گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان اسفندماه ۱۴۰۲
تهیه وتنظیم گزارشات :علی فروتن، سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی
تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان اسفند ماه 1402 شمسی است. این گزارش به صورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار دادهاند.
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییتهای زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانههای اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.
زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودییتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
تماس تلفنی کوتاه مولوی فتحی محمد نقشبندی با خانواده خود پس از گذشت حدود شش ماه بیخبری
روز دوشنبه ٣٠ بهمن ماه ۱۴۰۲، مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه بازداشت شده شهرستان راسک پس از گذشت حدود شش ماه بیخبری از سوی دستگاه قضایی اجازه یافت تا با خانواده خود تماس تلفنی کوتاهی داشته باشد. روز شنبه ٢١ بهمن ماه ۱۴۰۲، چند نفر از افراد پرنفوذ بلوچ و وابسته به نهادهای امنیتی توانسته بودند با وی در زندان وکیل آباد مشهد ملاقات و دیدار کنند که در آن دیدار به حافظ محمد حسین نقشبندی و حاجی محمد امین نقشبندی که به مشهد رفته بودند، اجازه ملاقات داده نشده بود.گفتنی است که بدنبال انتشار خبرهایی از جان باختن مولوی نقشبندی در بازداشتگاه نهادهای امنیتی بدلیل شکنجه و فشارهای روحی و جسمی و ایست قلبی، فضای بلوچستان به شدت ملتهب شده و مردم خواستار شفاف سازی دستگاههای قضایی و امنیتی نسبت به وضعیت این روحانی شده بودند.مولوی فتحی محمد نقشبندی به همراه فرزندش محمد در روز یکشنبه ٢٩ مرداد ماه ۱۴۰۲، در مسیر راسک به چابهار توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و با گذشت این مدت هیچ ملاقاتی با خانواده خود نداشته است.در روز بازداشت وی، نیروهای اطلاعات سپاه و اداره اطلاعات با همکاری مسئولان شرکت نفت چهبار طی تماس تلفنی با مولوی فتحی محمد نقشبندی اطلاع داده بودند که جهت بازگشایی سهمیه های سوخت ماشین های خانواده خود شخصا به چابهار مراجعه کند.بدنبال این تماس، مولوی نقشبندی به همراه فرزند خود، محمد به سمت چابهار حرکت کرده بودند ولی در پایگاه برجک نیروی انتظامی در روستای نوبندیان بازداشت شدند.گفتنی است که بازداشت این روحانی مردمی همراه با توهین و تحقیر بوده و مردم خواستار آزادی بی قید و شرط این روحانی مردمی هستند.( رسانک,1 اسفند 1402)
استقبال اهالی اسماعیل آباد خاش از مولوی عبدالمجید مرادزهی
روز چهارشنبه ۲ اسفند ماه ۱۴۰۲، اهالی اسماعیل آباد خاش از مولوی عبدالمجید مرادزهی استقبال کردند. گفتنی است که روز دوشنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱، مولوی عبدالمجید مرادزهی، روحانی سرشناس اهل سنت در زاهدان و از نزدیکان مولوی عبدالحمید توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت شد.مولوی مرادزهی از یک مراسم ختم در حال بازگشت بود که در خیابان و در مسیر منزلش توسط چندین تن از نیروهای امنیتی که با چهار خودرو آمده بودند، بازداشت شد.وی روز ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۲، پس از یک سال و ۶ روز بازداشت و بلاتکلیفی، از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شد.لازم به ذکر است که مولوی مرادزهی سابقه تدریس در دارالعلوم مکی را دارد و در طول اعتراضات ١۴٠١، علاوه بر اطلاع رسانی و گفتگو با رسانه ها در خصوص اعتراضات زاهدان، مدیر انتشارات فاروق اعظم زاهدان و همچین موسسه فرهنگی پژوهشی المرتضی نیز بود.(رسانک,3 اسفند 1402)
مولوی عبدالحمید: قتلهای سیاسی و اعدامها نتوانسته مردم را از مطالباتشان منصرف کند
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه چهارم اسفند گفت قتلهای سیاسی و اعدامها نتوانسته مردم را از مطالباتشان منصرف کند. به گفته این شخصیت برجسته اهل سنت کشور، مردم ایران خواستهها و مطالبات به حقی دارند و میخواهند کشور در مسیر درستی قرار بگیرد و مشکلات جاری حل شود.او خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفت: «اعدامها را متوقف کنید.»امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه گفت دین اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اعتراف اجباری به قتل را نمیپذیرد.به گفته او، افزایش اعدامها همه ملت ایران را نگران کرده و جهان را تکان داده است.مولوی عبدالحمید در ادامه هشدار داد این اعدامها درست نیستند و برای کشور و مسئولان جمهوری اسلامی تبعات خواهند داشت.امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین با ابراز تاسف از یتیم شدن بسیاری از کودکان و بیوه شدن بسیاری از زنان ایرانی بر اثر اعدام افراد متهم به ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر گفت این اعدامها هیچ فایدهای نداشتهاند و موجب کاهش جرائم نشدهاند.به گفته این شخصیت برجسته اهل سنت کشور، اعدام کسی که سلاح نداشته و کسی را نکشته، جایز نیست.جمهوری اسلامی علاوه بر تشدید اجرای احکام مرگ برای زندانیان جرایم مرتبط با مواد مخدر و قتل، صدور احکام اعدام را برای زندانیان سیاسی و معترضان تشدید کرده و شماری از آنها در خطر اجرای حکم قرار دارند؛ موضوعی که مورد اعتراضهای گسترده داخلی و بینالمللی قرار گرفته است.مولوی عبدالحمید در ادامه یادآور شد ملت ایران خواستار عدالت و انصاف و آزادی هستند.( صدای آمریکا ,4 اسفند 1402)
صدور حکم یک سال حبس برای « عبدالنصیر شهبخش» و « اسامه شهبخش(نارویی)» دو فیلمبردار مسجد مکی
«حکم یک سال حبس تعزیری در اوایل دی ماه ۱۴۰۲، در دادگاهی غیابی از شعبه اول دادگاه انقلاب زاهدان با ریاست قاضی «ابوالفضل جانفزا» برای دو فیلمبردار مسجد مکی «عبدالنصیر شهبخش» و « اسامه شهبخش(نارویی)» صادر شده و با اعتراض آنها به دادگاه تجدید استان ارسال شده بود روز سه شنبه یکم اسفند ماه ۱۴۰۲، با رد اعتراض، رای صادر شده از دادگاه بدوی حکم یک سال حبس تعزیری نامبردگان تایید شد. «عبدالنصیر شه بخش» فرزند عبدالرحیم (نوه مولوی عبدالحمید) از کارکنان حوزه دارالعلوم و عکاس مسجد مکی و «اسامه شه بخش (نارویی» فرزند محمد رسول فیلمبردار مراسمات مسجد مکی، هر دو در ۶ تیرماه ۱۴۰۲، در خیابان رازی و طباطبایی شهر زاهدان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و روز ۲۷ آبان ماه پس از گذشت ۴ ماه و ۲۱ روز، معادل ۱۴۴ روز بازداشت از بند ۹ زندان زاهدان آزاد شده بودند. (حال وش, 4 اسفند 1402)
آزادی یک روحانی بلوچ بازداشتی اعتراضات زاهدان پس از ۱۲۴ روز با تودیع قرار وثیقه
هویت این روحانی بلوچ؛«عبدالصبور شه بخش » فرزند مولوی عبدالرحمن مدرس مدرسه دینی حیدر کرار واقع در خیابان جانبازان و اهل و ساکن زاهدان احراز شده است. عبدالصبور روز جمعه ۲۸ مهرماه ۱۴۰۲، پس از خروج از مصلی زاهدان با خشونت توسط نیروهای امنیتی بازداشت و بشدت تحت شکنجه قرار گرفته است که امروز پس از گذشت ۱۲۴ روز چهارشنبه با تودیع قرار وثیقه از زندان مرکزی زاهدان آزاد شده است. عبدالصبور از ناحیه کمر بشدت تحت شکنجه قرار گرفته که آثار شکنجه ها هنوز روی تن وی وجود دارد . لازم به ذکر است نیروهای نظامی و امنیتی از صبح روز جمعه ۲۸ مهرماه با برنامه ریزی قبلی همه معابر و خیابانهای اطراف مصلی و مسجد مکی را مسدود کرده بودند و پس از شروع اعتراضات مردم به سوی آنان یورش برده و همه شهروندان از پیر و جوان مجروح شده و کودکان را که بیش از ۵۰۰ نفر عنوان میشود را مورد ضرب و شتم شدید قرار داده و با اتوبوس هایی که قبلا آماده کرده بودند به مکان نامعلومی انتقال دادنده اند.»( حال وش, 4 اسفند 1402)
مولوی گرگیج برای پنجمین جمعه متوالی در نمازجمعه گالیکش سخنرانی نکرد
روز جمعه ۴ اسفند ۱۴۰۲، مولوی محمدحسین گرگیج برای پنجمین جمعه متوالی پس از آزادی عبدالمالک گرگیج فرزند خود که در ۲۰ مهرماه ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ۱۰۳ روز با قید وثیقه آزاد شده بود بدلیل فشارهای دستگاه های امنیتی سخنرانی نکرد. گفتنی است مولوی گرگیج از علمای سرشناس اهل سنت کشور کماکان حق سخنرانی در نمازجمعه گالیکش را ندارد و بازداشت فرزند ارشد وی که مدیر دفتر و مسئول رسانه او بود با هدف تحت فشار قرار گذاشتن ایشان برای جلوگیری از سخنرانی های انتقادی علیه نظام بوده است.طبق گزارشات منابع حال وش:«مولوی گرگیج نه تنها در نمازهای جمعه بلکه در مراسم عیدین هم حق سخنرانی ندارد و همچنین تمامی صفحات رسمی وابسته به وی که ادمین آن عبدالمالک گرگیج فرزنذش بود پس از دستگیری به مصادره وزارت اطلاعات درآمده است.»لازم به ذکر است جمهوری اسلامی به بهانه یک سخنرانی مذهبی مولوی گرگیج را پس از چهل سال امامت جمعه آزادشهر در تاریخ ۲۶ آذر ۱۴۰۰ عزل کرد که با اعتراضات مردم اهل سنت گلستان همراه بود و پس از آن مولوی گرگیج در گالیکش محل سکونت خود نمازجمعه را برپا و سخنرانی می کرد که با فشارها و تهدیدهای بسیاری از سوی حکومت منجمله حصر خانگی و احضار به دادگاه ویژه روحانیت مواجه شد که در آخرین مورد فرزند ارشد ایشان را در تاریخ ۲۰ مهر ۱۴۰۲دستگیر کردند تا از این طریق مانع ادامه سخنرانی های انتقادی ایشان علیه نظام شوند.( حال وش, 4 اسفند 1402)
پس از ۱۲۸ روز؛ مولانا فضل الرحمن کوهی از تماس و ملاقات با خانواده در زندان وکیل آباد محروم است
مولانا فضل الرحمن کوهی امام جمعه پشامگ شهرستان راسک از تماس تلفنی با خانواده و ملاقات محروم است.در ویدیویی که از سوی حافظ نوح کوهی فرزند مولانا کوهی منتشر شده، وی می گوید که از تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۲ که مولانا توسط نیروهای نظامی بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شده، هیچگونه اطلاعی از سرنوشت و وضعیت سلامت و جسمانی وی در دسترس نیست.حافظ نوح عنوان کرده که بیخبری از سرنوشت مولانا کوهی باعث افزایش نگرانی خانواده و نزدیکان شده است.مولانا فضل الرحمن کوهی در تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۲، پس از دیدار با مولانا عبدالحمید در زاهدان، در حال بازگشت و خروج از شهر زاهدان توسط نیروهای نظامی در ایست و بازرسی بازداشت شده و به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شده بود.این روحانی برجسته بلوچ از سوی دادگاه ویژه روحانیت در مشهد به پنج سال تبعید به شهرکرد استان چهارمحال بختیاری محکوم شده و طی بیست روز به وی فرصت داده شده بود تا به این حکم صادره اعتراض بکند.طبق آخرین گزارش که به دست کمپین فعالین بلوچ رسیده بود، مولوی کوهی در بند سیاسی زندان وکیل آباد مشهد نگهداری میشود.( فعالین بلوچ, 8 اسفند 1402)
آیا اعدامها در ۴۵ سال گذشته نتیجه داده است؟؛ دیدگاه روحانی برجسته اهل سنت چیست؟
مولانا عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان از افزایش اعدامها ابراز نگرانی کرد و گفت که اعدامها در ۴۵ سال گذشته نتیجهای نداده است. او تاکید کرد که این اعدامها مردم ایران و کل دنیا را تکان داده است. او در نماز جمعه گفت، افزایش اعدامها نه تنها مردم ایران را نگران کرده بلکه کل دنیا را هم تکان داده است.مولانا عبدالحمید تاکید کرد: «قرائت ما اسلام اعتدال و میانی است و بر اساس اعتقادات ما اعدامها درست نیستند و برای کشور و مسئولان و خانوادهها تبعاتی دارند.»امام جمعه اهل سنت زاهدان مثال آورد که پیامبر اسلام حتی افرادی که به دشمنان اطلاعات میدادند را اعدام نکرده است.این روحانی برجسته اهل سنت ایران از مجبور کردن زندانیان به اعتراف هم انتقاد کرد و گفت که این کار “خلاف شرع و قانون اساسی” است.وی به ویژه از اعدامها برای مواد مخدر انتقاد کرد و گفت، این گونه مجرمان باید به صورت دیگری زندان و یا جریمه شوند.این روحانی برجسته اهل سنت درباره عواقب و تبعات اعدامها هم تاکید کرد که این همه اعدام که برای مواد مخدر انجام شده هیچ ثمرهای نداشته است و بسیاری از خانوادهها در سیستان و بلوچستان بیسرپرست شدند و فرزندان آنها از تحصیل عقب ماندهاند و گدایی میکنند.(شبکه کلمه, 9 اسفند 1402)
شکستن شیشه یک خودروی پارک شده مشکوک در مقابل مسجد مکی با جمله توهین آمیز به اعتقادات مذهبی اهل سنت
روز یکشنبه ۶ اسفند ماه ۱۴۰۲، شیشه یک خودروی سواری پراید مشکوک که در مقابل مسجد مکی زاهدان با درج یک جمله توهین آمیز به اعتقادات مذهبی اهل سنت پارک شده بود، توسط افراد ناشناس شکسته شد. این خودرو از صبح امروز در مقابل مسجد پارک شده که بر روی شیشه عقب آن جمله عربی تحریک آمیزی با مضمون “لعنت خدا بر قاتل تو ای زهرا” نوشته شده بود که افراد ناشناس در پی مشاهده آن و با توجه به مشکوکیت آن شیشه عقب آن را شکستند.این جمله تحریک آمیز در حالی بر روی این خودروی مشکوک نوشته شده که پیروان اهل سنت حضرت فاطمه، دختر پیامبر اسلام را مورد احترام دانسته و به خودشان هیچگاه اجازه توهین به او نمیدهند و معتقدند که دختر پیامبر به مرگ طبیعی وفات کرده است اما شیعیان متعصب معتقدند که حضرت عمر، خلیفه دوم او را به قتل رسانده است.لازم به ذکر است که با توجه به سیاست های تفرقه افکنانه رژیم جمهوری اسلامی ایران و همچنین تغییر بافت جمعیت مرکز بلوچستان، شهر دزاپ تلاشهای بسیاری در حال انجام است که نشان میدهد حکومت ایدئولوژیک جمهوری اسلامی قصد ایجاد اختلاف و تفرقه بین بلوچ ها و غیربومیان را دارد که این تلاشها با توجه به اتفاقات و اعتراضات بعد از جمعه خونین زاهدان جهت کاستن قدرت اهل سنت افزایش پیدا کرده است.(رسانک , 9 اسفند 1402)
دادگاه مولانا فتحی محمد نقشبندی برگزار شد/ انتظار برای اجرای حکم پس از انتخابات
حافظ عبدالغفار نقشبندی فرزند مولانا فتحی محمد نقشبندی از برگزاری دادگاه پدر خود خبر داد و اعلام کرد که حکم وی صادر شده و قرار است پس از انتخابات مجلس اجرا شود. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مولانا فتحی محمد نقشبندی برگزار شد. گفته شده است که حکم ایشان بعد از انتخابات مجلس به اجرا درخواهد آمد.براساس گزارش های دریافتی، دادگاه این روحانی بلوچ که در زندان وکیل آباد مشهد به سر میبرد در دادگاه ویژه روحانیت برگزار و قرار است بعد از انتخابات حکم وی اجرا شود.حافظ عبدالغفار نقشبندی با انتشار پستی در کانال تلگرامی خود می گوید که هفته گذشته دادگاه پدرشان برگزار شده است.وی افزوده، به دلیل محرومیت از تماس مولانا فتحی محمد، تاکنون از حکم صادره وی اطلاعی در دسترس نیست و قرار است پس از انتخابات مجلس حکم وی اجرا شود.گفتنی است، پس از ۶ ماه از زمان بازداشت مولانا فتحی محمد، پس از فشارهای رسانه ای، مسئولان امنیتی و قضایی مجبور به قرار ملاقات برخی از افراد با وی شدند و او تنها یک تماس کنترل شده با خانواده داشته است.لازم به ذکر است، مولوی فتحی محمد نقشبندی در تاریخ ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، در مسیر راسک به چابهار توسط نیروهای نظامی بازداشت و به زاهدان منتقل شد.( کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی, 10 اسفند 1402)
مولوی عبدالحمید خواستار کمک رسانی فوری به سیلزدگان بلوچستان شد
همزمان با وضعیت بحرانی سیلزدگان، امروز جمعه ۱۱ اسفند، مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان از عموم شهروندان خواسته تا برای کمک رسانی به سیلزدگان جنوب بلوچستان اقدام کنند. آقای عبدالحمید با اشاره به گرفتار سیلاب شدن شماره زیادی از روستاهای شهرستانهای چابهار و دشتیاری و در خصوص اقلام مورد نیاز گفت: «مواد غذای، زیرانداز، پتو و خودروهای کمکدار شاسی بلند نیاز هست و از عموم مردم میخوایم همکاری کنند تا امدادرسانی برای مناطق سیل زده انجام گیرد.»در پی بارندگی های اخیر جاری شدن سبل در جنوب سیستان و بلوچستان، همچنان ۳۸۷ روستا در شهرستانهای دشتیاری، چابهار و قصرقند در محاصره سیلاب هستند و وضعیت بیش از ۱۱۰ هزار نفر از مردم این منطقه بحرانی است.براساس اطلاع ایرانوایر، امروز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ و با گذشت پنج روز از بارندگیهای شدید و جاری شدن سیل در شهرستان دشتیاری، هیچگونه امدادرسانی از سوی مسولین جمهوریاسلامی صورت نگرفته؛ اما صندوق های رای توسط سپاه در اسرع وقت به این مناطق سیلزده ارسال شده است.(سایت کانون دفاع از حقوق بشر, 11 اسفند 1402)
ارومیه؛ ماموستا حسن جنگخواه جهت تحمل هفت سال حبس به زندان منتقل شد
ماموستا حسن جنگخواه، روحانی کُرد اهل سنت و اهل شهرستان سلماس که اخیراً به ۷ سال حبس تعزیری محکوم شده بود، جهت اجرای حکم سنگین ٧ سال حبس تعزیری، بازداشت و به زندان منتقل شد. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر. 12 اسفند1402)
تکذیب بیانیه منتسب به دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان پیرامون حمایت از برخی کاندیداها
دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، بیانیه منتسب به این دفتر در مورد اعلام حمایت از برخی کاندیداها در استان سیستان و بلوچستان را تکذیب کرد و آن را «جعلی» خواند. در بیانیه دفتر امام جمعه اهل سنت زاهدان آمده است: «شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در مورد انتخابات هیچگونه اظهار نظری نکردهاند.»در پایان این بیانیه از کاربران و عموم مردم خواسته شده اخبار و مطالب مربوط به مولانا عبدالحمید را از سایت رسمی ایشان و شبکههای اجتماعی وابسته به آن دنبال کنند. ( حال وش. 12 اسفند1402)
ممانعت از بازدید مولوی عبدالحمید از مناطق سیل زده؛ بازداشت کوتاه مدت فرزند وی
روز دوشنبه چهاردهم اسفند ۱۴۰۲، فاروق اسماعیل زهی بازداشت شد. در این گزارش آمده است، صبح روز جاری فاروق اسماعیل زهی، فرزند عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان به همراه اعضای خانواده و همراهان پدرش برای بازدید از مناطق سیل زده دشتیاری در جنوب سیستان و بلوچستان عازم بودند که در یکی از ایست بازرسی های محور زاهدان-خاش بازداشت و ساعاتی بعد آزاد شد.بر اساس این گزارش، “نیروهای امنیتی فرزند دیگر مولوی عبدالحمید به نام حسان را نیز از خودرو خارج کردند. عبدالحمید اسماعیل زهی و همراهانش در اعتراض به این بازداشت، مدتی در مقابل ایست بازرسی منتظر ماندند تا فرزندانشان آزاد شوند.” پس از این ماجرا، خانواده اسماعیل زهی در تلاش برای ادامه سفر به دشتیاری، مجددا توسط نیروهای امنیتی در دو راهی جون آباد خاش متوقف و از ادامه سفر جلوگیری به عمل آمد، که نهایتا مجبور به بازگشت به زاهدان شدند.” ( حال وش. 14 اسفند1402)
ماموران امنیتی مانع خروج مولوی عبدالحمید از زاهدان شدند
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سنی مذهب ضمن تایید این خبر به خبرنگاران گفت: “اخیرا با درخواست آزادی مشروط آقای اورسن توسط قاضی پرونده و با دستور اداره اطلاعات مخالفت شده است.”این منبع مطلع در ادامه افزود: “این زندانی که پدر سه فرزند است، با محدودیتهای زیاد و مشکلات اقتصادی خانوادهاش در زندان به سر میبرد. همسر وی که با مدرک کارشناسی ارشد در استخدامی آموزش و پرورش شرکت کرده بود، در مرحله مصاحبه و تحقیقات محلی بخاطر پرونده شوهرش از طرف نهادهای امنیتی رد صلاحیت شده است. امری که به مشکلات معیشتی این خانواده افزوده است.” ( هرانا. 14 اسفند1402)
اعطای مرخصی پنج روزه به یکی از طلاب محکوم شده مسجد مکی از بازداشتین اعتراضات زاهدان
روز یکشنبه ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۲، «مجیب الرحمان کرمزهی» یکی از طلاب مسجد مکی زاهدان که در ۲۸ مهرماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در سطح شهر زاهدان با خشونت بازداشت شده بود و به دو سال حبس تعزیزی محکوم شده بوده با قید وثیقه به مرخصی پنج روزه از زندان مرکزی زاهدان اعزام شد. ( حال وش. 14 اسفند1402)
ابراز همدردی مولوی عبدالحمید با مردم دشتیاری در پی ممانعت از سفر او به مناطق سیلزده
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، پس از آنکه روز گذشته نهادهای امنیتی مانع سفر ایشان به مناطق سیلزده دشتیاری در جنوب بلوچستان شدند، روز سهشنبه ١۵ اسفند ۱۴۰۲، در پیامی با مردم این مناطق ابراز همدردی کرد. مولوی عبدالحمید در این پیام خطاب به مسئولان مربوطه در رابطه با تکرار حوادث سیل در این منطقه، گفت که باید به صورت کارشناسی کار کنند تا هر سال شاهد بروز اینگونه حوادث نباشیم. ( شبکه کلمه. 15 اسفند1402)
مولوی عبدالحمید: مردم نحوه انتخابات و گزینش نمایندگان را قبول ندارند
مولوی عبدالحمید، روز جمعه ۱۸ اسفند ۱۴۰۲ در خطبههای نماز جمعه زاهدان به مشارکت اندک مردم در انتخابات مجالس شورای اسلامی و خبرگان اشاره کرد و گفت: «این اولین دوره نیست و بسیاری خود را از صحنه انتخابات کنار کشیدهاند که این مساله باید آسیب شناسی شود.» امام جمعه اهل سنت زاهدان در سخنانش تاکید کرد مردم به این نتیجه رسیدهاند که «نحوه گزینشی که الان در کشور صورت میگیرد نتوانسته مدیران توانمند و شایستگاه ملت را به صحنه بیاورد.» ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر. 18 اسفند1402)
مولوی فضلالرحمن کوهی: حمله نیروهای نظامی به مردم نمازگزار زاهدان کمتر از ظلم اسرائیل به مردم فلسطین نیست
مولوی فضل الرحمن کوهی، زندانی سیاسی بلوچ که اخیرا از زندان آزاد شده است نسبت به سرکوب شهروندان زاهدانی واکنش نشان داد و گفت: «اگر کسی برخورد دیروزِ نیروهای امنیتی زاهدان را با نمازگزاران مسجد مکی در مسیر بازگشت از مصلای زاهدان را ببیند، ظلم اسرائیل بر مردم فلسطین و غزه را فراموش میکند. اگر از این حرف بنده میرنجید برنجید.» ( رسانک. 21 اسفند1402)
انتقاد تند مولوی عبدالحمید از دادگاه جمعه خونین زاهدان
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، نوشت: «دادگاه این جنایت پس از انتظاری طولانی با احضار افراد معدودی از ماموران نیروی انتظامی تشکیل شده است.» این روحانی اهل سنت ایران تاکید کرده است که «آمران این جنایت و عاملان سپاهی و بسیجی آن هیچگاه بازخواست نشدند.» ( شبکه کلمه. 21 اسفند1402)
یورش و شکستن شیشه های برخی از پنجره های مسجد مکی توسط نیروهای نظامی
روز جمعه ۲۸ مهر ماه ۱۴۰۲، نیروهای امنیتی که در پاسخگو بودن به اعتراض ملت بلوچ ناموفق بوده، عجز و زبونی خود را با شکستن شیشه های مسجد مکی نشان دادند. گفتنی است که در پی اعتراضات مردمی در طی بیش از یکسال گذشته، رژیم جمهوری اسلامی ایران، از همه اهرم های فشار جهت سرکوب ملت بلوچ استفاده کرده اما موفق به خاموش کردن شعله انقلاب در بلوچستان نشدند. ( رسانک. 21 اسفند1402)
مولانا عبدالحمید: در هیچ کشوری نباید زندانی سیاسی وجود داشته باشد
امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید بر اینکه حاکم باید در کنار ملت باشد و به منافع ملی فکر کند، اظهار داشت: حکومت پیامبر اکرم (ص) و خلفای راشدین برای انسانها «رحمت» بودند. مولانا عبدالحمید در خطبههای نماز جمعه ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ با بیان اینکه هیچ حاکمی حکومت را «حق ذاتی» خود نداند. هر حاکمی قبل از هر چیز نماینده ملت خودش است و باید به منافع و آسایش و راحتی ملت خودش فکر کند، تصریح کرد: معتقدیم نباید در هیچ کشوری زندانی سیاسی وجود داشته باشد، بلکه باید حرف سیاسیون شنیده شود و اگر حرف خوبی میزنند، آن را قبول کنیم. ( شبکه کلمه. 25 اسفند1402)
زندان کرمان؛ علی حیدر عالیزهی، روحانی اهل سنت آزاد شد
روز پنجشنبه بیست و چهارم اسفند ۱۴۰۲، علی حیدر عالیزهی، روحانی اهل سنت آزاد شد. آزادی این روحانی با ودیع وثیقه از زندان کرمان صورت گرفته است. ( هرانا. 25 اسفند1402)
زندان وکیل آباد مشهد؛ حبیب پیرمحمدی به مرخصی اعزام شد
روز دوشنبه بیست و هشتم اسفندماه، حبیب پیرمحمدی، زندانی سنی مذهب که دوران محکومیت خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری میکند، به مرخصی اعزام شد. حبیب پیرمحمدی در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود بازداشت و به یکی از سلول های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات مشهد منتقل شد. وی پس از ۱۰۳ روز بازجویی، در تاریخ ۱۰ تیر ۱۳۹۷ از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان وکیل آباد این شهر منتقل شد. آقای پیرمحمدی در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۹۷ توسط شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی هادی منصوری از بابت اتهام “اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی” به پنج سال حبس تعزیری، از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری، از بابت اتهام “عضویت در یکی از گروه های فضای مجازی” به یک سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “بغی” به پانزده سال حبس تعزیری محکوم شده بود. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی پانزده سال حبس برای وی قابل اجراست. حبیب پیرمحمدی، فرزند عیدمحمد، متاهل و متولد ۱۳۶۹ است.( خبرگزاری هرانا،29اسفند1402)
بازداشت ۲۰ فعال اهل سنت از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی
وبسایت حقوق بشری «ههنگاو» در گزارشی اعلام کرده است که از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی تا کنون ۳۰۰ شهروند تُرک، کُرد و بلوچ در شهرهای ایران، بازداشت شدهاند که هویت کامل همه آنها احراز شده است. بر اساس این گزارش، از میان افراد بازداشتی، ۱۵۱ نفر شهروند کُرد، ۵۷ نفر شهروند تُرک، ۲۹ نفر شهروند بلوچ، ۲۷ فعال زن و ۱۳ کودک (۹ کودک کُرد و ۴ بلوچ) هستند. همچنین ۲۰ فعال اهل سنت، پنج شهروند بهایی و ۲ نوکیش مسیحی در میان بازداشتشدگان دیده میشوند.(خبرگزاری ههنگاو.29اسفند1402)
بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگیرند و همواره درمعرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.
انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده اسفندگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت اسفندگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.
ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه :
قائم شهر؛ جلسات آخرین دفاع پانزده شهروند بهائی برگزار شد
جلسات بازپرسی پانزده شهروند بهائی برگزار شد.در پی احضار شیرین کثیری، سهیل حقدوست، راکوئل عطائیان، ملودی صمیمی، نسیم صمیمی، فارس فنائیان، حسین فنائیان، امیلیا فنائیان، هومن طائف، سهراب لقایی، زهرا گلابیان، فوائد لقایی، آناهیتا کوشک باغی، کیومرث اکبری و بنفشه اسدیان به شعبه ششم دادسرای قائم شهر، این افراد در جلساتی جداگانه از تاریخ ۱۷ بهمن تا ۲۹ بهمن، آخرین دفاعیات خود را در خصوص اتهام فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام، به مرجع قضایی مذکور ارائه دادند.بر اساس گزارشاتی که به دست هرانا رسیده است، پس از برگزاری جلسات بازپرسی این شهروندان بهائی، سهیل حقدوست، راکوئل عطائیان و حسین فنائیان هر یک با تودیع وثیقه سیصد میلیون تومانی و مابقی متهمان این پرونده هر یک با تودیع وثیقه دویست و پنجاه میلیون تومانی آزاد شدند.یک منبع نزدیک به خانواده یکی از این افراد ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “طی روند قضایی مورد اشاره، امکان برخورداری از وکیل انتخابی از این افراد سلب شد و بازپرس پرونده با اتکا به تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری و امنیتی خواندن پرونده، تنها امکان اخذ وکیل تسخیری را برای آنها فراهم آورد.”روز دوشنبه بیست و چهارم مهرماه، منازل سهیل حقدوست، حسین فنائیان، سهراب لقایی، ابراهیم لقایی و فوائد لقایی، شهروندان بهائی ساکن قائم شهر توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفتند. در جریان این تفتیش، ماموران در مجموع ۳۷ دستگاه تلفن همراه، تعدادی لپتاپ و تبلت را از مالکین و مهمانان ضبط کردند.چندی پس از تفتیش منازل این افراد، بنفشه اسدیان، فارس فنائیان، فواد لقایی، زهرا گلابیان، نسیم صمیمی،آناهیتا کوشک باغی، کیومرث اکبری، امیلیا فنائیان و هومن طائف، ملودی صمیمی، حسین فنائیان، سهیل حق دوست و راکوئل عطائیان با دریافت پیامک هایی جداگانه از تشکیل پرونده علیه خود در دادسرای قائم شهر مطلع شدند.همچنین منزل بنفشه اسدیان روز دوشنبه بیست و سوم بهمن ماه توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد.(هرانا ,1 اسفند 1402)
احضار و بازپرسی دو شهروند بهایی در کرمان
روحا ایمانی و فیروزه سلطان محمدی، دو شهروندی بهایی ساکن کرمان که در آذر ماه سال گذشته مدتی تحت بازداشت بودند، بار دیگر احضار شده و با اتهام جدیدی مورد بازپرسی قرار گرفتند. بنا به گزارش رسیده، در روزهای گذشته فیروزه سلطان محمدی و روحا ایمانی به شعبه ۵ بازپرسی کرمان احضار شدند. این دو شهروند بهایی پس از حضور در شعبه مذکور متوجه شدند که به اتهام «تبلیغ بهاییت و اقدامات آموزشی خلاف شرع اسلام» متهم و بر اساس همین اتهام، بازپرسی شدند.یادآوری میشود که این دو زن بهایی در ۱۳آذر۱۴۰۱ در منازل شخصی خود در کرمان بازداشت شده و پس ۱۷ روز انفرادی هر کدام با قرار وثیقه ده میلیارد ریال آزاد شدند.در یک سال گذشته، بهاییان ایران با تشدید آزار و فشار از سوی حکومت روبرو بودهاند. دهها شهروند بهایی که عمدتا زنان بهایی هستند، در طی این مدت بازداشت، محاکمه و زندانی شدهاند.(ایران وایر ,2 اسفند 1402)
پارکینگ خانه چهار شهروند بهائی در رفسنجان از سوی ماموران حکومت پلمب شد
مقامهای حکومت در رفسنجان چهار پارکینگ خانههای بهائیان را پلمب کردهاند.این شهروندان مجبور بودند به دلیل پلمب واحدهای صنفی خود در پارکینگ و حیاط خانه به ادامه فعالیت بپردازند. ( ایران اینترنشنال,3 اسفند 1402)
ممانعت از دفن و عدم تحویل پیکر یک شهروند بهائی در تهران
پیکر اسفندیار غضنفری، شهروند بهائی تحویل داده نشده است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند ضمن تایید این خبر به هرانا اطلاع داد: “علیرغم گذشت هفده روز از زمان فوت آقای غضنفری، شهروند بهائی ساکن تهران، مسئولین از تحویل دادن پیکر او به خانوادهاش خودداری ورزیدهاند. تا به حال، تنها مراسم یادبودی توسط خانواده و دوستان داغدارش برپا شده است.”در رویدادی مشابه چندی پیش مقامات اجازه دفن آفاق خسروی زند، شهروند بهائی دیگری، در قبرستان بهائیان تهران موسوم به گلستان جاوید را صادر نکردهاند. بر همین اساس، فرزندان خانم خسروی زند تصمیم گرفتند پیکر مادرشان را به منظور انجام تحقیقات پزشکی اهدا کنند. با این حال، دانشگاه از این تصمیم منصرف شد و در نهایت پیکر خانم خسروی زند توسط دانشگاه و بدون حضور خانوادهاش در قبرستان بهائیان دفن گردید.لازم به ذکر است، پیش از این نیز شهروندان بهائی جهت دفن جانباختگان خود در محل گورهای دسته جمعی که در جریان اعدام های گسترده بین سال های ۱۳۶۰ الی ۱۳۶۷ در بخشی از آرامستان خاوران به صورت بی نام و نشان ایجاد شده، تحت فشار قرار گرفتند. طی ماه های اخیر مسئولان بهشت زهرا بدون اجازه خانواده ها اقدام به دفن شهروندان بهائی در بخشی از آرامستان خاوران کردند.(هرانا ,4 اسفند 1402)
بیش از ۴ ماه بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت ایمان رشیدی، شهروند بهائی در زندان یزد
ایمان رشیدی، شهروند بهائی ساکن یزد کماکان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “آقای رشیدی علیرغم گذشت ۱۴۰ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان یزد بسر میبرد. همچنان آزادی موقت وی میسر نشده است.”ایمان رشیدی در تاریخ سیزدهم مهرماه سال جاری، توسط ماموران اداره اطلاعات در یزد بازداشت شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، تلفن همراه این شهروند و همسر وی را نیز ضبط کردند.این شهروند بهائی نهایتا پس از مدتی از بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد به زندان این شهر منتقل شد.اوایل بهمن ماه سال جاری، جلسه آخرین دفاع ایمان رشیدی بدون دسترسی به وکیل، از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و فعالیت تبلیغی انحرافی بر ضد شرع مقدس اسلام در دادسرای یزد برگزار شده بود.آقای رشیدی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت دارد. وی در بهمن ماه سال ۹۶ با اتمام دوره محکومیت از زندان آزاد شد.(هرانا, 4 اسفند 1402)
دو زن بهائی در دادسرای کرمان تفهیم اتهام شدند
روز چهارشنبه دوم اسفندماه ۱۴۰۲، روحا ایمانی و فیروزه سلطان محمدی در دادسرای کرمان تفهیم اتهام شدند.یک شهروند بهائی ساکن این شهر ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “این دو شهروند بهائی پیشتر به دادسرای کرمان احضار شده بودند. آنان پس از حضور در این مرجع قضایی توسط شعبه پنجم در خصوص تبلیغ بهائیت و اقدامات آموزشی خلاف شرع اسلام مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند. تا کنون از مصادیق اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است.”روحا ایمانی و فیروزه سلطان محمدی در تاریخ یکشنبه ۱۳ آذرماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت و اواخر همان ماه با تودیع وثیقه آزاد شدند.لازم به ذکر است خانم روحا ایمانی پیشتر نیز سابقه بازداشت و محکومیت به حبس را داشته است.(هرانا ,6 اسفند 1402)
بهروز فرزندی، شهروند بهائی از زندان عادل آباد شیراز آزاد شد
روز دوشنبه هفتم اسفند ۱۴۰۲، بهروز فرزندی، شهروند بهائی آزاد شد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند ضمن تایید این خبر به هرانا اطلاع داد: آزادی آقای فرزندی پس از پذیرش درخواست آزادی مشروط او از زندان عادل آباد شیراز صورت گرفته است.
بهروز فرزندی به همراه پنج شهروند بهائی دیگر در تاریخ هفدهم فروردین ۱۴۰۰ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به سلول های انفرادی بازداشتگاه های نیروی انتظامی تحت نظر اطلاعات سپاه و بازداشتگاه وزارت اطلاعات شیراز منتقل شدند. آنان نهایتا در اردیبهشت ماه با تودیع وثیقه، آزاد شدند.این افراد آبان ۱۴۰۰ توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز هر یک از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به هفت ماه و شانزده روز حبس تعزیری و از بابت اتهام عضویت در گروه های معاند نظام به سی و یک ماه و شانزده روز حبس تعزیری محکوم شدند. این شهروندان در تاریخ شانزدهم اسفند ۱۴۰۰ جهت تحمل دوران محکومیت بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شدند. بازداشت این شهروندان پس از احضار به دادگاه انقلاب به بهانه پاره ای از توضیحات و بدون ابلاغ اجرای احکام صورت گرفته بود.(هرانا ,11 اسفند 1402)
زندان عادل آباد شیراز؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی یکتا فهندژ سعدی
یکتا فهندژ سعدی همچنان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد.یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم فهندژ سعدی در تاریخ سی ام بهمن ماه، از بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. وی علیرغم گذشت هفتاد و شش روز از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در این زندان بسر میبرد.”یکتا فهندژ سعدی در تاریخ بیست و هفتم آذرماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد.کماکان از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است.یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.(هرانا ,13 اسفند 1402)
شیراز؛ تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت رویا ثابت، شهروند بهائی
رویا ثابت شهروند بهائی کماکان در بازداشت بسر میبرد.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “علیرغم گذشت هفده روز از زمان دستگیری خانم ثابت و پیگیری های مکرر خانواده وی از مراجع قضایی و امنیتی، مسئولین مربوطه از ارائه پاسخی روشن در خصوص وضعیت و محل نگهداری وی خودداری میکنند.”بر اساس گزارشاتی که به دست هرانا رسیده است، رویا ثابت تنها یک روز پس از دستگیری یک تماس تلفنی کوتاه با خانواده خود داشته است، او در این تماس به محل نگهداری خود اشاره ای نکرده و ابهامات موجود در خصوص سرنوشت این شهروند بهائی، به افزایش نگرانی های خانواده وی منجر شده است.رویا ثابت در تاریخ بیست و ششم بهمن ماه، پس از احضار توسط اطلاعات سپاه شیراز، بازداشت شد.پیشتر یک منبع مطلع به هرانا گفته بود: رویا ثابت در تاریخ چهاردهم دی ماه جهت پرستاری از پدر و مادر بیمار و سالمندش از امارات به شیراز سفر کرد. او قرار بود در تاریخ پنجم بهمن ماه به امارات بازگردد اما دو روز قبل از تاریخ مذکور، ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به منزل ایرج ثابت و نصرت ممتاز سروستانی، پدر و مادر وی آمده و با ارائه حکم بازرسی خانه، اقدام به تفتیش خانه و بازجویی از رویا و دو تن از اعضای خانواده به نامهای مهرداد و فلورا ثابت کردند. سپس بدون ارائه حکم بازرسی، به منزل دو عضو خانواده رفته و اقدام به تفتیش خانه آنها کردند.در این میان ماموران چهار تلفن همراه اعضای خانواده و برخی مدارک خانم ثابت از جمله پاسپورت، بلیط هواپیما، گواهینامه رانندگی امارات و کارت هویتی وی در امارات را ضبط کردند. همچنین به صورت شفاهی به این شهروند بهائی اعلام شد که ممنوع الخروج شده است.از اتهامات مطروحه علیه خانم ثابت اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ,13 اسفند 1402)
جامعه جهانی بهائی از تخریب بیش از ۳۰ قبر بهائیان در گور دستهجمعی خاوران خبر داد
جامعه جهانی بهائی با انتشار بیانیهای که ارسال کرده نوشت که مقامهای جمهوری اسلامی طی هفته گذشته نشان این قبرها را برداشته و با بولدوزر آنجا را تخریب کردند. این بیانیه تاکید میکند که این رخداد تازهترین اقدام ظالمانه جمهوری اسلامی علیه اقلیت مذهبی بهائی و بخشی از یک کمپین ۴۴ ساله آزار و اذیت سیستماتیک بهائیان از جمله تخریب گورستان آنها است. بر اساس این گزارش، طی هفته گذشته بازدیدکنندگان بهائی گورستان خاوران متوجه شدند که سنگ قبرهای کوچک و پلاکهای فلزی باقی مانده در هر قبر برداشته شده و زمین با بولدوزر صاف شده است. (ایران اینترنشنال ,14 اسفند 1402)
انیسا فنائیان، شهروند بهائی به شانزده سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد
انیسا فنائیان، شهروند بهائی، توسط دادگاه انقلاب سمنان به شانزده سال حبس، پرداخت جزای نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی و مصادره اموال محکوم شد. براساس حکمی که توسط شعبه یک دادگاه انقلاب سمنان به ریاست علی ایثاری صادر و روز یکشنبه بیست اسفند به خانم فنائیان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام “تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور” به ده سال حبس، از بابت اتهام “فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن” به تحمل پنج سال حبس، پرداخت مبلغ پنجاه میلیون تومان جزای نقدی و پانزده سال محرومیت از حقوق اجتماعی درجه پنج و در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده است. همچنین مبلغ ۴۳۵۰ دلار که دارایی شخصی اعضای خانواده که از اتاق دختر انیسا فنائیان ضبط شده بود، به نفع دولت مصادره شده است. (هرانا ,21 اسفند 1402)
بیش از ۸۰ روز بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت یکتا فهندژ سعدی در زندان عادل آباد شیراز
یکتا فهندژ سعدی در تاریخ بیست و هفتم آذرماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در شیراز بازداشت و سپس به بازداشتگاه اداره اطلاعات موسوم به پلاک ۱۰۰ این شهر منتقل شد. وی نهایتا در تاریخ سی ام بهمن ماه، به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. کماکان از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند بهائی اطلاعی حاصل نشده است. یکتا فهندژ سعدی پیش از این نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است. (هرانا ,23 اسفند 1402)
یزد؛ جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات هشت شهروند بهائی برگزار شد
در جریان این جلسه احمد نعیمی، جمال قدیرزاده، ایمان رشیدی، ویدا احراری، مژگان بصیری، شکوفه بصیری، کامیاب راعی و عارف نعیمی در خصوص اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و “فعالیت تبلیغی انحرافی بر ضد شرع مقدس اسلام” به دفاع از خود پرداختند. یک شهروند بهائی ساکن این شهر ضمن تایید این خبر به خبرنگاران گفت: عارف نعیمی پس از دادگاه با قرار تامین آزاد شد. (هرانا ,23 اسفند 1402)
ساری؛ جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سه شهروند بهائی برگزار شد
در جریان این جلسه که در شعبه دوم دادگاه انقلاب ساری برگزار شده، هومن طائف، شیرین کثیری و فارس فنائیان از بابت اتهام فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام به دفاع از خود پرداخته اند. جلسه دادگاه آقای طائف در روز سه شنبه بیست و دوم اسفندماه ۱۴۰۲، خانم کثیری در تاریخ بیست و سوم اسفندماه ۱۴۰۲ و آقای فنائیان روز پنجشنبه بیست و چهارم اسفندماه ۱۴۰۲، در شعبه مذکور برگزار شده است. این افراد پیشتر با دربافت ابلاغیه ای به مرجع قضایی مذکور احضار شده بودند. (هرانا ,24 اسفند 1402)
ایمان رشیدی، شهروند بهائی از زندان یزد آزاد شد
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به خبرنگاران گفت: “آزادی آقای رشیدی با تودیع وثیقه از زندان یزد صورت گرفته است.” ایمان رشیدی در تاریخ سیزدهم مهرماه سال ۱۴۰۲، توسط ماموران اداره اطلاعات در یزد بازداشت شد. ماموران ضمن تفتیش منزل، تلفن همراه این شهروند و همسر وی را نیز ضبط کردند.این شهروند بهائی نهایتا پس از مدتی از بازداشتگاه اداره اطلاعات یزد به زندان این شهر منتقل شد. (هرانا ,26 اسفند 1402)
نماینده کانادا: محدودیت های ایجاد شده بر بهاییان، بلوچ ها و کوردها غیرقابل قبول است
دوشنبه ٢٨ اسفند ماه ۱۴۰۲، در جریان نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو سوئیس، نماینده کانادا تجاوز جنسی به معترضان و فشار بر اقلیتهای مذهبی و ملی را محکوم کرد و از ایران خواست تا با کمیته مستقل حقیقتیاب همکاری بدون شرط داشته باشد. او در سخنان خود از محدودیتهای ایجاد شده بر اقلیتهای بهایی، بلوچ و کورد انتقاد کرد و افزایش چهل و سه درصدی آمار اعدام در سال ۲۰۲۳ را غیر قابل قبول خواند. نماینده کانادا همچنین تجاوز و خشونت جنسی مقامات امنیتی نسبت به بازداشتشدگان در اعتراضات مسالمتآمیز را به شدیدترین شکل ممکن محکوم کرد.(خبرگزاری رسانک،28اسفند1402)
تایید حکم زندان و شرکت در کلاسهای فرقه درمانی بهاییان ایران
در آخرین روزهای سال همچنان جمهوری اسلامی با صدور احکام قضایی به آزار و فشار بر شهروندان بهایی ادامه میدهد. در خبر رسیده به ایران وایر، دادگاه تجدیدنظر استان خراسان شمالی حکم بدوی یک خانواده بهایی را در بجنورد تایید کرد. شعبه یک دادگاه انقلاب بجنورد درماه دی۱۴۰۲ شعله شهیدی (ثنائی) و دو پسر او به نامهای فاران و شایان ثنائی را با اتهامات نظیر «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام» به حبس، پرداخت جریمه نقدی و محرومیت اجتماعی محکوم کرد. بر اساس رای صادره، فاران ثنائی به دو سال و شش ماه حبس تعزیری و ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی، شایان ثنائی را به دو سال و دو ماه حبس و ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی، و شعله شهیدی را به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند. دادگاه همچنین رای به مصادره کلیه اموال مضبوط از تفتیش منزل خانواده ثنائی مانند لپ تاب، موبایل و قاب عکسها را صادر کرد. در ۲۲تیر۱۴۰۱ ماموران امنیتی به منزل و محل کار شعله شهیدی و پسرانش هجوم برده و پس از تفتیش دو محل وضبط لپ تاب، گوشیهای همراه، کتب مذهبی و مقادیر زیادی از اجناس مغازه (فروشگاه لوازم آرایشی و بهداشتی) هر سه تن را بازداشت کردند.(خبرگزاری هرانا.29اسفند1402)
شبنم تبیانیان، شهروند بهائی به حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد
شبنم تبیانیان، شهروند بهائی ساکن سمنان با حکم دادگاه انقلاب این شهر به شش ماه حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد. حکم حبس این شهروند به پرداخت ۲۴ میلیون تومان جزای نقدی تبدیل شده است. براساس حکمی که اخیرا توسط شعبه یک دادگاه انقلاب سمنان صادر و در تاریخ بیست و هفتم اسفندماه ۱۴۰۲ به خانم تبیانیان ابلاغ شده است، وی به اتهام “فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام” به شش ماه حبس و از بابت مجازات های تکمیلی به دو سال ممنوعیت از عضویت در احزاب و گروه ها و دسته جات سیاسی و اجتماعی و همچنین شش ماه شرکت در کلاس های فرقه درمانی اداره تبلیغات اسلامی محکوم شده است. حکم حبس این شهروند به پرداخت بیست و چهار میلیون تومان جزای نقدی تبدیل شده است. جلسه دادرسی به اتهامات این شهروند در تاریخ سیزدهم اسفندماه سال گذشته در مرجع قضایی مذکور برگزار شده بود. شبنم تبیانیان، شهروند بهائی ساکن سمنان که مادر دو کودک هشت و دوازده ساله است، در تاریخ سی ام مرداد ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و اواسط شهریورماه همان سال با تودیع وثیقه از زندان سمنان آزاد شد. در زمان بازداشت، منزل شخصی این شهروند مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت و برخی از لوازم شخصی وی ضبط شد.( خبرگزاری هرانا،29اسفند1402)
مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیادی از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تهدید به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات اسفندنی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزااسفند دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این ااسفندان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد میکند.
در این ماه :
بازداشت ۱۶۶ مسیحی طی یک سال در ایران
چهار سازمان مدافع حقوق مسیحیان تازهترین گزارش سالانه خود از وضعیت مسیحیان ایران را منتشر کرده و از ادامه سرکوب، تشدید دستگیریها و تفتیش عقاید در ایران خبر دادهاند. این گزارش توسط سازمان «ماده ۱۸» و با همکاری سه سازمان جهانی مسیحی، «ام ای سی»، «درهای باز» و «همبستگی جهانی مسیحی» در روز دوشنبه، ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۲ منتشر شده است.طبق گزارش این چهار سازمان مسیحی، سرکوب و نقض حقوق مسیحیان، به ویژه نوکیشان در ایران ادامه داشته و تعداد مسیحیان دستگیر شده، نسبت به سال گذشته از ۱۳۴ نفر به ۱۶۶ نفر افزایش یافته است.این گزارش با بیان اینکه حکومت جمهوری اسلامی دههها است کلیساهای فارسیزبان را تعطیل کرده و با حمله به کلیساهای خانگی و منازل مسیحیان به ویژه نوکیشان، آنها را مورد اذیت و آزار قرار میدهد گفته داشتن کتاب مقدس مسیحیان دلیل بیش از یک سوم دستگیریها طی سال گذشته بودهاست.چهار سازمان مدافع مسیحیان در گزارش خود نوشتهاند افزایش دستگیریها، روند صعودی اذیت و آزار مسیحیان را نشان میدهد چرا که از سال میلادی ۲۰۲۱ تا سال ۲۰۲۲ نیز تعداد دستگیر شدگان مسیحی دو برابر شده بود.در این گزارش به سرکوب نوکیشان مسیحی نیز اشاره شده و آمده است که نوکیشان مسیحی، مانند بهاییها، مندانیان و پیروان دین یارسان، اقلیت بهشمار نمیروند و بسیاری از حقوق شهروندی از آنها سلب شدهاست .طبق این گزارش، دستگیریهای خودسرانه، محرومیت از تحصیل و کار، فشار برای ترک کشور از جمله نقض حقوق مسیحیان است که همچنان در سال گذشته ادامه داشتهاست.در پایان این گزارش، این چهار نهاد مسیحی توصیهها و درخواستهایی در رابطه با حکومت ایران و جامعه بینالمللی مطرح کردند از جمله از حکومت ایران خواستند که تمامی زندانیان مسیحی را آزاد کنند، مراکز و ساختمانهای مصادره شده را به مسیحیان بازگرداند و با گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر و کمیته حقیقت یاب در مورد اعتراضات همکاری کند.این چهار نهاد از جامعه جهانی نیز خواستهاند حکومت جمهوری اسلامی را به خاطر کوتاهی در انجام تعهدات خود براساس قوانین بینالمللی، پاسخگو سازند.( ایران وایر, 1 اسفند 1402)
درگذشت ابراهیم فیروزی، نوکیش مسیحی و زندانی سابق عقیدتی
ابراهیم فیروزی، نوکیش مسیحی و زندانی سابق عقیدتی روز سهشنبه در رباط کریم درگذشت. این نوکیش مسیحی پنجشنبه، سوم اسفندماه در کنار آرامگاه مادرش به خاک سپرده شد. به گفته منابع حاضر در مراسم خاکسپاری، اعضای خانواده آقای فیروی علت درگذشت ایشان را «مرگ در اثر سکته قلبی» عنوان کردند.این شهروند مسیحی ۳۸ ساله بود و بیش از هفت سال به دلیل باور مسیحی و فعالیت صلح آمیز دینی درزندان و تبعید داخلی به سر برده بود.ابراهیم فیروزی حتی در زندان به مقاومت ادامه داده و صدای بی صدایان بود. این شهروند مسیحی در حمایت از دیگر زندانیان بارها در زندان با نوشتن نامه به شدت از مقامات و مسولان انتقاد کرد.آقای فیروزی در یکی از نامههایش در اعتراض به وضعیت بهنام ابراهیمزاده، فعال کارگری در زندان، از بیعدالتی ساختاری حکومت انتقاد کرد. او در نامهاش نوشت «پرسش من این است آیا قوه قضاییه جمهوری اسلامی که سالهاست با زیر پا گذاشتن حقوق بشر، رعایت انصاف و عدالت را در بین اشخاص حکومتی بیمعنی ساخته است میتواند به آنانی که در زندانها مسئولیت تصمیمگیری دارند رعایت عدالت را بیاموزد؟»یکی از دلایل عمده دستگیریهای متعدد آقای فیروزی، پخش کتابمقدس از طرق مختلف، از توزیع نسخه چاپی تا دیجیتالی آن بود. حکومت جمهوری اسلامی طی سالیان گذشته با حمله به منازل مسیحیان و کلیساهای خانگی، کتابمقدس آنها را توقیف کرده و آز ان در محاکم و دادگاهها به عنوان مدرک جرم استفاده میکند.این شهروند مسیحی را با اتهاماتی از جمله «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام از طریق ترویج مسیحیت»، بدون ارایه سند و مدرکی روانه زندان و تبعید کردند.ابراهیم فیروزی همچنین بارها از جنبشهای مدنی در ایران و آزادی بیان دفاع کرده بود، از پشتیبانی کردن از اعتصابات کامیونداران تا اعتراض به مسدود کردن اینترنت.آقای فیروزی در پاییز ۱۳۹۸ پس از آزادی از زندان رجایی شهر، به راسک در استان سیستان و بلوچستان تبعید شد.( صدای آمریکا , 4 اسفند 1402)
آزادی موقت ایمان گلزار، نوکیش مسیحی با قید وثیقه ۲ میلیارد تومانی
ایمان گلزار، نوکیش مسیحی اهل دزفول با قرار وثیقه، تا تشکیل دادگاه به طور موقت از زندان این شهرستان آزاد شد. مأموران وزارت اطلاعات، سهشنبه ۲۶ دیماه، به منزل ایمان گلزار در شهر دزفول یورش برده، و این شهروند مسیحی را بازداشت کرده بودند.یک منبع مطلع ضمن تایید این خبر به محبت نیوز گفت: “آزادی ایمان گلزار چهارشنبه 18 بهمن (7 فوریه) با تودیع وثیقه دو میلیارد تومانی از زندان دزفول صورت گرفته است.”این منبع همچنین افزود بازجوها این نوکیش مسیحی را در مدت بازداشت به شدت تحت فشار روحی و روانی قرار دادند.ایمان گلزار عضو «کلیسای پیام رهایی» است که در سالهای اخیر شمار زیادی از اعضای آن توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و روانه زندان شدهاند.
این نوکیش مسیحی که پدر و مادر ناشنوا دارد برای ایمنی منزل چند دوربین مدار بسته نصب کرده بود که مأموران امنیتی آنها را علاوه بر هارد اصلی با خود برده بودند.دزفول از جمله شهرهایی بوده که در سالهای اخیر گرویدن به مسیحیت به ویژه در بین جوانان رشد قابل ملاحظهای داشته است.
براساس گزارش سالانه وضعیت نقض حقوق مسیحیان در ایران مربوط به سال ۲۰۲۳ که توسط سازمان «ماده ۱۸» و سه سازمان دیگر شامل «درهای باز»، «سیاسدبلیو»، و «امایسی» تهیه شد، در موارد متعدد شهروندان مسیحی در طول دستگیری و بازداشت علاوه بر آزار و بدرفتاری شدید فیزیکی مورد شکنجه روانی قرار گرفتهاند.همچنین براساس شهادتنامه شماری از مسیحیان زندانی، شرایط زندانهای جمهوری اسلامی و به طور مشخص سلولها بسیار نامناسب گزارش شده است و زندانیان در شرایط وخیم و با کمترین استاندارد بهداشتی نگهداری میشوند.لازم به ذکر است که حکومت جمهوری اسلامی کلیساهای فارسیزبان را تعطیل کرده و با حمله به منازل مسیحیان و کلیساهای خانگی، نوکیشان را مورد اذیت و آزار قرار میدهد. ماموران امنیتی نیز خانواده نوکیشان مسیحی را تهدید میکنند که در مورد وضعیت پرونده آنها اطلاع رسانی نکنند تا با نسبت دادن اتهامات ساختگی و پرونده سازی برای نوکیشان مسیحی آنان را وادار کنند، دست از ایمان خود بردارند.(محبت نیوز,5 اسفند 1402)
آیا تعداد نمایندگان اقلیت در مجلس کافی است؟
دو نامزد انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه مسیحیان ارامنه (تهران و شمال کشور) نظرات خود را در یک مناظره تلویزیونی مطرح کردند. سوان سُهرایی و ژوزف امیریان نامزدهای حوزه مسیحیان ارامنه (تهران و شمال کشور) برای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی شامگاه سهشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۲ در یک مناظره تلویزیونی شرکت کردند.در این مناظره سوان سُهرایی در پاسخ به این سوال که آیا تعداد ۵ کرسی برای اقلیتهای مذهبی (۲ کرسی برای مسیحیان ارامنه) در مجلس کافی است؟ اظهار کرد: بر اساس جمعیت و طبق قانون اساسی کافی است اما این را هم باید در نظر گرفت که برای یک طرح، ۱۵ نماینده باید آن را امضا کنند که اگر از این وجه نگاه کنیم کافی نیست.سُهرایی اضافه کرد: البته راهکارهایی وجود دارد که اگر این ۵ نماینده اقلیت آن را طی کنند میتوانند با همکاری سایر نمایندگان طرحهای خود را به صحن مجلس بیاورند. این منوط به توانمندی نماینده اقلیت است که بتواند با ارتباطات با سایر نمایندگان و جناحهای مجلس بتواند خواستهها و مطالبات آحاد جامعه خود و سیاستهای کلی کشور را به صحن مجلس ببرد.ژوزف امیریان هم در این مناظره در پاسخ به همین پرسش بیان کرد: بعضیها میگویند یک نفر در کنار ۲۸۹ نماینده دیگر چه تاثیری دارد؟ من میگویم قطعا تاثیر دارد. ما نمایندگان ارمنی در مجلس را یکی از ۲۹۰ نماینده میدانیم. اما ویژگی مهمی این ۵ نفر اقلیت غیرمسلمان را چه در کلام و بیانشان منحصر به فرد میکند.امیریان همچنین گفت: البته عالی میشود که تعداد نمایندگان اقلیت در حدی باشه که اقلا به حد نصاب ارائه یک طرح یا سوال و استیضاح از وزرا برسد ولی نماینده اقلیت باید توانمندیهای فردی برای همسو کردن سایر همکارانش در مجلس داشته باشد. نماینده نباید فقط بنشیند و محافظهکارانه فقط زیر بیانیهها را امضا کند بلکه باید هر روز با تعامل و مذاکره با نمایندگان، سایرین را با خود همراه کند و این امکان را هم دارد.این دو کاندیدا در این مناظره به ارائه برنامههای خود در انتخابات پرداختند ولی هیچ کدام به دیگری نمره قبولی ندادند. در بخشی از مناظره درباره تعداد آرای سُهرایی در انتخابات گذشته مجلس و آرای امیریان در مجمع عمومی نمایندگان خلیفهگری ارامنه، میان سُهرایی و امیریان جدال لفظی در گرفت.( ایسنا , 9 اسفند 1402)
حسین شعبانی، نوکیش ساکن کرج، به «تبلیغ انحرافی مغایر با اسلام» متهم شد
حسین (یوحنا) شعبانی، نوکیش ساکن کرج، در ۲۶ دی ماه ۱۴۰۲، متهم به «فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام از طریق طرح ادعاهای واهی و کذب در حوزههای دینی» شد. آقای شعبانی، از اعضای یک کلیسای خانگی در کرج است که برخی از اعضایش از جمله علیرضا و امیر نورمحمدی، در آذرماه گذشته بازداشت و با تودیع وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی، در روز بیستم دی ماه، آزاد شدند.براساس همین گزارش، آقای شعبانی پیشتر در هیجدهم دی ماه، پس از احضار به ساختمان وزارت اطلاعات کرج به مدت سه ساعت مورد بازجویی قرار گرفته بود. چند روز بعد در ۲۶ دی ماه از طریق سامانه ثنا برای «دفاع از اتهام انتسابی» به شعبه ۲ دادیاری فردیس احضار شد.یوحنا شعبانی در اول بهمن ماه، بعد از مراجعه به دادیاری تفهیم اتهام شده و پس از تودیع وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی بهطور موقت آزاد شد.اتهام این شهروند نوکیش «فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام با طرح ادعاهای واهی و کذب در حوزههای دینی و مذهبی» عنوان شدهاست.این اتهام براساس تغییراتی است که به ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی افزوده شدهاست. طبق این ماده «…ارتکاب هر فعالیت و آموزشی یا تبلیغی انحرافی دیگر مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در فضای که واقعی یا مجازی یا ایجاد تسلط روانی و جسمی بر انسان در قالب فرقه یا هر گروه مجرمانه سازمانیافته دیگر جرم محسوب میشود.»قطعنامه اخیر سازمان ملل، ضمن محکوم کردن نقض حقوق بشر توسط حکومت ایران، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته که در قانون و عمل، همه اشکال تبعیض بر اساس فکر، وجدان، مذهب یا عقیده، از جمله محدودیتهای ماده ۴۹۹ و ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی را حذف کند.حکومت جمهوری اسلامی دههها با اتهاماتی از جمله «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی»، بدون ارایه و سند، مسیحیان به ویژه نوکیشان را روانه زندان میکند.طبق گزارش سالانه سازمان ماده ۱۸ و سه نهاد مسیحی جهانی در مورد وضعیت مسیحیان در ایران، دستگیری شهروندان مسیحی به ویژه نوکیشان در سال گذشته میلادی تشدید شده و تعداد مسیحیان دستگیر شده، نسبت به سال گذشته، از ۱۳۴ نفر به ۱۶۶ نفر افزایش یافتهاست. داشتن کتابمقدس، دلیل بیش از یک سوم از این دستگیریها بودهاست.( ماده 18 , 12 اسفند 1402)
جاوید رحمان به مقامات جمهوری اسلامی: به شکنجه، سرکوب اقلیتها و آزار مدافعان حقوق بشر پایان دهید
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، روز دوشنبه، ۱۴ اسفند ماه، در جدیدترین گزارش خود، از افزایش اجرای احکام اعدام در سال گذشته میلادی، ادامه سرکوب زنان و آزار مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران، شکنجه زندانیان، و تبعیض شدید علیه اقلیتها از جمله مسیحیان در ایران، به شدت ابراز نگرانی کرد. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر. 15 اسفند1402)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی لاله ساعتی در زندان اوین
لاله ساعتی، نوکیش مسیحی، علیرغم گذشت بیش از یک ماه از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این نوکیش مسیحی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم ساعتی که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، در تاریخ بیست و چهارم بهمن ماه، به بند زنان زندان اوین منتقل شده است. وی هفته گذشته جهت بازجویی به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و مجدد به بند زنان بازگردانده شده است.” این نوکیش مسیجی مدتی در کشور مالزی سکونت داشته و سپس به ایران بازگشته است. تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه خانم ساعتی اطلاعی حاصل نشده است.( خبرگزاری هرانا،17اسفند1402)
سازمان ماده ۱۸ و دهها نهاد حقوق بشری خواستار تمدید مأموریت کمیته حقیقتیاب و گزارشگر ویژه سازمان ملل شدند
سازمان ماده ۱۸ و بیش از ۴۰ سازمان حقوقبشری بینالمللی و ایرانی از جمله سازمان عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر،آرتیکل ۱۹،و بنیاد برومند با امضای بیانیهای، از دولتهای عضو شورای حقوقبشر سازمان ملل خواستار تمدید مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل و کمیته حقیقتیاب این نهاد شدند. ابن بیانیه در روز ۱۸ مارس (۲۸ اسفند ماه)،همزمان با نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران،منتشر شدهاست. گزارشهای جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران و کمیته حقیقتیاب در مورد نقض حقوق بشر در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ در ایران نیز مورد بررسی قرار میگیرد. این نهادهای حقوق بشری با تأکید بر ادامه نقض و سرکوب شدید میلیونها شهروند ایرانی از جمله زنان،دختران و اقلیتهای قومی،مذهبی و دینی از جمله بلوچها، مسیحیان، بهاییها و دراویش گنابادی و سنیها، نوشتهاند «احیای مأموریت گزارشگر ویژه ضروری است، چرا که بحران حقوقبشر در ایران وخیم است و شامل جنایات مستمر علیه حقوق بینالمللی و موارد جدی نقض حقوقبشر میشود که بر میلیونها نفر در ایران تأثیر میگذارند و گستره وسیعی از حقوق را محدود میکنند.»(خبرگزاری ماده هجده.28اسفند1402)
پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده اند.
بازداشت ها و خشونت های هدفمند ارگان های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می کردند، در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند و ده ها تن از پیروان آن نیز در زندان های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس های طولانی شده اند. یکی از آیینهای مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینهسازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.
در این ماه :
فشار حکومت بر یهودیان برای تبلیغات انتخاباتی
جامعه کوچک یهودیان تهران در روزهای اخیر با فشار شدید حکومت برای بسیج اعضای خود به منظور شرکت در انتخابات مواجه شده است. این گزارشها نشان میدهند حکومت ایران کارزار گستردهای را برای جلوگیری از تحریم انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری به راه انداخته است.بن سبتی، متولد تهران و کارشناس مسایل یهودیان ایرانی در موسسه امنیت ملی و استراتژی اسرائیل، به ایراناینترنشنال گفت گزارشهایی از تهران وجود دارند مبنی بر اینکه دولت «یهودیان را برای رای دادن» تحت فشار میگذارد.او افزود حکومت از یهودیان برای ترویج و تبلیغات انتخابات سوءاستفاده میکند.گزارشها از ایران و نظرسنجیهای انجام شده در خارج از کشور، از کمترین میزان مشارکت در انتخابات روز جمعه حکایت دارند.این کاهش شدید مشارکت در شرایطی است که اکنون ایرانیها نسبت به دورههای قبل، از عملکرد جمهوری اسلامی و برگزاری بسیار کنترلشده و دستکاری شده انتخابات سرخوردهتر شدهاند.سبتی گفت که او چنین کارزار سازمانیافتهای برای تشویق مردم به شرکت در انتخابات را در گذشته به یاد نمیآورد.بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، به جامعه یهودی ایران اتوبوسهایی برای بردن یهودیان به استادیوم با هدف تبلیغ انتخابات داده شده و «جشن شادی» در مورد انتخابات برگزار شده است.به گفته سبتی، جامعه یهودیان تهران به اعضای خود اطلاع داده «پنج یا شش کنیسه» وجود دارد که یهودیان میتوانند در آنجا رای دهند.امیرعلا سالاری، رییس انجمن کلیمیان شیراز، حضور در انتخابات ۱۱ اسفند را به عنوان «وظیفه ملی بر دوش همه ایرانیان» خوانده است. ( ایراناینترنشنال.12 اسفند 1402)
محمدتقی اکبرنژاد، روحانی منتقد زندانی تحت فشار برای اعتراف اجباری
بر اساس پیامی صوتی که از آقای اکبرنژاد در زندان قم منتشر شده، این زندانی سیاسی میگوید: «پس از بازداشت به مدت چهارده روز در سلول انفرادی بازداشتگاه های امنیتی محبوس بودم و جهت اخذ اعترافات اجباری تحت فشار قرار گرفتم. در این مدت از من خواسته شده در مقابل دوربین حاضر شده و از کرده ها و گفته های خود اظهار پشیمانی کنم تا بدون محاکمه آزاد شوم.» این روحانی منتقد حکومت افزوده: «در پی ایستادگی و مخالفت من با خواستههای نهادهای امنیتی، این نهادها دست به پروندهسازی زدهاند. نهادهای امنیتی فشار قابل توجهی را بر خانوادههای نیازمند جامعه وارد آوردهاند تا آنها را وادار به شکایت کنند مبنی بر اینکه من به عنوان نماینده رهبری با آنها گفتگو کرده و آنها را گمراه ساختهام.» (سایت کانون دفاع از حقوق بشر.18 اسفند 1402)
محمدتقی اکبرنژاد، روحانی منتقد با قید وثیقه آزاد شد
رسانههای داخلی خبر میدهند محمدتقی اکبرنژاد، روحانی منتقد حکومت که مدتی قبل در شهر قم بازداشت شده بود، «با قید وثیقه آزاد شده است. روزنامه شرق روز یکشنبه بیستم اسفند در این باره نوشت که اکبرنژاد این خبر را در یک پیام صوتی اعلام کرده است. (شبکه کلمه.20 اسفند 1402)
کرج؛ ابوالفضل پورحسینی از پیروان آیین حلقه به حبس و مجازت تکمیلی محکوم شد
ابوالفضل پورحسینی، از پیروان عرفان حلقه توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به چهار سال حبس و سایر مجازتهای تکمیلی محکوم شد. وی پاییز امسال در پروندهای دیگر به سه سال حبس تعزیری محکوم شده بود.(خبرگزاری هرانا.29اسفند1402)
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۷۴ خبر که در طول اسفند ماه 1402 تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، اسفندنیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گراسفندده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در اسفند ماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، علی فروتن، صدرا مجیب یزدانی، قندیل دادخواه، سینا اشجعی، امیر پالوانه، شیوا کردفروشانی، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، آیلین علی ویردیلویی، پروین محمدی افقا، محمود گلستانی، محمدمهدی خسروپناه ، عباس رهبری، مریم حبیبی، کوثر ولیزاده، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر