۱۴۰۳ بهمن ۱۲, جمعه

بزرگ‌ترین تجمع اهل سنت ایران (ختم بخاری) در زاهدان در سایه فشار دستگاه‌های امنیتی

به گزارش حال وش/ فردا پنج‌شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۳، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اجتماع اهل سنت ایران به مناسبت مراسم فارغ‌التحصیلی دانش‌آموختگان حوزه دارالعلوم مکی زاهدان با حضور اقشار مختلف در سایه تهدید و فشار نهادهای امنیتی برگزار می‌شود.

به گفته منابع حال وش: «دستگاه‌های امنیتی در استان های سنی نشین از سفر علمای اهل سنت خراسان (مناطق تایباد، خواف و سرخس)، کردستان و هرمزگان که قصد شرکت در مراسم ختم بخاری زاهدان را داشتند، ممانعت کرده‌اند.»

منابع در ادامه افزودند: «علاوه بر ممانعت از سفر علمای سرشناس و برجسته اهل سنت از سایر استان‌ها، از شهروندان عادی اهل سنت که قصد داشتند به صورت فردی یا گروهی به زاهدان جهت شرکت در این مراسم بروند، نیز در ایست‌ و بازرسی‌های ورودی این شهر از سوی نیروهای نظامی و امنیتی مستقر در این ایست‌ و بازرسی‌ها جلوگیری شده است.»

گفتنی است مراسم ختم بخاری که به مناسبت فارغ‌التحصیلی دانش‌آموختگان دارالعلوم مکی، از سال‌ها پیش با حضور گسترده علما، اندیشمندان و سایر مردم از سراسر ایران و کشورهای همسایه در مسجد جامع مکی زاهدان برگزار می‌شود، با سخنرانی‌های مذهبی، تلاوت قرآن و تجلیل از حافظان قرآن کریم همراه است. این رویداد مهم مذهبی اهل سنت، طی سال‌های اخیر با فشارهای دستگاه‌های امنیتی و ایجاد محدودیت‌هایی برای شهروندان اهل سنت داخل و خارج کشور جهت شرکت در مراسم، روبرو شده است.

ممانعت نیروهای امنیتی از سفر علمای کردستان به زاهدان برای شرکت در مراسم فارغ‌التحصیلی طلاب مسجد مکی

به گزارش حال وش/ شامگاه دوشنبه ۸ بهمن‌ماه ۱۴۰۳، نیروهای امنیتی در ۲۰ کیلومتری محور سنندج-دهگلان، از سفر ماموستا برزان ملکی، امام جمعه و جماعت و مدرس مسجد جامع شیخین سنندج، به همراه تعدادی از شاگردان و مأمومین این مسجد به زاهدان جلوگیری کرده و ضمن بررسی محتوای تلفن‌های همراه آن‌ها، گوشی ماموستا ملکی را ضبط کرده‌اند.

طبق اطلاعیه روابط عمومی مسجد جامع شیخین سنندج، این گروه قصد شرکت در جلسه «ختم صحیح بخاری» و مراسم فارغ‌التحصیلی طلاب دارالعلوم مسجد مکی زاهدان را داشته‌اند، اما نیروهای امنیتی بدون ارائه دلیل قانونی، مانع از سفرشان شده و آن‌ها را پس از چندین ساعت بازداشت و تهدید، به سنندج بازگردانده‌اند.

در این اطلاعیه همچنین آمده است که ممانعت از سفر شهروندان داخل کشور بدون حکم قضایی، فاقد هرگونه توجیه قانونی و شرعی است. همچنین، ضبط و بررسی محتوای تلفن همراه افراد بدون رضایت آن‌ها، تجاوز به حریم خصوصی و نقض قوانین داخلی کشور محسوب می‌شود.

گفتنی است در سال‌های گذشته نیز از حضور علما و شخصیت‌های سرشناس مذهبی و شهروندان اهل سنت سایر استان‌های کشور به زاهدان برای شرکت در این مراسم ممانعت و جلوگیری شده و این اعمال فشار به جامعه اهل سنت مورد انتقاد و اعتراض علما و شهروندان بوده است.

همایش سالانه ختم “صحیح بخاری” به مناسبت دانش آموختگی طلاب دارالعلوم زاهدان با حضور علما و اندیشمندان داخلی و خارجی اهل سنت در مصلی اهل سنت زاهدان برگزار می‌شود.

۱۴۰۳ بهمن ۱۱, پنجشنبه

جوانرود؛ بازداشت ارسلان فتاحی و سامان صفری از پیروان آیین یارسان توسط نیروهای امنیتی

دو شهروند کُرد پیرو آیین یارسان و اهل بخش گهواره با اسامی ارسلان فتاحی و سامان صفری، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در جوانرود بازداشت شدند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز چهارشنبە ١٠ بهمن‌ماه ١٤٠٣ (٢٩ ژانویە ٢٠٢٥)، ارسلان فتاحی و سامان صفری، دو شهروند اهل گهواره و پیرو آیین یارسان در شهر جوانرود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

به گفته یک منبع مطلع، ارسلان فتاحی و سامان صفری توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی بازداشت شده‌اند.

این منبع افزود که ارسلان فتاحی پس از چند ساعت بازداشت موقت، آزاد شده؛ اما سامان صفری همچنان در بازداشتگاه نگهداری می‌شود و سرنوشتش نامعلوم است.

زمان تنظیم این گزارش، از دلایل بازداشت و اتهامات انتسابی به این شهروندان، اطلاع دقیقی در دسترس نیست.

اختصاصی؛ حذف ناهید کیانی با دستور سپاه، جرم: در آغوش کشیدن کیمیا

۹ بهمن ۱۴۰۳ ایران وایر

منابع «ایران‌وایر» در وزارت ورزش و جوانان گفته‌اند پروژه حذف «ناهید کیانی»، دختر نابغه تکواندوی ایران، به جرم عکس‌انداختن و در آغوش کشیدن «کیمیا علیزاده» در رقابت‌های المپیک ۲۰۲۴ پاریس از پاییز سال جاری در دستور کار وزارت ورزش و جوانان قرار گرفته بود. براساس اطلاعاتی که ایران‌وایر از منابع خود در وزارت ورزش و جوانان به‌دست آورده، سازمان اطلاعات سپاه در «دستورالعملی لازم‌الاجرا» از وزارت ورزش و جوانان خواسته، «مبینا نعمت‌زاده» دیگر دختر تکواندوکار نزدیک به حکومت، از این پس در رقابت‌های بین‌المللی جانشین خانم کیانی شود. منابع ایران‌وایر گفته‌اند «احمد دنیامالی»، وزیر ورزش و جوانان دولت «مسعود پزشکیان» در جلسه‌ای که مهرماه سال ۱۴۰۳ با مدیران حراست وزارت ورزش و فدراسیون تکواندو، «هادی ساعی»، رییس فدراسیون تکواندو و نماینده سپاه پاسداران در ساختمان وزارت ورزش داشته، برای چگونگی حذف ناهید کیانی و جانشین شدن ورزشکار حکومتی مورد نظر سپاه، به هادی ساعی برنامه شش ماهه داده است.

۱۴۰۳ بهمن ۱۰, چهارشنبه

پرونده سازی در زندان؛ فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری تفهیم اتهام شدند

۹ بهمن ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز گذشته، فاطمه سپهری و محمدحسین سپهری، زندانیان سیاسی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد در خصوص پرونده ای که اخیرا علیه آنها تشکیل شده است، تفهیم اتهام شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳، محمدحسین سپهری و فاطمه سپهری تفهیم اتهام شدند. علی سپهری، برادر این زندانیان سیاسی با انتشار مطلبی در این خصوص اعلام کرد که محمدحسین سپهری و فاطمه سپهری توسط شعبه ۹۰۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مشهد در خصوص اتهامات توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند و آخرین دفاع از آنها اخذ شده است. به گفته علی سپهری، نگارش نامه ای که اخیرا توسط این زندانیان سیاسی منتشر شده، از مصادیق اتهامات مطروحه عنوان شده است. فاطمه سپهری در شهریور ۱۴۰۱ و محمدحسین سپهری در مهرماه ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان منتقل شدند. خانم سپهری پیشتر به اتهام “همکاری با دول متخاصم” به ده سال حبس، “اجتماع و تبانی” به پنج سال حبس، “توهین به رهبری” به دو سال حبس و “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده بود. این احکام توسط دادگاه تجدیدنظر تأیید شد و بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ده سال حبس برای او قابل اجراست. همچنین در بهمن ۱۴۰۱، دادگاه کیفری مشهد او را به اتهام “نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی” به یک سال حبس تعزیری و پرداخت ۲۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرد. همچنین خانم سپهری در خردادماه امسال در پرونده ای مشترک با برادرانش محمدحسین سپهری و حسین سپهری، به ۱۸ سال و شش ماه حبس محکوم شد. در این پرونده محمدحسین سپهری نیز به هشت سال زندان محکوم شد. خانم سپهری یکی از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای آیت‌الله علی خامنه‌ای است و به همین دلیل در مرحله بدوی توسط شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در تجدیدنظر به سه سال و شش ماه کاهش یافت و اوایل سال ۱۳۹۹ به مدت پنج سال و به صورت مشروط تعلیق از زندان آزاد شد. گفتنی است اواخر آبان سال گذشته حکم اخراج محمدحسین سپهری توسط اداره آموزش و پرورش صادر و در زندان وکیل آباد مشهد به وی ابلاغ شد. در مهرماه امسال شعبه ۲۵ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری، حکم اخراج او را تایید کرد. آقای سپهری پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

۱۴۰۳ بهمن ۹, سه‌شنبه

اصفهان؛ شراره روحانی و فرخ عنایتی‌پور، زوج بهایی به حبس محکوم شدند

شراره روحانی و فرخ عنایتی‌پور، زوج بهایی ساکن شهر اصفهان توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در مجموع به تحمل شش سال و ٦ ماه زندان تعزیری محکوم شدند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، اخیرا شراره روحانی، شهروند بهایی ساکن اصفهان توسط شعبه ١ دادگاه انقلاب این شهر به ریاست محمدرضا توکلی، به اتهام “دعوت مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر” به ۵ سال حبس و به اتهام “تبلیغ علیه حکومت” به ١ سال حبس محکوم کرده است.

این دادگاه همچنین، فرخ عنایتی‌پور، همسر شراره روحانی را بابت اتهام انتسابی “تبلیغ علیه حکومت” به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم کرده است.

مصادیق اتهامات انتسابی به این زوج بهایی “مطالب منتشرشده در فضای مجازی” و همینطور “محتوای استخراج‌شده از تلفن همراه” گزارش شده است.

شراره روحانی، مهر ماه ١٤٠٢، در منزل شخصی خود واقع در اصفهان بازداشت و پس از یک ماه، در نهایت با قرار وثیقه سه میلیارد تومانی تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد. فرخ عنایتی‌پور، نیز به صورت همزمان احضار و با قرار وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد شده بود.

۱۴۰۳ بهمن ۸, دوشنبه

بازداشت پروین ادوایی فعال مدنی توسط نهادهای امنیتی مریوان

۷ بهمن ۱۴۰۳ ایران وایر

بر اساس اطلاعات رسیده به ایران‌وایر، «پروین ادوایی» از فعالان مدنی اهل مریوان در تاریخ ۷ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ بازداشت و‌ به مکان نامعلومی منتقل شده است. خانم ادوایی در سال‌های گذشته در حوزه حقوق زنان و کودکان فعالیت داشته و پیش از این  در سال ۱۳۹۸ نیز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. او در بازداشت اول خود با حکم صادر شده توسط دادگاه انقلاب مریوان به اقدام علیه امنیت ملی و همکاری با یکی از احزاب کُردستان متهم و به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم دادگاه تجدید نظر استان کُردستان به یک سال حبس کاهش یافت. موج تازه بازداشت کنشگران سیاسی و مدنی کرد در استان‌های غربی ایران از اواسط آذرماه سال جاری آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

۱۴۰۳ بهمن ۷, یکشنبه

قتل کانی عبداللهی، دختر هفده ساله پیرانشهری توسط پدرش با انگیزه ناموسی

۷ بهمن ۱۴۰۳ هه نگاو

یک دختر ۱۷ ساله اهل پیرانشهر با هویت کانی عبداللهی توسط پدرش بوسیله‌ی سلاح سرد به قتل رسید. انگیزه‌ی قاتل از به قتل رساندن این دختر نوجوان “انگیزه ناموسی” و “رابطه‌ی دوستی او با یک پسر” گزارش شده است. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، عصر روز شنبه ۶ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ (۲۵ ژانویه ۲۰۲۵)، کانی عبداللهی، ۱۷ ساله و اهل روستای “ماشکان” از توابع شهرستان پیرانشهر، توسط پدر خود با ضربات متعدد چاقو بشدت مجروح شده و پس از انتقال به بیمارستان این شهر جان خود را از دست داد. به گفته‌ی منابع آگاه، پدر این کودک اکنون تحت بازداشت می‌باشد و انگیزه‌ی وی از ارتکاب جرم داشتن رابطه‌ی عاطفی کانی با یک پسر بوده است. طبق ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات): هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد یا بهر علت قصاص نشود در صورتی که اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم می‌نماید. این ماده موجب شده است که در موارد ارتکاب قتل ناموسی توسط پدر، برادر و شوهر؛ قاتل از مجازات مصون بماند.

تشکیل پرونده قضایی علیه سکینه اسودی، شاعر نابینا

۷ بهمن ۱۴۰۳ هرانا

 تشکیل خبرگزاری هرانا – سکینه (سیمین) اسودی، شاعر نابینا ساکن اسلامشهر، با تشکیل پرونده قضایی علیه خود در دادسرای این شهرستان مواجه شده است.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، علیه سکینه (سیمین) اسودی، شاعر نابینا پرونده قضایی تشکیل شد.براساس اطلاعات دریافتی هرانا، اخیرا در احضاریه‌ای از خانم اسودی خواسته شده است که راس ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه ۱۰ بهمن‌ماه، از بابت دفاع از اتهام تشویش اذهان عمومی، در شعبه دو بازپرسی دادسرای اسلامشهر حاضر شود. انتشار مطالبی در فضای مجازی، از مصادیق اتهام مطروحه علیه خانم اسودی استسکینه ( سیمین) اسودی، شاعر نابینای ۴۷ ساله ساکن اسلامشهر است که پیش از این نیز به‌واسطه فعالیت های سابقه احضار به نهادهای قضایی را داشته است.

۱۴۰۳ بهمن ۶, شنبه

گزارش صوتی جلسه ویژه کمیته دفاع از حقوق زنان در تاریخ ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴

جلسه ویژه کمیته دفاع از حقوق از زنان مورخ ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴ در ساعت ۱۵:۰۰ به وقت اروپای مرکزی در فضای مجازی کلاب هاوس با مدیریت خانم پروین محمدی افقا ، سخنران اول: آقای فرجود تقی‌پور با موضوع “گزارش و تحلیل موارد نقض حقوق زنان در ایران در آذر ماه ۱۴۰۳” ، سخنران دوم: آقای امیر پالوانه با موضوع” روز جهانی همبستگی بشر” و بحث آزاد با موضوع “حقمان را فراموش نکنیم(فساد در دولت) ” برگزار گردید. همکارانی که مارا در برگزاری این جلسه یاری کردند عبارتند از: مسئول جلسه : خانم پروین محمدی افقا ، منشی جلسه: خانم معصومه کریمی، ضبط صدا و تدوین: خانم حدیث خوب‌رفتار. علاقمندان می توانند گزارش صوتی جلسه فوق را از طریق فایل های صوتی زیر شنوا باشند.

شروع جلسه: خانم پروین محمدی افقا

آقای فرجود تقی پور: گزارش و تحلیل موارد نقض حقوق زنان در آذر ماه ۱۴۰۳

آقای امیر پالوانه: روز جهانی همبستگی بشر

بحث آزاد: حقمان را فراموش نکنیم (فساد در دولت)

۱۴۰۳ بهمن ۵, جمعه

نرگس محمدی: هر مذاکره‌ای با ایران بدون اعتنا به حقوق بشر، «تقویت استبداد دینی» است

۴ بهمن ۱۴۰۳ بی بی سی

نرگس محمدی، زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح در جلسه آنلاین با اعضای کمیته حقوق زنان در سنا و مجلس فرانسه، از جامعه جهانی خواست که حقوق بشر را اولویت هر نوع مذاکره با ایران قرار دهند و در کنار «مبارزات مردم ایران برای رهایی از رژیم دینی استبدای» بایستند.

در جلسه صبح پنجشنبه سوم بهمن ماه،‌ نرگس محمدی گفت که از طریق پارلمان و سنای فرانسه، از دولت پاریس و جامعه جهانی می‌خواهد تا حقوق بشر را «پیش شرط و محوراصلی» هر نو ع مذاکره با جمهوری اسلامی ایران قرار دهند. او تاکید کرد: «هر مذاکره‌ای با جمهوری اسلامی بدون اعتنا به حقوق اساسی مردم ایران، حقوق بشر، حقوق زنان و جامعه‌ی مدنی، تقویت استبداد دینی و تضعیف مبارزه مردم ایران برای رسیدن به دموکراسی، آزادی و برابری خواهد بود.» به باور خانم محمدی که با وثیقه به مرخصی درمانی آمده است، «گذار مسالمت آمیز به دموکراسی در ایران محقق خواهد شد.» او از افزایش احکام اعدام در ایران ابراز نگرانی کرد و از جامعه جهانی خواست: «برای توقف اعدام که هر روز افزایش می‌یابد، برای تحقق حقوق بشر و حقوق زنان، رژیم جمهوری اسلامی را تحت فشار بگذارند.»

۱۴۰۳ بهمن ۴, پنجشنبه

مقیسه و رازینی؛ دو «صحنه‌گردان بی‌عدالتی» و «سرکوبگر» اقلیت‌ها

کشته شدن علی رازینی و محمد مقیسه، از قضات دیوان عالی کشور و از خشن‌ترین ناقضان حقوق‌بشر، در روز شنبه در کاخ دادگستری، باعث شد تا بار دیگر جنایات و کابوس‌هایی که این افراد برای بسیاری از شهروندان، از جمله اقلیت‌های دینی مانند مسیحیان، به وجود آوردند، مرور شود.

محمد مقیسه، که به نام مستعار «ناصریان» نیز شناخته می‌شد، یکی از چهره‌های سرشناس نقض حقوق‌بشر در ایران بود. او طی دهه‌ها فعالیت، در صدور احکام اعدام، حبس‌های طولانی‌مدت، و اعمال آزار سیستماتیک علیه بازداشت‌شدگان و خانواده‌های آن‌ها نقش مهمی داشت. مقیسه به دلیل نقض گسترده حقوق‌بشر، از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده در فهرست تحریم‌های حقوق‌بشری قرار گرفت.

رازینی و مقیسه، دو «قاضی مرگ»، در اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ نقش کلیدی ایفا کردند. این اعدام‌ها، که توسط گزارشگر ویژه شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد در امور ایران به عنوان «جنایت علیه بشریت» شناخته شده‌اند، در ردیف بزرگ‌ترین جرایم بین‌المللی قرار می‌گیرند.

علی رازینی ،قاضی معتمد دو رهبر جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۶۶ با حکم خمینی رئیس دادگاه ویژه روحانیت شد. کشیش حسین سودمند در مشهد به گفته نزدیکانش به سازمان ماده ۱۸، «در دادگاه ویژه روحانیت در این شهر» محاکمه و در سال ۱۳۶۹ به اتهام ارتداد اعدام شد. رازینی در ان زمان رئیس دادگاه ویژه روحانیت در کشور بود. این کشیش کلیسای جماعت ربانی تنها نوکیش مسیحی است که علناً به اتهام ارتداد اعدام شده‌است.

قاضی مقیسه به عنوان رئیس شعبه ۲۸ داداگاه انقلاب، دست کم در ۴ پرونده احکامی نزدیک بر ۱۰۰ سال حبس علیه مسیحیان صادر کرد و حتی موجب اذیت و آزار خانواده مسیحیان شد.

سرنوشت تلخ ابراهیم فیروزی و سوادا آغاسر

در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۴، دادگاهی به ریاست محمد مقیسه تشکیل شد تا به اتهامات ابراهیم فیروزی و سوادا آغاسر رسیدگی کند. هر دو به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق اجتماع و تبانی» هر یک به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. فیروزی، نوکیش مسیحی، علاوه بر این حکم، مجبور به گذراندن ۲ سال اقامت اجباری در شهرستان سرباز در سیستان و بلوچستان شد.

ابراهیم فیروزی که ۷ سال از زندگی‌اش را به جرم باورهای دینی در زندان و تبعید گذراند، با وجود تمام محدودیت‌ها، هرگز از فعالیت‌های بشردوستانه دست نکشید. او حتی در دوران تبعید، برای کودکان محروم کفش و نوشت‌افزار تهیه کرد و برای مدارس روستایی، سرویس‌های بهداشتی ساخت. اما فشارهای قضایی و سال‌ها حبس، زندگی او را کوتاه کرد. در بهمن ۱۴۰۲، او در سن ۳۸ سالگی در اثر «سکته قلبی» درگذشت.

یاسر اکبری: پدری در زنجیر، فرزندی در خاک

یاسر (مهدی) اکبری، نوکیش مسیحی، یکی دیگر از قربانیان مقیسه است که با اتهام تشکیل کلیسای خانگی و اقدام علیه امنیت ملی به ۱۰ سال حبس محکوم شد. او در دادگاه تجدیدنظر توانست مجازات خود را به ۴ سال و ۹ ماه کاهش دهد. با این حال، این حکم سنگین و حبس طولانی، پیامدهای فاجعه‌باری برای خانواده‌اش به همراه داشت. پسر ۱۸ ساله او، امیرعلی، که از بیماری شدیدی رنج می‌برد، در غیاب پدرش درگذشت.

خشونت قضایی علیه نوکیشان مسیحی

در مهرماه ۱۳۹۹، ۴ نوکیش مسیحی دیگر به دلیل تشکیل کلیساهای خانگی، مجموعاً به ۳۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. قاضی مقیسه، که به صدور احکام سنگین برای اقلیت‌های دینی معروف بود، با استفاده از روش‌هایی همچون عدم پذیرش وکیل تعیینی و افزایش سنگین وثیقه، فضای دادگاه را به میدان فشار روانی و تهدید تبدیل می‌کرد.

نقض عدالت و تحریم‌های بین‌المللی

محمد مقیسه به دلیل احکام ناعادلانه‌اش علیه اقلیت‌های دینی، مورد تحریم اتحادیه اروپا، وزارت خزانه‌داری آمریکا و وزارت خارجه کانادا قرار گرفت. این تحریم‌ها، نمادی از اعتراض جهانی علیه سرکوب اقلیت‌ها در ایران است.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ با تحریم مقیسه و قاضی صلواتی، دیگر ناقض حقوق بشر در بیانیه‌ای آن‌ها را این‌گونه توصیف کرد: «[ابوالقاسم صلواتی و محمد مقیسه] صحنه‌گردان بی‌عدالتی در دادگاه‌های نمایشی رژیم هستند، جایی که خبرنگاران، وکلا، کنشگران سیاسی و اعضای اقلیت‌های دینی و قومی به دلیل استفاده از حق آزادی بیان و گردهم‌آیی به زندان‌های بلندمدت، شلاق و حتی اعدام محکوم شده‌اند.»

سرکوبگران اقلیت‌های دینی و مذهبی

حسین احمدی‌نیاز، وکیل مدافع حقوق اقلیت‌ها، در مورد این دو «صحنه گردان بی عدالتی»، به سازمان ماده ۱۸ می گوید «مقیسه و همتایانی چون رازینی هیچ‌گاه به اصول دادرسی منصفانه پایبند نبودند.» او این افراد را به «قصاب اقلیت‌های دینی و مذهبی» تشبیه کرد که تنها ابزارشان «زندان، شکنجه و اعدام» بود.

این چند روایت از مسیحیان جفادیده، فقط «نوک کوه یخی» است، هم از نظر شهادت ها و موارد ذکر شده و هم از نظر خشونت فیزیکی و ساختاری علیه اقلیت های دینی و مذهبی.

۱۴۰۳ بهمن ۳, چهارشنبه

عکس بدون حجاب دختر، باعث برکناری پدر از روابط عمومی ارشاد شد

۲ بهمن ۱۴۰۳ ایران وایر

خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران، از برکناری «سعید اسلام‌زاده»، مدیر روابط عمومی معاونت هنری وزارت ارشاد خبر داد.  این خبرگزاری، علت برکناری اسلام‌زاده را، انتشار عکسی از او در کنار دخترش بدون حجاب اجباری در شب یلدا ذکر کرد. فارس به اجرای سعید اسلام‌زاده در افتتاحیه دوسالانه سرامیک و حضور افراد بدون حجاب اجباری هم اشاره کرده است. «بیتا فیاضی»، هنرمند حوزه هنرهای تجسمی، بدون حجاب اجباری دوسالانه سرامیک را افتتاح کرد.  خبرگزاری فارس، «نادره رضایی»، معاون هنری وزارت ارشاد را به‌خاطر انتخاب اسلام‌زاده در سمت روابط عمومی نیز زیر ضرب گرفته است. در بخشی از این خبر آمده: «پس از انتصاب نادره رضایی، بسیاری از کارشناسان سوابق او را برای تصدی معاونت حساس وزارت ارشاد ناکافی دانستند.»  در انتهای این خبر نیز جملاتی را به نقل از یکی از کاربران شبکه‌های اجتماعی در انتقاد از نادره رضایی آورده‌اند: «اگر شما به‌جای نادره رضایی، یک دوست منتسب به سلطنت‌طلبان و بی‌حجاب داشتید و خواهرتان یک زندانی سیاسی بود، هیچ‌گاه در گزینش دولت استخدام نمی‌شدید، چه برسد به اینکه معاون هنری وزیر ارشاد شوید.» چندی پیش، «عبدالرضا داوری»، مشاور سابق «محمود احمدی‌نژاد»، با انتشار تصویری از دیدار زندانیان سیاسی زن با «نرگس محمدی»، ادعا کرد که «آمنه رضایی»، از زندانیان سیاسی زن، خواهر نادره رضایی است. این ادعا هنوز از سوی نادره رضایی تایید و یا تکذیب نشده است.

گزارش نقض حقوق زنان در دی ماه ۱۴۰۳

تهیه و تنظیم : نغمه ظریف مقدم، الینا کرم بیگی ، حدیث خوب رفتار، محمد گلستانجو

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ۸۴ خبر که در طول دی ‌ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در آذر ماه همکاری کردند: شراره هادی‌زاده رئیسی، پروین محمدی افقا، نازی جلالی، سونیا سواركوب، مریم رمضان پور، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، متینه عطاالهی، مری جانبخش اصل، فاطمه شدید، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، معصومه کریمی، سارا آسیابان، امیر پالوانه، محمد گلستان‌جو، فرجود تقی پور، افشین مهتاب، میلاد طاهر آبادی ،می‌باشند.

جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://zanan.bashariyat.org

اخبار عمومی

بیش از ۸۵ روز بلاتکلیفی، تداوم بازداشت کوثر دهبان‌زاده در زندان عادل آباد شیراز

کوثر دهبان‌زاده، خواهر میثم دهبان‌زاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، نزدیک به سه ماه است که بازداشت شده و کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان عادل آباد شیراز به‌سر می‌برد.( ۲ دی ۱۴۰۳ هرانا )

صدور وثیقه سه میلیارد تومانی برای پرستو احمدی

پرستو احمدی روز دوشنبه سوم دی به همراه وکلایش به دادسرای ناحیه ۳۸ امنیت اخلاقی در تهران مراجعه کرده است و مقامات قضایی پس از تفهیم اتهام، او را به قید مبلغ سه میلیارد تومان آزاد کرده‌اند.( ۳ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

زهرا کرمی از زندان اوین آزاد شد

روز سه شنبه ۴ دی ماه، زهرا کرمی، متهم سیاسی، با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد ، همچنین وی روز جاری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران محاکمه شده است.( ۴ دی ۱۴۰۳ هرانا )

سوسن رازانی احضار و بازجویی شد

روز سه شنبه ۴ دی ماه، خانم رازانی، شهروند ساکن سنندج به سازمان اطلاعات فراجا احضار و بازجویی شد. وی پس از چند ساعت آزاد شد.تاکنون از دلایل احضار این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. سوسن رازانی پیشتر سابقه بازداشت و برخوردهایی قضایی را داشته است.( ۵ دی ۱۴۰۳ هرانا )

نسرین ستوده می‌گوید بدون حجاب اجباری در زندان اوین با همسرش ملاقات کرد

خانم ستوده چهارشنبه پنجم آذرماه با انتشار پستی در اینستاگرام نوشت که در این ملاقات، با مسئولان زندان در مورد رعایت حجاب اجباری وارد چالش شده و در پاسخ به آن‌ها گفته است: اگر اجباری است، برگردد. این وکیل دادگستری در ادامه توضیح داده است که همسرش نیز در واکنش به درخواست زندانبان در مورد رعایت حجاب اجباریِ او گفته است: من نمی‌توانم او را مجبور به حجاب کنم، اگر می‌خواهید، او می‌گوید برمی‌گردد. خانم ستوده در توصیف این واکنش نوشته است: رضا برای همین کنش‌اش در زندان است. معلوم است که زنان هرجا لازم باشد به تنهایی مبارزه می‌کنند اما وجود رضا با صداقتی که همیشه در کارش داشته است، باعث شد در دل خود بگویم چه خوب است که او را در کنارمان داریم.( ۵ دی ۱۴۰۳ رادیو فردا )

اعتراف مقامات به سهم ناچیز زنان در سمت‌های مدیریتی در جمهوری اسلامی

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، اعلام کرد که از میان ۵ هزار منصب مدیریتی در کشور، کمتر از ۵۰ زن در این موقعیت‌ها فعالیت می‌کنند.( ۵ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا )

بی‌خبری پنج ماهه از وضعیت خواننده جوان زارا اسماعیلی

زارا اسماعیلی، هنرمند و خواننده زن در ایران، که ۵ ماه از بازداشت او به دلیل انتشار ویدئوهایی در حال خواندن بدون حجاب اجباری در متروی تهران می گذرد هیچ اطلاعی در مورد سرنوشت، محل نگهداری و اتهامات او وجود ندارد.( ۶ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا )

بلاتکلیفی نیره بهنود در زندان اوین ادامه دارد

خانم بهنود که با اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه است، بیش از ۹۰ روز است که بازداشت شده و در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شود. پرونده قضایی او همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به اتهاماتش نیز تشکیل نشده است.( ۶ دی ۱۴۰۳ هرانا )

حکم ممنوع از پروازی و مسدود شدن کارت ملی هنرمند سینما

گزارش‌ها مبنی بر مسدود شدن کد ملی ترانه علیدوستی، بازیگر سینما و تلویزیون، و پروازممنوع‌ شدن او را تأیید کرد. مینا اکبری،‌ روزنامه‌نگار و فیلمساز ساکن ایران، جمعه هفتم دی، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس،‌ خبر داده که کد ملی‌ خانم علیدوستی برای تمام پروازهای داخلی و خارجی مسدود شده و او ممنوع‌الپرواز است .به نوشتهٔ خانم اکبری،‌ ترانه علیدوستی به اتفاق دخترش قصد سفر به قشم را داشت که در فرودگاه متوجه ممنوع ‌از پروازی خود شد (۷ دی ۱۴۰۳ رادیو فردا )

زهره دادرس از زندان لاکان رشت به مرخصی اعزام شد

زهره دادرس روز چهارشنبه بیستم تیرماه امسال پس از حضور در شعبه اجرای احکام کیفری بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شد. زهره دادرس از بابت اتهامات تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی به ۹ سال و شش ماه و دو روز حبس محکوم شده است. در حال حاضر از تاریخ هشت دی ماه از زندان لاکان رشت به مرخصی اعزام شده است.( ۸ دی ۱۴۰۳ هرانا )

آرزو بدری، قربانی گشت ارشاد، زیر فشار رضایت اجباری است

آرزو بدری، زن جوانی که پنج ماه پیش در شهرستان نور مازندران هدف شلیک پلیس قرار گرفت، به دلیل آسیب به نخاع، از کمر به پایین فلج شده است.به گزارش منابع اگاه این زن تحت فشار نیروهای امنیتی برای رضایت دادن قرار دارد. پلیس در روز اول مرداد به خودروی خانم بدری شلیک کرد،خودرویی که به دلیل حجاب اختیاری او در فهرست توقیف قرار داشت. با این حال، پلیس مدعی شده دلیل تیراندازی مشکوک شدن به خودرو و عدم توجه به فرمان ایست بوده است. این منبع همچنین از فشارهای امنیتی گسترده برای گرفتن رضایت از آرزو بدری و خانواده او خبر داده است. به گفته او، نیروهای امنیتی از پیشنهاد پول تا تهدید به بازداشت اعضای خانواده برای اعمال فشار استفاده کرده اند .(۸دی۱۴۰۳ ایران وایر)

سروناز احمدی از زندان اوین آزاد شد

سروناز احمدی، فعال حقوق کودکان، دقایقی پیش به صورت مشروط از زندان اوین آزاد شد. سروناز احمدی، دانش‌ آموخته کارشناسی ارشد مددکاری دانشگاه علوم بهزیستی در ولنجک تهران است.( ۹ دی ۱۴۰۳ هرانا )

زندان اوین، غزل مرزبان به اعتصاب خود پایان داد

غزل مرزبان، نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین، با وعده مساعد مسئولان به اعتصاب خود پایان داد.( ۱۰ دی ۱۴۰۳ هرانا)

وزارت ارشاد: خبرنگار ایتالیایی به اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده است

دولت ایران بازداشت چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی را تایید کرد. اداره‌ کل رسانه‌های خارجی وزارت فرهنگ و ارشاد امروز گفت چچیلیا سالا به اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران ۲۹ آذر ۱۴۰۳ بازداشت شده است.( ۱۰ دی ۱۴۰۳ بی بی سی )

روایت رنج دختر بودن، ادامه مداوای هستی حسین‌پناهی در آلمان

هستی حسین‌پناهی، دانش‌آموز آسیب‌دیده در جریان خیزش ۱۴۰۱ که هم‌اکنون در آلمان تحت مداوا است، بار دیگر تحت عمل جراحی قرار گرفت. مادر او روز دوشنبه ۱۰ دی‌ماه با اعلام این خبر و انتشار تصویری از هستی بر روی تخت بیمارستان با موهای بافته‌شده‌ای که برای جراحی قیچی شده‌اند، نوشت: به جرم دختر بودن.( ۱۱ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا )

شریفه محمدی از زندان لاکان رشت به بیمارستان اعزام شد

شریفه محمدی، فعال کارگری به بیمارستان اعزام شد. خانم محمدی مدت زیادی است از عفونت ناخن انگشت پا رنج میبرد به طوری که این عفونت در حال سرایت به انگشتان دیگر بوده است. نهایتا این فعال کارگری روز یکشنبه ۹ دی ماه، جهت درمان از زندان لاکان رشت به بیمارستان خارج از زندان منتقل شده است.( ۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا )

ادامه مداوای هستی حسین‌پناهی در آلمان

دانش‌آموز آسیب‌دیده در جریان خیزش ۱۴۰۱ که هم‌اکنون در آلمان تحت مداوا است، بار دیگر تحت عمل جراحی قرار گرفت. مادر او روز دوشنبه ۱۰ دی‌ماه با اعلام این خبر و انتشار تصویری از هستی بر روی تخت بیمارستان با موهای بافته‌شده‌ای که برای جراحی قیچی شده‌اند، نوشت: به جرم دختر بودن. هستی حسین‌پناهی، دختری اهل دهگلان کردستان است که در زمان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تنها ۱۶ سال داشت.( ۱۱ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

پریدخت شجاعی، شهروند بهائی جهت تحمل حبس به زندان منتقل شد

خانم شجاعی روز دوشنبه ۱۰ دی جهت تحمل دوران ۲۵ ماه حبس خود، به زندان کرمان منتقل شده است. وی پیشتر جهت تحمل حبس احضار شده بود. پریدخت شجاعی در تیرماه سال ۱۴۰۲ به همراه شماری دیگر از بهائیان کرمان بازداشت و پس از مدتی با قرار تامین آزاد شد. اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروندان در تاریخ چهاردهم بهمن ۱۴۰۲ و دومین جلسه آنها در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری برگزارشد و نهایتا این شهروندان به پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند.( ۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا)

منازل سه شهروند بهائی در اصفهان تفتیش شد

روز سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳، منزل سه شهروند بهائی در اصفهان مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. بیش از ۱۰ تن از ماموران امنیتی بامداد روز سه شنبه به منازل ندا بهین‌آئین و الهام موقن وارد شدند و پس از تفتیش کامل منازل آنها، شماری از کتب دینی، کارت های شناسایی و لوازم الکترونیکی از جمله تبلت، تلفن همراه و لپ تاپ این شهروندان را ضبط کردند.( ۱۲ دی ۱۴۰۳ هرانا)

مریم جلیلوند فرد، روزنامه نگار در دادسرای شیراز تفهیم اتهام شد

پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳، مریم جلیلوند فرد، روزنامه نگار در دادسرای شیراز تفهیم اتهام شد. خانم جلیلوند فرد پس از حضور در شعبه ۲۲ بازپرسی دادسرای ناحیه دو شیراز در خصوص اتهاماتی همچون نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی تفهیم اتهام شده است.( ۱۳ دی ۱۴۰۳ هرانا)

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی معصومه عسگری در زندان اوین

معصومه عسگری، متهم سیاسی بیش از ۱۶۰ روز که بازداشت شده و کماکان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین به‌سر می‌برد. پنج ماه است که از بازداشت خانم عسگری می‌گذرد. او با اتهاماتی از جمله تبلیغ در قالب همکاری با گروه‌های ضد نظام و عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه شده است. اما پرونده قضایی او همچنان در شعبه ۲۶دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضیایمان افشاری در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون زمانی برای رسیدگی به اتهاماتش تعیین نشده است.( ۱۴ دی ۱۴۰۳ هرانا)

جلسه بازپرسی فریبا فریدونی در دادسرای خمین برگزار شد

روز جاری، جلسه بازپرسی فریبا فریدونی، فعال مدنی در شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین برگزار شد. خانم فریدونی پس از تفهیم اتهام با قرار وثیقه آزاد شده است. در جریان این جلسه که امروز شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ در شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین برگزار شد، خانم فریدونی از بابت اتهام حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی به دفاع از خود پرداخته است.( ۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا)

زندان ارومیه،بازداشت و بلاتکلیفی طولانی‌مدت الهام عباسی

الهام عباسی، جوان ٢١ ساله اهل پیرانشهر از میانه آبان‌ماه ١٤٠٣، بازداشت شده و با گذشت دو ماه، همچنان با بلاتکلیفی در زندان مرکزی ارومیه می‌شود. به گفته یک منبع مطلع نزدیک به خانواده الهام عباسی، او پس از بازداشت توسط اداره اطلاعات در پیرانشهر به زندان مرکزی ارومیه (دریا) منتقل شده و همچنان در این زندان بە سر می‌برد.( ۱۶ دی ۱۴۰۳ هه نگاو)

محبوبه رضایی، فعال مشروطه‌خواه، جمهوری اسلامی با هیچ رقصی سفیدرو نمی‌شود

محبوبه رضایی، فعال مشروطه‌خواه محبوس در زندان اوین، با انتشار نامه‌ای در واکنش به انتقادات نسبت به رقصیدن نرگس محمدی، زندانی سیاسی در زندان اوین اعلام کرد: حکومتی که مجیدرضاها و نیکاها را به قتل رسانده، با هیچ رقصی سفیدرو نخواهد شد. این گزاره‌ای برای به بیراهه بردن مبارزه ما علیه حاکمیت است و هرکس به آن دامن بزند همدست حکمرانان.اخیرا انتشار ویدیوهای از رقصیدن نرگس محمدی در زندان اوین با واکنش‌هایی از سوی گروهای مخالف جمهوری اسلامی همراه بوده است.( ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران وایر)

سنندج،احضار و تشکیل پرونده برای هفت فعال کارگری و مدنی کُرد

سوسن رازانی، سید خالد حسینی، اقبال شبانی، فردین میرکی، فرشید عبداللهی، شیث امانی و جمال اسدی، هفت فعال مدنی و کارگری کُرد اهل سنندج، پس از احضار به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنندج با قرار کفالت به صورت موقت آزاد شدند. این هفت فعال مدنی و کارگری در تاریخ ۱۳ دی بر اساس ابلاغیه‌ای به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنندج احضار شده بودند. این افراد روز یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳، پس از مراجعه به شعبه ۲ بازپرسی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته و با قرار کفالت به صورت موقت آزاد شدند. مهران رمضانی، بازپرس این شعبه اتهام آنها را تشویش اذهان عمومی و تبلیغ علیه نظام اعلام کرده است. این مرجع قضایی شرکت در مراسم خاکسپاری یکی از مادران دادخواه در سنندج به عنوان مصادیق این اتهام‌ها اعلام کرده است.( ۱۶ دی ۱۴۰۳ کردستان)

زهره دادرس با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت

زهره دادرس، فعال حقوق زنان که دوران محکومیت خود را سپری می‌کند، با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت. مادر خانم دادرس ضمن انتشار این خبر عنوان کرد که فرزندش روز جاری با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت.( ۱۷ دی ۱۴۰۳ هرانا)

واکنش‌ها به زنی بدون حجاب اجباری که عمامه مردی را در مهرآباد برداشت؛ از خشم مشترک‌ تا روایت تکراری حکومت

ویدیویی که یک زن بدون حجاب اجباری در فرودگاه مهرآباد عمامه یک معمم را برمی‌دارد و مثل شال بر سر می‌کند در شبکه‌های اجتماعی بسیار همرسان شده است. مشخص نیست که این درگیری برسر حجاب بوده یا نه. اما در این ویدیو، زن که عصبانی و ناراحت است به معمم می‌گوید: غیرت داری دیگر و عمامه او را از سر برمی‌دارد و به جای شال روی سر خود می گذارد.(۱۷ دی ۱۴۰۳ بی بی سی)

جلسه بازپرسی کبری طاهرخانی در دادسرای قزوین برگزار شد

روز سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳، جلسه بازپرسی کبری طاهرخانی برگزار شد.در جریان این جلسه که در شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب برگزار شده است، خانم طاهرخانی از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و نهایتاً با تودیع وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد شده است.( ۲۰ دی ۱۴۰۳ هرانا)

صفحه فاتیما باباخانی در شبکه اجتماعی ایکس از دسترس خارج شد

 صفحه متعلق به فاتیما باباخانی، مدیرعامل خانه امن مهر شمس آفرید، در شبکه اجتماعی ایکس از دسترس خارج شده است. او با انتشار استوری در اینستاگرام خود گفته است: توییتر من از دسترس خارج شده. هر پیام و محتوایی در این شبکه از اکانت من منتشر بشه، تا اطلاع ثانوی از طرف من نیست. خانم باباخانی چند روز پیش در انتقاد به خشونت خانگی و کودک‌همسری گفت‌وگویی با رسانه‌های داخل ایران داشت.( ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران وایر)

تایید حکم اعدام پخشان عزیزی، تشدید سرکوب زنان در ایران

حکم اعدام پخشان عزیزی اولین حکم اعدام یک زن به اتهامات سیاسی در ۱۴ سال گذشته است. این نهاد این امر را نشانه تشدید سرکوب زنان در ایران دانسته است.ایران در آستانه اجرای حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال مدنی دیوان عالی جمهوری اسلامی ایران حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال مدنی ۴۰ ساله و امدادگر را تایید کرده است. این زن که یک فعال اجتماعی بوده و در اردوگاه‌های پناهندگان در سوریه فعالیت داشته، به اتهامات مرتبط با فعالیت‌های سیاسی و مسلحانه محکوم شده است. (۲۰ دی ۱۴۰۳ کمپین حقوق بشر ایران)

ده‌ها زندانی سیاسی ایران: خواهان لغو کلی مجازات غیرانسانی و ارتجاعی اعدام هستیم

نزدیک به ۷۰ زندانی سیاسی محبوس در زندان‌های ایران، در واکنش به تأیید حکم اعدام پخشان عزیزی و دو زندانی سیاسی دیگر، با انتشار بیانیه‌ای خواستار لغو مجازات اعدام در ایران شدند. این زندانیان در بیانیهٔ خود تأکید کرده‌اند که مجازات اعدامغیرانسانی، ارتجاعی و نوعی قتل عمد حکومتی است و باید به‌طور کلی لغو شود. ۶۸ زندانی سیاسی زن و مرد محبوس در ز زندان‌های اوین، قزلحصار کرج، لاکان رشت و تهران بزرگ، با اشاره به تأیید حکم اعدام پخشان عزیزی و دو زندانی سیاسی دیگر به نام‌های بهروز احسانی و مهدی حسنی در دیوان عالی، از احتمال اجرای این احکام ابراز نگرانی کرده‌اند.(22 دی 1403رادیوفردا)

زندانیان زندان جوین به کارزار سه شنبه های نه به اعدام پیوستند.

زندان های شرکت کننده در کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام ،با شرکت زندانیان جوین به این کارزار به ۳۳ زندان رسید.لازم به ذکر است که طی هفته جاری زندانیان زن عادل آباد شیراز و حویق تالش به کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام، پیوستند. به این ترتیب از هفته آینده زندانیان در ۳۳ زندان در یک اقدام جمعی اعتصاب غذا کرده و به اعدام ها در این اعتراض خواهند کرد. زندانیان تاکنون ۵۰ هفته است که با شرکت در کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام، در این روز اعتصاب غذا کرده و از زندانیان زندان های دیگر نیز درخواست کرده‌اند که به این اعتصاب غذا بپیوندند. (23 دی 1403 کانون حقوق بشر ایران)

یک زن امدادگر در میان ۵۴ زندانی سیاسی که در ایران با اعدام مواجه هستند

پخشان عزیزی، اهل مهاباد، به اتهام بغی از طریق عضویت ادعایی در گروه‌های مخالف، به اعدام و چهار سال زندان محکوم شده است. همچنین سه نفر از اعضای خانواده عزیزی  به دلیل کمک به یک مجرم برای فرار از محاکمه و محکومیت به یک سال زندان محکوم شدند. وکلای خانم عزیزی تأکید کرده‌اند که شواهد ارائه‌شده به دیوان عالی نشان داده است که او هیچ‌گونه دخالتی در فعالیت‌های نظامی نداشته است. علاوه بر این، خانم عزیزی صرفاً به فعالیت‌های بشردوستانه مشغول بوده و خدماتی را به زنان و کودکان آسیب‌پذیر ارائه داده است، به‌ویژه به کسانی که مستقیماً از اقدامات داعش در سنجار آسیب دیده‌اند. (24 دی 1403هرانا)

ناهید تقوی از زندان آزاد شد

ناهید تقوی که اکنون ۶۹ سال دارد، اوایل پاییز ۱۳۹۹ در جریان سفری به ایران از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد و دادگاه انقلاب او را به اتهام مشارکت در یک گروه غیرقانونی به ۱۰ سال و ۸ ماه حبس محکوم کرد؛ دختر خانم تقوی، روز دوشنبه ۲۴ دی خبر داد مادرش پس از ۴ سال از زندان جمهوری اسلامی ایران آزاد شده و به آلمان بازگشته است.از شرایط نحوه آزادی وی اطلاعی حاصل نشده است. (24 دی 1403 هرانا)

مرجان ساتراپی نشان افتخار فرانسه را در حمایت از ایرانیان رد کرد

مرجان ساتراپی هنرمند فرانسوی- ایرانی که به خاطر کتاب معروفش، پرسپولیس، شهرت جهانی یافته است، اعلام کرد در اعتراض به رفتار ریاکارانه فرانسه در قبال مردم ایران از دریافت نشان لژیون دونور، بالاترین نشان افتخار فرانسه، خودداری می‌کند. خانم ساتراپی، روز سه‌شنبه ۲۵ دی‌ماه در نامه‌ای به وزیر فرهنگ فرانسه نوشت که این تصمیم را به دلیل اصول شخصی و دلبستگی به میهن زادگاهش گرفته است.(25 دی 1403 ایران وایر)

نسرین ستوده و صدیقه وسمقی: قانون عفاف و حجاب عملا در حال اجرا است

نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشر، به همراه صدیقه وسمقی، اسلام‌شناس، در بیانیه‌ای مشترک هشدار دادند که مفاد قانون موسوم به عفاف و حجاب عملا در حال اجرا است. اگرچه این قانون بی‌اعتبار ظاهرا ابلاغ نشده اما زنان در همه جا، از مدارس و دانشگاه‌ها گرفته تا ادارات و غیره، در معرض مزاحمت، تذکر، و آزار گفتاری و رفتاری در ارتباط با پوشش خود قرار دارند.آن‌ها خواستار توقف فشارها بر زنان در ارتباط با نحوه پوشش آنها شدند و از نهادهای بین‌المللی ورزشی خواستند که مانع از تحمیل محدودیت‌ها به زنان ورزشکار شوند.(25دی1403 رادیوفردا)

آمریکا از جمهوری اسلامی ایران خواست حکم اعدام پخشان عزیزی را لغو کند

معاون نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران روز سه‌شنبه ۲۵ دی خواستار لغو حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال کرد و مددکار اجتماعی، شد. آبرام پیلی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که آمریکا از حکومت ایران می‌خواهد که پس از محاکمه ساختگی پخشان عزیزی، حکم اعدام امدادگر او را لغو کند. پیلی تاکید کرده است رژیم ایران باید هدف قرار دادن اقلیت‌های کرد و استفاده از مجازات اعدام برای خاموش کردن مخالفت‌های مسالمت‌آمیز را متوقف کند.(25 دی 1403 صدای آمریکا)

تجمع اعتراضی فعالین زن در شهر سنندج در اعتراض به تایید حکم اعدام پخشان عزیزی

روز چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳، شمار چشمگیری از فعالین زن در شهر سنندج، در مقابل ساختمان استانداری کُردستان با وجود فضای امنیتی دست به تجمع اعتراضی زدند. یکی از برگزار کنندگان این تجمع به هه‌نگاو اعلام کرد که فعالیت‌های میدانی ما برای لغو حکم اعدام وریشه و پخشان طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت. آن‌ها بیانیه‌ای را خواندند که در آن گفته شد ما گرد هم آمده‌ایم تا در برابر بی‌عدالتی‌ای آشکار و غیرقابل توجیه، صدای اعتراض خود را بلند کنیم. (26 دی 1403 هه‌نگاو)

هشدار کمپین آزادی وریشه مرادی نسبت به آماده‌سازی برای اجرای حکم اعدام

شامگاه پنجشنبه ۲۷دی‌۱۴۰۳ کمپین دفاع از وریشه مرادی زندانی، سیاسی کرد محبوس در زندان اوین، اطلاعیه‌ای را در محکومیت سناریوسازی‌های جمهوری اسلامی و تلاش برای آماده‌سازی اعدام او و پخشان عزیزی دیگر زندانی زن کرد محکوم به اعدام در زندان اوین منتشر کرد. بر اساس آنچه سخنگوی این کمپین می‌گوید صداوسیما جمهوری اسلامی در تاریخ ۲۶ دی‌ مستندی برعلیه این دو زن زندانی سیاسی پخش کرده است. نویسندگان این بیانیه از تمامی نهادهای حقوق بشری، رسانه‌های آزاد، و مردم آزادی‌خواه ایران و جهان خواسته است برای جلوگیری از سرکوب بیشتر و توقف روند غیرقانونی محاکمه و صدور احکام علیه پخشان عزیزی و وریشه مرادی، اقدامات فوری و جدی انجام دهند. این کمپین همچنین خطاب به جامعه بین‌المللی و دولت‌های حامی حقوق بشر درخواست کرده است که با اعمال فشار بر نظام قضایی جمهوری اسلامی برای توقف این روند ظالمانه تلاش کنند. (27 دی 1403 ایران وایر)

فاطمه ضیایی از زندان اوین آزاد شد

فاطمه (حوریه) ضیایی آزاد، زندانی سیاسی، روز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳، با تایید پزشکی قانونی مبنی بر عدم تحمل حبس از زندان اوین آزاد شد. این زندانی از بیماری ام اس رنج می‌برد و به دنبال پیشرفت بیماری در زندان، توان حرکتی وی به شدت کم شده است. خانم ضیایی از بابت اتهامات اجتماع و تبانی و ارتباط با گروه های مخالف نظام به شش سال و شش ماه حبس محکوم شده بود. (30 دی 1403 هرانا)

احضار به دادگاه

احضار و بازجویی شهروند سنندجی

روز سه شنبه چهارم دی ماه سوسن رازانی، شهروند ساکن سنندج توسط سازمان اطلاعات فراجا احضار و پس از ساعاتی بازجویی آزاد شد. بر اساس این گزارش، تاکنون از دلایل احضار این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. سوسن رازانی پیشتر سابقه بازداشت و برخوردهایی قضایی را داشته است.(۵دی۱۴۰۳ هرانا )

مجید رضایی و فریبا فریدونی به دادسرا احضار شدند

مجید رضایی و فریبا فریدونی، فعالان مدنی با دریافت ابلاغیه‌ای به شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین احضار شدند. از این زوج خواسته شده تا ظرف مدت پنج روز از زمان درج احضاریه در سامانه ابلاغ، جهت دفاع از اتهامات توهین به رهبری و حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی در این شعبه حاضر شوند.( ۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا)

سپیده رشنو جهت اجرای حکم حبس احضار شد

سپیده رشنو، دانشجو و شهروند معترض به حجاب اجباری، جهت اجرای حکم سه سال و هفت ماه حبس به شعبه اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران، مستقر در زندان اوین، احضار شد. براساس احضاریه ای که در تاریخ ۱۸ دی ماه توسط شعبه یک اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران مستقر در زندان اوین صادر و به خانم رشنو ابلاغ شده است، از وی خواسته شده که ظرف پنج روز جهت تحمل دوران محکومیت حبس خود در این شعبه حاضر شود. (۱۹ دی ۱۴۰۳ هرانا)

جلسه بازپرسی هفده وکیل دادگستری در دادسرای مشهد برگزار شد

جلسه بازپرسی الهام آراسته، امیردخت بهاره بذرگر، امین شهلا، سحر دشتی داغیانی، سجاد جوادی، سیدجعفر ساغروانیان، سید روح الله حسینی، سید عنایت اله کراماتی، سیده فائزه سیدی، سیده وجیهه قرشی یزدی، علی اصغر دشتی، فرزانه صفری، کاظم چزگی، محسن رستمی، محمدرضا یزدانی، مهدی محمد حسینیان و میترا ایزدی فر وکلای دادگستری استان خراسان در شعبه ۹۰۱ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۹ مشهد برگزار شد. جلسه بازپرسی این وکلای دادگستری در حالی برگزار شده که بازپرس پرونده نظر به مجرمیت نداشته اما دادستان به نظر بازپرس اعتراض کرده و شعبه پنجم دادگاه انقلاب در مقام‌ حل اختلاف آنها را مجرم‌دانسته است.ایشان از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به دفاع از خود پرداخته اند. (26 دی 1403 هرانا)

احکام صادره

لیلا حسین‌زاده به زندان و جریمه نقدی محکوم شد

لیلا حسین‌زاده، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق که چندی پیش از دانشگاه اخراج شده بود، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست ایمان افشاری بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری و بابت اتهام بی‌حجابی در معابر به پرداخت مبلغ سه میلیون و سیصد هزار تومان جزای نقدی محکوم شد.(۱ دی ۱۴۰۳ هرانا )

اعظم آهوقلندر به پرداخت جزای نقدی و ضربات شلاق محکوم شد

اعظم آهوقلندر، متهم سیاسی، توسط شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری دو شهرستان فردیس به ریاست امیر حاجی پور شوشتری از بابت اتهام ساخت وسیله برای ارتکاب جرم، به پرداخت ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جزای نقدی بدل از سه ماه حبس و تحمل ۳۰ ضربه شلاق تعزیری محکوم شد.(۱ دی ۱۴۰۳ هرانا )

زنی در تهران به اتهام قتل همسرش به اعدام محکوم شد

زنی در تهران که متهم است همسرش را به دلیل اختلافات خانوادگی به قتل رسانده، توسط شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک استان تهران به اعدام محکوم شد. هویت زن سمانه ۳۸ ساله معرفی شده است.( ۲ دی ۱۴۰۳ هرانا )

صدور وثیقه سه میلیارد تومانی برای هنرمند جوان

پرستو احمدی، هنرمند جوانی که بدون حجاب اجباری کنسرتی مجازی در ایران برگزار کرد، روز دوشنبه سوم دی به همراه وکلایش به دادسرای ناحیه ۳۸ امنیت اخلاقی در تهران مراجعه کرده است و مقامات قضایی پس از تفهیم اتهام، او را به قید مبلغ سه میلیارد تومان آزاد کرده‌اند. در این گزارش عنوان شده که برای نوازندگان کنسرت مجازی خانم احمدی نیز دو میلیارد تومان وثیقه صادر شده است. (۳دی۱۴۰۳صدای آمریکا )

حکم حبس و پرداخت جزای نقدی شهروند تهرانی

زینب زمان، شهروند ساکن تهران، بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری صادر و به ابوذر زمان، وکیل مدافع خانم زمان ابلاغ شده، از بابت اتهام نشر اکاذیب به شش ماه حبس، پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی و منع ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در حوزه سیاسی یا اجتماعی به مدت پنج سال محکوم شده است. حکم حبس صادره علیه وی، به مدت پنج سال به حالت تعلیق درآمده است.(4دی 1403هرانا)

حکم دادگاه تجدیدنظر شهروند بهایی به یک سال حبس

طاهره نوروزی در تاریخ ۲۰ خردادماه امسال توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شده بود. او نهایتا مورخ ۳۱ خردادماه ۱۴۰۳ با تودیع وثیقه دو میلیارد تومانی آزادشد. بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدید نظر استان فارس صادر و به وکیل مدافع خانم نوروزی ابلاغ شده، این شهروند بهائی از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده است. حکم حبس خانم نوروزی تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان اجرا خواهد شد و او دوران محکومیت خود را با محدودیت تردد تا شعاعی مشخص از منزلش سپری خواهند کرد )۸ دی ۱۴۰۳ هرانا)

محکومیت غزل مرزبان جورشری نوکیش مسیحی به حبس و شلاق

غزل مرزبان جورشری، نوکیش مسیحی گیلک محبوس در زندان اوین تهران توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران از بابت عدم رعایت حجاب اجباری به تحمل شش ماه حبس و حکم غیرانسانی ٧٤ ضربه شلاق محکوم شد.( ۱۲ دی ۱۴۰۳ هه نگاو)

سه سال زندان برای مادری که دخترش را با اجبار به غذا خوردن به قتل رساند

زنی در تهران که سال گذشته دختر ۱۳ ساله‌ خود را به دلیل اعتصاب غذا وادار به خوردن غذا کرده و باعث خفگی و مرگ او شده بود، توسط دادگاه کیفری استان تهران به سه سال حبس محکوم شد.پدر این نوجوان نیز به دلیل بی‌توجهی در مراقبت از فرزندش، به شش ماه زندان محکوم شد.( ۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا)

چهار فعال صنفی معلمان خوزستان مجموعا به ۲۴ سال حبس محکوم شدند

سیامک صادقی چهرازی، کوکب بداغی پناه، پیروز نامی و علی کروشات، فعالین صنفی معلمان خوزستان توسط دادگاه انقلاب اهواز، در یک پرونده مشترک مجموعا به ۲۴ سال حبس محکوم شدند. بر اساس حکمی که توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب اهواز صادر و امروز سه شنبه ۱۸ دی ماه، به سیامک صادقی چهرازی، کوکب بداغی پناه، پیروز نامی و علی کروشات به صورت شفاهی اعلام شده، این فعالان صنفی معلمان در یک پرونده مشترک از بابت اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور هر یک به پنج سال حبس تعزیری و از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام هر کدام به یک سال حبس تعزیری مجموعا به ۲۴ سال حبس تعزیری محکوم شدند.( ۱۸ دی ۱۴۰۳ هرانا)

زندانی سیاسی پخشان عزیزی، تایید حکم اعدام توسط دیوان عالی

حکم اعدام زندانی سیاسی پخشان عزیزی توسط دیوان عالی تایید شد. امیر رئیسیان وکیل پخشان عزیزی ضمن تایید این خبر در این رابطه اظهار داشت: به دنبال حکم اعدام صادره در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در مورد خانم پخشان عزیزی، ما تقاضای فرجام‌خواهی مطرح کردیم. تقاضای فرجام خواهی در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور مورد رسیدگی قرار گرفت و متأسفانه بدون توجه به ایرادات متعدد پرونده، فرجام‌خواهی رد و حکم اعدام تأیید شد.( ۱۹ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران)

بازداشت

بازداشت روزنامهنگار زن ایتالیایی در تهران

وزارت خارجه ایتالیا از بازداشت یک روزنامه‌ نگار زن ایتالیایی به نام چچیلیا سالا، در تهران خبر داد. وی در تاریخ ۲۹ آذر در تهران بازداشت شده و تاکنون دو تماس با خانواده برقرار کرده است. همچنین روز جمعه ۷ دی ماه پائولا آمادی، سفیر این کشور در تهران توانسته است این روزنامه‌نگار را در زندان ملاقات کند.همزمان برخی از رسانه های ایتالیایی از نگهداری این زن ۲۹ ساله در سلول انفرادی زندان اوین خبر دادند و تاکید کردند که بازداشت او به دلیل انتشار مطالبی در خصوص ایران صورت گرفته است. وی پیش از بازداشت مصاحبه ای با زینب موسوی کمدین ایرانی و خالق شخصیت  امپراطور کوزکو منتشر کرده بود .(۷دی۱۴۰۳ هرانا)

بازداشت دو فعال مدنی عرب از جمله یک کنشگر زن در شهرهای اهواز و شادگان

میلاد بحری و احلام بندر، فعالان مدنی و فرهنگی عرب، به ترتیب در شهرهای شادگان و اهواز استان خوزستان توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شد. روز سه‌شنبه ١٨ دی‌ماه ١٤٠٣ (٧ ژانویه ٢٠٢٥)، میلاد بحری، فعال مدنی و عکاس اجتماعی ٣٤ ساله در منزل خود واقع در شادگان و احلام بندر، فعال فرهنگی در شهر اهواز، بازداشت شدند.(۱۸ دی ۱۴۰۳ هه نگاو)

بازداشت گلاویژ محمدی‌ارشد جهت اجرای حکم حبس

گلاویژ محمدی‌ارشد شهروند کُرد و اهل مهاباد که مردادماه امسال بازداشت و بعدها به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود، جهت سپری نمودن دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. وی از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.(23 دی 1403 هه نگاو)

بازداشت آیدا عمویی از فعالین حوزه زنان در سنندج

آیدا عمویی از فعالین حوزه زنان غروب روز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. نیروهای اداره اطلاعات آیدا عمویی را در باشگاه ورزشی خود (باشگاه تکواندو) بدون ارائه هرگونه برگه قضایی و با توسل به خشونت بازداشت کرده‌اند. تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات وارده، و سرنوشت و محل نگهداری آیدا عمویی دردست نیست. (30 دی 1403 هه نگاو)

زندان و زندانی

دیدار وریشه‌ مرادی و پخشان عزیزی با خانواده‌هایشان پس از ماه‌ها محرومیت

وریشه مرادی و پخشان عزیزی، دو زندانی سیاسی کُرد محکوم به اعدام، روز یکشنبه ۲دی۱۴۰۳، پس از ماه‌ها محرومیت از ملاقات، توانستند در زندان اوین با خانواده‌های خود دیدار کنند.( ۲ دی ۱۴۰۳ ایران وایر )

بلاتکلیفی وتداوم بازداشت خواهر زندانی سیاسی در زندان عادل آباد شیراز

کوثر دهبان‌زاده در تاریخ ۶ مهرماه، توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شد. او ابتدا به یکی از سلول‌های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات منتقل شد و پس از بیش از یک ماه، به سلول چند نفره این بازداشتگاه انتقال یافت. او پیش‌تر نیز بارها به دلیل حمایت و پیگیری قضایی وضعیت برادرش، به اداره اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود. وی خواهر میثم دهبان زاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج است. او تاکنون ۸۷ روز را در بازداشت سپری کرده و پرونده قضایی وی همچنان در مرحله بازپرسی قرار دارد. همچنین، آزادی وی مشروط به ابراز ندامت و توبه بوده که از انجام آن خودداری کرده است. در این میان، بازجویان اداره اطلاعات خانواده او را تحت فشار قرار دادند تا کوثر را به ابراز ندامت و پشیمانی وادار کنند. پیشتر یک منبع مطلع گفته بود که کوثر در جریان بازجویی‌ها به ارتباط با سازمان مجاهدین خلق متهم شده است. ( ۲ دی ۱۴۰۳ هرانا )

محرومیت زندانی سیاسی از حقوق اولیه زندگی زندانی سیاسی

مریم سادات یحیوی، در ۱۱آبان‌ماه ۱۳۹۳، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت شد. وی پس از پایان دوران بازجویی با قید وثیقه آزاد شد. وی توسط دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی، به اتهام تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی مجموعا به ۹ سال حبس محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر به یک سال حبس تبدیل شد. وی در ۱۳اسفندماه ۱۴۰۲ جهت اجرای حکم به زندان اوین منتقل شده است. خبرهای رسیده از اوین حاکی از آن است که وی از حقوق اولیه یک زندانی محروم است و از تاریخ ۱۶مردادماه به دستور مقامات زندان به دلیل انتشار نامه‌ای در خصوص حمایت از زندانی سیاسی پخشان عزیزی، از تماس تلفنی با خانواده محروم شده است و بیش از ۵۰ روز است که از تماس تلفنی با خانواده خود محروم شده است. در ۵۰روز گذشته تنها یک ملاقات کابینی در اواخر شهریورماه به زندانی سیاسی مریم سادات یحیوی داده شده است. (۵ دی ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان )

بلاتکلیفی متهم سیاسی در تهران

نیره بهنود اوایل مهرماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. او نهایتا پس از حدود یک ماه بازجویی در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، در تاریخ ۳۰ مهرماه، به بند زنان این زندان منتقل شد.وی علیرغم گذشت بیش از سه ماه از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شود. یک منبع مطلع گفت خانم بهنودکه با اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه است، بیش از ۹۰ روز است که بازداشت شده و در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شود. پرونده قضایی او همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به اتهاماتش نیز تشکیل نشده است .(۶دی۱۴۰۳هرانا)

تشدید بیماری ام اس و عفونت مشابه سل محبوس در زندان اوین

زندانی سیاسی فاطمه ضیایی (حوری ضیایی) در شرایطی که به شدت ضعیف شده و از بیماری های مختلف رنج می برد، از آزادی یا دستکم اعزام به مرخصی استعلاجی محروم است.فاطمه ضیایی، متولد ۱۳۳۶، متاهل و مادر ۲فرزند است. او از زندانیان سیاسی دهه شصت است که از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ به مدت ۵سال به اتهام هواداری از مجاهدین خلق در زندان به سر برده است..( ۷ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران)

زندان کچویی کرج، مریم جلال حسینی از رسیدگی پزشکی محروم مانده است

مریم جلال حسینی، زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی کرج که از مشکلات جسمانی رنج می‎برد، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. مریم از مشکلات گوارشی و دهان و دندان رنج می‎برد و بیش از یک سال است که درخواست وی مبنی بر رسیدگی به دندان‌هایش، رد می‌شود.( ۱۳ دی ۱۴۰۳ هرانا)

سروه شیری و پیمان شیری راهی زندان های ارومیه و بوکان شدند

سروه شیری و پیمان شیری، شهروندان اهل بوکان، جهت تحمل دوران محکومیت حبس خود راهی زندان‌های ارومیه و بوکان شدند. سروه شیری، ۲۲ ساله و پیمان شیری، ۱۹ ساله، خواهر و برادر اهل روستای طرغه از توابع شهرستان بوکان هستند. آنها در آبان ماه سال جاری، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو شهرستان بوکان به ترتیب به هشت ماه و شش ماه حبس محکوم شده بودند. (22 دی 1403هرانا)

جانباختن یک زندانی زن بر اثر عدم رسیدگی پزشکی

یک زندانی زن به نام فرزانه بیژنی‌پور، در پی عدم رسیدگی پزشکی و کارشکنی مسئولان زندان قرچک ورامین جان خود را از دست داد. مقام‌های زندان از اعزام این زندانی به مراکز درمانی خارج از زندان ممانعت به عمل آورده‌اند. در مراجعه اول به بهداری زندان،  کادر پزشکی به او گفته‌ بودند که تمارض می‌کند. پس از مراجعه برای بار دوم به وی تنها یک قرص مسکن داده‌اند. این زندانی در نهایت اواخر وقت همان روز بیهوش شد و جانش را از دست داد. (23 دی 1403هه نگاو)

ممانعت مقامات زندان از ملاقات حضوری مریم اکبری منفرد ]زندانی سیاسی ، با فرزندان و همسرش

وکیل مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی که ۱۵ سال گذشته را بدون یک روز مرخصی سپری کرده، تایید کرد که مسئولان زندان قرچک اجازه ملاقات خانم اکبری با همسرش را نداده‌اند.شوهرخانم اکبری با پیگیری‌های زیاد از دادستان تهران،نامه ملاقات حضوری خودش و فرزندانش را گرفت، اما وقتی هفته گذشته به زندان قرچک رفتند، مقامات زندان از دادن ملاقات خودداری کردند و گفتند: ملاقات حضوری حق نیست و امتیاز است. وی قربانی کینه‌توزی و لجاجت نیروهای امنیتی است. (23 دی 1403 کانون حقوق بشر ایران)

آخرین وضعیت فاطمه سپهری در زندان وکیل آباد مشهد

فاطمه سپهری، زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیل‌آباد مشهد، با وجود نیاز به مراقبت‌های پزشکی منظم، تحت شرایط نامساعد جسمانی و محیطی قرار دارد. اصغر سپهری با انتشار مطلبی در خصوص وضعیت خواهرش اعلام کرداو به دلیل درد شدید در هر دو دست،تحت تزریق آمپول برای کاهش درد قرار گرفته است. پزشک معالج ۱۰ جلسه فیزیوتراپی برای وی تجویز کرده و علت اصلی این دردها را فشارهای روانی و استرس ناشی از محیط زندان دانسته است. به گفته برادر این زندانی،فاطمه سپهری تنها دو ساعت در روز با حضور نگهبان اجازه هواخوری دارد.(25 دی 1403 هرانا)

فاطمه لطفی زن زندانی سوخته شده، اعزام به بیمارستان روانی و بازگرداندن به سلول انفرادی

یک زن زندانی به نام فاطمه لطفی در زندان لنگرود قم، پس از خودسوزی به جای انتقال به بیمارستان به بیمارستان روانی منتقل و پس از یک روز به سلول انفرادی منتقل شد.وی که به اتهام مرتبط با موادمخدر زندانی است ،روز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳، در اعتراض به بلاتکلیفی خود اقدام به خودسوزی کرد. تنها یک روز بعد، بدون ارائه درمان مناسب و با وجود زخم‌های عمیق، وی با دست و پاهای زنجیر شده به زندان بازگردانده شده و در سلول انفرادی رها کردند.(25 دی 1403 کانون حقوق بشر ایران)

مقامات زندان اوین از آزادی راحله راحمی‌پور خودداری می‌کنند

راحله راحمی‌پور، از مادران دادخواه دهه ۶۰ و مسن‌ترین زن زندانی در زندان اوین، است.خانم راحمی‌پور با ۷۲ سال سن، علاوه بر کهولت سن از مشکلات جسمی زیادی از جمله تومور مغزی تا نوسان فشار خون و تالاسمی مینوررنج می‌برد. پزشک زندان اوین استرس را برای این زندانی سیاسی به طور کامل مضر دانسته اما مقامات زندان اوین و سازمان زندان‌های جمهوری اسلامی تاکنون مانع آزادی او شده‌اند. یکی از دلایل ممانعت مقامات زندان اوین و سازمان زندان‌های جمهوری اسلامی از آزادی و یا حتی درمان جدی این مادر دادخواه زندانی، همراهی او با اعتراضات دیگر زندانیان سیاسی زن است.(26 دی 1403 صدای آمریکا)

درخواست اعاده دادرسی مهناز طراح در دیوان عالی کشور رد شد

مهناز طراح، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین که پیش از این درخواست آزادی مشروط وی با مخالفت سازمان اطلاعات سپاه پاسداران رد شده بود. درخواست اعاده دادرسی‌اش نیز رد شد. وی که از بابت اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم به سه سال و هشت ماه حبس و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل هشت ماه زندان محکوم شده بود، در پی تسلیم به رای، محکومیت او به دو سال و ۹ ماه حبس کاهش پیدا کرد.(26 دی 1403 هرانا)

درخواست اعاده دادرسی ۴ متهم سیاسی در دیوان عالی کشور پذیرفته شد

اعاده دادرسی مهدی مسکین نواز، رضا محمدحسینی، محبوبه رضایی و روزبه کلانتری، چهار متهم و زندانی سیاسی در دیوان عالی کشور پذیرفته و با ارجاع پرونده ها به شعبات هم عرض در دادگاه تجدیدنظر، رسیدگی مجدد انجام خواهد شد. رضا محمدحسینی از بابت اتهاماتی همچون عضویت در گروه های مخالف نظام با هدف برهم زدن امنیت کشور، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و تمرد نسبت به مامورین در حین انجام وظیفه، به چهارده سال و شش ماه حبس و پرداخت جریمه نقدی، محبوبه رضایی با اتهامات عضویت در گروههای مخالف نظام با هدف برهم زدن امنیت کشور، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام، اهانت به مقدسات اسلام، کشف حجاب و تظاهر به فساد در فضای مجازی مجموعا به ۱۹ سال و ۹ ماه حبس و پرداخت هشت میلیون تومان جزای نقدی،مهدی مسکین نوازاز بابت اتهام تشکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۱۰ سال حبس و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس و منع اقامت در استان تهران و استانهای مجاور آن و منع خروج از کشور به مدت دو سال محکوم شده اند. (26 دی 1403 هرانا)

تداوم بازداشت، گزارشی از آخرین وضعیت الناز احمدی در زندان اوین

الناز (سولماز) احمدی، متهم سیاسی نزدیک به سه ماه است که در بند زنان زندان اوین در بازداشت به سر می‌برد. وی هر روز جهت بازجویی به بند ۲۰۹ منتقل و پس از آن به بند زندان بازگردانده می‌شود. وی که حدوداَ 40 ساله و دارای دکترای فیزیک است،  با اتهامات اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام مواجه شده است. (27 دی 1403 هرانا)

محرومیت از درمان و بیش از ۱۰۰ روز ممنوعیت ملاقات زینب جلالیان در زندان یزد

زینب جلالیان، تنها زن زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد در ایران، بدون دسترسی به خدمات پزشکی تخصصی و رعایت اصل تفکیک جرائم، با شرایط جسمی نامناسب دوران محکومیت خود را در زندان یزد سپری می‌کند.وی که از بیماری‌های کلیوی، گوارشی و چشمی رنج می‌برد، همچنان به دلیل کارشکنی‌های مسئولان از دسترسی به درمان مناسب و پیوسته محروم است. همچنین از اول مهرماه سال جاری تاکنون از ملاقات با خانواده‌اش محروم بوده و این ممنوعیت پس از گذشت ماه‌ها همچنان ادامه دارد. (28 دی 1403 هرانا)

اعتصابات

اعتصاب غذای نوکیش مسیحی زندانی در تهران

غزل مرزبان جورشری، نو کیش مسیحی۴۱ ساله، فارغ‌التحصیل رشته حقوق، اهل لشت‌نشا رشت و ساکن تهران ومحبوس در زندان اوین، از روز یکشنبه ۲ دی ماه، در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی قضایی خود، در اعتصاب به سر می‌برد..چندی پیش، وی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام و حضور در انظار عمومی بدون حجاب شرعی محاکمه شده است.(۴دی۱۴۰۳ هرانا )

اعدام

اعدام یک زن و دو مرد در زندان ساری

سحرگاه روز سه شنبه ۲۷ آذرماه، سه زندانی از جمله یک زن در زندان ساری اعدام شدند. هویت آنها عفت حامدی، حدودا ۳۵ ساله و مادر یک فرزند، یوسف ستاری، ۳۸ ساله و ساکن ساری و منوچهر هدایتی، ۴۷ ساله و ساکن بابل گزارش شده است.خانم حامدی از چهار سال پیش به اتهام قتل همسرش بازداشت و سپس توسط مرجع قضایی به اعدام محکوم شد. تا زمان این گزارش اعدام این زندانیان توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است.(۲ دی ۱۴۰۳ هرانا )

خشونت علیه زنان

ورود زنان به ورزشگاه قائم‌شهر مازندران برای تماشای مسابقه فوتبال ممنوع شد

فوتبال نساجی مازندران بعد از ظهر جمعه ۷ دی در ورزشگاه وطنی قائم‌شهر قرار است آخرین بازی خانگی خود در نیم‌ فصل اول را در برابر تراکتورسازی تبریز انجام دهد اما به زنان مازندرانی اجازه داده نشد تا تماشاگر این دیدار باشند.( ۷ دی ۱۴۰۳ رادیو زمانه )

زن‌کشی در ایلام، در پی مشاجره خانوادگی زنی به‌دست همسرش کشته شد

در حادثه‌ای هولناک در ایلام، زهرا شهبازی، زن ۳۲ساله و مادر دو کودک، توسط همسرش با سلاح گرم (هفت تیر) به قتل رسید. زهرا شهبازی که در دانشگاه ایلام در منطقه بانجو مشغول به کار بود، مادر یک پسر ۱۴ساله و یک دختر ۹ساله بود. طبق اطلاعات یک منبع مطلع، مشاجره‌ای میان این زن و همسرش بر سر طلاهایی که او برای خرید مواد مخدر فروخته بود، منجر به قتل زهرا شد. (۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران وایر)

پاوه، گزارشی از قتل یک زن باردار و فرزند دو ساله‌‌اش توسط همسرش

یک مرد ساکن پاوه به نام فرشاد ازکات پس از گذشت چند ماه، به قتل بیان امیری همسر باردار و فرزند دو ساله خود اذعان کرد. او مدعی شده است که به دلیل بیماری فرزند و اختلاف با همسرش، مرتکب جرم شده است.(۲۰ دی ۱۴۰۳ هه نگاو)

زنکشی، گزارشی از به قتل رسیدن سه زن در شهرهای سقز، سنندج و کرمانشاه

طی روزهای اخیر سه زن جوان اهل شهرهای سقز، سنندج (سنه) و کرمانشاه (کرماشان) با نام‌های کوثر دارابی قربانی ازدواج اجباری، غزاله حدودی قربانی کودک‌همسری و سارا کرمی به ترتیب به دست همسر، خواستگار و فرد ناشناس خود به شیوه‌های فجیعی به قتل رسیده‌اند.( ۲۰ دی ۱۴۰۳ هه نگاو)

زن بارداری توسط همسرش در استان آذربایجان  کشته شد

نازیلا حیدرزاده که به تازگی 18 ساله شده بود و سه ماهه باردار بود، روز ۲۲دی‌۱۴۰۳ در روستای انویق از توابع خارونا در استان آذربایجان شرقی به قتل رسید. او با پسرعمویش (عزیز حیدرزاده) ازدواج کرده بود. عزیز بعد از ازدواج با دخترعمویش پشیمان شده و قصد طلاق او را داشت، اما نازیلا باردار بود و راضی به جدایی نمی‌شد. مرافعه و جدال بر سر این جدایی به امری مداوم تبدیل شده بود در نهایت، عزیز، همسرش را به‌شکلی فجیع به قتل رساند و متواری شد. (27 دی 1403 ایران وایر)

قتل ناموسی

صفا مصطفی‌زاده و فرزندش قربانیان تازه زن‌کشی در ماکو

مردی در شهر ماکو(بازرگان) با ظن خیانت زن جوان ۳۱ ساله‌اش به نام صفا مصطفی‌زاده، را با ضربات متعدد چاقو، کشت.شماری از همسایگان نیز تایید کرده‌اند در ساعات اولیه حادثه صدای فرزند کوچک این زوج را شنیده‌اند که به پدرش التماس می‌کرده موهایش را رها کند و او را نکشد، اما همه با این ایده که اختلاف خانوادگی امری خصوصی است مداخله نکرده‌اند و پیکر بی‌جان کودک نیز در حمام پیدا شده است. این مرد پس از کشتن همسر و فرزند 11 ساله اش به زندگی خود نیز پایان داد. (30 دی 1403 ایران وایر)

آسیب های اجتماعی

یک دختر ۱۶ ساله در ایلام خودکشی کرد

یک دختر نوجوان در ایلام خودکشی کرد. هویت وی آتوسا رضائیان ۱۶ ساله گزارش شده است. بر اساس این گزارش، این نوجوان سه روز پس از اینکه در تاریخ ۶ دی ماه، تولد ۱۶ سالگی‌اش را جشن گرفته بود، دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد.( ۱۲ دی ۱۴۰۳ هرانا)

یک نوجوان ۱۶ ساله در سنندج خودکشی کرد

روز شنبه ۱۵ دی‌ماه، یک دختر ۱۶ ساله در سنندج از طریق حلق‌آویز کردن خود اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داد. هویت این نوجوان که از طریق حلق‌آویز کردن خود اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داده است، منیر رفه، ۱۶ ساله و اهل روستای تودارروته از توابع شهرستان سنندج، احراز شده است.( ۱۷ دی ۱۴۰۳ هرانا)

۱۴۰۳ بهمن ۲, سه‌شنبه

ژیلا بنی یعقوب و امید فراغت به دادسرای اوین احضار شدند

۲ بهمن ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – ژیلا بنی یعقوب و امید فراغت، دو روزنامه نگار به دادسرای اوین احضار شدند. علاوه بر این، منزل خانم بنی یعقوب نیز توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ژیلا بنی یعقوب و امید فراغت به دادسرای اوین احضار شدند. امروز سه شنبه ۲ بهمن ماه، ژیلا بنی یعقوب ضمن اعلام این خبر نوشت: محل سکونت وی توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفته است. همزمان با ضبط برخی از لوازم شخصی او و همسرش بهمن احمدی امویی از جمله لپ تاپ و تلفن همراه، به دادسرای اوین احضار شده است. از سوی دیگر، امید فراغت نیز روز جاری با دریافت ابلاغیه ای به شعبه ۴ بازپرسی دادسرای اوین احضار شده است. وی باید ظرف مدت ۵ روز به شعبه مذکور مراجعه کند. تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل احضار این دو روزنامه نگار اطلاعی حاصل نشده است. امید فراغت، روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ ای در حوزه مسائل سیاسی ساکن کرج و ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگار ساکن تهران پیش از این نیز به دلیل فعالیت های خود سابقه برخورد قضایی را داشته اند.

دادگاه تجدیدنظر ۱۰ فعال آذربایجانی و یک وکیل را به مجموع ۸۱ سال حبس محکوم کرد

هراتا ۱۴۰۳/۱۱/۰۱

شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر تهران احکام ۱۰ متهم سیاسی، شامل فعالان ترک آذربایجانی و یک وکیل دادگستری را تأیید کرد. در مرحله بدوی دادگاه انقلاب آن‌ها را به مجموع ۸۱ سال حبس و مجازات‌های تکمیلی محکوم کرده بود. براین اساس؛ آیاز سیف‌خواه به ۱۴ سال؛ آراز امان زین‌آباد و باقر حاجی‌زاده مزرعه، هر یک ۱۳ سال؛ کرم مردانه مستملی بیگلو به ۱۱ سال؛ طاهر نقوی (وکیل دادگستری) و مرتضی پروین هر یک ۶ سال؛ سالار طاهرافشار، سعید مینایی قشلاق و فاطمه آتش خیاوی هر یک ۵ سال؛ و حسن ابراهیمی به ۳ سال زندان محکوم شدند. اتهام‌های آن‌ها «جاسوسی»، «اجتماع و تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» عنوان شد. برخی نیز به مجازات‌های تکمیلی مانند ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. آن‌ها بهمن ۱۴۰۲ در شهرهای مختلف بازداشت شده بودند.

اطلاعیه شماره ۱۶۱۴ کمیته دفاع از حقوق زنان

۱۴۰۳ بهمن ۱, دوشنبه

محرومیت از درمان و بیش از ۱۰۰ روز ممنوعیت ملاقات زینب جلالیان در زندان یزد

۲۸ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – زینب جلالیان، تنها زن زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد در ایران، بدون دسترسی به خدمات پزشکی تخصصی و رعایت اصل تفکیک جرائم، با شرایط جسمی نامناسب دوران محکومیت خود را در زندان یزد سپری می‌کند. این زندانی سیاسی تبعیدی بیش از ۱۰۰ روز است که امکان ملاقات با خانواده‌اش را نداشته است.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، زینب جلالیان، زندانی سیاسی هفدهمین سال از حکم حبس ابد خود را در زندان یزد سپری می‌کند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم جلالیان، که از بیماری‌های کلیوی، گوارشی و چشمی رنج می‌برد، همچنان به دلیل کارشکنی‌های مسئولان از دسترسی به درمان مناسب و پیوسته محروم است. مسئولان زندان از ارائه نتایج آزمایش‌ها و تصاویر پزشکی که اواخر مهرماه انجام داده بود، خودداری کرده‌اند و درمان او در حال حاضر متوقف شده است. علاوه بر این، به دستور اداره اطلاعات، وی از اول مهرماه سال جاری تاکنون از ملاقات با خانواده‌اش محروم بوده و این ممنوعیت پس از گذشت ماه‌ها همچنان ادامه دارد.”زینب جلالیان در سال ۱۳۸۶ دستگیر و در سال ۱۳۸۸ به اتهام خروج غیرقانونی از کشور به یک سال حبس تعزیری و به اتهام محاربه به دلیل عضویت در گروه‌های مخالف نظام به اعدام محکوم گردید. حکم اعدام او در دادگاه تجدیدنظر و دیوان عالی کشور تأیید، اما سپس به حبس ابد تغییر یافت. خانم جلالیان بارها اعلام کرده بود که در زمان بازداشت به شیوه‌هایی چون شلاق زدن به کف پا، مشت به شکم، کوبیدن سر به دیوار و تهدید به تجاوز، مورد آزار و شکنجه قرار گرفته است.

۱۴۰۳ دی ۳۰, یکشنبه

دیده‌بان حقوق بشر: سرکوب زنان، مخالفان و اقلیت‌ها در ایران ادامه دارد

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارش سالانه خود نسبت به وخیم‌تر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران هشدار می‌دهد.

این نهاد حقوق بشری با استناد به شواهد و گزارش‌ها، مواردی از شدت گرفتن سرکوب زنان و دختران، افزایش اعدام‌ها، عدم روند منصفانه دادرسی، آزار و اذیت فعالان، دانشجویان، روزنامه‌نگاران، خانواده‌های دادخواه و همچنین تبعیض علیه اقلیت‌های جنسی و جنسیتی توسط جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ میلادی را ثبت کرده است.

افزایش «هشدارآمیز» اعدام‌ها

دیده‌بان حقوق بشر با اشاره به اینکه ایران یکی از پنج کشور با بیشترین تعداد اعدام در سال ۲۰۲۳ بود، نسبت به بالا بودن این آمار در سال ۲۰۲۴ نیز ابراز نگرانی کرده است.

این نهاد حقوق بشری در گزارش سالانه خود اشاره می‌کند که جمهوری اسلامی مجازات اعدام را به خاطر جرایم ارتکابی در دوران کودکی، و یا اتهامات مبهم امنیت ملی، و جرایم غیرخشونت‌آمیز اعمال می‌کند.

در این گزارش به آمار ارائه‌شده توسط سازمان ملل استناد شده است که می‌گوید بیش از ۴۰۰ مورد اعدام در نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۴ میلادی در ایران اجرا شد.

در آن زمان، شماری از کارشناسان سازمان ملل متحد نسبت به صدور احکام طولانی‌مدت زندان و اعدام علیه زنان گروه‌های اقلیت به دلیل اتهامات مربوط به «امنیت ملی» ابراز نگرانی کردند.

دیده‌بان حقوق بشر در گزارش سالانه خود به بازداشت ده‌ها وکیل، فعال و دانشجو و آزار و اذیت خانواده‌های افراد کشته‌شده یا اعدام‌شده مرتبط با اعتراضات «زن،زندگی،آزادی» اشاره می‌کند.

گزارش همچنین از سرکوب گسترده دانشجویان و اخراج اساتید می‌گوید و تأکید می‌کند که پرونده دست‌کم ۳۰ دانشجو را جمع‌آوری کرده است که در سال گذشته به خاطر «اظهارنظر مسالمت‌آمیز» با تصمیمات انضباطی مواجه شدند.

گزارش تأکید می‌کند که آمار واقعی، به احتمال زیاد، بالاتر است.

سرکوب نظام‌مند اقلیت‌های قومی و مذهبی

گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر اشاره می‌کند که آزار و اذیت بهاییان توسط جمهوری اسلامی به سطح «جنابت علیه بشریت» رسیده است و در سال ۲۰۲۴، دو سوم بهائیان زندانی زن بودند.

دیده‌بان حقوق بشر همچنین تجاوز، شکنجه، و تعرض جنسی به ده‌ها فرد بازداشت‌شده زن و مرد، از اقلیت‌های کرد، بلوچ، و آذری را طی اعتراضات سراسری شهریور تا آبان ۱۴۰۱ مستند کرده است.

گزارش همچنین به استفاده «قوه قهریه بیش از حد و مرگبار» مأموران جمهوری اسلامی علیه کولبرها که گفته می‌شود بیشتر کرد هستند هم اشاره می‌کند.

نقض گسترده حقوق زنان و دختران

این گزارش از شدت بخشیدن به اعمال قوانین حجاب اجباری، تصویب لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» و تبعیض علیه زنان در رابطه با قوانین مربوط به ازدواج، طلاق، ارث، و تصمیمات مرتبط با کودکان می‌گوید.

در آبان ماه گذشته، مای ساتو گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد نیز در گزارش خود تأکید کرد که از منظر حقوق بشر وضعیت زنان و دختران در ایران بدتر شده است.

گزارش دیده‌بان حقوق بشر همچنین بهافزایش موارد «زن‌کشی» در ایران می‌پردازد و به داده‌های گروه «توقف قتل زن‌ها در ایران» استناد می‌کند که می‌گوید در نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۴، ۹۳ مورد اقدام به زن‌کشی ثبت شده است که در مقایسه با ۵۵ مورد در دوره‌ای مشابه در سال ۲۰۲۳ میلادی، افزایش ۶۰ درصدی داشته است.

خشونت علیه زنان
افزایش ۶۰ درصدی زن‌کشی در ایران؛ تأکید فعالان حقوق بشر بر آگاهی‌بخشی برای محافظت از جان زنان
سرکوب فعالان حقوق بشری و مدنی

گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر با اشاره به ده‌ها مدافع حقوق بشر زندانی در ایران که بسیاری از آنان زن هستند نسبت به صدور «احکام شدید» برای سرکوب مخالفت و ساکت کردن صداهای مخالف هشدار داده است.

این نهاد حقوق بشری به محکوم شدن ۱۱ فعال حقوق زنان و کنشگر سیاسی بازداشت‌شده درمردادماه ۱۴۰۲ در گیلان اشاره می‌کند. این فعالان در مجموع به بیش از ۶۰ سال حبس محکوم شده‌اند.

گزارش به صدور حکم شش سال زندان برای نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامه‌نگاری که به دلیل اطلاع‌رسانی درباره کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بازداشت شده بودند نیز اشاره کرده است.

عدم دادرسی عادلانه و شرایط وخیم زندان‌ها

دیده‌بان حقوق بشر نسبت به عدم رعایت دادرسی منصفانه در دادگاه‌ها به ویژه دادگاه‌های انقلاب هشدار داده است و اشاره می‌کند که در آنها اغلب از اعترافاتی به عنوان مدرک استفاده می‌شود که تحت شکنجه به دست آمده‌اند.

گزارش سالانه این سازمان با اشاره به شکنجه و بدرفتاری با افراد بازداشت‌شده، از آن به عنوان مصداق «سرکوب نظام‌مند حکومت علیه اعتراضات ضدحکومتی» یاد می‌کند.

این نهاد حقوق بشری می‌افزاید که قضات دادگاه‌های انقلاب به طور مداوم از بررسی ادعاهای شکنجه و بدرفتاری خودداری کرده‌اند.

تبعیض و بدرفتاری با مهاجران

گزارش دیده‌بان حقوق بشر از افزایش تبعیض و فشار علیه شهروندان افغانستان که به ایران گریخته‌اند اشاره می‌کند و تأکید دارد که بسیاری از آنها اقامت قانونی ندارند و در معرض تبعیض، سوء استفاده و اخراج از کشور قرار گرفته‌اند.

این نهاد حقوق بشری نسبت به اجرای طرحی که منجر به کاهش سالانه ده درصد جمعیت اتباع خارجی در کشور و اعمال جریمه برای استخدام اتباع بدون مجوز خارجی می‌شود هشدار داده است.

خبرگزاری فرانسه در مهرماه گذشته به نقل از عبدالغنی قاضی‌زاده، مسئول ثبت‌نام اخراج‌شدگان از ایران در شهر اسلام‌قلعه گزارش داد که روزانه حدود ۳۰۰۰ افغان، که برخی از آنها در ایران متولد شده‌اند، به اجبار به افغانستان بازگردانده می‌شوند.

تبعیض و آزار علیه اقلیت‌های جنسی و جنسیتی

گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر به قوانین تبعیض‌آمیز جمهوری اسلامی علیه اقلیت‌های جنسی و جنسیتی از جمله احکام شلاق و اعدام برای هم‌جنسگرایی اشاره می‌کند.

روایت یک زندانی عقیدتی، از «شکنجه روحی و جسمی» در اهواز

یک زندانی عقیدتی محکوم به حبس ابد که در زندان شیبان اهواز نگهداری می‌شود، از جزئیات «شکنجه» خود در بازداشتگاه پلیس فتا پرده برداشت.

وب‌سایت «هه‌نگاو» روز چهارشنبه ۲۶ دی به واسطه «منبع مطلع نزدیک به زندانیان سیاسی زندان شیبان اهواز» گزارش داد، مختار آلبوشوکه، زندانی سیاسی عرب که دوره محکومیت حبس ابد خود را در زندان شیبان اهواز سپری می‌کند؛ به‌تازگی از این زندان به بازداشتگاه پلیس فتا در اهواز منتقل شده و در آنجا «به شکل غیرانسانی» تحت «شکنجه» قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، مختار آلبوشوکه، زندانی ۳۸ ساله اهل اهواز گفته که پانزدهم آذر سال جاری از زندان شیبان به بازداشتگاه پلیس فتا برده شده و در آن جا «به مدت ۱۲ روز تحت شکنجه» بوده است.

او ضمن این که مسیر انتقال خود به بازداشتگاه پلیس فتا و «دیدن منظره خیابان‌ها» را پس از تحمل «۱۴ سال زندان» همچون «یک تور تفریحی ویژه» توصیف کرده اما گفته است که هرچند «ابتدا حسی از شوق در وجودم جوانه زد»، اما «از در زندان که خارج شدیم، نفر جلویی برگشت و اولین مشت محکم را به صورتم کوبید.»

آقای آلبوشوکه با بیان این که مأمور مذکور با دشنام به این زندانی سیاسی از همکارش خواسته به او دستبند و چشمبند بزند، گفت که «هرگز فکر آن حجم از داغ و درفش و شکنجه» را پس از سپری کردن ۱۴ سال در زندان، نمی‌کرده است.

این زندانی سیاسی همچنین با بیان این که «به جرم ناکرده» با حکم «حبس ابد» مواجه شده، گفت که در بازداشتگاه پلیس فتا مأموران «مشتی محکم به پایین شکمم زدند» و وقتی گفتم «من بیماری فتق شدیدی دارم نزنید لطفا، مأمور کنار دستی» ضمن «پوزخند»، گفت که «خوب چه بهتر! که فتق داری! بلایی سرت بیاورم که فتق یادت برود» و سپس «با تمام قدرت با مشت به زیر شکمم ضربه زد.»

مختار آلبوشوکه همچنین با بیان این که «چند روز بعد در بازداشتگاهی که بعدا فهمیدم متعلق به پلیس فتای اهواز است، به‌شدت شکنجه شدم»، تأکید کرده است که بارها حین انتقال در طول مسیر و همچنین در بازداشتگاه «با فحاشی‌های رکیک جنسی به مادر، خواهر، و خانواده» مواجه شده است.

این زندانی سیاسی همچنین گفته که ضمن «شکنجه و آزار روحی»، بر اثر «شدت ضربات مشت و لگد» بیهوش شده و «روی تخت بیمارستان و در حالی که با دستبند و پابند به تخت زنجیر شده بود» به هوش آمده و مأموران با بی‌اعتنایی به اصرار پزشک برای بستری کردن او و انجام عمل جراحی فوری، او را دوباره با «دستبند از پشت و چشم‌بند، کشان کشان به شکنجه‌گاه بازگرداندند.»

آقای آلبوشوکه، با بیان این که دلیل این اقدام این بود که، در «گوشی شخصی که بازداشت شده بود، شماره تلفن من را دیده بودند»، تأکید کرد: «من که چهارده سال است زندانی خودشان هستم!»

وب‌سایت «هه‌نگاو» به نقل از منبع مطلع اعلام کرد که «بهداری زندان شیبان آثار شکنجه را بر بدن مختار آلبوشوکه تأیید کرده» و «کمیسیون پزشکی قانونی» استان نیز «برای درمان و جراحی فتق» او یک ماه مرخصی درمانی فوری را تأیید کرده، اما نهادهای اطلاعاتی از اعزام او به مرخصی درمانی جلوگیری می‌کنند.

بنا بر این گزارش، پزشکان بهداری زندان درباره «التهاب شدید و انسداد مجاری ادراری» آقای آلبوشوکه «در صورت عدم انجام درمان، هشدار جدی داده‌اند» و سلامت او «در خطر جدی قرار دارد.»

مختار آلبوشوکه از موسسان و اعضای فعال موسسه «الحوار» بود، دوازدهم اسفند ۱۳۸۹ توسط یک نهاد اطلاعاتی جمهوری اسلامی در رامشیر استان خوزستان بازداشت شد و اواخر شهریور ۱۳۹۰ به زندان انتقال یافت.

این زندانی سیاسی در تیر۱۳۹۱، توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب اسلامی اهواز، با اتهاماتی از جمله «محاربه و افساد فی الأرض» و بر اساس «اعترافات اجباری تحت شکنجه» به اعدام محکوم شد، اما شعبه ۲۳ دیوان عالی جمهوری اسلامی ۲۰ دی همان سال حکم اعدام این زندانی عقیدتی را با یک درجه تخفیف به حبس ابد تغییر داد.

محمدعلی عموری (راست) مختار آلبوشوکه،‌ دو زندانی عقیدتی در ایران
عفو بین‌الملل: محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه، زندانیان عقیدتی نیاز فوری به مراقبت‌های پزشکی دارند
وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.

فشار بر زندانیان سیاسی توسط مقامات قضایی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی از جمله از طریق نقض حق درمان پیش از این بارها گزارش شده است.

اقدام به خودکشی خالد پیرزاده در اوین در اعتراض به نقض حق درمان
از جمله فاطمه سپهری، زندانی سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در زندان وکیل‌آباد مشهد، با وجود بیماری‌های متعدد و انجام چندین عمل جراحی همچنان در زندان به سر می‌برد و پزشکان متخصص تأیید کرده‌اند که دردهای او بر اثر «فشارهای روانی و استرس» ناشی از محیط زندان تشدید شده است.

فاطمه سپهری، زندانی سیاسی مخالف جمهوری اسلامی
تشدید دردهای فاطمه سپهری بر اثر «فشارهای روانی و استرس» محیط زندان
نقض حق درمان در زندان‌های جمهوری اسلامی به زندانیان خصوصی خلاصه نمی‌شود و بنا بر یکی از تازه‌ترین گزارش‌ها، یک زندانی جرایم عادی بر اثر کوتاهی پزشکان بهداری در زندان زنان قرچک در ورامین جان خود را از دست داده است.