L.R (فعال حقوق بشر_عضوفعال کانون دفاع ازحقوق بشر در ایران_ معرفت پژوه )
۱۴۰۳ تیر ۱۰, یکشنبه
۱۴۰۳ تیر ۹, شنبه
ممانعت از رای دادن زنان بدون «حجاب اجباری»
۸.تیر.۱۴۰۳ ایران وایر
بر اساس برخی گزارشهای شاهدان عینی در حوزههای اخذ رای در تهران اجازه ورود به زنان «بدون حجاب اجباری» و حتی زنانی که در ادبیات رسمی حاکمیت «بدحجاب» خوانده میشوند، داده نشد. در مقابل در ورودی حوزههای اخذ رایی مانند «حسینیه ارشاد» افرادی حجاب زنان را کنترل میکنند و تنها به زنانی که حجاب معیار جمهوری اسلامی را دارند، اجازه ورود داده شده است. رحمتالله بیگدلی، روحانی و فعال سیاسی، در این رابطه در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «… با کسانی که اندکی موهایشان بیرون است برخورد نامناسب دارند!این در حالی است که در انتخابات مجلس با گواهینامه رانندگی هم رأی میگرفتند و رایدادن بیحجابها را هم تبلیغ میکردند و چیزی نمانده بود که بگویند با قبض رسید خشکشویی هم میشود رأی داد!» یک روزنامه نگار نیز در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از خواب بیدارم کردن، که ماشینت رو جابهجا کن اتوبوس صندوق رای سیار میخواد رد بشه…ماشینو جابهجا کردم بر گشتم خونه میبینم smsکشف حجاب اومده …»
نسرین حسنی، روزنامهنگار پیش از پایان مدت مرخصی از زندان، بازداشت شد
۸.تیر.۱۴۰۳ ایران اینترنشنال
هرانا اعلام کرد نسرین حسنی، روزنامهنگار که پیشتر از زندان بجنورد به مرخصی اعزام شده بود، پیش از پایان ایام مرخصی بازداشت و به زندان بجنورد منتقل شد. نسرین حسنی با اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی» به یکسال حبس محکوم شده است.
۶۷ زن زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، حاضر به رای دادن نشدند
۸.خرداد.۱۴۰۳ ایران اینترنشنال
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، ۶۷ زن زندانی سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین، حاضر به رای دادن نشدند و انتخابات را تحریم کردند. بر اساس این اطلاعات، ماموران زندان همچنان در تلاش برای فشار بر تعدادی از زندانیان سیاسی زن برای شرکت در انتخابات هستند.
۱۴۰۳ تیر ۶, چهارشنبه
انتقاد از حذف نوازندگی لیانا شریفیان از یک برنامه موسیقی
۴.تیر.۱۴۰۳ بیبیسی
ویدویی از نوازندگی لیانا شریفیان در شبکه اجتماعی منتشر شده که از مسابقه موسیقی «صداتو» که از شبکه نمایش خانگی منتشر میشود، حذف شده است. حذف این قسمت از برنامه واکنشهای منفی زیادی در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است. لیانا شریفیان دختر محسن شریفیان موسیقیدان ایرانی است و از کودکی به نوازندگی پیانو و دیگر سازها اشتغال داشته و در تعدادی از آلبومهای موسیقی پدرش هم به عنوان همخوان حضور داشته است. خوانندگی زنان در ایران غیرقانونی است و بسیاری از زنان علاقهمند به خوانندگی با مشکلات زیادی روبرو هستند، تا جایی که بعضی از آنها برای اینکه بتوانند به کار مورد علاقه خودشان بپردازند مجبور به ترک ایران شدهاند.
مادر شریفه محمدی: هفت ماه است دخترم را گرفتهاند و به من خبری از او نمیدهند
۵.تیر.۱۴۰۳ صدای آمریکا
مادر شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، روز دوشنبه در ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، میگوید «نزدیک به هفت ماه است دخترم را گرفتهاند و به من خبری از او نمیدهند.» او در ادامه خطاب به مسئولان میگوید «به من بگویید گناه دخترم شریفه چیست! آیا میخواهید همچنان او را در بازداشت نگه دارید؟ خانه و کاشانه و فرزند و همسر شریفه او را انتظار میکشند.» مادر شریفه محمدی میگوید وقتی پسرش اسیر عراقیها شد او نه بالشی زیر سرش گذاشت و نه تشکی برای خواب داشت، فقط چشم به در دوخته بود که او برگردد؛ پسرش برگشت و حالا او چشم انتظار دخترش است. شریفه محمدی از زمان بازداشت در ۱۴ آذر ۱۴۰۲ تاکنون در بازداشت موقت بهسر میبرد. دادگاه او ۲۰ خرداد در رشت برگزار و او به ارتباط با یک «سازمان سیاسی» متهم شد. همسر او، سیروس فتحی که او هم یک فعال کارگری است، در تمام این مدت پیگیر وضعیت شریفه بود، که در روز ۲۲ خرداد از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد. آقای فتحی پنجشنبه گذشته ۳۱ خرداد ماه، با تامین قرار کیفری، بهطور موقت از زندان لاکان رشت آزاد شد. در سالهای اخیر، همزمان با بدتر شدن وضعیت معیشتی کارگران و سایر مزدبگیران، برخوردهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی با فعالان کارگری، معلمان و بازنشستگان شدت گرفته است. در حال حاضر، شماری از فعالان کارگری، معلمان و بازنشستگان به اتهام های امنیتی در زندان هستند و شمار دیگری نیز با قید وثیقه آزاد هستند. از جمله فعالانی که در زندان هستند، میتوان به رضا شهابی، حسن سعیدی، داود رضوی، رسول بداغی، رضا اقدسی، ناهید خداجو، آنیشا اسداللهی، کیوان مهتدی، ریحانه انصارینژاد، سروناز احمدی، نسرین جوادی، زینب همرنگ، مهران رئوف، و مازیار سیدنژاد اشاره کرد.
تشکیل «پرونده جدید» برای مریم اکبریمنفرد، سه ماه مانده به پایان پانزدهمین سال حبس
۳.تیر.۱۴۰۳ صدای آمریکا
وکیل مریم اکبریمنفرد، از دادخواهان دهه ۱۳۶۰ که پیشتر به ۱۵ سال زندان محکوم شده است، میگوید مقامات جمهوری اسلامی چند ماه مانده به پایان دوره محکومیت این زندانی سیاسی پرونده جدیدی علیه او گشودهاند. به گفته وکیل مریم اکبریمنفرد، این زندانی یک روز هم در این مدت از زندان به مرخصی اعزام نشده است. حسین تاج، به سایت خبری «شرق» گفت: «مهر ماه سال جاری، ۱۵ سال حبس خانم اکبری منفرد در پرونده اول به پایان میرسد. او در این مدت حتی یک روز هم به مرخصی اعزام نشده است. خانم اکبری منفرد همچنین به ۲ سال حبس بابت پرونده دیگری محکوم شده است. اخیراً هم پرونده جدیدی علیه او تشکیل شده که مبنای آن، درخواست ستاد پیگیری و نظارت پروندههای موضوع اصل ۴۹ قانون اساسی است.» حسین تاج افزود: «در ادعای مطروحه از سوی این ستاد، مطالبی به خانواده خانم اکبری منفرد و بستگان او نسبت داده شده است. و این ستاد درخواست توقیف و تملک اموال خانواده اکبری منفرد و بستگان او به سود «ستاد اجرای فرمان امام» را داده است. این پرونده به شعبه ۶ دادگاه انقلاب ارجاع شده، این شعبه مخصوص رسیدگی به موارد مربوط به اصل ۴۹ قانون اساسی است. هنوز زمان رسیدگی به این پرونده مشخص نشده و صرفا برای مرداد ماه، وقت نظارت تعیین شده است.»» او میگوید طبق قوانین جاری در جمهوری اسلامی ایران «مجازات صرفا باید به فرد وارد شود و نزدیکان او را شامل نشود.» پیشتر بارها گزارش شده است که مقامات حکومت روحانیون در ایران با هدف طولانیتر کردن دوره زندان پروندههای جدیدی را علیه زندانیان سیاسی که دوره محکومیت آنها رو به پایان است گشودهاند. شهریورماه ۱۴۰۲ گزارش شد که دادگاه کیفری سمنان مریم اکبری منفرد را در پروندهای تازه به اتهام «نشر اکاذیب در فضای مجازی» به دو سال زندان «تعزیری» و پرداخت جریمه نقدی ۱۵ میلیون تومانی محکوم کرد. مریم اکبری منفرد، متولد سال ۱۳۵۴ متأهل و دارای سه فرزند است. او ۱۰ دی ۱۳۸۸ در پی اعتراضات عاشورا در آن سال بازداشت شد و ابوالقاسم صلواتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران او را به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم کرد. دادگاه اتهام این زندانی سیاسی را «هواداری از سازمان مجاهدین خلق» اعلام کرد، اما حسن جعفری، همسر مریم اکبری منفرد گفته «تنها ارتباط» او با این سازمان «چند تماس تلفنی با خواهر و برادرش در کمپ اشرف در عراق بوده است.» سه برادر و یک خواهر مریم اکبری منفرد در کشتار ۱۳۶۷ اعدام شدند.
۱۴۰۳ تیر ۵, سهشنبه
با وجود تلاشهای نمایندگان ادوار؛ اعلام صریح «تحریم انتخابات» از سوی علمای اهل سنت
مولوی عبدالله کُرد، امام جمعه شهرستان مهرستان، روز جمعه ١ تیر اعلام کرد که جامعه اهل سنت در «انتخابات چهاردهمین دوره ریاست دولت» شرکت نخواهند کرد.
به گزارش حالوش، امام جمعه اهل سنت مهرستان با تاکید بر تبعیضهای موجود علیه مردم بلوچ و جامعه اهل سنت، گفت: «ما جامعه اهل سنت برای ثواب رای نمیدهیم و خواستههایی داریم که برطرف نشده و بنابراین در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست دولت شرکت نخواهیم کرد.»
مولوی عبدالله کُرد که در مراسم نماز جمعه سخنرانی میکرد، افزود: «ما جامعه اهل سنت در مرزهای ایران کشته دادهایم ولی چه نفعی به ما رسیده و در کجای دولتها جایگاهی داشتهایم.»
امام جمعه مهرستان که هماهنگ با سایر علمای اهل سنت از تحریم کنندگان انتخابات حکومتی است، در ادامه سخنانش از مقامات جمهوری اسلامی پرسید: «در کدام دولت وزیر و استاندار اهل سنت داشتهایم که همچنان بخواهیم در انتخابات شرکت کنیم؟»
او تاکید کرد که «مردم با وجود این تبعیضات و ستمهایی که میشود در انتخابات شرکت نخواهند کرد.»
حالوش در گزارش دیگری خبر داد که در پی شایعات برخی رسانههای حکومتی درباره حمایت مولوی عبدالحمید از برخی کاندیدای ریاست جمهوری، دفتر ایشان با تکذیب این شایعات در بیانیهای رسمی اعلام کرد: «شیخالاسلام مولانا عبدالحمید تا کنون در مورد هیچکدام از کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهارنظر نکردهاند.»
پیش از این مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در تیرماه تاکید کرده بود که «رئیس جمهور در ایران نمیتواند کاری بکند.»
او گفته بود که ممنوعیت ثبت نام و حضور «زنان» و «اهلسنت» برای تصدی پست ریاست جمهوری که در اصل ١١۵ قانون اساسی آمده است، با «شریعت اسلام و قوانین بینالمللی» مطابقت ندارند و در طول این ۴۵ سال سه قشر «زنان»، «اهلسنت» و آن دسته از شایستگان و توانمندانی که از طیف خاص مذهبی و سیاسی نیستند، همواره از یک حق بزرگ محروم شدهاند.
این در حالی است بر اساس خبر وبسیات «اصلاحات نیوز»، جلال جلالیزاده، نماینده اهل سنت ادوار کردستان با استقبال از سفر مسعود پزشکیان به کردستان در پیامی از او اعلام حمایت کرد و نوشت: «همان گونه که پزشکیان از خواهر ما ژینا امینی حمایت کرد، ما نیز از او حمایت خواهیم کرد.»
حمایت این نماینده اهل سنت از انتخابات حکومتی با واکنش تند فعالان بلوچ مواجه شد.
به گفته یکی از منابع حالوش، این نماینده نزدیک به جناح اصلاحطلبان جمهوری اسلامی، در سفری که به زاهدان داشت «با هدف تشویق و ترغیب علمای مردمی و برجسته اهل سنت جهت شرکت در انتخابات آتی به زاهدان سفر کرده که با مواضع قاطع و محکم علما از جمله مولوی عبدالحمید که همان عدم شرکت در انتخابات است روبرو شده است.»
این منبع خبر داد که جلالیزاده هم اکنون با محمدباقر کرد، نماینده سابق زاهدان در مجلس که هم اکنون مسئول ستاد انتخابات مسعود پزشکیان در زاهدان است، همکاری میکند. در حالیکه پس از «جنایت جمعههای خونین زاهدان و خاش» حتی یکبار به سیستان و بلوچستان سفر نکرده است.
جمهوری اسلامی برای تعیین جایگزین ابراهیم رئیسی که در اردیبهشت ماه سال جاری در پی یک سانحه هوایی کشته شد، در ۸ تیر ماه «انتخاباتی» را برگزار میکند که توسط منتقدان و مخالفان حکومت ایران «نمایش انتخابات» و «سیرک انتخابات» تعبیر شده است.
سناریوسازی علیه ماموستایان اهل سنت با اتکا به صدور حکم اعدام علیه ماموستا محمد خضرنژاد و سپس لغو آن + گفتوگو
۲۱ خرداد ۱۴۰۳، حکم اعدام ماموستا محمد خضرنژاد، از ماموستایان اهل سنت بازداشت شده در خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی با گذشت دو ماه پس از تایید در دیوان عالی کشور، لغو و با یک درجه تخفیف به حبس تبدیل شد. تنها پنج روز پس از انتشار این خبر توسط «میزان» خبرگزاری قوه قضاییه، ۲۶ خرداد ۱۴۰۳، خبرگزاری «تسنیم» وابسته به سپاه پاسداران، فیلم اعتراف اجباری کوتاهی به مدت یک دقیقه و ۳۷ ثانیه از ماموستا محمد خضرنژاد را منتشر کرد. در ادامه نماینده بوکان در مجلس جمهوری اسلامی، امام جمعه پاوه به عنوان نماینده خامنهای و امام جمعه بوکان نیز، هرکدام نقش خود در لغو حکم اعدام ماموستا محمد خضرنژاد را برجسته کردند.
کُردپا با توجه به نقش ماموستایان اهل سنت در خیزش انقلابی ژن زیان ئازادی که در حمایت از مردم و مخالفت با حکومت برخاستند؛ در یک گفتوگوی ویژه با حسن واژی، فعال سیاسی به سناریوی طراحی شده نهادهای امنیتی در رابطه با ماموستایان و جامعه اهل سنت کردستان با اتکا به پروندهسازی علیه ماموستا خضرنژاد پرداخته است.
نگاهی به نقش ماموستایان اهل سنت در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی و چگونگی سرکوب آنها؛
با آغاز خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی زن، ماموستایان سنی مذهب کُرد در شهرهای مختلف کردستان، با اقداماتی از جمله سخنرانی بر سر مزار جانباختگان و در مساجد و همچنین انتشار دهها بیانیه جمعی در داخل مساجد، به حمایت از اعتراضات برحق مردم برخواستند و اعتراض خود را نسبت به سرکوب و خشونت افسارگسیخته حکومت نشان دادند.
همین اقدامات گروهی ماموستایان از پیرانشهر و اشنویه گرفته تا سنندج و دهگلان و جوانرود، منجر شد که هدف بازداشت، احضار، پروندهسازی و صدور احکام حکومتی و فشار نهادهای امنیتی قرار بگیرند.
از همین رو در جریان اعترضات ۲۴ ماموستا بازداشت شدند. ۳۶ ماموستا به نهادهای امنیتی و دادگاهها احضار شدند. همچنین ۱۵ ماموستای اهل سنت مجموعا و به شرح زیر به ۵۸ سال و یک ماه حبس تعزیری، ۵ سال و ۷ ماه و نیم حبس تعلیقی و احکام تکمیلی چون ضربات شلاق و خلاء لباس روحانیت محکوم شدند که حکم حبس ماموستا محمد خضرنژاد بعد از لغو حکم اعدام تاکنون نامشخص است.
ماموستا سیفالله حسینی اهل جوانرود محکوم به ۱۷سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق و تبعید و خلاء لباس روحانیت، ماموستا ابراهیم کریمی ننله اهل سنندج محکوم به ۱۲ سال زندان، ماموستا لقمان امینی اهل سنندج محکوم به ۱۱ سال زندان، ماموستا شریف محمودپور اهل پیرانشهر محکوم به ۴ سال زندان، ماموستا یونس نوخواه اهل پیرانشهر محکوم به ۳ سال زندان، ماموستا سید سلیمان احمدی اهل پیرانشهر محکوم به ۲ سال زندان، ماموستا سید جمالدین واژی اهل پیرانشهر محکوم به ۲ سال زندان، طلبه محمدطارق حسینپور اهل جوانرود محکوم به ۳ سال حبس تعزیری، ماموستا حسین علیمرادی اهل سنندج محکوم به ۱۶ ماه حبس تعزیری و ۲ سال حبس تعلیقی، ماموستا آرمان صادقی اهل دهگلان محکوم به ۷ ماه و نیم حبس، ماموستا صابر خدامرادی اهل سقز محکوم به ۷ ماه و نیم حبس تعلیقی، ماموستا سید جلال اکبری اهل سروآباد محکوم به ۲ سال حبس تعلیقی، ماموستا مادح کرمی اهل سنندج محکوم به یک سال حبس تعلیقی، ماموستا زانا خوشامن اهل پیرانشهر محکوم به ۲ سال و یک ماه حبس تعزیری و ماموستا محمد خضرنژاد که ابتدا به اعدام و سپس با یک درجه تخفیف به حبس محکوم شد.
سناریوسازی نهادهای امنیتی علیه ماموستایان اهل سنت با اتکا به حکم ماموستا محمد خضرنژاد در گفتوگوی ویژه با حسن واژی، فعال سیاسی؛
حسن واژی، فعال سیاسی با اشاره به اینکه بازداشت خودسرانه و صدور حکم اعدام تحت شکنجه و اعتراف اجباری علیه ماموستا خضرنژاد تماما برای یک سناریوی بزرگ بوده، میگوید؛ صفر تا صد این پروندهسازی یک سناریوی بزرگ است. مجرمی در این بین وجود ندارد، بیگناهی را بازداشت کردهاند و با اعتراف اجباری زیر شکنجه او را به جرم نکرده متهم کردهاند.
به گفته این فعال سیاسی؛ نهادهای امنیتی با سناریوسازی علیه ماموستایان اهل سنت بهصورت کلی و با اتکا به صدور حکم اعدام علیه ماموستا محمد خضرنژاد، سپس چگونگی لغو این حکم و پخش اعتراف اجباری علیه او؛ سه هدف بزرگ را دنبال میکنند.
شکستن پایگاه و منزلت ماموستایان اهل سنت جهت جلوگیری از تبدیل شدن آنها به یک مرکز مردمی در مخالفت با حکومت
تبدیل کردن روحانیون اهل سنت حکومتی به «مرکز»، به جای ماموستایان اهل سنت مردمی
کسب اعتبار مردمی و بینالمللی برای نشان دادن بخشندگی جمهوری اسلامی
همچنین این فعال سیاسی در پایان از ترس جمهوری اسلامی در مقابل ماموستایان اهل سنت و اتحاد آنها با مردم میگوید و دلایل عدم موفقیت سناریوسازی نهادهای امنیتی را بر میشمارد.
شکستن پایگاه و منزلت ماموستایان اهل سنت جهت جلوگیری از تبدیل شدن آنها به یک مرکز مردمی در مخالفت با حکومت؛
حسن واژی، فعال سیاسی در ارتباط با شکستن پایگاه و منزلت ماموستایان اهل سنت جهت جلوگیری از تبدیل شدن آنها به یک مرکز مردمی در مخالفت با حکومت میگوید؛ با شروع خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی در کردستان جمعی از ماموستایان اهل سنت در حمایت از مردم برآمدند و به روشهای گوناگون در کنار آنها قرار گرفتند. همین امر موجب شد که ماموستایان در میان مردم منزلت و پایگاه بهخصوصی در ارتباط با اعتراضات پیدا کنند و به یک مرکز مردمی تبدیل شوند؛ چیزی که حکومت از آن به شدت میترسد و در تلاش است آن را بشکند. زیرا جمهوری اسلامی این تجربه را دارد که مراکز و شخصیتهای دینی، همچون مسجد مکی به رهبری مولانا عبدالحمید در بلوچستان، بهمثابه یک مرکز، مردم را دور هم جمع کرده و این توانایی را دارند به مخالفت با حکومت ادامه دهد. بنابراین میترسد چنین چیزی در کردستان هم رخ دهد.
از این رو اولین هدف از این سناریوسازی امنیتی، از یکسو شکستن پایگاه و منزلتی است که در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی برای ماموستایان اهل سنت به شدت شکل گرفته بود. از دیگر سو ممانعت از شکلگیری و درهمشکستن هرگونه بستری که در آن ماموستایان آیینی تبدیل به یک مرکز مردمی شوند، مرکزی که توانایی سازماندهی جامعه را بهدست آورده و میتواند مردم را به دور هم جمع کند، به نافرمانیهای مدنی روی آورد و در مواقع حساس و اعتراضات مردم را به خیابان بیاورند. از اینرو حکومت میترسد که در آینده یک مرکز مردمی دیگر همچون بلوچستان شکل بگیرد و بتوانند با چنین قدرتی به سازماندهی غیررسمی مردم در خیابان و مخالفت با حکومت کمک کند.
آقای واژی معتقد است، خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی مانیفست خود را در خیابان نوشته است، به همین دلیل وجود چنین مراکزی از سوی جمهوری اسلامی تهدید تلقی میشود؛ زیرا حکومت فکر میکند مردم از طریق این مراکز میتوانند خود را سازماندهی کنند، از یکدیگر حمایت کرده و به مخالفت خود ادامه دهند.
تبدیل کردن روحانیون اهل سنت حکومتی به «مرکز»، به جای ماموستایان اهل سنت مردمی؛
۲۱ خرداد ۱۴۰۳، صفحه اطلاعرسانی محمدقسیم عثمانی، نماینده شهرستان بوکان در مجلس جمهوری اسلامی، با انتشار بیانیهای، از لغو حکم اعدام ماموستا محمد خضرنژاد بهعنوان یکی از وعدههای انتخاباتی خود خبر داد و نوشت نهایتا با رأفت نظام و خامنهای، حکم اعدام ماموستا محمد خضرنژاد لغو شد.
۲۵ خرداد ۱۴۰۳؛ رسانههای حکومتی، از جمله ایرنا اخبار و تصاویری از حضور خانواده ماموستا محمد خضرنژاد در منزل ملا قادر قادری، امام جمعه پاوه و نماینده خامنهای منتشر کردند. رسانههای حکومتی با این تیتر «پدر ماموستا خضرنژاد: دعاگو و ممنون رهبر معظم انقلاب هستیم»، از پادرمیانی ملا قادر قادری و دیگر روحانیون اهل سنت حکومتی در لغو حکم اعدام ماموستا خضرنژاد نوشتند.
۲۷ خرداد ۱۴۰۳؛ ملا عباس احمدی، امام جمعه بوکان با انتشار ویدیویی در رسانههای حکومتی اعلام کرد؛ پیگیریهای ماموستایان دینی و معتمدان شهری با «رافت اسلامی و خامنهای» منجر به عفو ماموستا خضرنژاد از اعدام شده است. او در این ویدیو از دیدار و تلاش چند ماهه با نهادهای امنیتی و قضایی میگوید و مشخصا به نقش «مهدی قریشی»، امام جمعه ارومیه و نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی، ملا مامد کلشینژاد، امام جمعه اهل سنت ارومیه و «موسوی»، ریاست مرکز بزرگ اسلامی استان در لغو حکم اعدام ماموستا محمدخضرنژاد خبر میدهد. در همین ارتباط رسانههای حکومتی بهصورت گسترده اقدام به انتشار ویدیو و تصاویری از حضور امام جمعه بوکان و تعدادی دیگر از روحانیون حکومتی در کنار خانواده و پدر ماموستا محمد خضرنژاد کردند.
اما تمامی سناریوی پشت پرده نمایش تحقق وعده انتخاباتی نماینده مردم بوکان، برجستهکردن نقش روحانیون اهل سنت حکومتی و انتشار تصاویری از حضور خانواده ماموستا محمد خضرنژاد در کنار این روحانیون که احتمالا سفارش شده است، چیست؟
حسن واژی، فعال سیاسی در رابطه با هدف سناریوسازی امنیتی از این اقدامات میگوید؛ نهادهای امنیتی بدین گونه در تلاشند دیگر روحانیون و شخصیتهای اهل سنتی را که در کنار جمهوری اسلامی هستند و از آن حمایت میکنند، به مرکز تبدیل کنند. که بله آنها بزرگی کرده و نقش مؤثری داشتهاند در ارتباط با شخصی که علیه آنها و حکومت فعالیت کرده و مجرم است. که بله این شخصیتها هم آدمهای آگاه و خوبی هستند و با رأفت اسلامی از مردم حمایت میکنند.
به گفته حسن واژی؛ نهادهای امنیتی از این طریق در تلاشند نقش این افراد حکومتی را برجسته کنند تا مردم به دور آنها جمع شوند و این را نیز به مردم بگویند که افرادی که با حکومت هستند، دارای احترامند و نفوذشان به اندازهای است که میتوانند حکم اعدام یک فرد را لغو کنند. به همین دلیل بخش بزرگی از سناریو با این هدف بوده که حتی اگر فردی در حد اعدام مجرم شناخته شود و به اعدام محکوم گردد، اما به حرمت افرادی که در کنار حکومت هستند، میتوان حکم اعدام آنها را شکست. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که در بین مردم این سخن بسیار گفته میشود که افراد مزدور و نوکر حکومت هیچگونه صلاحیتی ندارند و این را به منتی بر دوش آنها بگذارند.
کسب اعتبار مردمی و بینالمللی برای نشان دادن بخشندگی جمهوری اسلامی؛
این فعال سیاسی یکی دیگر از اهداف امنیتی این سناریوسازی را کسب اعتبار مردمی و بینالمللی برای نشان دادن بخشندگی جمهوری اسلامی میداند و میگوید؛ حکومت این حکم را شکسته تا بعدا بتوانند از طریق آن تنخواهی کرده و در میان مردم بگوید که ما بخشنده هستیم و همچنین در نزد نهادهای بینالمللی نیز بگویند، نگاه کنید که بدترین متهم با سزای اعدام به احترام شما و مردم حکم اعدامش لغو شده است.
او میگوید به صورت کلی چندین هدف کثیف پشت این سناریوی بزرگ قرار دارد و نهادهای امنیتی تلاش میکنند تا از طریق آن همه را جلو ببرند.
چرا جمهوری اسلامی از ماموستایان اهل سنت میترسد؟ این ترس چرا در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی شدت گرفت؟
حسن واژی ضمن اشاره به دو طیف از ماموستایان اهل سنت در کردستان، در پرداختن به ترس جمهوری اسلامی از این دو طیف در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی، میگوید؛ در کردستان در یک طرف ماموستایانی قرار دارند که بیش از ۸۰٪ را شکل میدهد و به شیوه سنتی در کنار مردم بوده و هستند. بخش دیگر نیز ماموستایانی هستند که با تفکرات اسلام سیاسی شناخته میشوند. چیزی که جمهوری اسلامی در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی از آن به شدت ابراز نگرانی کرد، این بود که اگرچه میدانست ماموستایان طیف اول به شکل سنتی در کنار مردم بوده و هستند و از آنان حمایت میکنند. اما در احزاب اسلامی مانند سلفی، اخوانی و مکتبی نیز اشخاصی به مانند فرد، نه حزب و سازمان در کنار مردم قرار گرفته بودند. در اینجا چیزی که جمهوری اسلامی از آن به شدت میترسید این بود که ماموستایان مشکلات خود را کنار گذاشته و در مخالفت با جمهوری اسلامی متحد شوند. بهگونهای که مشکلات آنها با یکدیگر در مقابل مشکل بزرگ کمرنگ شود و به مخالفت متحدانه با جمهوری اسلامی برآیند.
بههمین دلیل جمهوری اسلامی تلاش میکند تا از طریق این سناریوی بزرگ که درحال جلوبردن آن است؛ اتحاد ماموستایان را از بین برده و مشکلات کوچک آنها را بزرگ کند و در نهایت آنها را به حاشیه براند. برای مثال در اعترافات اجباری ماموستا محمد خضرنژاد که بخش کوچکی از آن منتشر شده است، اشاراتی وجود دارد به اینکه ماموستا محمد از طریق یکسری ارتباطات در حمله به برخی ماموستایان و حتی کشتن آنها نقش داشته است، این بخش از اعترافات را به برخی از ماموستایان در یک جلسه سنندج نشان دادهاند.
بهصورت کلی ترس جمهوری اسلامی ناشی از آن است که در خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی، ماموستایان درحال تبدیل شدن به یک سازمان غیررسمی و مدنی بودند و شکافهای آنها با مردم نیز بسیار کم شده بود. ماموستایان در جریان اعتراضات به مردم نزدیک شده بودند و با خیابان یک صدا شده بودند. بههمین دلیل نهادهای امنیتی از طریق این سناریو میخواهند جایگاه ماموستایان اهل سنت را تضعیف کنند که ببینید ماموستایانی که تا دیروز اینگونه حرف میزدند، امروز درحالت ضعف سخن میگوید، رفتارهای خود را نامعقول و ناسنجیده میداند و میبایست نقش ریش سفید را داشته باشند نه اینکه به اعتراضات بپیوندند.
بدین صورت نهادهای امنیتی دست روی محبوبیت ماموستایان نزد مردم و مردم نزد آنها گذاشته تا کمرنگ شود و من فکر میکنم در آینده نیز این سناریو را پیش خواهند برد و بیشتر روی این موضوع کار میکنند. زیرا ماموستایان دیگری نیز وجود دارند که به دلیل حمایت از مردم و اعتراضات با احکام حبس روبهرو شدند و باید به زندان بروند. هدف نهایی شکستن یکصدایی مردم است و مرحله به مرحله پیش خواهد رفت تا ماموستایان اهل سنت اعتماد و صدای مردم را نداشته باشند. حتی ما در عید قربان آن را میبینم که در جایی که حکومت دست بالا را داشته تلاش شده تا روز عید توسط ماموستایان اعلان نشود و محبوبیت و نزدیکی مردم و ماموستایان را به نوعی از بین ببرد و شکاف بیشتر شود و ماموستایان از مردم فاصله بگیرند. چیزی که در نهایت حکومت از آن بهرهبرداری میکند این است که بار دیگر این همصدایی در بین مردم کُرد شکل نگیرد.
آیا جمهوری اسلامی از این سناریوسازیها موفقیت کسب میکند؟ اگر موفقیتی کسب نمیکند، پس چرا به آن روی میآورد؟
بهگفته حسن واژی، این سناریوها موفق نخواهند شد. زیرا تمامی سناریو و برنامههای جمهوری اسلامی در طول عمر این حکومت استبدادی دچار شکست شدهاند. خصوصا در سالهای اخیر که حنای جمهوری اسلامی نزد مردم رنگ باخته و دیگر فریب مردم با مهندسی و سناریوسازی برای گفتمانی شکستخورده و ایدئولوژیک فایده ندارد. این یک واقعیت است که روزگار، روزگار از بین رفتن ایدئولوژیهاست و ایدئولوژی ولایت فقیه در ایران دیگر خود به خود دچار فروپاشی شده و هیچگونه سناریو و برنامهای نمیتواند آن را نجات دهد؛ زیرا اساسا گفتمانشان زیر سوال رفته است. موضوع هم چهرهها و اسامی نیستند، بلکه گفتمانی ایدئولوژیک، دینی، مرکزگرا و مخرب است که دیگر نزد تمامی اتنیکهای ایران خریدار ندارد.
احتمالا این سناریوها در کوتاه مدت و برای مدت کوتاهی بر روی احساسات مردم تاثیر خواهند داشت. اما با وجود شبکههای اجتماعی بهعنوان ستون پنجم دمکراسی و فعالیتی که در این فضا جریان دارد و چشم مردم را باز کرده؛ چیزی که جمهوری اسلامی برایش سناریوسازی میکند، بسیار سریع در این فضا هدف افشاگری قرار میگیرد. بهصورت کلی در عصر جهانیشدن و تبدیل جهان به دهکدهای کوچک؛ نمونه حکومتهای دینی چه از نوع سنی در افغانستان، عراق و شام دچار شکست شد و چه از نوع شیعی در ایران خیلی وقت است به پایان رسیده و در حال حاضر آخرین میخها بر تابوت قدرت یک حکومت ایدئولوژیک دینی زده میشود. بنابراین سناریو زمانی موفق خواهد شد که شنونده داشته باشد، اما تمامی مخاطیبن جمهوری اسلامی به این واقف هستند که هر عملی که انجام شود، دروغ است. برای مثال در مورد سقوط بالگرد رئیسی، اگرچه بسیار تلاش میکنند زیرکانه آن را مخفی نگه دارند، اما حتی افراد کمسواد هم میدانند که کار خودشان است و مجموعهای از تصفیه حسابهای درون نظام است.
به نظر این فعال سیاسی عدم موفقیت سناریوهای حکومتی، به یک اصل تبدیل شده است. بهگونهای که هر چیزی را که جمهوری اسلامی دوست داشته باشد، مردم میدانند که دروغ است. هر چیزی که به نفع جمهوری اسلامی باشد، حتی با رویدادهای طبیعی و اتفاقی مردم باز قبولش ندارند. اینکه جمهوری اسلامی به اعترافات اجباری روی میآورد، چیز جدیدی نیست و از ابتدای بر روی کار آمدن این حکومت مردم اینگونه اعترافات را دیدهاند. شاید قبلا برخی از مردم ناآگاه آن را قبول میکردند، اما اکنون به جایی رسیده که حتی نزدیکان حکومت و کسانی که دوست دارند این حکومت باقی بماند، در نهایت میگویند دروغ خوبی بود. به همین دلیل امروزه باورمندی به سناریوهای حکومتی به ۲٪ رسیده است. از طرفی دیگر ماموستایان دینی دارای تریبون هستند و از خودشان دفاع میکنند. خصوصا بعد از خیرش انقلابی ژن ژیان ئازادی و اعتراضات مردمی (که قبلا نیز اشاره کردم که مانیفست خود را در خیابان نوشته است)، مردم چشمشان بیشتر باز شده و ماموستایان نیز جرأت بیشتری پیدا کردهاند که در تریبونهایشان اینگونه سناریوسازیها را رد کرده و در مقابلش موضع بگیرند و در مواقع بسیاری نیز دربارهاش بنویسند. لازم است اشاره کنم این صدا ویژه کردستان ایران نیست، بلکه امروزه گفتمان دمکراسیخواهی و دفاع از حقوق اتنیکهای تحت ستم به گفتمانی غالب تبدیل شده است، در مقابل گفتمان مرکزگرای ایدئولوژیک دینی که مخرب است پایان یافته و درحال کوبیدن آخرین میخها بر تابوتش است و در نهایت چیزی که مرده دیگر با هیچ سناریویی زنده نخواهد شد و موفقیت کسب نخواهد کرد.
نگاهی به بازداشت و پروندهسازی علیه ماموستا محمد خضرنژاد؛
۲۸ آبان ۱۴۰۱، ماموستا محمد خضرنژاد به همراه فرزندش یاسر با یورش نیروهای امنیتی به منزل بازداشت شد. در آن زمان کُردپا ویدیویی از یورش نیروهای امنیتی و تفتیش منزل خانوادگی ماموستا محمد خضرنژاد را منتشر کرد.
بازداشت این ماموستای کُرد مشخصا در ارتباط با سخنرانیاش در مراسم خاکسپاری اسعد رحیمی، از جانباختگان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی بود.
ماموستا خضرنژاد در ابتدا با خواندن آیاتی از قرآن سخنرانی خود را اینگونه شروع میکند؛ بگذار تا بگریم چون ابر در بهاران، کز سنگ ناله خزید روز وداع یاران. حقیقا انسان نمیداند با چه زبانی و از کجا شروع کند و چه بگوید. وضعیت اسفناکی بر سر کشور عزیز ایران و کردستان زیبا آمده است. با دردی گران، خاک وطن به خون عزیزان و جوانان آغشته شده است. به مانند گلهای سرخ بهاران، خاک وطن، کردستان و ایران با دست چه کسانی به اینجا رسیده است.
عزیزان و خانواده محترم شهیدان، خانواده محترم کاک اسعد و تمامی شهیدان، جا ندارد که ما تسلیت خود را تنها به خانوادهای عرض کنیم. شهید تنها از آن خانوادهاش نیست. افرادی که قهرمانانه به میدان میآیند و مبارزه میکنند و خون خود را فدای بهدست آوردن آزادی و آزادگی مردمشان میکنند، فرزندان وطن هستند. آنها فرزندان ملتشان هستند. آنها سربلند هستند و این پیام خداست که شهید نمیمیرد (در اینجا فریاد مرگ بر دیکتاتور توسط مردم سر داده میشود). متأسفانه هر لحظه باید منتظر اخباری ناخوشایند و ناخوشایندتر باشیم. سالهاست به نام دین، به نام اسلام و به نام روحانیت کارهایی کردهاند که امروز جوانان و فرزندان ما اینگونه بر سرشان آمده است. اما درود بر فرزندانی که اینگونه آمدهاند تا حق این ملت تحت ستم را بستانند و به امید خدا در روزها و ساعتهای آینده، باقی ملتمان، افراد ریش سفید و موسفید مدافع جوانان و فرزندانمان خواهند شد. مخصوصا از ریشسفیدان و موسفیدان انتظار میرود و همچنین از ماموستایان، که خودشان را نشان دهند و سینهشان را سپر کنند، زیرا عمری از ما گذشته و موهای سرو ریشمان سفید شده، ما باید سپر جوانان و فرزندانمان شویم، نه اینکه آنها به سپر ما تبدیل شوند. عزیران اگر خدمتتان جسارات نباشد، امروز به هر حال ما به وضعیتی دچار شدهایم که من بهعنوان یک ماموستای آیینی به نحوی که خودمان سالها از ملت و مردممان تحت ستمتر بودهایم، آوارگی و بدختی ملتمان ما را نیز در برگرفته و ماموستایان از مردم و ملتشان جدا نبودهاند. اما افرادی با نادانی، توطئه، دسیسه و نامردی کاری کردهاند که ما نیز از حاکمیت اسلامی خود را به دور بگیریم. اما پیداست که مردم و ملتمان آگاهتر هستند. دیگر از این گذشته که بگویم اعتراض و درخواست ما این است، همانطور که شاعر فارس میگوید، پدر کشتی و تخم کین کاشتی، پدرکشته را کی بود آشتی (تشویق حضار). امروز ملت ما عزادار است. امروز ایران ما ماتمزده و غمزده است. امروز کردستان ما پر از ماتم و غم است. امروز هیچ خانهای وجود ندارد که بر سر سفره شادی نشسته باشد. این را بدانید خانواده شهیدان که تمام کردستان مثل شما هستند (شعار شهید نمیمیرد). شهید نزد خدا سربلند است و نزد مردم سرافراز، برای خانوادهاش سربلندی بر جای خواهد گذاشت و برای وطن آزادی به بار خواهد آورد، برای همین نمیمیرد و خدا نیز میگوید نمیمیرد. اگر این چنین است که خانواده عزیز شهیدان بدینگونه خود را دلنوایی دهند، آنها نیز مانند شهیدانشان تاج سر مردم کردستان و ایران هستند (شعار شهید نمیمیرد). به هرحال عزیزان بهعنوان یک ماموستا آیینی، بهعنوان فردی کوچک از ملتم، بهعنوان فرزند این خاک و وطن، بهعنوان پسر کردستان، من نیز امروز اینگونه سخن میگویم و بهعنوان شاگرد این مسجد و علمای دینی، دیگر از اعتراض و مطالبه گذشته است. به چه زبانی مردم به این حاکمان بگویند که شما را نمیخواهیم. چند توصیه دارم، اولین توصیه من برای حاکمان و کاربهدستان بالای حکومت است، برای اینکه بیشتر از این گند نزنید و نزد مردم و سپس خدا بارشان گرانتر نشود، صدای مردم را بشنوید و حقوق آنها را به رسمیت بشناسند. دوم، افرادی که فرزند مردم و ایران هستند، اگر علیه این مردم سلاح بهدست دارند، برای دفاع از وطن و خاک دست بردارید، چگونه جرأت میکنید در مقابل مردم ایران و کردستان سلاح به دست گیرد و شلیک کنید (شعار شهید نمیمیرد). امیدوارم که صدای ما را بشنوند، مخصوصا افرادی که هم زبان ما هستند. اکنون نیز راه پشیمانی وجود دارد. بس کنید، تا کجا و به چه قیمتی نان بهدست میآورید و بر سر سفره فرزندانتان میگذارید. آخرین توصیهام این است تا میتوانیم اتحاد خودمان را حفظ کرده و با قدرت در میدان حاضر شویم و با هر شیوه و راه مسالمتآمیز و درستی، برای اینکه کمترین عزیز را از دست دهیم، هرچند بدون خون هیچ حق و آزادی بهدست نخواهد آمد (شعار شهید نمیمیرد). از اینجا دست تمامی پدر شهیدان را میبوسم و سر احترام فرود میآورم برای مادران و خواهران شهیدان، برای تمامی ملت کردستان و تمامی ملیتهای ایران.
ماموستا محمد خضرنژاد از زمان بازداشت تا بدین لحظه در زندان است. بعد از بازداشت تا ماهها از سرنوشت او اطلاعی در دست نبود و نهادهای امنیتی و قضایی نه تنها به خانوادهاش پاسخگو نبودند، بلکه آنها را شدید تحت فشار و بیحرمتی قرار دادند. بعدها مشخص شد او به مدت سه ماه و نیم در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه تحت شکنجه روحی و جسمی برای اعترافات اجبار قرار گرفته و سپس به زندان ارومیه منتقل شده است. این زندانی سیاسی-عقیدتی در حال حاضر در بند پذیرش ۲ زندان مرکزی ارومیه (بند زندانیان بلاتکلیف) بدون رعایت اصل تفکیک جرایم نگهداری میشود.
۲۲ بهمن ۱۴۰۲؛ ماموستا محمد خضرنژاد، توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی «رضا نجفزاده» به اتهاماتی از جمله «افساد فی الارض»، «اقدام علیه امنیت ملی از طریق لطمه وارد کردن به تمامیت یا استقلال کشور» و «تبلیغ علیه نظام» به اعدام و ١٦ سال حبس محکوم شد. دادگاه با استناد به اعترافات اجباری اخذ شده توسط وزارت اطلاعات، ارتباط با گروههای تندرو مذهبی، لیدری اعتراضات بوکان و خسارات وارده به امکان عمومی را مصداق اتهامات وارده به این روحانی کُرد قرار داده بود. آخرین جلسه محاکمه این روحانی کُرد آبانماه ۱۴۰۲ بهصورت ویدیو کنفرانس و بدون دسترسی به وکیل برگزار و پس از چهار جلسه دادگاهی کوتاه، او به اعدام و ١٦ سال حبس محکوم شد. ماموستا خضرنژاد تمامی اتهامات وارده را در دادگاه رد و به حکم صادره از سوی دادگاه بدوی اعتراض کرده و سپس پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارجاع داده شد.
۲۸ بهمن ۱۴۰۲؛ ۲۳۵ تن از ماموستایان و علمای دینی اهل سنت کردستان طی نامهای خطاب به ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران و مسئولان امنیتی، ضمن اشاره به میانهرو بودن ماموستا محمد خضرنژاد و رد عضویت او در گروههای تندرو، خاطر نشان کردهاند که روند دادرسی ماموستا محمد ناعادلانه و تضاد با قوانین حکومت بوده و روند دادرسی او باید در دادگاه ویژه روحانیت برگزار شود.
اواسط فروردین ۱۴۰۳ حکم اعدام ماموستا محمد خضرنژاد در شعبه ٤١ دیوان عالی کشور به ریاست قاضی «علی رازینی» عینا تایید شد.
۲۲ خرداد ۱۴۰۳؛ ناصر عتبانی، رییس دادگستری آذربایجان غربی از تخفیف مجازات اعدام ماموستا محمد خضرنژاد به مجازات حبس توسط دادگاه انقلاب ارومیه خبر داد. او این حکم را متعاقب «ابراز و پشیمانی محکوم علیه از اقدامات مجرمانه و توبه» و پیگیریهای «نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان غربی و تعدادی از علمای اهل سنت آذربایجان غربی و کردستان»، مانند ملا قادر قادری، امام جمعه پاوه و نمایندگان موضوع به مناسبت عید قربان «با نگاه پدرانه و رافت اسلامی» و موافقت خامنهای خواند.
تاکنون مشخص نیست حکم ماموستا خضرنژاد به چه صورتی تخفیف پیدا کرده است.
۲۶ خرداد ۱۴۰۳؛ خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران، فیلم کوتاهی از اعترافات اجباری ماموستا محمد خضرنژاد را تحت عنوان «ابراز پشیمانی ماموستا خضرنژاد» در یک دقیقه و ۳۷ ثانیه منتشر کرد. اعترافات اجباری این ویدیو در رابطه با سخنرانی بیان شده ماموستا محمد خضرنژاد در مسجد و در زمان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی بوده و نهادهای امنیتی ماموستا را مجبور کردهاند که بگوید «جوگیر» شده و خودش را «موجه» نمیداند.
بهگفته منابع آگاه؛ فیلم کامل این اعترافات اجباری، با هدف سناریوی بزرگ بیان شده، به جمعی از ماموستایان اهل سنت نشان داده شده است.
سوابق بازداشت و سرکوب؛
۲۲ بهمن ۱۳۹۸؛ ماموستا محمد خضرنژاد، بهعنوان امام جمعه روستای «ناچیت» از توابع بوکان به دستور اداره اطلاعات این شهر از امامت جماعت اخراج شد. او به صورت کلی به مدت دو سال از امامت جماعت اخراج شد و اداره اطلاعات بوکان به هیأت امنای مسجد ناچیت اعلام کرد که آنان روحانی را برای امامت جماعت این روستا منصوب خواهند کرد.
در همین سال، شعبه نهم دادگاه ویژه روحانیت تبریز با احضار ماموستا محمد خضرنژاد حکم پانزده ماه حبس تعزیری و چهار سال حبس تعلیقی را به وی ابلاغ نمود. دادگاه ویژه روحانیت تبریز به اتهام «دایر کردن مدرسه علوم دینی، تبلیغ علیه نظام، انتقاد از عملکرد مسئولان حکومتی، دفاع از حقوق کولبران» این حکم را برای این ماموستای کُرد صادر کرده بود.
پیشتر ماموستا محمد خضرنژاد در روستای «کوسه» از توابع بوکان مشغول به فعالیت و تدریس علوم دینی بود که به دلیل فشار و تهدیدهای نهادهای امنیتی ناخواسته مجبور به ترک روستای «کوسه» و سکونت در روستای «ناچیت» شد.
بهصورت کلی او طی سالیان متمادی، بارها به نهادهای امنیتی احضار و مورد بازجویی و بازخواست قرار گرفته است.
ماموستا محمد بوکانی (معروف به ماموستا خضرنژاد) سال ١٣٥٦ در شهر بوکان از توابع آذربایجان غربی متولد شده است. او در نوجوانی در کنار مدرسه، برای فراگیری روخوانی و روانخوانی قرآن به مسجد محل میرود، سپس سال ١٣٦٧ با راهنمایی ماموستا ملا عمر رحیمپوری برای فراگیری کتب شرعی وارد مدرسه دینی میشود. ایشان سال ١٣٧٤ در شهر سنندج دانشآموخته میشود. دارای مدرک کارشناسی ارشد ادبیات عرب است. چندین سال برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا اقدام نمود، اما بهخاطر بعضی ممانعتهای امنیتی موفق به گرفتن دکترا نشد. پاییز سال ١٣٧٤ به عنوان امام جماعت مسجد نادری سنندج تعیین میشود و فعالیتهای دینی را آغاز میکند تا اینکه فشارهای امنیتی عرصه را بر او تنگ میکند. سال ١٣٧٦ به شهر بوکان برمیگردد و به امامت جمعه و جماعت در روستای «کوسه» مشغول میشود. بار دیگر به ناچار آنجا را نیز رها میکند و به روستای «ناچیت» نقل مکان مینماید.
۱۴۰۳ تیر ۴, دوشنبه
گزارش آماری نقض حقوق زنان، خرداد ماه ۱۴۰۳
گزارش آماری نقض حقوق زنان، خرداد ماه ۱۴۰۳
تهیه و تنظیم : مهرناز جلالوند، فهیمه تیموری ، شراره هادی زاده رئیسی، محمد گلستان جو
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ۷۳ خبر که در طول خرداد ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، باشگاه خبرنگاران جوان، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در بهمن ماه همکاری کردند: شراره هادیزاده رئیسی، پروین محمدی افقا، مهرناز جلالوند، سونیا سواركوب، سارا آسیابان، هاجر میاحی، فهیمه تیموری ، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، نیکی قنبری، امیر پالوانه، محمد گلستانجو، میلاد طاهر آبادی ،میباشند.
جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
اخبار عمومی
واکنش به جانباختن رئیسی؛ منیژه موذن با گشایش پرونده قضایی مواجه شد
منیژه موذن، مترجم و روزنامه نگار با گشایش پرونده قضایی در دادسرای فرهنگ و رسانه مواجه شد. این پرونده در پی انتشار مطلبی در رابطه با واقعه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، علیه این روزنامه نگار گشوده شده است.این روزنامه نگار با انتشار مطلبی در این خصوص نوشت: به دلیل نحوه اطلاع رسانی و واکنش به کشته شدن ابراهیم رئیسی، پرونده جدیدی برای من گشوده و به دادسرای فرهنگ و رسانه ارسال شده است. (۱ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
احضار شقایق محمدی همسر بازیکن استقلال بهدلیل استوری برای مرگ رئیسی
شقایق محمدی، همسر محمدحسین مرادمند، بازیکن تیم فوتبال استقلال، پس از انتشار بخشی از شعر حافظ در صفحه اینستاگرام خود از سوی نهادهای امنتیتی، تهدید به بازداشت شده است. خانم محمدی پس از مرگ ابراهیم رئیسی براثر سقوط بالگرد، مصرعی از شعر حافظ که در آن گفته است خوش باش که ظالم نَبَرد راه به منزل را بازخوانی و در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.پیشاز این ابراهیم رئیسی، در دیدار با رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، این شعر را برای همتای خود خوانده بود.(۱ خرداد ۱۴۰۳ ایران وایر)
طرح نور چیست و چرا فراجا مسئول اجرای آن شده است؟
طرح کوری موسوم به طرح نور به معنی اصلاح وضعیت حجاب زنان توسط فراجا از ۲۵ فروردین ماه سال جاری آغاز شده است؛ طرحی که دست پلیس و نیروهای وابسته را روی زنان باز گذاشته و خشونتهای خیابانی، تعرض به حریم خصوصی و امنیت زنان و زیر پاگذاشتن کرامت آنها در خیابانها و اماکن عمومی را به اوج خود رسانده است. سیدعلی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در فروردین ماه ۱۴۰۲ ابتدا بیحجابی را حرام شرعی و سیاسی اعلام کرد و سپس در سخنرانی عید فطر به آمران به معروف اجازه داد تا با آنچه هنجارشکنی شرعی و بیحجابی میداند، برخورد کنند. تنها چند روز پس از آن بود که فرماندهی نیروی انتظامی اعلام کرد که طرح مقابله با بیحجابی از ۲۵ فروردین ماه در قالب طرح نور اجرا خواهد شد.(۲ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
ادامه برخوردهای قضایی با فعالان؛ عالیه مطلبزاده به پلیس فتا احضار شد
در ادامه برخوردهای قضایی و امنیتی با روزنامهنگاران و رسانهها پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی و همراهانش در سانحه هوایی سقوط بالگرد، پلیس فتای شهرستان کرج، عالیه مطلبزاده، عکاس خبری و زندانی سیاسی سابق، را به این نهاد احضار کرد. عالیه مطلبزاده با انتشار این خبر در صفحه کاربریاش در اینستاگرام، احضار تلفنی به پلیس فتا را غیر قانونی عنوان کرد و نوشت: تماسگیرنده گفت باید تا ظهر به این مرکز مراجعه کنم. آن هم در روزی که تعطیل رسمی است و احضار به کرج که خارج از محدوده زندگی من یعنی تهران است. وقتی نپذیرفتم گفتند فردا مراجعه کن. با این استدلال من که باید به ثنا ابلاغیه بفرستید، گفتند الان و تلفنی ابلاغ کردیم و اگر نیایی عواقبش با خودت. (۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران وایر)
۷۲ روز گذشت و همچنان مریم خلیلی به صورت بلاتکلیف زندانی است
خانم خلیلی در تاریخ ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در اصفهان بازداشت و تاکنون هیچ اطلاعی از محل نگهداری و وضعیت او در دست نیست. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده خانم خلیلی ضمن تایید این خبر گفت: بازداشت مریم روز پنجشنبه توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته است. خانم خلیلی پیشتر بارها به مرجع قضایی احضار و مورد بازجویی قرار گرفته و با قرار تامین آزاد شده بود. وی با تشکیل پرونده ای از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری و توهین به مقدسات مواجه شده است.(۵ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
واکنش به جانباختن رئیسی؛ احضار و بازجویی سه عضو خانواده شیبانی زاوه در مشهد
نرگس شخص امام پور مادر به همراه شقایق شیبانی زاوه و شهرزاد شیبانی زاوه دو خواهر امیر شیبانی زاوه زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد در پی انتشار مطالبی در رابطه با سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی مشهد احضار و روز یکشنبه ششم خرداد ۱۴۰۳، پس از حضور در این نهاد امنیتی مورد بازجویی قرار گرفتند. آنها پس از ساعاتی بازجویی با تعهد کتبی آزاد شدند. بر اساس اطلاعات دریافتی، نرگس شخص امام پور، مادر امیر شیبانی زاوه در مهرماه سال گذشته توسط شعبه ۹۰۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۹ مشهد از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفت. چندی بعد پرونده مذکور با گرفتن تعهد از خانم شخص امام پور مختومه اعلام شد.(۸ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
دادگاه پخشان عزیزی، فعال سیاسی محبوس در زندان اوین، برگزار شد
روز سه شنبه هشتم خردادماه، در شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده، خانم عزیزی از بابت اتهاماتی از جمله عضویت در جمعیت های معارض کشور به دفاع از خود پرداخته است. پخشان عزیزی اهل مهاباد است. وی در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. او پس از چهار ماه بازجویی به بند زنان این زندان منتقل شد. خانم عزیزی در بهمن ماه سال گذشته در شعبه پنجم بازپرسی دادسرای امنیت اوین مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بود. کیفرخواست پرونده وی به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری ارجاع شده بود. (۸ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
طرح اتهام جدید علیه فاطمه سپهری و برادرانش: توهین به خامنهای و خمینی
قاضی شعبه پنجم دادگاه انقلاب اسلامی مشهد پرونده فاطمه سپهری، محمدحسین سپهری، و حسین سپهری را برای بازپرس پرونده فرستاده تا اتهام توهین به خامنهای و خمینی را به پرونده آنها اضافه کند. اصغر سپهری که خواهر و برادرش فاطمه و محمدحسین در زندان وکیلآباد مشهد به سر میبرند و برادر دیگرش حسین نیز پرونده مفتوح دارد و به قید وثیقه آزاد است، درباره آخرین وضعیت پرونده این سه تن، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: یزدانخواه، قاضی شعبه ۵ دادگاه انقلاب مشهد، پس از جلسه دادگاه ۱۷ اردیبهشت، پرونده فاطمه سپهری ، محمدحسین سپهری و حسین سپهری را برای علی سلیمانی مارشک، بازپرس پرونده فرستاده است تا اتهام توهین به خامنهای و خمینی را نیز به پرونده آنها اضافه کند.(۸ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
کرمان؛ تداوم بازداشت و بیخبری از سرنوشت مریم محمودآبادی
با گذشت دو هفته از بازداشت مریم محمودآبادی فعال زن ۲۵ ساله اهل شهرستان سیرجان توسط نیروهای اطلاعات سپاه، وی همچنان در سلول انفرادی بازداشتگاه اطلاعات سپاه ثارالله کرمان در بازداشت به سر میبرد. به گفته یک منبع مطلع، نهادهای امنیتی خانواده این فعال زن را تهدید کردهاند که در صورت رسانهای کردن خبر بازداشت فرزندشان، از آزادی وی ممانعت به عمل خواهد آمد. تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت و اتهامات وارده علیه مریم محمودآبادی در دسترس نیست و از زمان بازداشت هیچ ارتباطی با خانوادهاش نداشته است.(۱۰ خرداد ۱۴۰۳ ههنگاو)
کیفرخواست پرونده آیدا شاکرمی صادر شد
پرونده آیدا شاکرمی، خواهر نیکا شاکرمی از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، با صدور کیفرخواست به شعبه ۱۰۳۰ دادگاه کیفری دو تهران ارجاع شد. رضا شفاخواه، وکیل مدافع خانم شاکرمی در این خصوص اعلام کرد: پرونده موکلم با صدور کیفرخواست تحت عناوین، تشویق به فساد و فحشا و تمرد نسبت به مامورین به شعبه ۱۰۳۰ دادگاه کیفری دو تهران ارجاع شد و در تاریخ چهارم تیرماه سال جاری مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. (۱۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
دادگاه شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، روز ۲۰ خرداد برگزار میشود
محاکمه خانم محمدی در دادگاه انقلاب اسلامی رشت در شرایطی قرار است در روز ۲۰ خرداد برگزار شود که حدود ۶ ماه از بازداشت او میگذرد. این فعال کارگری روز ۱۴ آذر سال گذشته به دست ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در رشت بازداشت و پس از ۲۰ روز به اداره اطلاعات سنندج منتقل شد. در مدتی که شریفه محمدی در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج زندانی بود، اخباری در مورد ضرب و شتم و شکنجه جسمی وی منتشر شد. (۱۲ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
۲۵۰ فعال مدنی و حقوق زنان؛ حکم ۲۱ سال حبس ژینا مدرس گرجی، در امتداد سرکوب کردستان و فعالان خستگیناپذیر است
۲۵۰ فعال مدنی و حقوق زنان در بیانیهای با اشاره به حکم ۲۱ سال حبس ژینا مدرس گرجی، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان اعلام کردند؛ حکم ژینا در امتداد سرکوب و مقابله با فعالان خستگیناپذیر کردستان است که تاریخچه مبارزه و مقاومتشان روشنگر و مقوم مسیر دادخواهی و برابریخواهی بوده است. متن کامل بیانیه کنشگران مدنی و فعالان فمینیست از ژینا مدرس گرجی؛ ژینا مدرسگرجی، فعال باسابقه و شناختهشده جنبش حقوق زنان به ۲۱ سال حبس (که ۱۰ سال از آن قابل اجراست) و تبعید به زندان همدان محکوم شده است. او اولین بار در تاریخ ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ در جریان خیزش زن، زندگی، آزادیتوسط ماموران امنیتی اداره اطلاعات در یکی از خیابانهای سنندج بهشیوهای خشونتآمیز بازداشت شد، کمی بعد از خاکسپاری ژینا امینی در سقز و بلند شدن فریاد ژن، ژیان، ئازادیاز زبان زنان کرد حاضر در گورستان آیچی. او پس از آزادی نوشت: زندهام که روایت کنم، مینویسم و مینویسم و ایستادهام. (۱۲ خرداد ۱۴۰۳ کردپا)
گزارشی از آخرین وضعیت ساناز جهان تیغ در زندان تیرکلا ساری
ساناز جهان تیغ، زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، دوران محکومیت خود را در زندان تیرکلا ساری سپری میکند. وی پیشتر توسط دادگاه انقلاب ساری به دو سال و شش ماه حبس محکوم شده بود.خانم جهان تیغ اوایل شهریورماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد، او در تاریخ هجدهم شهریورماه همان سال، توسط دادگاه انقلاب ساری به دو سال و شش ماه حبس محکوم شد. تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری، از جمله اتهامات منتسب به این زندانی سیاسی است همزمان با بازداشت خانم جهان تیغ، ماموران امنیتی اقدام به تفتیش منزل وی کرده و شماری از وسایل شخصی او از جمله کتابها و دست نوشته هایش را ضبط کردند. (۱۳ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
گزارشی از آخرین وضعیت الهه فولادی در زندان اوین
الهه فولادی، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. یک الهه که پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران به پنج سال حبس محکوم شده بود، در تاریخ بیست و یکم آذرماه ۱۴۰۲، بازداشت و به بند زنان زندان اوین منتقل شد.” بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی از جمله اتهامات منتسب به این زندانی سیاسی است. وی در بهمن ماه ۹۸ به همراه همسرش توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او نهایتا اوایل مردادماه ۹۹ در پی اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه آزاد شده بود. الهه فولادی، متولد ۱۳۵۷، متاهل و اهل خلخال است. (۱۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی مریم (مرضیه) خلیلی پس از ۸۱ روز
خانم خلیلی روز پنجشنبه ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در اصفهان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. تاکنون هیچ اطلاعی از دلایل بازداشت، محل نگهداری و وضعیت این فعال مدنی در دسترس نیست. خانواده و نزدیکان خانم خلیلی از نهادهای امنیتی و قضایی خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او و همچنین روشن شدن دلایل بازداشت و برخورد با متخلفان هستند. بلاتکلیفی در بازداشت به وضعیتی اطلاق میشود که در آن فرد از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، مدت زمان حبس و سرنوشت نهایی خود بیاطلاع است. این امر میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله نقص قوانین و رویههای قضایی، سوءاستفاده از قدرت توسط مقامات، یا بیتوجهی به حقوق بازداشتشدگان باشد. (۱۴ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
همسر نسرین روشن: دستگاه قضایی درباره کاهش مدت زندان همسرم به ما رَکَب زد
همسر نسرین روشن، شهروند دوتابعیتی زندانی در ایران، میگوید مسئولان زندان اوین به این شهروند ۶۰ ساله به «دروغ» گفته بودند که حکم زندان او را از سه سال به ۱۳ ماه کاهش دادهاند. نسرین روشن، شهروند ۶۰ ساله ایرانی-بریتانیایی، از بستگان سارا تبریزی، دختر جوانی است که پس از آزادی از زندان و احضار دوباره توسط وزارت اطلاعات، در روزهای نخستین سال ۱۴۰۳ خورشیدی جان باخت. (۱۵ خرداد ۱۴۰۳ رادیو فردا)
مریم محمودآبادی، شهروند کرمانی، ۵۲ روز است که در بازداشت و بلاتکلیفی به سر میبرد
خانم محمودآبادی در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در کرمان بازداشت شد. تاکنون هیچ اطلاعی از اتهامات نسبت داده شده به وی و یا روند رسیدگی به پروندهاش در دست نیست. این فعال مدنی پیشتر در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ نیز بازداشت شده بود و پس از مدتی با قرار وثیقه از زندان شهاب کرمان آزاد شده بود. بازداشت و بلاتکلیفی مریم محمودآبادی نگرانیها را در مورد وضعیت او و احتمال نقض حقوقش افزایش داده است. (۱۵ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
افزایش موارد بیمارسازی زندانیان سیاسی؛ بهار خنیابپور: من هم به بیماری خودایمنی مبتلا شدهام
با ادامه انتشار گزارشهایی درباره بیمار شدن زندانیان سیاسی در زندانهای جمهوری اسلامی، بهار خنیابپور، زندانی سیاسی پیشین، اعلام کرد که او نیز پس از آزادی به بیماری خودایمنی پسوریازیس مبتلا شده است. ابتلای این زندانی سیاسی به عارضه پوستی ناشی از بیماری خودایمنی پس از آن افشا میشود که صدای آمریکا در روزهای گذشته گزارشی پژوهشی درباره بیمارسازی سیستماتیک زندانیان سیاسی توسط جمهوری اسلامی، روایتهای شخصی از سالهای مختلف را منتشر کرد. (۱۶ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام نرگس محمدی برگزار شد
جلسه دادرسی به اتهام نرگس محمدی، فعال حقوق بشر برگزار شد. مصطفی نیلی، وکیل مدافع خانم محمدی با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود اعلام کرد که این جلسه، روز جاری بدون حضور این مدافع حقوق بشر در شعبه بیست و نهم دادگاه انقلاب تهران برگزار شده و او از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به دفاع از موکل خود پرداخته است. به گفته این وکیل دادگستری، در جریان این جلسه در خصوص مصادیق اتهامی خانم محمدی به مواردی همچون صحبتهای وی در مورد دینا قالیباف و اعلام نظر در مورد تحریم انتخابات مجلس اشاره شده است. (۱۹ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
گلرخ ایرایی: انتخابات دیکته کردن خواست دیکتاتور به جامعه برای تکرار ادعای مشارکت مردم در سرنوشتشان است
گلرخ ایرایی، فعال سیاسی زندانی در اوین در نامهای که روز پنجشنبه در صفحه ایکساو منتشر شد، با اشاره به برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران نوشت: انتخابات، دیکته کردن خواست دیکتاتور به جامعه برای تکرار ادعای مشارکت مردم در سرنوشتشان است. این زندانی سیاسی در نامه خود با ذکر نام تعدادی از ثبتنام کنندگان برای شرکت در انتخابات تیرماه افزود: ما در فضایی زندگی میکنیم که این قماش افراد متصدی مناصب دولتی و حکومتی هستند. ما در این فضای هولناک کشته میشویم و قاتلانمان نهتنها مجازات نمیشوند بلکه در سازمان ملل برایشان مراسم یادبود برگزار میشود. (۱۹ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
دیدار گوهر عشقی و دایه مینا: تنها راه سعادت ایران سقوط این حاکمیت تبهکار است
گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، معترض کشتهشده، و مینا سلطانی (دایه مینا) مادر شهریار محمدی از کشتهشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، با انتشار ویدیویی از دیدار خود، سقوط جمهوری اسلامی را تنها راه سعادت ایران خواندند. در این پیام آمده است: تنها مسیر سعادت ملت ایران را سقوط این حاکمیت تبهکار و برقراری دادگاههای عادلانه و مردمی برای محاکمه جانیان و در نهایت استقرار نظامی دموکراتیک، بر مبنای رای و نظر مردم می دانیم. تا آن روز، چراغ دادخواهی و مبارزه با هیولای استبداد روشن خواهد ماند. این دو مادر دادخواه افزودند: ما میمانیم تا شاهد برخاستن ایران از خاکستر خویش باشیم. امید ما به زنان و مردانِ آزادیخواهِ داخل کشور و البته حمایت ایرانیان شریف خارج از مرزهای وطن است. باشد که بهزودی همه به خانه بازگردند و روزگارِ شدت به پایان برسد. یقین داریم این آتش خاموش نخواهد شد و مبارزه تا حصول پیروزی ادامه خواهد داشت. (۱۹ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)
نرگس محمدی در دادگاه حاضر نشد، وکیلش از او در برابر اتهام تبلیغ علیه نظام دفاع کرد
مصطفی نیلی، وکیل خانم محمدی، با اعلام این خبر در صفحه شخصی خود، افزود که در این جلسه اتهامات “تبلیغ علیه نظام” علیه موکلش مطرح و از سوی وی به آنها پاسخ داده شده است. آقای نیلی در ادامه گفت که مصادیق اتهامی خانم محمدی شامل صحبتهای وی در مورد دینا قالیباف و اعلام نظر در مورد تحریم انتخابات مجلس بوده است. نرگس محمدی که پیشتر با احکام متعددی روبرو بوده است، در دی ماه سال گذشته به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۱۵ ماه حبس، دو سال تبعید، دو سال ممنوع الخروجی، دو سال محرومیت از فعالیت های اجتماعی و دو سال ممنوعیت استفاده از تلفن هوشمند محکوم شده بود. (۱۹ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
گزارشی از آخرین وضعیت راحله راحمیپور، زندانی ۷۱ ساله در زندان اوین
راحله راحمیپور، فعال مدنی ۷۱ ساله، علیرغم وضعیت نامناسب جسمی و ناتوانی در تحمل حبس، دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. خانم راحمی پور ۷۱ ساله از بیماری های متعددی از جمله تومور مغزی رنج میبرد. وضعیت حال عمومی این فعال مدنی نامناسب است، بطوری که راه رفتن وی با لرزش همراه بوده و تحمل حبس با توجه به وضعیت جسمانی اش دشوار است. این امر موجب نگرانی نزدیکان او شده است. همچنین خانم راحمی پور علیرغم نیاز رسیدگی پزشکی تخصصی، کماکان از اعزام به بیمارستان و رسیدگی درمانی محروم مانده است.(۲۲خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
رشت، ارجاع پرونده یازده فعال حقوق زنان به شعبه اجرای احکام
پرونده فروغ سمیع نیا، سارا جهانی، یاسمین حشدری، شیوا شاه سیاه، نگین رضایی، آزاده چاوشیان، زهرا دادرس، متین یزدانی، زهره دادرس، هومن طاهری و جلوه جواهری، یازده فعال حقوق زنان در گیلان به شعبه اجرای احکام دادسرای رشت ارجاع شد. این افراد که در پرونده ای مشترک به بیش از ۶۰ سال و ۶ ماه حبس محکوم شده اند، اکنون در انتظار دریافت ابلاغیه برای اجرای احکام حبس صادره هستند. بر اساس حکمی که روز هشتم خردادماه سال جاری توسط شعبه یازده دادگاه تجدیدنظر استان گیلان به این فعالان ابلاغ شد، زهره دادرس به ۹ سال و شش ماه و دو روز حبس، فروغ سمیع نیا، سارا جهانی، یاسمین حشدری، شیوا شاه سیاه، نگین رضایی، آزاده چاوشیان، زهرا دادرس و متین یزدانی هر کدام به شش سال و یک ماه و هفده روز حبس و جلوه جواهری و هومن طاهری نیز هر کدام به یک سال زندان محکوم شدند. (۲۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
انتقاد مولوی عبدالحمید از ممنوعیت نامزدی زنان و اهل سنت در انتخابات ریاست جمهوری
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، در خطبههای نماز جمعه در ۲۵ خرداد در زاهدان از ممنوعیت نامزدی زنان و اهل سنت در انتخابات ریاستجمهوری ایران انتقاد کرد. وی تاکید کرد تا زمانی که سیاستها تغییر نکند رئیسجمهور نمیتواند در ایران کاری بکند. مولوی عبدالحمید گفت:ممنوعیت ثبت نام و حضور زنان و اهلسنت برای تصدی پست ریاست جمهوری که در اصل ١١۵ قانون اساسی آمده است، با شریعت اسلام و قوانین بینالمللی مطابقت ندارند و در طول این ۴۵ سال سه قشر زنان، اهلسنت و آن دسته از شایستگان و توانمندانی که از طیف خاص مذهبی و سیاسی نیستند همواره محروم شدهاند. براساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی ایران رییس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند انتخاب گردد: ایرانی الاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور. براساس اصل ۱۱۲ قانون اساسی مذهب رسمی در ایران مذهب جعفری اثنی عشری (شیعه) است. با توجه به این دو اصل، شورای نگهبان که در نظام جمهوری اسلامی هم وظیفه تفسیر قانون اساسی و هم بررسی صلاحیت های نامزدهای انتخابات را برعهده دارد تاکنون صلاحیت کاندیداهای زن، اهل سنت و منتقدان را رد کرده است. (۲۶ خرداد ۱۴۰۳ رادیو فردا)
تهران ،جلسه دادگاه وریشه مرادی و پخشان عزیزی برگزار شد
اولین جلسه دادگاه وریشه مرادی و دومین جلسه دادگاه پخشان عزیزی روز ۲۷ خرداد در دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد. وریشه مرادی، این فعال زن کُرد که پیشتر از سوی شعبه ۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تهران به بغی متهم شده است، در جلسه دادگاه، اجازه دفاع از خود را نیافت. قاضی ابوالقاسم صلواتی، حتی به وکلای او نیز اجازه دفاع نداد. وریشه مرادی، از یک ماه پیش به دستور قاضی صلواتی از حق تماس و ملاقات با خانواده و وکلایش محروم شده است. او در تاریخ ۲۵ اردیبهشت نیز به دستور قاضی صلواتی برای بازجویی مجدد از بند زنان زندان اوین به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات در این زندان منتقل و پس از سه روز به بند زنان بازگردانده شد. او و پخشان عزیزی در اعتراض به این انتقال به مدت دو روز دست به اعتصاب غذا زدند. همچنین دومین جلسه دادگاه پخشان عزیزی نیز در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد. اولین جلسه دادگاه وی به اتهام بغی در تاریخ ۸ خرداد در همین شعبه برگزار شده بود. (۲۸ خرداد ۱۴۰۳ کردستان نت ورک)
اتهامزنی قوه قضائیه به یک دادخواه: مریم مهرابی به دلیل تحریک به خشونت و کشتار بازداشت شده است
ارگان رسانهای قوه قضائیه جمهوری اسلامی در واکنش به گزارشها درباره بازداشت مریم مهرابی به همراه فرزندان خردسالش، با متهم کردن این شهروند ساکن اصفهان به تلاش برای تحریک مردم به خشونت و کشتار اعلام کرد که فرزندان او در حال حاضر نزد خانوادهاش نگهداری میشوند.این در حالی است ماهان مهرابی وهاجر مهرابی برادر وخواهر این شهروند بازداشت شده از بازداشت او به همراه فرزندانش خبر دادندمریم مهرابی هماکنون با تفهیم اتهام و با قرار بازداشت موقت به زندان معرفی شده است. خانواده این شهروند بازداشتشده تأکید کردهاند که فعالیت او تنها در زمینه دادخواهی و پیگیری پرونده برادر معترضش است که به اعدام محکوم شده است. (۳۰ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
علیرضا زاکانی: حجاب امر شرعی و قانونی و موضوع آن شفاف است
علیرضا زاکانی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری، با بیان اینکه موضوع حجاب کاملا شفاف است گفت: حجاب امر شرعی و قانونی است و در این ارتباط باید در نهایت احترام رفتار کرد، حتی کسی که جرم میکند. او افزود: سرعت اینترنت را چند برابر کرده و به بهترین نحو مردم را ثروتمند خواهیم کرد.(۳۰ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال )
احکام صادر شده
ژینا مدرسگرجی روزنامهنگار و فعال حقوق زنان به ۲۱ سال حبس محکوم شد
ژینا مدرسگرجی روزنامهنگار و فعال حوزه حقوق زنان اخیراً توسط شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی کرمی از بابت اتهام تشکیل دستە و گروە غیرقانونی با هدف براندازی نظام به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام همکاری با گروهها و دول متخاصم به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و از بابت تبلیغ علیه نظام به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است. آخرین نشست رسیدگی به اتهامات این فعال کُرد در تاریخ ۲۱ فروردین ماه امسال برگزار شده و حکم صادره روز پنجشنبه ۳ خرداد رسماً به وی ابلاغ شده است. (۵ خرداد ۱۴۰۳ ههنگاو)
احکام بیش از ۶۰ سال حبس برای فعالان گیلانی بدون تشکیل دادگاه تأیید شد
قاضی محمدصادق ایران عقیده روز سهشنبه ۸ خرداد، دو ماه پس از صدور رای دادگاه بدوی برای بازداشتشدگان مردادماه ۱۴۰۲ در گیلان، این احکام را نهایی کرد. به این ترتیب، زهره دادرس به اتهامات تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت ملی و اجتماع و تبانی به ۹ سال و شش ماه حبس محکوم شده است. هشت زن دیگر به نامهای فروغ سمیعنیا، سارا جهانی، یاسمین حشدری، شیوا شاه سیا، نگین رضایی، متین یزدانی، آزاده چاووشیان و زهرا دادرس نیز به اتهامات عضویت در گروه و اجتماع و تبانی هریک به تحمل ۶ سال و سه ماه و ۱۷ روز زندان محکوم شدهاند. دو تن دیگر از متهمان این پرونده، جلوه جواهری و هومن طاهری، نیز به اتهام تبلیغ علیه نظام هریک حکم یک سال حبس دریافت کردهاند. (۸ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
اجرای حکم حبس؛ صبا آذرپیک و یاشار سلطانی بازداشت شدند
صبا آذرپیک و یاشار سلطانی بازداشت شدند. بر اساس این گزارش، بازداشت این روزنامه نگاران جهت اجرای حکم حبس آنها صورت گرفته است. صبا آذرپیک، روزنامه نگار پیشتر از بابت اتهامات پنج فقره نشر اکاذیب، افترا و تهدید در پی شکایت های جداگانه از وی از سوی مجلس شورای اسلامی، محسن دهنوی و زهرا شیخی، نمایندگان تهران و اصفهان و دو شاکی دیگر به دو سال حبس تعزیری، پرداخت جزای نقدی و اعاده حیثیت از شکات از طریق عذرخواهی در یک روزنامه رسمی به انتخاب قاضی و از بابت اتهامات تهدید و پنج فقره اتهام به یک سال حبس تعزیری، پرداخت جزای نقدی و دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی بهصورت قطعی محکوم شد. (۲۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
محکومیت سه عضو یک خانواده به حدود ۳۲ سال زندان؛ پروندهسازی جدید برای فاطمه سپهری و برادرانش
روز یکشنبه ۲۰ خرداد، پس از جلسه دوم دادگاه که هفدهم خرداد به ریاست حسین یزدانخواه، قاضی شعبه ۵ دادگاه انقلاب مشهد برگزار شد، فاطمه سپهری به هجده و نیم سال زندان محکوم شد. بر اساس این گزارش، خانم سپهری، زندانی سیاسی که در زندان وکیلآباد مشهد زندانی است، به هفت سال حبس با اتهام حمایت از اسرائیل، هفت سال حبس به اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی، سه سال حبسبرای اتهام توهین به خامنهای، و یک سال و شش ماه زندان بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی محکوم شده است. (۲۰ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
دادگاه انقلاب آتنا فرقدانی، کارتونیست منتقد را به ۶ سال زندان محکوم کرد
بنا بر اعلام محمد مقیمی، وکیل آتنا فرقدانی، کارتونیست منتقدی که ۲۵ فروردین سال جاری بازداشت شد و از آن زمان در زندان نگهداری میشود، موکلش به حکم شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۶ سال زندان محکوم شده است. این وکیل دادگستری با اشاره به نمایشی بودن دادگاه، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت آتنا فرقدانی برای اتهام توهین به مقدسات به پنج سال و برای اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده است و این حکم روز ۲۱ خرداد به وی ابلاغ شده است. پیشتر شماری از سازمانهای حقوقبشری خبر داده بودند که آتنا فرقدانی به تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و اخلال در نظم عمومی متهم شده است.به نظر میرسد اتهام اخلال در نظم عمومی از پرونده او کنار گذاشته شده، اما به گفته محمد مقیمی، دادگاه به بهانه تعدد جرایم، برای موکل او اشد مجازات را در هر دو اتهام یادشده در نظر گرفته است. (۲۲ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال )
کرمان، پنج شهروند بهائی به محرومیت اجتماعی و جزای نقدی محکوم شدند
یکتا فلاح، فواد شاکر ارکانی، بهنام پور احمری، شهرام فلاح و پریدخت شجاعی باغینی، شهروندان بهائی توسط دادگاه انقلاب کرمان به پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. یک منبع مطلع گفت: فواد شاکر ارکانی، بهنام پور احمری، شهرام فلاح و پریدخت شجاعی باغینی با تبرئه از اتهام تبلیغ علیه نظام، به محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند که این حکم به مدت پنج سال تعلیق شده است. یکتا فلاح، نیز به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی جایگزین دو سال و یک ماه حبس و یک سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد.” پیشتر اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروندان در تاریخ چهاردهم بهمن ۱۴۰۲ و دومین جلسه آنها در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شده بود. (۲۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا )
دادگاه تجدیدنظر، محکومیت سه شهروند بهائی به حبس و مجازات های تکمیلی در شیراز
روز چهارشنبه شانزدهم خردادماه، حکم پنج سال حبس تعزیری تحت نظارت پابند الکترونیکی و مجازات تکمیلی سحر محب پور، رکسانا وجدانی و ستاره طعامی، شهروندان بهائی ساکن شیراز، توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس به ریاست کامران زارع عیناً تایید شد. یک منبع مطلع گفت: آنها از بابت اتهاماتی نظیر اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام، هر یک به پنج سال حبس تعزیری تحت نظارت پابند الکترونیک تا محدوده ۱۰۰۰ متری محل سکونت، ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی، پانزده سال محرومیت از خدمات اجتماعی، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی محکوم شده اند.(۲۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
محکومیت حبس مژگان کاوسی به رأی باز منوط با تودیع وثیقه تغییر پیدا کرد
محکومیت حبس مژگان کاوسی، پژوهشگر و از فعالین حقوق زبانی و اتنیکی اهل کلاردشت مازندران کە در جریان خیزش انقلابی ژن ژیان ئازادی بازداشت و به ۳۹ ماه زندان محکوم شدە بود؛ به رأی باز منوط با تودیع وثیقه تغییر پیدا کرد. این فعال زن از روز شنبه بیست و ششم خرداد ١٤٠٣ به صورت رأی باز دوران محکومیت خود را در خارج از زندان سپری میکنند. با موافقت شورای طبقهبندی، و رییس زندان و دادستان مجری حکم (دادستان کلاردشت) حکم رأی باز برای خانم کاوسی صادر شد. این درخواست را وکلای این پژوهشگر علیرغم خواست خودش به جهت حفظ سلامت ایشان مطرح کردند. روز دوشنبه بیست و هفتم آذر ١٤٠٢، مژگان کاوسی، پژوهشگر و از فعالین حقوق زبانی و اتنیکی اهل کلاردشت مازندران پس از احضار به شعبه اجرای احکام کیفری این شهرستان بازداشت و برای اجرای حکم حبس به زندان تنکابن منتقل شد. (۲۶ خرداد ۱۴۰۳ کردپا )
نرگس محمدی به یک سال حبس دیگر محکوم شد
مصطفی نیلی، وکیل نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و فعال حقوق بشر زندانی، از محکومیت جدید موکلش به یک سال حبس خبر داد. این وکیل دادگستری در شبکه ایکس اعلام کرد که این فعال حقوق بشر زندانی به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام از سوی شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس محکوم شده است. به گفته آقای نیلی، از جمله مصادیق و دلایل صدور این حکم، صحبتهای نرگس محمدی در مورد تعرض و آزار جنسی مأموران به دینا قالیباف، نامه او در مورد تحریم انتخابات مجلس و نامه به پارلمانهای سوئد و نروژ عنوان شده است.(۳۰ خرداد ۱۴۰۳ کلمه)
بازداشت
برخورد با شهروندان پس از جانباختن رئیسی؛ تداوم بازداشت و بیخبری از وضعیت مریم دولت آبادی
خانم دولت آبادی روز سه شنبه یکم خردادماه، در پی واکنش و انتشار مطالبی در رابطه با سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، توسط نیروهای امنیتی در سبزوار بازداشت شد. تاکنون از محل نگهداری این شهروند بازداشتی اطلاعی حاصل نشده است. مریم دولت آبادی، دارای مدرک دکترای داروسازی، مدرس بین المللی فرمولاسیون محصولات موضعی و شهروند ساکن سبزوار است. (۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
سپیده رشیدی، شهروند بهائی در اهواز بازداشت شد
بازداشت خانم رشیدی روز دوشنبه هفتم خرداد توسط ماموران اطلاعات سپاه در اهواز صورت گرفت. او پس از دستگیری به مکان نامعلومی منتقل شده و بی خبری از سرنوشت وی، افزایش نگرانی های خانواده این شهروند بهائی را به همراه داشته است.در دی ماه سال گذشته، ماموران اطلاعات سپاه پس از مراجعه به منزل خانوادگی خانم رشیدی، ضمن تفتیش محل، شماری از لوازم الکترونیکی نظیر کامپیوتر و تلفن همراه او را ضبط کردند. (۸ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
مشهد؛ بازداشت مرضیه مومنی از فعالین مخالف حجاب اجباری
روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۳، مرضیه مومنی، کارشناس رشته مامایی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان وکیلآباد این شهر منتقل شده است. به گفته منابع آگاه، این شهروند علیرغم داشتن حجاب بازداشت شده است و در گذشته نیز با پلمپ محل کار و انسداد حسابهای بانکیاش مواجه شده بود. وی همچنین دارای بیماری قلبی و آسم بوده و طی مدت بازداشت از دسترسی به داروهایش محروم مانده است. (۳ خرداد ههنگاو)
دو شهروند بهائی در رشت بازداشت شدند
شامگاه سه شنبه هشتم خرداد ۱۴۰۳، ماموران اطلاعات سپاه وارد منزل خانوادگی خانم خانی پور شدند و اقدام به تفتیش منزل و ضبط برخی وسایل شخصی آنها از جمله تلفن های همراه کردند. ماموران بدون ارائه حکم قضائی این شهروند را بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. همزمان وصال هروی، فرزند خانم خانی پور در محل کار خود توسط ماموران مذکور بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد. آقای هروی تماسی کوتاه با خانواده داشته است.نازیلا خانی پور، پیشتر نیز سابقه بازداشت داشته است. (۹ خرداد هرانا)
سما عموشاهی در اصفهان بازداشت شد
بازداشت خانم عموشاهی توسط نیروهای امنیتی روز شنبه پنجم خردادماه ساعت هفت صبح در منزل شخصی خود صورت گرفته است. این شهروند مبتلا به بیماری سرطان تیروئید است و عدم دسترسی به دارو و رسیدگی پزشکی تخصصی افزایش نگرانی در خصوص وضعیت سلامت وی را به همراه داشته است.(۹ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
احضار و بازداشت زهرا نبیزاده توسط نیروهای امنیتی
روز سهشنبه ۸ خردادماه ۱۴۰۳ (۲۸ مه ۲۰۲۴)، زهرا نبیزاده، از بازداشتشدگان جنبش ژن، ژیان، ئازادی در مهاباد، پس از احضار و مراجعه به اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت شده است. پیگیریهای خانواده زهرا نبیزاده جهت اطلاع از سرنوشت و وضعیت وی تاکنون بینتیجه مانده و نهادهای امنیتی از ارائه پاسخی مشخص در اینباره خودداری کردهاند. قابل ذکر است که،زهرا نبیزاده پیشتر نیز در تاریخ ۴ دیماه ۱۴۰۱، در جریان جنبش “ژن ژیان ئازادی در حالیکه که دوره حاملگی خود را میگذراند توسط نیروهای حکومتی ربوده شده بود. تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، محل نگهداری و سرنوشت این شهروند در دسترس نیست. (۱۱ خرداد ۱۴۰۳ هنگاو)
بازداشت توام با خشونت ههتاو اکرمی از بستگان دادخواه مهران اکرمی
شامگاه پنجشنبه ١٠ خرداد ماه ١٤٠٣(٣٠ می ٢٠٢٤)، هَتاو اکرمی، شهروند ۴۲ ساله اهل تکاب در روستای اینگیجه بوکان طی هجوم نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران به منزل پدر و مادریش بازداشت شد. وی در شهر بوکان مدیر یک کارگاه خیاطی میباشد. وی دخترعموی مهران اکرمی، از بازداشت شدگان جنبش ژن ژیان ئازادی است که زیر شکنجه جانباخت. (۱۱ خرداد ۱۴۰۳ هنگاو)
بازداشت نسرین روشن شهروند ایرانی- بریتانیایی به دلیل دیدار با شهبانو فرح پهلوی
نسرین روشن شهروند دوتابعیتی ایرانی- بریتانیایی به اتهام دیدار با شهبانو فرح پهلوی و همچنین شرکت در تجمعات مخالفان حکومت در اعتراض علیه قتل حکومتی مهسا امینی که در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی [گشت ارشاد اسلامی] جان باخت، در ایران بازداشت شده است. آرش آسیابی همسر نسرین روشن میگوید که وی در بریتانیا زندگی میکند و ۲۵ سال پیش، بعد از مهاجرت از ایران، تابعیت بریتانیا را گرفت. او برای دیدار با یکی از بستگانش که حالش خوب نبود به ایران رفت و وقتی قصد خروج از کشور داشت در فرودگاه بازداشت شد. این شهروند دوتابعیتی از حدود ۲۰۰ روز پیش در ایران زندانی شده و دوران سه سال حبس خود را در زندان اوین میگذراند. روزنامه تلگراف مینویسد، نسرین روشن به همراه یکی از آشنایان خود به نام سارا تبریزی (۲۱ ساله)، در نوامبر گذشته در فرودگاه خمینیتهران بازداشت شد. سارا تبریزی با قرار وثیقه آزاد شده بود اما چند روز بعد از آزادی به دلیلی نامعلوم درگذشت. (۱۴ خرداد ۱۴۰۳ کیهان)
فاطمه و زهرا سادات رسول، دو مامور زن زندان قزلحصار که به همسر زندانی سیاسی تعرض جنسی کرده بودند، احراز هویت شدند
در پی انتشار اخباری مبنی بر تعرض جنسی به همسر یکی از زندانیان سیاسی در زندان قزلحصار کرج توسط دو مامور زن، هویت این افراد به عنوان “فاطمه سادات رسول و زهرا سادات رسول” احراز شد. گفته میشود این دو مامور که از اقوام نزدیک “سادات رسول رئیس حفاظت زندان قزلحصار هستند، به بهانه بازرسی، اقدام به تعرض جنسی و تحقیر همسر این زندانی سیاسی کردهاند. علاوه بر این دو نفر، “اسدالله سادات رسول” دیگر از اقوام رئیس حفاظت نیز در بخش بازرسی خانواده زندانیان مشغول به کار است و گفته میشود در آزار و اذیت خانواده زندانیان نقش دارد. حضور گسترده اعضای خانواده رئیس حفاظت در بخش بازرسی زندان، سوالاتی را در مورد نحوه ورود مواد مخدر به این زندان ایجاد کرده است. (۱۴ خرداد ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
حمیده زراعی بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شد
حمیده زراعی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، روز چهارشنبه شانزدهم خردادماه پس از حضور در شعبه سیزدهم دادگاه انقلاب رشت بازداشت و به زندان لاکان این شهر منتقل شد. حمیده زراعی پیشتر نیز در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تاریخ ۱۸ بهمن ماه همان سال به دنبال صدور بخشنامه “عفو” از زندان کچویی کرج آزاد شده بود. (۱۷ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
طاهره نوروزی، شهروند بهائی در شیراز بازداشت شد
یکشنبه بیستم خردادماه، شش تن از مأموران امنیتی با مراجعه به منزل خانم نوروزی، او را بازداشت کردند. همچنین ماموران اقدام به تفتیش محل کرده و تعدادی از وسایل شخصی از جمله تلفن همراه، لپتاپ، کتاب و عکس های او را ضبط کردند. این منبع مطلع افزود: “طاهره، مادر دو فرزند ۶ و ۲ ساله است و همسرش در شهر دیگری ساکن است. بازداشت وی، فرزندان او را در شرایط سختی قرار داده است.” تاکنون از دلایل بازداشت و محل نگهداری این شهروند بهائی اطلاعی در دست نیست. (۲۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
اصفهان ،مریم مهرابی توسط نیروهای امنیتی بازداشت
روز سه شنبه بیست و نهم خرداد ۱۴۰۳، مریم مهرابی معلم ساکن اصفهان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. همچنین نیروهای امنیتی تمامی وسایل الکترونیکی شامل لپ تاپ و گوشی های موبایل را هم ضبط کردند. تاکنون از دلایل بازداشت و محل نگهداری خانم مهرابی و فرزندانش اطلاعی حاصل نشده است. خانم مهرابی پیشتر در اسفند ۱۴۰۱، در حالیکه پیگیر پرونده برادرش محمود مهرابی بود، توسط نیروهای امنیتی در دادسرای شهرستان مبارکه بازداشت و به زندان دولت آباد اصفهان منتقل شد. این شهروند سه روز بعد با تامین قرار از این زندان آزاد شد. وی در شهریور سال گذشته توسط شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو شهر مبارکه به هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه ماه حبس محکوم شده بود که این حکم به پرداخت جزای نقدی تبدیل شد. (۲۹ خرداد ۱۴۰۳ هرانا )
زندان و زندانی
بیش از یک سال بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت نسیم غلامی سیمیاری در زندان اوین
خانم غلامی بیش از یک سال است که به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. او سه بار در دادسرای اوین از بابت اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و بغی، مورد تفهیم اتهام قرار گرفته، با این حال تاکنون جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات او برگزار نشده است.نسیم غلامی سیمیاری در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ماموران اطلاعات سپاه در یکی از خیابانهای تهران بازداشت شد.خانم غلامی پس از بازداشت به بند یک الف سپاه پاسداران انتقال یافت و مورد بازجویی قرار گرفت. او پس از دو ماه به بند دو الف زندان اوین منتقل شد و نهایتا در تاریخ چهارم مهرماه ۱۴۰۲ به بند زنان این زندان انتقال داده شد. (۱۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
گزارشی از آخرین وضعیت نسیم غلامی سیمیاری در زندان اوین
علیرغم گذشت بیش از ۳۷۰ روز از زمان دستگیری نسیم غلامی سیمیاری، متهم سیاسی، وی کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد.به گزارش فعالان حقوق بشر، نسیم غلامی سیمیاری کماکان در بازداشت بسر میبرد. در این گزارش آمده است، خانم غلامی بیش از یک سال است که به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. او سه بار در دادسرای اوین از بابت اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و بغی، مورد تفهیم اتهام قرار گرفته، با این حال تاکنون جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات او برگزار نشده است. (۱۰ خرداد ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان)
گزارشی از آخرین وضعیت وریشه مرادی در زندان اوین
خانم مرادی از اواسط اردیبهشت ماه سال جاری، با دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی، رئیس شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران از ملاقات و امکان برقراری تماس تلفنی با خانواده محروم شده است. علیرغم پیگیریهای نزدیکان وی و وکلای وریشه از این مرجع قضایی در خصوص علت و مدت این محرومیتها، تاکنون پاسخ شفافی به آنها ارائه نشده و او همچنان با این محرومیتها مواجه است.این متهم سیاسی علیرغم گذشت بیش از ۳۰۰ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد. همچنین، علیرغم ارجاع پرونده او به دادگاه انقلاب، تاکنون به پرونده خانم مرادی رسیدگی نشده است. (۱۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
زهره دادرس، فعال مدنی محکوم به حبس، از فشار و شکنجه در دوران بازداشت خبر داد
فاطمه (زهره) دادرس، فعال مدنی گیلانی محکوم به ۹ سال و شش ماه حبس، از فشارها در دوران بازداشت از جمله حبس در سلول انفرادی، تهدید با شوکر، تهدید و تحقیر به وسیله بازجویان و ممنوعیت تماس خبر داد. ماموران لباس شخصی جمهوری اسلامی روز ۲۵ مرداد سال قبل این کنشگر حقوق زنان را بدون ارائه حکمدر رشت بازداشت و منزل او را تفتیش کردند. زهره دادرس در چندین پست اینستاگرامی به روایت چگونگی بازداشت، بازجویی و فشارهای دوران بازداشت پرداخته و نوشته که بیش از یک هفته، بدون فرصت هواخوری در سلول انفرادی اطلاعات محبوس بوده و مورد بازجوییهای طولانی قرار داشته است. (۱۱ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا)
بیش از ۵۰ روز بلاتکلیفی؛ تداوم بازداشت آتنا فرقدانی در زندان اوین
خانم فرقدانی علیرغم گذشت پنجاه و یک روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد و با حکم کمیته انضباطی این زندان، همچنان ممنوع الملاقات است. وی با اتهاماتی از جمله اهانت به مقدسات، تبلیغ علیه نظام و اخلال در نظم عمومی مواجه است و تاکنون جلسه دادگاه رسیدگی به اتهاماتش برگزار نشده است. این فعال مدنی در تاریخ سی ام اردیبهشت ماه سال جاری، به دلیل اعتراض به وضعیت یکی از هم بندی های خود، از ملاقات با خانواده خود محروم شده است. (۱۴ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
حمیده (شیمین) زراعی، زندانی سیاسی در زندان لاکان رشت اعتصاب غذا کرده است
حمیده (شیمین) زراعی، زندانی سیاسی پیشین که روز ۱۶ خرداد مجددا بازداشت شده، اعتصاب غذا کرده و همچنین مامور دادگاه انقلاب که این زندانی را مورد ضرب و شتم قرار داده، از او شکایت کرده است. (۱۹ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)
اعتصاب غذای فرزانه قرهحسنلو پس از محرومیت از رسیدگی پزشکی در زندان
فرزانه قرهحسنلو، از زندانیان جنبش زن، زندگی، آزادیکه سمت چپ بدنش دچار بیحسی کامل شده به دلیل محرومیت از مراقبتهای پزشکی از روز یکشنبه ۲۰ خرداد دست به اعتصاب غذا زده است. شرایط زندان وکیلآباد مشهد که محل حبس اوست، اسفناک است و با وجود درخواستهای این زندانی سیاسی برای ملاقات با پزشک، مراقبتهای پزشکی کافی دریافت نمیکند. بر اساس این گزارش، کادر پزشکی این زندان، بدون انجام هیچ گونه معاینهای، فقط داروهای مسکن تجویز کردهاند و فرزانه قرهحسنلو از مشاوره پزشکی خارج از زندان محروم است. (۲۰ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)
زندان لاکان رشت؛ تداوم بازداشت و بلاتکلیفی مهتا صدری
مهتا صدری کماکان در زندان لاکان رشت به صورت بلاتکلیف در بازداشت بسر میبرد. این شهروند در تاریخ پنجم خردادماه، در پی واکنش به جانباختن ابراهیم رئیسی، توسط نیروهای اطلاعات سپاه گیلان بازداشت و به این زندان منتقل شد. مهتا صدری، مدیر مسئول پایگاه خبری تحلیلی گیلان صدر است. (۲۰ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
کارشکنی در اعزام به مرخصی رضوانه احمدخانبیگی، زندانی سیاسی در بیستمین هفته از بارداری
رضوانه احمدخانبیگی در بیستمین هفته از بارداری در زندان اوین زندانی است. ماموران امنیتی در زمان بازداشت این زندانی سیاسی و همسرش سند ملکی آنها را ضبط کرده بودند و اکنون از تحویل آن برای ارایه به عنوان وثیقه و اعزام به مرخصی خودداری میکنند.(۲۱ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال )
محرومیت نجات انورحمیدی معلم زندانی، از رسیدگی پزشکی
نجات انور حمیدی، معلم بازنشسته زندانی در زندان سپیدار اهواز کماکان از رسیدگی پزشکی محروم مانده است. بر اساس خبر شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران این معلم که از اسفندماه ۱۳۹۷برای اجرای حکم ۱۵سال حبس در زندان سپیدار اهواز حضور دارد، در طول دوران حبس حتی یک روز مرخصی استعلاجی هم نداشته است و از اختلال در عملکرد تیروئید، فشار خون، چربی خون و سردرد مزمن رنج میبرد. او از ناحیه هر دو چشم دچار آب مروارید است که به دلیل عدم رسیدگی دچار خونریزی هم شده است. اواز ناراحتی شدید قلبی رنج میبرد و به تشخیص پزشکان متخصص، باید مورد عمل جراحی قرار بگیرد. اما علیرغم درخواستهای مکرر خانوادهاش، مقامات زندان از انتقال او به بیمارستان خودداریمیکنند. (۲۲ خرداد ۱۴۰۳ ایران وایر)
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی نسیمه اسلام زهی، متهم امنیتی در زندان اوین
نسیمه اسلام زهی، متهم امنیتی سنی مذهب علیرغم گذشت بیش از ۹ ماه از زمان دستگیری، به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. خانم اسلام زهی و همسرش تاکنون ملاقات حضوری و تماس تلفنی با یکدیگر نداشته اند. همچنین کماکان جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این افراد برگزار نشده است (۲۲ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
همسر صبا آذرپیک، روزنامه نگار زندانی از سقط جنین او در زندان خبر داد
همسر صبا آذرپیک، روزنامهنگار زندانی اعلام کرد که استرس ناشی از شرایط زندان باعث شده است که خانم آذرپیک جنین خود را از دست بدهد. به گفته وی، خانم آذربیک با علائم خونریزی شدید از زندان به بیمارستان منتقل شده، اما رسیدگی های پزشکی برای جلوگیری از سقط جنین نتیجه بخش نبوده است. به گفته وی، درخواست رسیدگی و صدور دستور آزادی همسرش جهت ضرورت ادامه روند درمان به قید فوریت با توجه به امکان وقوع ناباروری دائمی به ثبت رسیده است. آقای حافظی همچنین گفت در حالیکه یکشنبه روز بازداشت به سرپرست دادسرا مراتب اعلام شد که همسرم نبایستی در محیط استرسزا قرار گیرد، علیرغم فرصت یک روزه برای اجرای حکم، با خشونت و آسیب فیزیکی در دادسرا (کبودی دو بازو) به خودرو منتقل و به زندان اعزام شد.(۲۳ خرداد ۱۴۰۳ هرانا )
تداوم بازداشت و بلاتکلیفی طاهره نوروزی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز
طاهره نوروزی ، شهروند بهائی ساکن شیراز، علیرغم گذشت پنج روز از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز بسر میبرد. طاهره نوروزی اخیراً تماس تلفنی کوتاهی با خانواده خود داشته و در این تماس عنوان کرده است که کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ نگهداری میشود.(۲۴ خرداد۱۴۰۳ هرانا)
هشدار نرگس محمدی درباره سلامتی یک زندانی سیاسی باردار در زندان اوین
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی با اظهار نگرانی درباره سلامتی رضوانه خان بیگی، هم بندی او که دوران بارداری را در زندان طی میکنددرنامه ای که در روز ۲۵ خرداددر اینستاگرامش منتشر کرده نوشته است جمهوری اسلامی با شقاوت، نفرت و سنگدلی حقوق زندانیان، بیماران، مادران و زنان باردار را زیر پا گذاشته است. رضوانه خان بیگی فعال مدنی است که به همراه همسرش بهفر لاله زاری توسط شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران، هر کدام به پنج سال حبس محکوم شدهاند و دوران حبس خود را در زندان اوین میگذرانند. نرگس محمدی درباره وضعیت سلامتی رضوانه خان بیگی نوشته است که او در بیست و یکمین هفته بارداری نوسان فشار خون و تپش قلب دارد و تغذیهی نامناسب، در اختیار نداشتن امکانات پزشکی لازم و فضای بسته و پر تنش و استرس زندان باعث نگرانی همبندیهایش درباره وضعیت او شده است. (۲۵خرداد۱۴۰۳ ایران وایر)
گزارشی از آخرین وضعیت وریشه مرادی در زندان اوین
وریشه مرادی که به بغی متهم است، علیرغم گذشت ۳۲۰ روز از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد. این متهم سیاسی دچار مشکلات جسمانی بوده و نیازمند رسیدگی تخصصی پزشکی است. همچنین، او بیش از چهل روز است که به دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی، از برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده و وکیل خود محروم مانده است وهمچنین علیرغم ارجاع پرونده او به دادگاه انقلاب، تاکنون به پرونده خانم مرادی رسیدگی نشده است و با وجود پیگیریهای نزدیکان وی و وکلای خانم مرادی از این مرجع قضایی در خصوص علت و مدت این محرومیتها، تاکنون پاسخ شفافی به آنها ارائه نشده است. (۲۶ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
عاتکه رجبی، معلم زندانی پیشین، از فشارهای مضاعف بر فرزانه قره حسنلو در زندان مشهد خبر داد
عاتکه رجبی، فعال صنفی معلمان در یادداشتی اینستاگرامی با اشاره به دوران حبس خود در زندان مشهد، محل نگهداری فرزانه قرهحسنلو، نوشت که همیشه یک نفر کنار تو قرار داشته که از ارتباطش با دیگر زندانیان جلوگیری کند. این معلم اخراجی با یادآوری محدودیتهای دیگر علیه فرزانه قرهحسنلو از جمله حبس در تبعید و محرومیت از ملاقات با خانواده تاکید کرد: توی زندان یک جور متفاوت از بقیه تحت نظره، روش فشار میارند و اذیتش میکنند. محسن بیات، وکیل فرزانه قرهحسنلو، در فروردینماه سال جاری از ممنوعیت تماس به مدت دو هفته وممنوعالملاقاتی موکلش به مدت سه ماه به دلیل پیام صوتی برای تبریک سال جدید خبر داده بود. (۲۶ خرداد ۱۴۰۳ صدای آمریکا )
محروم از درمان ،گزارشی از آخرین وضعیت مریم جلال حسینی در زندان کچویی کرج
مریم جلال حسینی، زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی کرج علیرغم حال نامساعد جسمانی، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است . مسئولین مربوطه اعزام این زندانی به مرخصی درمانی را نیز منوط به قرار وثیقه سنگین دانسته اند که خانواده خانم جلال حسینی قادر به تامین آن نیستند .این امر به افزایش نگرانی های آنها در خصوص وضعیت جسمانی این زندانی منجر شده است .مریم جلال حسینی پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخوردهای قضایی را داشته است.(۲۷ خرداد ۱۴۰۳ هرانا)
تداوم بازداشت نازیلا خانی پور و وصال هروی در زندان لاکان رشت
نازیلا خانی پور و فرزند وی وصال هروی، دو شهروند بهائی ساکن رشت علیرغم گذشت سه هفته از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان لاکان رشت بسر میبرند. آقای هروی تاکنون تماس یا ملاقات با خانواده نداشته و خانم هروی نیز در روزهای اخیر از تماس و ملاقات محروم شده است. خانواده آنها تنها اجازه یافته اند برای این دو زندانی، البسه به ماموران زندان تحویل دهند. همچنان اطلاع دقیقی از وضعیت سلامتی خانم خانی پور و آقای هروی در دست نیست. پیشتر در تاریخ هشتم خردادماه، نازیلا خانی پور و فرزند او وصال هروی، توسط ماموران اطلاعات سپاه در رشت بازداشت شدند. خانم خانی پور، پیشتر نیز سابقه بازداشت داشته است. وصال هروی، پیشتر به دستور نهادهای امنیتی از دانشگاه محل تحصیل خود اخراج شده بود. تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروندان بازداشتی اطلاعی کسب نشده است. (۲۸ خرداد ۱۴۰۳هرانا)
خشونت علیه زنان
سمیه اخترشمار فعال صنفی معلمان مریوان از کار اخراج شد
سمیه اخترشمار، معلم اهل روستای روار از توابع شهرستان سروآباد و ساکن شهر مریوان با ١٧ سال سابقه اشتغال در مدارس این شهر از ادامه کار برکنار شد. هیئت رسیدگی به تخلفات اداری استان کُردستان ، حکم اخراج این معلم را بدون حضور وی و موکلش و همچنین بدون ارائه هیچگونه مستنداتی صادر کرده است. در مصادیق اتهام سمیه اخترشمار عناوینی همچون پوشیدن لباس کُردی و منتسب کردن آن به پوشش اعضای احزاب کُردستان مخالف جمهوری اسلامی ایران و پخش مطالب تحریکآمیز در کانال صنفی معلمان، قید شده است. (۶ خرداد ۱۴۰۳ ههنگاو)
تحمیل پوشش اجباری به بیماران؛ لباس مخصوص از ماموگرافی تا کولونوسکوپی
بر اساس اعلام مجید محمدیان مسئول دبیرخانه انطباق، عفاف و حجاب معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، برای ۲۳ نوع خدمات در ۱۰ رشته تخصصی پزشکی از جمله لباس اتاق عمل، لباس زیر، شلوار جهت انجام کولونوسکوپی، سونوگرافی کانال رحمی، سونوگرافی سینه، ماموگرافی، پیراهن مخصوص شیردهی، مقنعه و لباسهایی طراحی و دستور استفاده از آنها ابلاغ شده است. او گفته این اقدام برای حفظ کرامت، حقوق و امنیت روانی بیماران بوده و مدعی شده بانوان سالهاست از نبود پوششی استاندار برای پوشاندن نقاط مختلف بدن در شماری از خدمات بالینی و تصویر برداری نگران و گلهمندهستند. مجید محمدیان تأکید کرده با توجه به وجود خدمات مختلفی که در بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی برای انجام بررسیهای تشخیصی و یا اعمال جراحی وجود دارد، بیماران باید از لباسهای مخصوصی که با نوع خدمات مربوطه مطابقت دارد، استفاده کنند. (۱۸ خرداد ۱۴۰۳ کیهان)
بهاره للهی، کارگردان معترض و از بازداشتیهای خیزش ۱۴۰۱ در زندان کشته شده است
بهاره للهی حاجی دلائی، کارگردان سینما و از بازداشتشدگان خیزش انقلابی، در زندان کشته شده و بدون اطلاع خانوادهاش در آرامستان بهشت سکینه کرج به خاک سپرده شده است همچنین این خانواده ناچار شدهاند برای دریافت مکان دفن و مشخصات مزار فرزندشان ۱۵ میلیون تومان به عوامل نزدیک به دستگاه امنیتی پرداخت کنند.ماموران اطلاعاتی خانواده للهی را تهدید کردهاند که حق عزاداری برای عزیزشان و اطلاعرسانی در این باره را ندارند . (۲۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)
قتل تکاندهنده یک زن جوان توسط همسرش در پیرانشهر
بامداد یکشنبه ٢٧ خرداد ماه ١٤٠٣ (١٦ ژوئن ٢٠٢٤)، لیلی پایمرد، ٣٢ ساله و اهل روستای خورنج از توابع پیرانشهر بر اثر سوختگی شدید (بالای ۹۰٪) در بیمارستان خمینی شهر ارومیه جان باخت. این زن قربانی که مادر دو فرزند دختر بوده، بامداد چهارشنبه ٢٣ خردادماه به دست همسر خود، مراد رسول رونده در خانه باغ محل کارشان با ریختن بنزین، به آتش کشیده شده بود. مرد متهم پس از این اقدام، پیکر سوخته همسرش را در مقابل منزل پدری وی به حال خود رها کرده و خود، نیز متواری شده بود. پیکر زن قربانی توسط بستگان آنها با هلیکوپتر به مراکز درمانی ارومیه منتقل شده بود.(۲۷ خرداد ۱۴۰۳ هه نگاو)
زنکشی قتل یک زن جوان توسط همسرش در بندرعباس و به آتش کشیدن جسدش
روز سهشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ (۱۱ ژوئن ۲۰۲۴)، اسماء پیشدار، ۲۷ ساله در محله سهراه برقزنه بندرعباس توسط همسرش خفه شد. سپس قاتل برای اینکه دلیل مرگ همسرش را آتشسوزی منزل جلوه دهد، منزل را به آتش کشیده است. به گفته منابع آگاه، فرد قاتل پس از قتل همسرش به همراه بچهاش متواری شده و پنج ساعت پس از ارتکاب جرم توسط نیروهای نظامی بازداشت و علت قتل همسرش را اختلافات خانوادگی عنوان کرده است. (۲۸ خرداد ۱۴۰۳ ههنگاو )
آسیب های اجتماعی
سنندج سمیه شفیعی، در پی فشار و تهدید مسئولین دانشگاه اقدام به خودکشی کرد
روز دوشنبه ٢١ خردادماه ١٤٠٣ (١٠ ژوئن ٢٠٢٤)، سمیه شفیعی، ٢٤ ساله و دانشجوی رشته بهداشت محیط، از بالای یک ساختمان نیمهکاره در حوالی دانشکده بهداشت سنندج خود را به پایین پرت کرده و دست به خودکشی زده است. به گفته یکی از دانشجویان این دانشگاه، سمیه شفیعی بر سر دوره کارآموزی با مدیرگروه رشته بهداشت محیط، مشاجره لفظی داشته و پس از آن، نیز توسط رئیس دانشکده برای حذف ترم جاری تحصیلی، تحت فشار قرار گرفته بود. سمیه شفیعی در حال حاضر، جهت رسیدگی پزشکی به بیمارستان منتقل شده است و آخرین وضعیت وی، نگرانکننده گزارش میشود. (۲۱ خرداد ۱۴۰۳ ههنگاو )
ههنگاو از کشته شدن «یک دختر هیجده ساله» با «شلیک مستقیم» یک مامور در استان لرستان خبر داد
۳.تیر.۱۴۰۳
سازمان ههنگاو خبر داده که یک دختر ۱۸ ساله اهل روستای «گویژه» واقع در منطقه کاکاوند شهرستان نورآباد استان لرستان، پنجشنبه ۳۱ خرداد، با شلیک مستقیم گلوله یکی از نیروهای انتظامی پاسگاه «چشمه سفید» به سرش، در دم جانباخته است. به گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، راضیه رحمانی، در جریان هجوم نیروهای انتظامی به منزل خانوادگی به بهانه کشف مواد مخدر، مورد اصابت گلوله قرار گرفته و کشته شده است. براساس خبر یک «منبع مطلع»، نیروهای انتظامی به بهانه کشف مواد مخدر به منزل شهروندی به نام شکررضا رحمانی هجوم برده و «به دلیل مقاومت اعضای خانواده میان آنها درگیری لفظی و مشاجره صورت گرفت.» او افزود که در جریان این درگیری «یکی از ماموران با سلاح کلت کمری راضیه رحمانی را از ناحیه سر هدف قرار داده و [او] در دم جانش را از دست داده است.» در خبر دیگری از کانون حقوق بشر ایران، راضیه رحمانی یکی از فرزندان این خانواده بوده است. یکی از نزدیکان این خانواده اعلام کرد که «هجوم ماموران بدون حکم قضایی صورت گرفته است.» مراسم خاکسپاری راضیه رحمانی روز شنبه ۲ تیر ماه در آرامستان «گلزار شهدای لک هرسین» از توابع استان کرمانشاه برگزار شد. مأموران مسلح جمهوری اسلامی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دهههای گذشته تحت عنوان «مبارزه با قاچاق کالا» صدها کولبر و کاسبکار را هدف تیراندازیهای مرگبار قرار دادهاند. در بسیاری از موارد، نهادهای ذیربط جمهوری اسلامی در پاسخ به شکایات و پیگیریهای خانوادههای قربانیان، به جای پاسخگو کردن عاملان این تیراندازیها، آنها را ترفیع درجه میدهند و به دیگر مناطق ایران منتقل میکنند.
گزارشی از مریم بایرامیان زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی تبریز
۳.تیر.۱۴۰۳ ههنگاو
مریم بایرامیان، شهروند تُرک ساکن تبریز و زندانی محبوس در زندان مرکزی این شهر توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به دو سال حبس محکوم شده است. براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، طی روزهای اخیر مریم بایرامیان، ۴۵ ساله و ساکن تبریز توسط دادگاه انقلاب این شهر بابت اتهام “توهین به مقامات و اقدام علیه امنیت ملی” به دو سال حبس تعزیری محکوم شده است. این شهروند ۱۸ خردادماه ۱۴۰۲، در جریان سخنرانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق ایران در سفر به تبریز، بدلیل اعتراض به سخنرانی وی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. مریم بایرامیان از پس از انتقال به زندان مرکزی تبریز مدت بیش از یک سال گذشته را در این زندان سپری نموده و خبر بازداشت وی تاکنون رسانهای نشده است.
انتقال عاطفه رنگریز، زندانی سیاسی به بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان شاهرود
۱ آذر ۱۴۰۳ صدایآمریکا حساب کاربری «کانون زنان ایرانی» در رسانه اجتماعی ایکس به نقل از حسین تاج، وکیل دادگستری، از بستری شدن عاطفه رنگریز،...
-
دادگاه تجدیدنظر تهران با کاهش حکم حبس سه شهروند بهایی به نامهای «ولی الله قدمیان»، «منصور امینی» و «عطاءالله ظفر»، آنان را مجموعا به هفت سا...
-
هرانا مهشید گوهری، استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، با دستور هیات رئیسه دانشگاه از ادامه همکاری منع و اخراج شد. به گزارش خبرگزاری هرانا،...
-
ساناز جهان تیغ، زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، دوران محکومیت خود را در زندان تیرکلا ساری سپری میکند. وی پیشتر توسط د...