتی برای گسترش سرکوب و ارعاب بر جامعه بهایی ایران، این ۲ شهروند از حقوق اولیه خود محروم شدند.”این فرد مطلع در ادامه افزود:”پیشتر هم در پی پلمب محل کسب قدرت نعیمی و سعید پاینده، این شهروندان بهایی مجبور به درآمدزایی و کسب کار در گوشه از منزل خود شده بودند.”پیشتر هم در تاریخ ۱۸ خرداد ماه ۱۳۹۹، ناهید نعیمی ـ خواهر قدرت نعیمی به همراه دیدار احمدی ـ همسر برادر قدرت نعیمی و بشری مصطفوی ـ عروس قدرت نعیمی، در شهرستان رفسنجان، توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام در تاریخ ۲۷ خرداد ماه ۱۳۹۹، با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی,21 بهمن 1402)
بلاتکلیفی سه شهروند بهائی بازداشت شده در ایران ادامه دارد
کیوان رحیمیان، ایمان رشیدی و یکتا فهندژ سعدی، شهروندان بهائی که در بازه زمانی ۲۷ تیر تا ۲۷ آذر به صورت جداگانه به دست نیروهای امنیتی در شهرهای تهران، یزد و شیراز بازداشت شدهاند، همچنان به صورت بلاتکلیف در بازداشتاند. از میان این افراد، کیوان رحیمیان در تاریخ ۲۷ تیر در تهران، ایمان رشیدی در ۱۳ مهر در یزد و یکتا فهندژ سعدی در تاریخ ۲۷ آذر در شیراز بازداشت شده است.طبق اطلاعات ایران اینترنشنال، رحیمیان هماکنون در زندان اوین، رشیدی در زندان یزد و فهندژ سعدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ به سر میبرند.یک منبع نزدیک به خانواده رشیدی به ایران اینترنشنال گفت که او با وجود ارائه دفاع آخر و اتمام تحقیقات همچنان بیدلیل در بازداشت مانده و پروندهاش در دادگاه انقلاب یزد در دست بررسی است.به گفته این منبع آگاه، قرار بازداشت موقت این شهروند بهائی در ۱۳ بهمن بار دیگر تمدید شده است.رشیدی پیش از این هم به دلیل بهائی بودن سابقه بازداشت داشته و سال ۱۳۹۶ پس از پایان دوره محکومیت سه ساله خود از زندان آزاد شده بود. شبنم متحد، همسر او هم یک سال پیش از آن پس از تحمل دو سال حبس از زندان آزاد شده بود.یکتا فهندژ سعدی با گذشت حدود دو ماه از زمان دستگیری، همچنان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز به سر میبرد.این پنجمین دستگیری فهندژ سعدی در ١٢ سال گذشته است.( ایران اینترنشنال,22 بهمن 1402)
منازل دو شهروند بهائی در قائم شهر توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد
حدود پانزده مامور اطلاعات ابتدا به منزل مریم ذبیحی وارد شدند و تمام وسایل الکترونیکی، کتابهای درسی، لپ تاپ ها و تبلت های پنج جوان بهائی که مهمان این منزل بودند را ضبط کردند. ماموران که از روی دیوار وارد شده بودند از افراد حاضر تعهد گرفتند تا روز شنبه هفته آینده به اداره اطلاعات این شهر مراجعه کنند. در ادامه، ماموران به همراه بنفشه اسدیان که یکی از مهمانان بود به منزل وی مراجعه کردند. آنها مجددا از دیوار وارد منزل شدند و ضمن تفتیش منزل، شماری از لوازم شخصی و الکترونیکی خانم اسدیان را ضبط کردند.”این منبع مطلع در ادامه افزود: “رفتار توام با توهین و خشونتبار ماموران اطلاعات با مریم ذبیحی موجب اعتراض پسرش، بهامین زمانی شد و در نتیجه ماموران اطلاعاتی این جوان بهائی را مورد ضرب و شتم قرار دادند.” (هرانا,24 بهمن 1402)
مینا کرمی، شهروند بهائی بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد
مینا کرمی، شهروند بهائی ساکن شیراز جهت اجرای حکم حبس بازداشت شد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده خانم کرمی ضمن تایید این خبر گفت: “بازداشت مینا روز سه شنبه بیست و چهارم بهمن ماه سال ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابان های شیراز صورت گرفت. وی پس از دستگیری، برای تحمل دوران محکومیت خود به زندان عادل آباد این شهر منتقل شد.”شعبه یک اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب شیراز در تاریخ یازدهم دی ماه ۱۴۰۲ این شهروند بهائی را برای اجرای حکم حبس احضار کرد. در این ابلاغیه از او خواسته شد تا در تاریخ دوازدهم بهمن ماه ۱۴۰۲ خود را به مرجع قضایی مذکور معرفی کند؛ امری که خانم کرمی از آن امتناع کرد. (هرانا,25 بهمن 1402)
کیوان رحیمیان، شهروند بهائی به ۹ سال حبس محکوم شد
براساس حکمی که توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران صادر و به آقای رحیمیان ابلاغ شده است، این شهروند بهائی از بابت اتهام “فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام” به پنج سال حبس، شش سال محرومیت از حقوق اجتماعی و پرداخت پنچاه میلیون تومان جریمه نقدی و در خصوص اتهام “اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور” به تحمل چهار سال حبس محکوم شده است. در صورت تایید این حکم در مرحله تجدیدنظر، مجازات اشد یعنی پنج سال زندان در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود. (هرانا,25 بهمن 1402)
نوشین مصباح، شهروند بهائی جهت تحمل حبس راهی زندان وکیل آباد مشهد شد
نوشین مصباح، شهروند بهائی راهی زندان وکیل آباد مشهد شد. خانم مصباح روز دوشنبه بیست و سوم بهمن ماه ۱۴۰۲، پس از مراجعه به شعبه بیست و یکم اجرای احکام دادسرای مشهد، جهت تحمل دوران محکومیت یک سال حبس خود بازداشت و به زندان این شهر منتقل شده است. این شهروند بهائی پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری از بابت اتهام “عضویت در گروه با هدف بر هم زدن نظم و امنیت کشور” به تحمل سه سال حبس تعزیری و در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به تحمل هشت ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. در نهایت وی اوایل آذرماه ۱۴۰۲ توسط شعبه سی و هفت دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی از بابت اتهام “عضویت در گروه با هدف بر هم زدن نظم و امنیت کشور” به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شد. همچنین این شهروند در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” تبرئه شد. (هرانا,25 بهمن 1402)
رویا ثابت، شهروند بهائی توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شد
روز پنجشنبه بیست و ششم بهمن ۱۴۰۲، یک شهروند در شیراز بازداشت شد. هویت وی، رویا ثابت، شهروند بهائی توسط هرانا احراز شده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده خانم ثابت ضمن تایید این خبر به خبرنگاران اطلاع داد: بازداشت رویا پس از احضار توسط اطلاعات سپاه پاسداران صورت گرفت. این منبع در ادامه افزود: رویا ثابت در تاریخ چهاردهم دی ماه ۱۴۰۲ جهت پرستاری از پدر و مادر بیمار و سالمندش از امارات به شیراز سفر کرد. او قرار بود در تاریخ پنجم بهمن ماه ۱۴۰۲ به امارات بازگردد اما دو روز قبل از تاریخ مذکور، ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به منزل ایرج ثابت و نصرت ممتاز سروستانی، پدر و مادر وی آمده و با ارائه حکم بازرسی خانه، اقدام به تفتیش خانه و بازجویی از رویا و دو تن از اعضای خانواه به نامهای مهرداد و فلورا ثابت کردند. سپس بدون ارائه حکم بازرسی، به منزل دو عضو خانواده رفته و اقدام به تفتیش خانه آنها کردند. (هرانا,26 بهمن 1402)
گزارشی از آخرین وضعیت سپهر ضیائی در زندان اوین
سپهر ضیائی، در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان اوین است. این شهروند بهائی در زمستان 1401 توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام “عضویت در دسته جات و گروه های غیر قانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور” به تحمل پنج سال حبس و از بابت مجازات تکمیلی به دو سال ممنوعیت خروج از کشور، مصادره تلفن و لپ تاپ های ضبط شده محکوم شد. پس از مدتی محکومیت آقای ضیائی، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. (هرانا,29 بهمن 1402)
اعتراض جامعه بهائی نسبت به تفتیش منازل بهائیان در قائم شهر
جامعه جهانی بهائی با انتشار بیانیه ای، نسبت به تفتیش منازل دو شهروند بهائی در قائم شهر اعتراض کرد و اعلام کرد که مهمانان یکی از این منازل، شماری از دانشجویان بهائی بودند که برای امتحان در این محل حاضر شده بودند. در بخشی از این بیانیه، با اشاره به «توهین» ماموران به دانشجویان بهائی، آمده است: «حکومت ایران، جوانان بهائی را از ورود به دانشگاه های معتبر کشور ممنوع میکند و آنها برای ادامه تحصیلات عالی، مجبور به تحصیل از طریق گروه های غیررسمی در منازل شخصی هستند.» (هرانا,29 بهمن 1402)
تداوم بازداشت یکتا فهندژ سعدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
یکتا فهندژ سعدی کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به خبرنگاران گفت: “خانم فهندژ سعدی علیرغم گذشت ۶۲ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک صد بسر میبرد. او طی این مدت به ندرت امکان برقراری تماس تلفنی را با خانواده خود داشته و در خصوص ادامه روند بلاتکلیفی وی، اطلاعی به خانواده این شهروند بهائی داده نشده است ” (هرانا,30 بهمن 1402)
مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابوبهمن مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگرانبهمنشی و تغییر بهمنن از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر بهمنن و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیابهمن از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا بهمنگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تحبهمند به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدوبهمنتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزابهمن بهمننی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات بهمننی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزابهمن بهمنن و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ابهمنان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ابهمنان و مذاهب را تهبهمنبهمن برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات بهمننی این دسته از پیروان ابهمنان در ایران را سد میکند.
در این ماه :
ایران در رتبه نهم جهان در آزار و جفای مسیحیان
گزارش سالانه سازمان جهانی مسیحی «درهای باز»، که روز چهارشنبه، ۲۷ دی ماه منتشر شده، جمهوری اسلامی ایران را نهمین کشور «مسیحیتستیز» در جهان دانسته است. ایران در گزارش سال گذشته در رتبه هشتم قرار داشت و سال پیش از ان نیز نهمین کشور «مسیحیتستیز» جهان بود. سازمان «درهای باز»، وضعیت «مسیحیان در جفا» در ۵۰ کشور جهان را بررسی کردهاست. در فهرست سالانه دیدبان جهانی آزار مسیحیان که «درهای باز» یا «اوپن دورز» منتشر کرده، کره شمالی مانند سال گذشته در صدر جدول است و سومالی، لیبی در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.اریتره، یمن، نیجریه، پاکستان و سودان، پیش از ایران در لیست کشورهای مسیحیت ستیز قرار گرفتهاند. افغانستان در رتبه دهم جای گرفتهاست. هند، سوریه و عربستان سعودی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند. وضعیت مسیحیان ایران و سکوب و تبعیض حکومتی در سال گذشته تغییری نکردهاست و جابجایی از رتبه هشتم به نهم، ناشی از وخیمتر شدن وضعیت مسیحیان در کشورهای دیگر است.در ابتدای گزارش، سازمان «درهای باز» به جنبش «زن، زندگی، آزادی» و سرکوب حکومتی و اعدام دستکم هفت نفر از معترضان پرداخته، و افزوده که بسیاری از شهروندان مسیحی از این اعتراضات پشتیبانی کردهاند.در آبان سال گذشته،نماینده آشوریان در مجلس و گروهی از رهبران دینی آشوری، به درخواست وزارت اطلاعات، با جوانان معترض آشوری تماس گرفته و به آنها هشدار دادند تا دست از اعتراض و انتشار مطالب در شبکههای اجتماعی دست بردارند. بسیاری از جوانان آشوری پاسخ منفی به این درخواست دادند .( ماده 18 , 1 بهمن 1402)
ایمان گلزار، نوکیش مسیحی بازداشت شد
روز سه شنبه بیست و ششم دی ماه ۱۴۰۲، ایمان گلزار بازداشت شد. این نوکیش مسیحی توسط نیروهای اداره اطلاعات بدون ارائه حکم قضایی در دزفول بازداشت شده است. همچنین ماموران در زمان بازداشت اقدام به تفتیش منزل وی کردند.گفتنی است، ایمان گلزار، که پدر و مادرش ناشنوا هستند، به منظور افزایش ایمنی منزل، دوربین های مداربسته نصب کرده بود. ماموران در موقعیت بازداشت این دوربین ها را همراه با هارد اصلی ضبط و با خود برده اند.در این گزارش آمده است، خانواده وی بارها به اداره اطلاعات شهرستان دزفول مراجعه کرده اند، اما علاوه بر اینکه پاسخی دریافت نکرده اند، مورد تهدید قرار گرفته اند. این اوضاع باعث نگرانی شدید خانواده ایمان شده است.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این نوکیش مسیحی اطلاعی حاصل نشده است.( هرانا , 1 بهمن 1402)
دو نوکیش مسیحی در دادسرای کرج تفهیم اتهام شدند
دو نوکیش مسیحی در دادسرای کرج تفهیم اتهام شدند.بر اساس این گزارش، علیرضا و امیر نورمحمدی، دو برادر ساکن کرج توسط دادسرای عمومی و انقلاب این شهر در خصوص “فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام” مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند.در این گزارش آمده است که این شهروندان در تاریخ بیستم آذر امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از یک ماه هر کدام با تودیع وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی، از زندان آزاد شدند.علیرضا نورمحمدی پیش از این نیز بواسطه اعتقادات خود، سابقه بازداشت و محکومیت دارد.(هرانا,11 بهمن 1402)
مجتبی کشاورز، نوکیش مسیحی و زندانی سابق عقیدتی در آستانه دیپورت از ترکیه به ایران
مجتبی کشاورز، نوکیش مسیحی و زندانی سابق عقیدتی از نهم بهمن ماه ۱۴۰۲ در دوزچه ترکیه بازداشت شده و در آستانه دیپورت به ایران است. بازگرداندن آقای کشاورز به ایران، میتواند منجر به زندانی شدن این شهروند مسیحی شود. این نوکیش مسیحی در سال ۱۳۹۲ به ترکیه گریخت تا مجبور به تحمل سه سال حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام» نشود. حکومت ایران مسیحیان،به ویژه نوکیشان،را به دلیل باور مسیحی و فعالیت صلحآمیز دینی، و با اتهاماتی از جمله «اقدام علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام»،بدون ارائه سند و مدرک، روانه زندان میکند. ( ماده 18 , 28 بهمن 1402)
پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت های مذهبی را سرلوحه عناد با ابهمنان بهمنگر را قرار داده اند.
بازداشت ها و خشونت های هدفمند ارگان های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ابهمنان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند، پیروان آئین بهایی از ابهمنان غیررسمی هستند که تحت فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می کردند، در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند و ده ها تن از پیروان آن نیز در زندان های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس های طولانی شده اند. یکی از آیینهای مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینهسازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.
در این ماه :
«خطر اعدام» ۱۲ زندانی سیاسی و عقیدتی
خطر قریبالوغ اعدام دستکم ۱۲ زندانی سیاسی و عقیدتی هشدار داده شده است. ۱۲ زندانی در خطر اجری حکم اعدام را رضا رسایی و منصور دهمرده و عباس (مجاهد) کورکوری، سه معترض اهل کرمانشاه و زاهدان و ایذه، محسن مظلوم، پژمان فاتحی، وفا آذربار، محمد (هژیر) فرامرزی، انور خضری، کامران شیخه، فرهاد سلیمی، خسرو بشارت و فرشید حسن زهی اعلام کرده است. ( هرانا .1 بهمن 1402)
بانه؛ بازداشت و بیخبری از سرنوشت دو فعال مذهبی توسط نیروهای امنیتی
اسماعیل پرچمی و محمد پرچمی، دو برادر و از فعالین مذهبی اهل بانه توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و سرنوشت آنها نامعلوم است. (هه نگاو, 4 بهمن 1402)
همایش جهانی آزادی دینی در آمریکا؛ «جمهوری اسلامی اقلیتهای دینی و مذهبی را سرکوب میکند»
همایش سالانه جهانی آزادی دینی، روزهای ۳۰ و ۳۱ ژانویه در واشینگتن در آمریکا، با اهدافی از جمله «ایجاد یک ائتلاف قدرتمند از سازمانهایی که با هم برای آزادی دینی در سراسر جهان فعالیت میکنند»، برگزار شد. در این همایش که در میان مدیرانش، نام سام براونبک، سفیر سابق آمریکا در امور آزادی دینی دیده میشود، همچنین ازفعالان مدنی دعوت شده بود تا درراستای افزایش آگاهی عمومی، از اذیت و آزاری که به دلیل باور و فعالیت صلح آمیز مدنی و دینی متحمل شده بودند، صحبت کنند.در این میان در پنلهای مختلف این همایش، سه زن ایرانی، میترا عالی ابوذر، که به دلیل فعالیت مدنی در دوران دانشجویی به زندان افتاده بود، روحی جهانپور و مینو انوری، دو باورمند بهایی که به دلیل باور دینی در ایران سرکوب و محبوس شده بودند، حضور داشتند و سخنرانی کردند.خانمهای جهانپور و انوری از شکنجه و تحت فشار بودن در زندان برای انکار دین خود صحبت کردند. درحالیکه تفتیش عقاید در قانون اساسی جمهوری اسلامی ممنوع است، مأموران امنیتی و بازجویان حکومت فعالان مدنی و سیاسی و همچنین بسیاری ازاعضای متعلق به اقلیتهای دینی به ویژه بهاییها و نوکیشان مسیحی را تحت فشار و شکنجه قرار میدهند تا باورشان را انکار کنند.نوکیشان مسیحی و وکلای آنها بارها شهادت دادهاند که حتی در دادگاه این افراد مورد تفتیش عقاید قرار گرفته و از آنها خواسته شده تا دین خود را منکر شوند.بخشی از این همایش بر کشورهایی تمرکز داشت که در آنها حقوق افراد به دلیل باور و فعالیت مسالمت آمیز دینی نقض میشود.سام براونبک در گفتگویی با صدای آمریکا، با اشاره به سرکوب اقلیتهای دینی و مذهبی از سوی جمهوری اسلامی گفت: «برای مردم ایران، وضعیت بسیار بد و اسفباراست.»این سیاستمدار باتجربه که پیشتر سناتور و فرماندار نیز بوده است، افزود «جوامع بهایی، مسیحی و تقریباً هرکس که در جریان اصلی ملاهای حاکم نیست، مورد تعقیب و آزار قرار میگیرد…مسلمانان سنی مذهب هم با این شرایط مشابه مواجه هستند.»( صدای آمریکا،14 بهمن 1402)
خطر مرگ فرهاد شاکری و بیعملی مقامات زندان
جان فرهاد شاکری زندانی سیاسی ـ عقیدتی در خطر است. وی از ۵ ماه پیش در اعتراض به صدور حکم اعدامش اقدام به اعتصاب غذا کرده است. بنا به اطلاعات رسیده، وضعیت جسمی وی وخیم است. فرهاد شاکری در حال حاضر قادر به تکلم نیست و وزنش به زیر ۵۰ کیلوگرم رسیده است. بدلیل اعتصاب غذای طولانی بسیاری از اجزای بدنش کارایی خودش را از دست داده و احتمال مرگ وی بسیار بالا است. مقامات زندان در یک بیعملی عمدی، چندی پیش او را از بند ۶ زندان وکیلآباد مشهد به بهداری منتقل کردند. زمانی که آنها نتوانستند فرهاد شاکری را به شکستن اعتصاب غذا متقاعد کنند وی را به بند فرستاده و گفته بودند که مسئولیت مرگ وی با خودش و دوستانش است. ( کانون حقوق بشر ایران ،17 بهمن 1402)
اخراج زوج ایرانی از سوئد با اتهام برنامهریزی برای ترور یهودیان
رادیو سوئد در گزارشی تحقیقی، ابعاد تازهای از پرونده فرشته صانعیفر و مهدی رمضانی، زوج ایرانی «پناهنده» در سوئد را فاش کرده و گفته آنها درصدد ترور چند شخصیت یهودی بودند. این زوج ایرانی که با هویت جعلی «سلما خرمایی» و «فواد ملکشاهی» در این کشور پناهنده شده بودند در سال ۱۴۰۰ به ایران دیپورت شدهاند. پیش از این در گزارشی به افشای ابعادی از فعالیت این دو فرد مرتبط با دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی پرداخته و فاش کرده بود که آنها در پی ترور، شهروندان ایرانی مخالف جمهوری اسلامی در سوئد نیز بودند.فرشته صانعیفر و مهدی رمضانی همراه با موج پناهجویان سال ۲۰۱۵ وارد اروپا شده و خود را به ترتیب ۲۲ و ۲۴ ساله و تبعه افغانستان معرفی کرده بودند.اداره مهاجرت سوئد برای این زن و مرد پناهندگی سیاسی صادر کرد در حالی که این دو هیچگونه مدرک شناسایی که نام یا تاریخ تولدشان را گواهی کند، به همراه نداشتند. مدارک اقامت سوئدی آنان تنها بر مبنای نام و تاریخ تولدی صادر شد که در مصاحبههای پناهجویی ارائه کرده بودند.شش سال بعد، سرویس امنیتی سوئد موسوم به SÄPO پس از بازداشت آنان به اتهامهای تروریستی دریافت که سن، ملیت و احتمالا نام آنان نیز دروغین است. به عقیده پلیس، این دو از اساس با اهداف تروریستی به اروپا رفتند و به سلولهای خفتهای تبدیل شدند تا در صورت لزوم عملیاتی شوند.هانس اهرمان، دادستان سوئدی که قبلاً مسئول پروندۀ زوج ایرانی بود، به رادیوی دولتی سوئد گفت: «ما مطمئنیم که آنها از طرف حکومت ایران در اینجا ماموریت داشتهاند. آنها یک تهدید بسیار جدی برای امنیت ما محسوب میشدند و به همین دلیل تصمیم به اخراج آنها گرفتیم.»(ایران وایر، 18 بهمن ماه 1402)
«نفرتپراکنی مبتنی بر دین و عقیده در خدمت اهداف سیاسی و اقتصادی است»
نازیلا قانع، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای آزادی دین و عقیده،در گزارش جدید خود،به آسیب روانی ناشی از نفرت پراکنی براساس دین و عقیده پرداخته،و این گفتمان نفرتبرانگیز را ابزاری برای رسیدن به اهداف سیاسی و اقتصادی دانسته است. این استاد حقوق بشر در دانشگاه اکسفورد، «خواستار مواردی از جمله افزایش مبارزه با گفتمان نفرت برانگیز، تلاشبرای ترویج آزادی دین یا عقیده، و تقویت گفتوگو و تفاهم بین ادیان، و حفاظت از اقلیتهای دینی و اقلیتهای اعتقادی شده است.»گزارش خانم قانع ، اشکال مختلف این نفرت پراکنی براساس دین یا عقیده، مفاهیم حقوقی متفاوت آن و چگونگی تأثیر آن بر اعضای جامعه، بهصورت فردی و جمعی بررسی می کند.وی همچنین ابزارهایی را که مقامات دولتی و جامعه مدنی برای مبارزه با دعوت به نفرت مبتنی بر مذهب یا اعتقاد به کار میبرند، و همچنین اقداماتی را که میتوان برای تغییر اوضاع اعمال کرد، بررسی میکند.این گزارش با تیتر«نفرت براساس دین یا عقیده» منتشر شده، و روز دوشنبه ۱۶ بهمن ماه، توسط این فعال حقوق بشر از طریق توییتی اطلاع رسانی شده است.گزارش «نفرت براساس دین یا عقیده» در ابتدا به آسیب روانی ناشی از نفرت پراکنی و یا گفتمان نفرت انگیز پرداخته و نوشته که «رنج روانی شکلی از پریشانی فکری است که می تواند مستقیماً از قرار گرفتن اعضای یک گروه مشخصی در معرض سخنان نفرت انگیزی که هدف آن هستند، ایجاد شود.» این گزارش همچنین می نویسد که «سخنان تنفرآمیز را میتوان فی نفسه حمله به کرامت» انسان ها «تلقی کرد» چراکه اعضای گروه و یا اقلیتی که مورد «هدف قرار گرفتن، احساس کرامتی را که از آزاد و برابر تلقی شدن در جامعه میگیرند، از دست می دهند.» (مده 18 ، 18 بهمن ماه 1402)
گزارشی از آخرین وضعیت آرش مرادی، درویش گنابادی در زندان اوین
آرش مرادی، درویش گنابادی در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان اوین است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این درویش گنابادی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت:”آقای مرادی هم اکنون در بند چهار زندان اوین در حال تحمل دوران محکومیت خود است. وی که اخیرا توسط دادگاه انقلاب به هشت سال حبس محکوم شده بود، به رای صادره اعتراض نکرده و تسلیم به رای کرده است. هم اکنون نیز پرونده وی در حال بررسی است.”در تاریخ بیست و پنجم مهرماه، آرش مرادی توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود در کاشان بازداشت شد. نهایتا چندی بعد به زندان اوین منتقل شد.آقای مرادی نهایتا توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی سید علی مظلوم از بابت اتهام تشویش اذهان عمومی به دو سال حبس، بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس، بابت اتهام توهین به مقدسات به سه سال حبس و از بابت اتهام توهین به رهبری و بنیانگذار جمهوری اسلامی به دو سال و مجموعا هشت سال حبس محکوم شد.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی سه سال حبس برای او قابل اجرا خواهد بود.جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات آرش مرادی در تاریخ یازدهم آذرماه، در شعبه مذکور برگزار شده بود.آرش مرادی در اسفند سال ۱۳۹۶ در پی وقایع موسوم به گلستان هفتم بازداشت و به یک سال حبس محکوم شد. وی نهایتا با پایان دوران محکومیت خود از زندان تهران بزرگ آزاد شد. (هرانا ، 20 بهمن ماه 1402)
بازداشت یک استاد حوزه علمیه قم توسط ماموران اطلاعات سپاه
محمدتقی اکبرنژاد، استاد حوزه علمیه قم، روز شنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ توسط ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. این روحانی منتقد پیش از این نیز توسط دادگاه ویژه روحانیت احضار شده و کانال اطلاعرسانی او در شبکه اجتماعی ایتا به اتهام تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی مسدود شده بود. سازمان اطلاعات سپاه پاسداران تاکنون درباره دلایل بازداشت این روحانی سکوت کرده اما برخی کاربران شبکههای اجتماعی اظهارات انتقادی او در هفتههای گذشته را دلیل بازداشت او دانستهاند. محمدتقی اکبرنژاد اخیرا در اظهاراتی به «قابل انتقاد نبودن رهبر جمهوری اسلامی و ناکارآمدی حکومت پس از ۴۵ سال» انتقاد کرده و در اظهاراتی به نقل از شهروندان گفته بود خامنهای رهبر فلسطینیها و یمنی است است نه رهبر مردم ایران. (هرانا ، 29 بهمن ماه 1402)
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از96 خبر که در طول بهمن ماه 1402 تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، بهمننیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گربهمنده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در بهمن ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، صدرا مجیب یزدانی، قندیل دادخواه، سینا اشجعی، امیر پالوانه، شیوا کردفروشانی، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، داود لطفی، محمدمهدی خسروپناه ، عباس رهبری، مریم حبیبی، کوثر ولیزاده، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
https://adian.bashariyat.org/