زنی با هویت ثریا(نام خانوادگی نامشخص)، و دارای معلولیت در شهر اردبیل، پس از آزار جنسی توسط همسایەاش بە قتل رسید.
L.R (فعال حقوق بشر_عضوفعال کانون دفاع ازحقوق بشر در ایران_ معرفت پژوه )
۱۴۰۳ آبان ۱۰, پنجشنبه
بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ شیراز؛ تداوم بازداشت محبوب حبیبی، شهروند بهائی
خبرگزاری هرانا – محبوب حبیبی، از بهائیان شیراز، علیرغم گذشت بیش از یک ماه از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محبوب حبیبی کماکان در بازداشت بسر میبرد.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا اطلاع داد: “آقای حبیبی علیرغم گذشت ۳۳ روز از زمان بازداشت، همچنان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز در بلاتکلیفی بسر میبرد. تاکنون آزادی این شهروند با قید وثیقه ممکن نشده است.”
در تاریخ هفتم مهرماه سال جاری، محبوب حبیبی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و روز بعد در شعبه ۱۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شیراز مورد تفهیم اتهام قرار گرفت. آقای حبیبی با اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام مواجه است.
محبوب حبیبی پیشتر نیز به دلیل اعتقادات و فعالیتهای خود سابقه بازداشت و برخوردهای قضایی را داشته است.
شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمیشناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.
۱۴۰۳ آبان ۹, چهارشنبه
تداوم نگهداری مریم اکبری منفرد در سلول انفرادی زندان قرچک ورامین
۸.آبان.۱۴۰۳ هرانا
مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی علیرغم گذشت هشت روز از زمان انتقالش به زندان قرچک ورامین، کماکان در یکی از سلول های انفرادی این زندان بسر میبرد. چندی پیش، محکومیت ۱۵ سال حبس در تبعید این زندانی سیاسی به اتمام رسید و وی جهت تحمل دیگر محکومیت خود، از زندان سمنان به زندان قرچک ورامین منتقل شده بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳، مریم اکبری منفرد در سلول انفرادی زندان قرچک ورامین بسر میبرد. یک منبع نزدیک به خانواده خانم اکبری منفرد ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم اکبری منفرد از تاریخ ۱ آبان ماه، که به زندان قرچک ورامین منتقل شده، کماکان در یکی از سلولهای انفرادی این زندان نگهداری میشود و تاکنون به دلیل کارشکنی مسئولان، انتقال وی به بند عمومی امکانپذیر نشده است.”
مریم اکبری منفرد ساعت سه بامداد دهم دیماه سال ۱۳۸۸ و پس از حوادث عاشورای ۸۸ بازداشت و در خردادماه سال بعد توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شد. اتهام این زندانی “محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران” عنوان شده اما خود او آن را وارد ندانسته است.
خانم اکبری منفرد، در تاریخ ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۹، از زندان اوین به زندان سمنان تبعید شد.
این زندانی سیاسی در تیرماه سال گذشته با گشایش دو پرونده جدید در دادسرای اوین و سمنان مواجه شد. در تیرماه امسال وکیل مدافع وی از تشکیل پرونده قضایی علیه خانم اکبری منفرد در دادگاه انقلاب خبر داد و گفت که خانم اکبری منفرد از بابت پرونده دیگری به دو سال حبس محکوم شده است.
در تاریخ ۲۰ مهرماه سال جاری، ۱۵ سال محکومیت مریم اکبری منفرد در تبعید به پایان رسید.
دو برادر مریم اکبری منفرد در سالهای ۱۳۶۰ و ۱۳۶۳ به اتهام ارتباط و عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران توسط دادگاههای انقلاب در ایران اعدام شدند. برادر کوچک و خواهرش نیز در تابستان سال ۱۳۶۷ و همزمان با موج اعدام زندانیان سیاسی، اعدام شدند.
خانم اکبری منفرد مادر سه دختر است. پس از زینب جلالیان، مریم اکبری منفرد دومین زن قدیمی زندانی سیاسی در ایران است.
گزارشی از قتل یک زن دارای معلولیت در اردبیل پس از آزارجنسی
۷.آبان.۱۴۰۳ ههنگاو
براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، اواسط مهر ١٤٠٣، زنی با هویت ثریا، ٣٩ سالە و دارای معلولیت از ناحیه چشم در شهر اردبیل، پس از آزار جنسی توسط همسایەاش درمنزل خود بە قتل رسیده است.
بە گفتەی بهروز مروتی مدیر کمپین معلولان، متهم در غیاب ثریا وارد منزل او شده و تا بازگشت وی از مهمانی منتظر مانده است. او سپس ثریا را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده و در جریان درگیری او را به قتل رسانده است متهم برای پنهان کردن هویت خود از چادر زنانه استفاده کرده بود که شناسایی او را برای پلیس دشوار کرده بود.
چند روز پس از وقوع این رویداد، فرد متهم بهعنوان مظنون دستگیر شده و در جریان بازجوییها به ارتکاب جرم خود اعتراف کرده است.
۱۴۰۳ آبان ۸, سهشنبه
سروناز احمدی از زندان اوین به مرخصی اعزام شد
۷.آبان.۱۴۰۳ هرانا
دقایقی پیش سروناز احمدی، فعال حقوق کودکان محبوس در زندان اوین به مرخصی درمانی اعزام شد.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سروناز احمدی از زندان اوین به مرخصی اعزام شد. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، اعزام به مرخصی خانم احمدی با قرار تامین کیفری جهت انجام اقدامات درمانی صورت گرفته است.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم احمدی درخواست آزادی مشروط کرده که این امر در حال بررسی است.”
سروناز احمدی، فعال حقوق کودکان در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲، در آستانه روز جهانی کارگر به همراه شماری از فعالین صنفی و کارگری توسط ماموران امنیتی در منزل محمد حبیبی، فعال صنفی معلمان، بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
خانم احمدی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی” به پنج سال حبس و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یکسال حبس مجموعا شش سال زندان محکوم شده بود. نهایتا حکم وی در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به سه سال و شش ماه حبس تعزیری تقلیل یافت.
وی در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ نیز بازداشت و نهایتا در تاریخ ۱۶ آذر ماه همان سال، با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
سروناز احمدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد مددکاری دانشگاه علوم بهزیستی در ولنجک تهران است.
بهراد آذرگان، موزیسین بهائی به ۱۱ سال حبس محکوم شد
خبرگزاری هرانا – بهراد آذرگان، موزیسین بهائی ساکن تهران، توسط دادگاه انقلاب این شهر به ۱۱ سال حبس و ضبط اموال توقیفی محکوم شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بهراد آذرگان، موزیسین بهائی به حبس محکوم شد.
براساس حکمی که توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی صادر و روز شنبه پنج آبان به وکیل آقای آذرگان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن به پنج سال حبس، عضویت در گروههای مخالف نظام به چهار سال حبس و نشر اکاذیب به دو سال حبس محکوم شده است. همچنین بر اساس رای دادگاه، اموالی که در زمان تفتیش منزل این شهروند بهائی توسط ماموران توقیف شده بود، به نفع دولت ضبط خواهد شد.
جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده آقای آذرگان در تاریخ ۱۵ مهرماه در شعبه مذکور برگزار شده بود.
منزل این شهروند بهائی ساکن تهران مورخ دوازدهم تیرماه سال جاری، توسط مأموران امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت و شماری از وسایل شخصی از جمله تلفن همراه و لپتاپ او ضبط شد.
وی در تاریخ سیزدهم مردادماه پس از مراجعه به شعبه سوم بازپرسی دادسرای امنیت به جهت دفاع از اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، بازداشت و پس از چندی، با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.
۱۴۰۳ آبان ۶, یکشنبه
گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، مهرماه 1403
گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، مهرماه 1403
تهیه وتنظیم گزارشات : سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادیزاده رئیسی
تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری
ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهرهمند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس میتواند از این حقوق یا مجتمعاً بهطور خصوصی یا بهطور عمومی برخوردار باشد.
ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان مرداد ماه 1403 شمسی است. این گزارش به صورت آماری-تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار دادهاند.بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحتفشارهای بیشتری قرار دارند، آنها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هماکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره میکردند، در زندانهای اوین و رجایی شهر به سر میبرند و دهها تن از پیروان آن نیز در زندانهای کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبسهای طولانی شدهاند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییتهای زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت میشناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی میشود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت میشناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال میشود، آنها که اکثراً در مناطق حاشیهای کشور زندگی میکنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانههای اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.
اهل سنت:
اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تکتک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواستهای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود.زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودییتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه :
مجلس شورای اسلامی مانع از حضور نماینده اهل سنت در سمت معاون رئیسجمهور شد
انتصاب حسینزاده به عنوان «معاون توسعه روستایی و مناطق محروم» نیازمند موافقت نمایندگان با استعفای او از مجلس شورای اسلامی بود اما با مخالفت اکثریت نمایندگان، تصدی سمت معاونت رئیس جمهور برای او امکانپذیر نخواهد بود. نمایندگان محلس روز چهارشنبه چهارم مهر پس از توضیحات آقای حسینزاده درباره دلیل استعفایش از نمایندگی مجلس و صحبتهای مخالفان استعفا، با ۱۰۷ رای موافق، ۱۲۹ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۴۷ نماینده حاضر، با استعفای او مخالفت کردند. ( رادیو فردا,4 مهر 1403)
پلاکاردهای دیگری از حمایت مردم از مولوی عبدالحمید و هشدار به جمهوری اسلامی در فراموش نکردن جمعه خونین
روز جمعه ۶ مهر ماه ۱۴۰۳، شهروندان معترض به رژیم جمهوری اسلامی ایران با بالا بردن پلاکاردهایی در مراسم نماز جمعه در مصلی زاهدان حمایت خود را از مولوی عبدالحمید نشان داده و اعلام کردند که “جنایت جمعه خونین فراموش نمیشود”. همچنین گزارشهای منتشر شده نشان میدهد که دهها خودرو و نیروی نظامی از خراسان جنوبی به بلوچستان اعزام شده و جو امنیتی بلوچستان خصوصا شهر زاهدان تشدید شده است. ( رسانک,6 مهر 1403)
مولوی عبدالحمید درباره «جمعه خونین» زاهدان: این فاجعه نتیجه تبعیضی بود که ادامه دارد
عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای نماز جمعه ۶ مهر ۱۴۰۲ در آستانه سالگرد «جمعه خونین زاهدان» با اشاره به آمار کشتهها و زخمیها گفت: «این فاجعه نتیجه تبعیض بود.» در بخش دیگری از سخنانش به جلوگیری مجلس از آغاز به کار عبدالکریم حسینزاده، نماینده نقده و اشنویه به عنوان معاون مسعود پزشکیان انتقاد کرد و آن را هم تبعیضآمیز خواند. ( ایراناینترنشنال,6 مهر 1403)
گزارشی از آخرین وضعیت ماموستا محمد خضرنژاد در زندان مرکزی ارومیه
ماموستا محمد خضرنژاد، روحانی کُرد اهل سنت و از بازداشت شدگان خیزش ژن ژیان ئازادی که محکومیت ۲۵ سال حبس خود را در زندان مرکزی ارومیه سپری میکند در هفتههای گذشته به مدت ۱۲ روز دست به اعتصاب غذا زده است.این زندانی سیاسی در آبان ۱۴۰۲ از سوی شعبه ۳ دادگاه انقلاب ارومیه به اعدام و ۱۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود اما حکم اعدام وی در خرداد ۱۴۰۳ پس از اعلام عفو قوه قضاییه به ۲۵ سال حبس تبدیل شد. ( ایرانوایر,7 مهر 1403)
راسک؛ یک روحانی اهل سنت توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد
عبدالوهاب پسند، روحانی اهل سنت توسط ماموران اداره اطلاعات راسک بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.هویت وی، عبدالوهاب پسند، ۲۱ ساله، فرزند مفتی احمد، اهل شهر پیشین واقع در شهرستان راسک و از طلاب مدرسه دینی عربیه تعلیم القران این شهر گزارش شده است.علیرغم پیگیری های خانواده این شهروند از مراجع قضایی و امنیتی، مسئولین مربوطه از ارائه پاسخی روشن در خصوص محل نگهداری و آخرین وضعیت وی، کماکان خودداری میکنند. (هرانا ,7 مهر 1403)
گزارشی از آخرین وضعیت پرونده حمزه درویش، زندانی اهل سنت
حمزه درویش دوران محکومیت خود را در زندان لاکان رشت سپری میکند. این زندانی اهل سنت پیشتر در پی گشایش پرونده جدید در دوران حبس، توسط دادگاه انقلاب رشت به ۱۴ سال حبس محکوم شده بود که اخیرا در پی تسلیم به رای، میزان محکومیت وی به ۱۰ سال و شش ماه حبس تقلیل یافت. ( هرانا,11 مهر 1403)
ماموستا «محمد خضرنژاد» به زندان مرکزی سنندج منتقل شد
ماموستا «محمد خضرنژاد» در یک تماس تلفنی کوتاه به خانواده خود اطلاع داد که از زندان مرکزی ارومیه به زندان سنندج منتقل شده است.وی در تاریخ ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ اعلام اعتصاب غذا کرد و در زمان اعتصاب به بازداشتگاه اطلاعات سپاه ارومیه منتقل شد و بازجوهای وی پس از چند روز برای بررسی خواستههای این زندانی سیاسی مبنیبر «انتقال به زندان مرکزی سنندج»، قول مساعد دادن و ایشان به اعتصاب غذای خود پایان داد. ( ایرانوایر,12 مهر 1403)
احضار و بازجویی یک شهروند توسط اداره اطلاعات زاهدان
روز یکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳، داوود آذرنوش به اداره اطلاعات زاهدان احضار شد.آقای آذرنوش به مدت چهار ساعت مورد بازجویی قرار گرفته و نهایتا آزاد شده است. همچنین از او خواسته شده که مسئولیت خود در مسجد مکی را کنار بگذارد.داوود آذرنوش، یکی از اعضای با سابقه و سرتیم بخشی از انتظامات مسجد مکی، اهل و ساکن زاهدان است.(هرانا ۱۶ مهر ۱۴۰۳)
احضار و بازجویی یک شهروند توسط اداره اطلاعات زاهدان
روز سه شنبه۱۷ مهر ۱۴۰۳، سخی مزارزهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی زاهدان توسط اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. در جریان این بازجویی، ماموران از او خواستند که مسئولیت خود در مسجد مکی را کنار بگذارد.سخی مزارزهی، فرزند امیر، یکی از اعضای باسابقه و سرتیم بخشی از انتظامات مسجد مکی زاهدان است.(هرانا ۱۷ مهر ۱۴۰۳)
مولوی عبدالحمید: خطر یک جنگ فراگیر در کل خاورمیانه وجود دارد
عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۲۰ مهر ماه خود گفت که خطر یک جنگ فراگیر که کل خاورمیانه را در بربگیرد، وجود دارد. مولوی عبدالحمید تاکید کرد بهترین راه برای حل مشکلات در خاورمیانه، صلح و حل و فصل عادلانه مسائل است.وی اسرائیل را اشغالگر توصیف کردو تاکید کرد حقوق فلسطینیها در این باره باید احیا شود.او همچنین خواستار فشار مجامع بینالمللی برای صلح در خاورمیانه شد. در قسمتی دیگر از خطبه هایش خواست طالبان تحصیل زنان در مدارس را آزاد کند.ویدیوهای منتشر شده در روز ۲۰ مهر ماه حاکی است نیروهای نظامی و امنیتی همچون جمعههای گذشته در اطراف مسجد مکی زاهدان و خیابانهای منتهی به آن مستقر واقدام به تفتیش بدنی نمازگزاران کردند.( ایران اینترنشنال ۲۰ مهر ۱۴۰۳)
احضار و بازجویی یک شهروند توسط اداره اطلاعات زاهدان
روز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ حسام ملازایی،فرزند حافظ اسماعیل و نوه مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت مسجد مکی زاهدان به اداره اطلاعات این شهر احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت.تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل احضار و بازجویی این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ۲۲ مهر ۱۴۰۳)
با پایان دوران محکومیت، عدنان شه بخش از زندان زاهدان آزاد شد
روز دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳، عدنان شه بخش از اعضای مسجد مکی زاهدان با پایان دوران حبس از زندان این شهر آزاد شد.پیشتر عدنان شه بخش از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام توسط مرجع قضایی به حبس محکوم شده بود.در تاریخ دوم تیرماه سال گذشته، عدنان شه بخش توسط نیروهای امنیتی در زاهدان بازداشت شد. وی پس از چندی به زندان این شهر منتقل شده بود.(هرانا ۲۴ مهر ۱۴۰۳)
آزادی ماموستا حسین خسروی و هیوا نوری با قرار وثیقه از زندان ارومیه / ادامه بازداشت ماموستا سلیمان ادهمی
دو زندانی عقیدتی هیوا نوری و ماموستا حسین خسروی اهل بوکان که به «بغی» متهم شدهاند با قرار وثیقه از زندان مرکزی ارومیه آزاد شدند. همچنین پرونده سومین متهم این پرونده، ماموستا سلیمان ادهمی، به دادگاه ویژه روحانیت تبریز ارسال شده و وی همچنان با قرار بازداشت موقت در این زندان به سر میبرد. در هفتههای گذشته ماموستا حسین خسروی، امام جماعت یکی از روستاهای بانه به همراه هیوا نوری، فعال مذهبی با قرار وثیقه ۲ میلیارد تومانی به صورت موقت از زندان مرکزی ارومیه آزاد شدند و پرونده سلیمان ادهمی، امام جماعت روستای «موسه» بوکان که پیشتر در شعبه اول دادگاه انقلاب ارومیه بررسی میشد به دادگاه ویژه روحانیت تبریز ارسال داده است. حسین خسروی و سلیمان ادهمی، دو روحانی اهل سنت کُرد، به همراه یک فعال دیگر مذهبی به نام هیوا نوری که در تاریخ ۹ و ۱۰ بهمن ۱۴۰۲ توسط نیروهای وزارت اطلاعات در بوکان بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شدند. این سه فعال مذهبی برای بیش از ۳ ماه در این بازداشتگاه امنیتی از سوی بازجویان اداره اطلاعات برای انجام اعترافات اجباری مورد شکنجه قرار گرفته و پس از آن به زندان مرکزی ارومیه منتقل شدند.( شبکه حقوق بشر کردستان 25 مهر1403)
بهائیان:
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی میشود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگیرند و همواره درمعرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند.انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکانپذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده مردادگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت مردادگر شناختهشده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار میگیرد، مرتفع سازند.ممانعت از کسبوکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه :
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۰ زن بهائی در اصفهان برگزار شد
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ندا بدخش، آرزو سبحانیان، یگانه روح بخش، مژگان شاهرضایی، پرستو حکیم، یگانه آگاهی، بهاره لطفی، شانا شوقی فر، نگین خادمی و ندا عمادی، شهروندان بهائی برگزار شد.این شهروندان از بابت اتهامات انتسابی تبلیغ علیه نظام، با حضور وکلا، به دفاع از خود پرداختند. آنان در بخشی از دفاعیات خود، به آزارهای فیزیکی و کلامی که در جلسات بازجویی روی داده بود اشاره کرده اند و قاضی دادگاه، از این موضوع اظهار تعجب و بی اطلاعی کرده است. (هرانا ,2 مهر 1403)
منزل فریبا اشتری، شهروند بهائی تفتیش شد
نیروهای امنیتی با مراجعه به محل سکونت خانم اشتری، اقدام به تفتیش منزل وی کرد. ماموران ضمن ضبط گوشی و لپتاپ این شهروند، شماری کتاب و تصاویر مرتبط با آیین بهائی را نیز با خود بردند. فریبا اشتری، شهروند بهایی ساکن یزد پیش از این نیز به دلیل اعتقادات خود سابقه بازداشت و محکومیت را دارد. (هرانا ,2 مهر 1403)
اعظم آزموده، شهروند بهائی آزاد شد
این شهروند بهائی در تاریخ ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۳، توسط نیروهای اداره اطلاعات تبریز، در محل سکونتش بازداشت شده بود. همچنین منزل وی توسط مأموران تفتیش و شماری از لوازم الکترونیکی او ضبط شد. تاکنون از اتهامات مطروحه علیه خانم آزموده اطلاعی حاصل نشده است. (هرانا ,3 مهر 1403)
بهائیان گرگان؛ شاهین مودّت و سودابه مهدی نژاد بازداشت شدند
شاهین مودّت و سودابه مهدینژاد زوج بهائی ساکن گرگان، توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. همچنین ماموران منزل این شهروندان را مورد تفتیش قرار دادند و شماری از لوازم الکترونیکی و کتب دینی آنان را ضبط کردند. تاکنون از دلایل بازداشت و محل نگهداری این شهروندان اطلاعی حاصل نشده است. (هرانا ,4 مهر 1403)
محاکمه مجدد ۱۵ زن بهائی در دادگاه انقلاب اصفهان
۱۵ شهروند بهائی ساکن بهارستان اصفهان به نام های مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانی خواه، شعله آشوری، مژده بهامین، بشری مطهر، سارا شکیب، سمیرا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوان پی و فیروزه راستی نژاد ، از بابت اتهام “فعالیت آموزشی و تبلیغی مغایر با شرع اسلام” مجددا در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان محاکمه شدند. پیشتر این پرونده، از دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان برای رفع ایرادات به دادگاه انفلاب این استان بازگردانده شده بود. (صدای آمریکا ,4 مهر 1403)
زندان کچویی کرج؛ بلاتکلیفی ناهید بهروزی، شهروند بهائی ادامه دارد
خانم بهروزی ۶۰ روز است در بلاتکلیفی به سر میبرد و تاکنون امکان آزادی موقت با قرار وثیقه برای او میسر نشده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی در خصوص آخرین وضعیت وی گفت: “زندان کچویی کرج به منظور مبارزه با حشرات و بهبود شرایط بهداشتی، اقدام به سمپاشی کرده است. با این حال، این اقدام برای خانم بهروزی که به بیماری تنفسی مبتلا است، شرایط نامناسبی را به وجود آورده و باعث تشدید مشکلات تنفسی او شده است.”تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه خانم بهروزی اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ,5 مهر 1403)
منزل یک زوج بهائی در تبریز تفتیش شد
منزل فردین رضایی و مه لقا اقدسی، شهروندان بهائی ساکن تبریز توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت و شماری از لوازم شخصی آنها ضبط شد. تاکنون از دلایل تفتیش منزل این شهروندان بهائی اطلاعی حاصل نشده است. (هرانا ,8 مهر 1403)
نگار میثاقیان، شهروند بهائی از زندان عادل آباد شیراز آزاد شد
آزادی خانم میثاقیان روز یکشنبه ۸ مهرماه ۱۴۰۳، با تودیع وثیقه سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان عادل آباد شیراز صورت گرفته است. این شهروند بهائی در تاریخ ۲۸ شهریورماه ۱۴۰۳، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی یک روز بعد در شعبه ۱۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شیراز از بابت اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بود. لازم به ذکر است، محبوب حبیبی همسر خانم میثاقیان روز شنبه ۷ مهرماه ۱۴۰۳، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شد. (هرانا ,8 مهر 1403)
محبوب حبیبی، از بهائیان شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد
محبوب حبیبی در حضور کودک دو ساله خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شد. نگار میثاقیان، همسر وی نیز کماکان در بازداشت بسر میبرد. فرزند این خانواده در سایه نبود والدین خود با شرایط روحی نامناسبی مواجه است”.تاکنون از دلایل بازداشت آقای حبیبی اطلاعی حاصل نشده است. (ههنگاو ,8 مهر 1403)
محبوب حبیبی، شهروند بهائی تفهیم اتهام شد
محبوب حبیبی شهروند بهائی که در بازداشت بسر میبرد، در شعبه ۱۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شیراز به ریاست بازپرس خسروانی برگزار شد، به آقای حبیبی اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام تفهیم اتهام شد. (هرانا ,9 مهر 1403)
تداوم سرکوب بهائیان توسط جمهوری اسلامی؛ ممنوعیت فروش محصولات شرکتهایی که مالکان آنها بهائی هستند
یک وکیل دادگستری در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که وزارت اطلاعات با احضار صاحبان فروشگاههای بزرگ در تبریز و دیگر شهرها، آنها را از فروش محصولات شرکت «رافونه» به بهانه آنچه بهائی بودن مالک آن شرکت نامیده، منع کرده است.آقای یوسفی به نام برخی از این فروشگاهها اشاره کرده است که به گفته او، شامل «هایپرمی، دیلی مارکت، اوجوز مارکت، بایرام و کوروش» میشود. او نوشت: «در روزهای اخیر علاوه بر افزایش بازداشت خودسرانه بهائیان در شهرهای مختلف ایران، شاهد تشدید سیاست سرکوب از طریق ممنوعیت کسب و کار و محرومیت از حقوق اجتماعی آنها از سوی جمهوری اسلامی هستیم.» ( صدای آمریکا,10 مهر 1403)
شادی شهیدزاده از زندان اوین آزاد شد
آزادی خانم شهیدزاده با پایان دوران محکومیت ۱۸ ماهه وی صورت گرفته است. شادی شهیدزاده، در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به زندان اوین منتقل شد. این شهروند بهائی اواسط تیرماه ۱۴۰۲، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام “عضویت در گروهها و دستجات غیرقانونی با هدف بر هم زدن امنیت کشور” به پنج سال حبس تعزیری محکوم شده بود.چندی بعد در پی پذیرش اعاده دادرسی پرونده وی در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور، میزان محکومیت این شهروند بهائی توسط شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ۱۸ ماه حبس کاهش یافت. (هرانا ,10 مهر 1403)
ناهید بهروزی، شهروند بهائی از زندان کچویی کرج آزاد شد
ناهید بهروزی (فروهری)، شهروند بهائی ساکن شهرستان فردیس با تودیع وثیقه از زندان کچویی کرج آزاد شد.ناهید بهروزی (فروهری)، شهروند بهائی، مورخ ۸ مرداد ۱۴۰۳، توسط نیروهای اداره اطلاعات فردیس، در منزل شخصی خود، بازداشت شد. این شهروند بهائی در تاریخ ۲۵ مردادماه ۱۴۰۳، با پایان مراحل بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان کچویی کرج منتقل شده بود. از اتهامات مطروحه علیه خانم بهروزی اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ,11 مهر 1403)
پس از ۶ ماه توقف اجرای حکم؛ عطاالله ظفر، شهروند بهائی به زندان اوین بازگشت
عطاالله ظفر، شهروند بهایی ۸۰ ساله بعد از شش ماه توقف حکم، روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه ۱۴۰۳، جهت تحمل باقیمانده دوران محکومیت حبس خود به زندان اوین بازگشته است. عطاءالله ظفر در تاریخ یازدهم اردیبهشت ماه سال گذشته، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی چندی بعد از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند عمومی این زندان منتقل شد.آقای ظفر در تیرماه سال ۱۴۰۲ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام “عضویت در گروهها و دستجات غیرقانونی با هدف بر هم زدن امنیت کشور” به پنج سال حبس تعزیری محکوم شده بود. این حکم نهایتا در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به دو سال حبس تقلیل یافت. (هرانا ,12 مهر 1403)
زندان اوین؛ کارشکنی در رسیدگی به وضعیت وخیم ولیالله قدمیان فعال بهایی
ولیالله قدمیان، زندانی بهایی که دوره حبس خود را در زندان اوین سپری میکند؛ با وجود وضعیت وخیم سلامت به دلیل تعلل و کارشکنی مسئولان از رسیدگی پزشکی محروم مانده و شرایط وی در زندان اوین نگرانکننده است. وی از ۱۷ ماه پیش بازداشت و کماکان از حق اعزام به مرخصی محروم است. ولیالله قدمیان، زندانی ٦٧ ساله بهایی ساکن تهران که دوران محکومیت دو ساله خود را در زندان اوین تهران سپری میکند، دچار بیماری ریوی شده و به درمان فوری نیاز دارد. (ههنگاو ,12 مهر 1403)
سومین سال حبس؛ درخواست اعاده دادرسی پیام ولی، رد شد
درخواست اعاده دادرسی پیام ولی، شهروند بهایی محبوس در زندان قزلحصار کرج، برای دومین بار در خصوص محکومیت شش سال حبس او توسط دیوان عالی کشور رد شد. همچنین، در پروندهای که در دوران حبس علیه او گشوده شده، حکم یک سال حبس وی در دادگاه تجدیدنظر به هشت ماه کاهش . پرونده دوم با شکایت حمزه کولیوند، رئیس حفاظت اطلاعات زندان مرکزی کرج علیه آقای ولی گشوده شد. (هرانا ,13 مهر 1403)
مژگان سلمان زاده، شهروند بهائی از زندان ارومیه آزاد شد
روز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳، مژگان سلمانزاده، شهروند بهائی آزاد شد.آزادی خانم سلمانزاده با تودیع وثیقه از زندان ارومیه صورت گرفته است.وی در تاریخ ۱۴ تیرماه سال جاری، در شهر ماکو توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندی بعد به بند عمومی زندان ارومیه منتقل شد.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه خانم سلمانزاده اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ۱۶ مهر ۱۴۰۳)
همزمان با تفتیش منزل، مهنوش مختاری بازجویی شد
روز چهارشنبه ۱۱ مهر، منزل مهنوش مختاری، شهروند بهائی در بیرجند توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد. وسپس ماموران اقدام به ضبط لپ تاپ،تلفن همراه وکتب دینی کردند وی سپس به اداره اطلاعات این شهر احضار و ساعاتی مورد بازجویی قرار گرفته است.تا کنون هیچکدام از لوازم توقیف شده به وی بازگردانده نشده است(هرانا ۱۶ مهر ۱۴۰۳)
سینا اقدسی، شهروند بهائی با تودیع وثیقه آزاد شد
آزادی آقای اقدسی، روز سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ با تودیع وثیقه صورت گرفته است.تاکنون از اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی حاصل نشده است.سینا اقدسی در تاریخ ۲۶ شهریورماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. ماموران ضمن تفتیش منزل تلفن همراه وی و اعضای خانوادهاش را ضبط کردند.این شهروند بهائی پیش از این نیز سابقه بازداشت وبرخوردهای قضایی را داشته است.(هرانا ۱۷ شهریور ۱۴۰۳)
زندان اوین، مهوش ثابت شهروند بهائی ۷۲ ساله نیازمند رسیدگی پزشکی است
این زندانی ۷۲ ساله که از بیماری ریوی و مشکلات تنفسی رنج میبرد، با وجود وضعیت نامناسب جسمانی از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان محروم مانده است همچنین در زمان بازداشت خود در مردادماه ۱۴۰۱، مبتلا به بیماری کرونا بوده و در طول مدت بازداشت تحت درمان مکفی قرار نگرفت، امری که منجر به عود بیماری ریوی وی شد. همچنین استنشاق دود ناشی از آتش سوزی زندان اوین به تشدید مشکلات تنفسی او انجامید.(ایرانوایر ۲۲ مهر ۱۴۰۳)
بهرغم تایید پزشک؛ ولی الله قدمیان از مرخصی درمانی محروم است
ولی الله قدمیان، شهروند بهائی ۶۷ ساله محبوس در زندان اوین با علائم مشکوک به بیماری سل یا ذاتالریه روبروست و وضعیت جسمانی وی وخیم است. از تاریخ ۹ مهر، چندین بار به بیمارستان اعزام شد که به دلیل عدم هماهنگیهای لازم توسط زندان این اعزامها ناموفق بود. نهایتاً در ۱۶ مهر، آزمایشات انجام شد و آقای قدمیان پس از بههوش آمدن سریعاً به زندان بازگردانده شد. زمان اعلام نتایج آزمایشات نیز به هفتههای آینده موکول شده است. وضعیت جسمانی آقای قدمیان به تدریج وخیمتر شده و وی چندین بار دچار تب و لرز شده است.بهداری زندان و دکتر عفونی این مرکز، با توجه به ازدحام جمعیت در بندها و ریسک ابتلا به بیماریهای ویروسی، تشخیص و درمان بیماری وی را در داخل زندان غیرممکن دانسته و تأکید کردهاند که او باید به مرخصی درمانی اعزام شود. با وجود تأیید رئیس زندان، بهداری و ضابط قضایی، نیری، دادیار و نماینده دادستان، تاکنون با مرخصی آقای قدمیان موافقت نکرده است. همچنین، تلاشهای خانواده این شهروند بهائی برای گرفتن مرخصی درمانی تاکنون نتیجهای نداشته است.(هرانا ۲۳ مهر ۱۴۰۳)
نامه مادر محبوب حبیبی شهروند بهائی؛ فرزندم به خاطر باورهایش در زندان است
مرضیه شمسالدینی، مادر محبوب حبیبی، شهروند بهائی محبوس در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰، با نگارش نامهای نسبت به بازداشت فرزندش اعتراض کرد. خانم شمسالدینی عنوان کرد که آقای حبیبی تنها به دلیل باورش به دیانت بهائی در زندان بسر میبرد.او در نامه مذکور عنوان کرده است که من سالهاست که دور از فرزندانم زندگی میکنم و آماده ملاقات با آنها بودم که خبر رسید نگار میثاقیان، عروسم توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اطلاعات شیراز منتقل شد و طولی نکشید که محبوب هم در تاریخ ۷ مهرماه بازداشت شد و کودک دوسالهشان بدون پدر و مادر در خانه ماند. نگار یک روز پس از بازداشت محبوب آزاد شد، اما محبوب همچنان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز است.وی در پایان نامه نوشت من امیدوارم پسرم محبوب وهمه زندانیان سیاسب وعقیدتی به زودی آزاد شوندوحق زندگی بی دغدغه در کنار عزیزانشان را داشته باشند(هرانا ۲۳ مهر ۱۴۰۳)
رسانه نزدیک به سپاه: قبله بهائیان از اهداف مشروع جمهوری اسلامی است
سرویس سیاست مشرق در گزارشی ویژه که روز سهشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ منتشر کرده مدعی شده است که جامعه بهائیان در ایران و خارج از کشور بهصورت مستقیم از سوی سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل، موساد اداره میشوند.مشرق در ادامه بیت العدل العظم، عالیترین مرکز جامعه بهائیان را به این دلیل که در اسرائیل واقع شده بازوی اجرایی صهیونیستها در منطقه و بهویژه ایران دانسته است.این رسانه از قبله بهائیان بهعنوان یکی از اهداف مشروع جمهوری اسلامی در حمله احتمالی به اسرائیل نام برده و تهدید کرده است که اگر اسرائیل بخواهد اراده جمهوری اسلامی را امتحان کند باغ زیبای عکا به زمین سوخته تبدیل خواهد شد.(ایران وایر ۲۴ مهر ۱۴۰۳)
فراز رضویان، شهروند بهائی به حبس و دیگر مجازات ها محکوم شد
فراز رضویان، شهروند بهائی، توسط دادگاه انقلاب رشت به دو سال و یک روز حبس تعزیرى، پرداخت جریمه نقدى و محرومیت از حقوق اجتماعى محکوم شد. براساس حکمی که توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت صادر و به این شهروند بهائی ابلاغ شده، وی به دو سال و یک روز حبس تعزیرى، پرداخت ٨٠,٠٠٠,٠٠٠ تومان جریمه نقدى و پنج سال و یک روز محرومیت از حقوق اجتماعى محکوم شده است. یک منبع نزدیک به خانواده این شهروند بهائی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: آقای رضویان تا کنون بازداشت و بازجویی نشده است. چندی پیش دادگاه مژگان صمیمی، مادر آقای رضویان در این شعبه برگزار و بطور ناگهانی در دادگاه، فراز رضویان به عنوان متهم شناخته شد. وی در این دادگاه به همراه مادرش از بابت اتهام فعالیت آموزشی و تبلیغ امور مرتبط با آئین بهائی، به حبس و دیگر مجازات ها محکوم شدند. در پی درخواست وکیل مدافع آقای رضویان، دادگاه رسیدگی به اتهامات وی جداگانه در این شعبه برگزار و نهایتا همان حکم مجددا علیه او صادر شده است.( ایرانوایر 25مهر1403)
تشدید بهاییستیزی حکومت ایران همزمان با بحران فزاینده با اسراییل
برخوردهای امنیتی یا قضایی و نفرت پراکنی، دو روش مرسوم در تاریخ ۴۵ ساله جمهوری اسلامی برای تحت آزار و فشار قرار دادن شهروندان بهایی است. در دو هفته گذشته، علیرغم شرایط خاص در کشور که ناشی از بحران فزاینده با اسراییل و بالا گرفتن احتمال حمله آن کشور به ایران است، بهاییان همچنان با برخوردهای امنیتی- قضایی و نفرتپراکنی روبهرو بودهاند و حتی اماکن مذهبی آنها در اسراییل، تهدید به حمله نظامی از سوی جمهوری اسلامی شده است. «شیرین عبادی» در این خصوص در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «جمهوری اسلامی در حاشیه نزاع با اسراییل بهاییان را تهدید میکند، درحالیکه جنگ با جامعه بهایی چهار دهه قبل آغاز شده است.» عبادی در ادامه بیان کرده که اعدام، زندان، ناپدیدسازی قهری، مصادره اموال، محرومیت از تحصیل، شیوههای مختلف حکومت در این جنگ بوده است. خانم عبادی یادداشت خود را با این عبارات به پایان میرساند: «ما اعدام زنان بهایی ازجمله دختری ۱۷ ساله را فراموش نکردهایم. با خاک یکسان کردن گورستانهای بهاییان را فراموش نکردهایم.»(خبرگزاری هرانا 28مهر1403)
مسیحیان:
جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بیشماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیتهای مذهبیشان زندانیشده، مورد اتهام و محکومیت قرار میگیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمانهای مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته میشود تعداد زیادی از مسیحیان شناختهشده تنها به جرمهایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر میبرند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم میشوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزهخواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندانهای ایران مواجه شده و بعضاً حتی تهدید به مرگ شدهاند. فشار دستگاههای امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمالشده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواستههای آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان منجمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسیزبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی دادهاند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شدهاند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناختهشده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات مردادنی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزامرداد دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگانهای مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این امردادان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد میکنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطهی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد میکند.
در این ماه :
انوشاوان اودیان از اتهام انتسابی تبرئه و از زندان اوین آزاد شد
شعبه ۲۱ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، با تأیید رأی دیوان عالی کشور، انوشاوان اودیان، شهروند مسیحی را از اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» تبرئه کرده و او از زندان اوین آزاد شده است. آقای انوشاوان آودیان که در اردیبهشت ۱۴۰۱ توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۰ سال حبس، جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده بود، در ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ برای اجرای حکم به زندان اوین منتقل شد.(ماده 18, 5 مهر 1403)
«مخالفت ضابط امنیتی با آزادی مشروط» لاله ساعتی، شهروند مسیحی زندانی
ضابط امنیتی، روز جمعه، ششم مهر ماه ۱۴۰۳، با درخواست آزادی مشروط لاله ساعتی، نوکیش مسیحی و زندانی عقیدتی مخالفت کرده است. این شهروند مسیحی از اواخر بهمن ماه ۱۴۰۲ در زندان است. «با توجه به اینکه لاله ساعتی، از اواخر تیر ماه، چند مرحله به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات، با هدف بازجویی و تلاش ضابط امنیتی پرونده اش جهت اخذ اعترافات اجباری و متقاعد کردن وی برای مصاحبه در مقابل دوربین رسانهها، تکذیب اخبار منتشر شده از وی در رسانهها، ارتباط وی با متهم دیگر پرونده اش ـ لادن ساعتی و چند فرد دیگر، تحت فشار قرار گرفت ولی تن به خواسته غیرمعقول ضابط امنیتی پرونده اش نداده درخواست آزادی مشروط وی با طرح این عنوان که «لاله ساعتی همکاریهای لازم را با وزارت اطلاعات بعنوان ضابط پرونده اش نداشته و هنوز اصلاح نشده» رد و به وکیل تسخیری وی ابلاغ شد.» ( آرتیکل 18 ۶ مهر 1403)
یاسر اکبری، نوکیش مسیحی زندانی، پس از تحمل نزدیک به پنج سال زندان آزاد شد
این شهروند مسیحی، مهر ماه ۱۳۹۹، به دلیل باور مسیحی و فعالیت مسالمتآمیز دینی، و به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل کلیسای خانگی» توسط قاضی محمد مقیسه به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. طی دوران حبس، درخواست اعاده دادرسی این شهروند مسیحی چهار بار بهطور متوالی در دیوان عالی کشور رد شده بود.در نهایت، شعبه ۲۱ دادگاه تجدید نظر، حکم حبس این نوکیش مسیحی را از ۱۰ سال به چهار سال و پنج ماه کاهش داد. هر چند، آقای اکبری بیش از چهار سال و نه ماه، یعنی چهار ماه بیش از دوران محکومیت در اوین زندانی بوده است. (ماده 18, 9 مهر 1403)
انتصاب اسقف اعظم کلیسای کاتولیک لاتین ایران به عنوان کاردینال
پاپ فرانسیس، روز یکشنبهِ ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۳ اعلام کرد که ۲۱ کاردینال جدید از جمله دومینیک متیو، اسقف اعظم کلیسای کاتولیک لاتین در ایران را به عنوان کاردینال، روز هشتم دسامبر طبق مراسمی منصوب خواهد کرد.پاپ خاطرنشان کرد که این کاردینالهای منتخب از سراسر جهان می ایند و این بیانگر جهانی بودن کلیسا است که محبت رحمانی خداوند را به همه مردم اعلام میکند.این برای نخستین بار است که واتیکان برای کلیسای کاتولیک لاتین در ایران کاردینال منصوب میکند. کاردینال ها مهمترین مقام در واتیکان را دارا هستند و شورای آنها پاپ بعدی را انتخاب خواهد کرد.جمعیت کاتولیکهای لاتین ایران که اکثراً اتباع غیر ایرانی هستند حدود دو هزار است، در حالی که جمعیت کل کاتولیکهای ایران که شامل ارمنیها و کلدانیها هم میشود، کمتر از شش هزار نفر تخمین زده میشود.روزنامه لا لیبر بلژیک به نقل از واتیکان نیوز نوشت که این پستی استراتژیک در ژئوپلیتیک کلیسا است و انتصاب دومینیک متیو امر بااهمیتی است و این قابلیت را دارد که دیالوگ واتیکان با ایران را تقویت کند به ویژه در چارچوب کنونی خاورمیانه.واتیکان و تهران از سال ۱۹۵۴ میلادی با یکدیگر روابط دیپلماتیک دارند.( ماده۱۸ ، ۱۶ مهر ۱۴۰۳)
هانیبال ژزف، یک موزیسین آشوری: از نظر آنها من مجرم بودم
هانیبال ژزف ، آهنگساز و رهبر ارکستر آشوری اهل ایران که پایهگذار آنسامبل مسایا و آکادمی موسیقی بِن ایل در ایران بود و اجراهای فراوانی در زمینههای مختلفی از جمله موسیقی کلاسیک، فولک، تلفیقی و کلیسایی به روی صحنه برد. با وجود اینکه، هیچ فعالیت سیاسی نداشت، چندین بار بازداشت و بازجویی شد. او اکنون در آمریکا با پایهگذاری بنیاد فرهنگ و هنر گیلگمش فعالیت میکند و در تلاش است تا فرهنگ و هنر آشوری و ایرانی را حفظ کند و به اقوام دیگر بشناساند.هانیبال در گفتگویی از برخوردهای امنیتی و بازداشتهایی که به عنوان یک موزیسین مسیحی باید تحمل میکرد روایت میکند.وی میگوید در هر سنی تبعیض شکل خاص خودش راداشت در دوران مدرسه مادر همکلاسیش را خواسته بودند که چرا بایک پسر مسیحی دوست است وچرا آنها با یک خانواده مسیحی در ارتباطند ،ویا در ورود به کانون پرورش فکری زن متصدی به او تشر زده که عطری که تو زدی باعث شده روزه ام باطل شود،در دوران سربازی نیزاز طرف روحانی مسلمان به اسلام دعوت شده وگفته اند اگر مسلمان نشوی همان سرباز صفر باقی میمانی چون یک مسلمان زاده نباید زیر دست یک غیر مسلمان باشد،وی دوسال سربازی را به عنوان سرباز صفر به پایان رساند ،در مدرسه آشوری هاداخل مدرسه بین دختر وپسر رادیوار کشیده بودندوبعد که مدیر مدرسه یک مسلمان آمد حتی محتوای آموزشی تغییر کرد وساعت زبان آشوری نیز کم شد،استخدام آنها ممنوع شد وبعد ها که موزیسین شد همیشه نگران لغو کنسرت هایش بوده وبارها وی را دستگیر کردند.وی میگوید در امریکا هم وضع بهتری ندارند وجامعه شان از هر نظر رو به اضمحلال است(ایران وایر ۲۴ مهر ۱۴۰۳)
بی خبری از وضعیت سه نوکیش مسیحی بازداشتی با گذشت بیش از ۲۰ روز
جهانگیر علیخانی، حامد مالامیری و غلام اسحاقی، سه نوکیش مسیحی ساکن نوشهر بیش از ۲۰ روز است که در بازداشت بسر میبرند و از وضعیت آنان اطلاعی حاصل نشده است. جهانگیر علیخانی، حامد مالامیری و غلام اسحاقی در تاریخ های ۲ و ۳ مهرماه توسط نیروهای اطلاعات سپاه در نوشهر بازداشت شدند. علیرغم گذشت بیش از ۲۰ روز از زمان دستگیری، تاکنون از محل نگهداری این افراد اطلاعی حاصل نشده و خانواده آنها در بی خبری کامل بسر میبرند. این امر افزایش نگرانی نزدیکان این نوکیشان مسیحی را در پی داشته است. تاکنون از اتهامات مطروحه علیه آنها اطلاعی حاصل نشده است. دی ماه سال گذشته، این سه شهروند به همراه ۱۷ شهروند دیگر در نوشهر و حومه چالوس توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند.( خبرگزاری هرانا26مهر1403)
پیروان سایر ادیان :
جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده اند.بازداشت ها و خشونت های هدفمند ارگان های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می کردند، در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند و ده ها تن از پیروان آن نیز در زندان های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس های طولانی شده اند. یکی از آیینهای مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینهسازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.
در این ماه :
خطر اجرای حکم اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی
آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی، به اتهام «قتل عمد»، توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شده و به نوشته سازمان حقوق بشر ایران، درخواست اعادهٔ دادرسی او یک بار دیگر در شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور رد شده است.آروین قهرمانی که به اتهام قتل امیر شکری در یک دعوای گروهی بازداشت و به قصاص نفس محکوم شده، اتهام خود را رد کرده است.از سوی دیگر، خانواده مقتول پذیرش دیه از یک خانواده یهودی را رد کردهاند.( رادیو فردا 6 مهر 1403)
کرمانشاه، امیرحسین حقجویان، از فعالان جامعه یارسان با تودیع قرار وثیقه آزاد شد
روز شنبه ١٤ مهر ١٤٠٣، امیرحسین حقجویان، پسردایی و از دوستان نزدیک رضا رسائی، معترض اعدام شده با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت از زندان مرکزی کرمانشاه آزاد شد.به گفته یک منبع مطلع، این فعال جامعه یارسان طی مدت بازداشت از دسترسی به وکیل و ملاقات باخانواده محروم بوده است.آقای حقجویان در تاریخ ٩ مهر ١٤٠٣ پس از اتمام مراحل بازجویی از یکی از بازداشتگاههای امنیتی کرمانشاه به زندان مرکزی این شهر منتقل شد.صبح روز دوشنبه دوم مهر ١٤٠٣، نیروهای امنیتی به نهالستان محل کار امیرحسین حقجویان واقع در کمربندی شهر صحنه استان کرمانشاه یورش بردند و اقدام به بازداشت وی کردند.تاکنون از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه آقای حقجویان اطلاع دقیقی به دست نیامده است.(کردپا ۱۵ مهر ۱۴۰۳)
برگزاری نمایشگاه ضدیت با اقلیتهای مذهبی در ساری
رسانههای ایران از برگزاری نمایشگاهی با عنوان «آب و سراب» در روزهای آتی با موضوع تبلیغ علیه اقلیتهای دینی بهویژه دیانت بهایی خبر دادهاند. نمایشگاه «آب و سراب» از روز ۲۱ مهر به مدت یک هفته با همکاری موسسه فرق و ادیان حقپژوهی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران و شهرداری ساری در «بوستان ولایت» شهرستان ساری دایر خواهد شد.این نمایشگاه با هدف آنچه برگزارکنندگان آن «آشنایی با تفکرات و انحرافات» اقلیتهای دینی در ایران خواندهاند برگزار میشود.احسان آهنگر مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي در نشستی مطبوعاتی گفت بیشترین تخلفات راپیروان آیین بهایی انجام میدهند،به آنها هشدارداد وگفت آنها شناسایی ومجازات میشوند،دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم دورها وکارگاه های مجازی دارد به قصدآموزش مبلغان برای نقد وبررسی فرقه انحرافی ومیخواهند ادیان بهایی ،تصوف ومسیحیت تبشیری ،یمانی،باستان گرایی ایرانی ووهابیت رانقد کنن (ایران وایر ۱۹ مهر ۱۴۰۳)
امام جمعه تبریز: اقلیتهای دینی و گروههای عرفانی، ابلیس مجسم هستن
احمد مطهری اصل روز یکشنبه ۲۲ مهر در حاشیه نمایشگاهی با موضوع ضدیت با اقلیتهای دینی در تبریز، ادعا کرد که دیانت بهایی از آغاز با هدف تفرقه میان مسلمانان بهوجود آمد و اکنون به ابزاری در دست جریان صهیونیسم و استکبار جهانی تبدیل شده است.این نمایشگاه که «پیچک انحراف» نام دارد در شهرستان تبریز افتتاح شد و قرار است که آثاری با هدف تبلیغ علیه اقلیتهای دینی در آن به نمایش درآید.نماینده علی خامنهای در استان آذربایجان شرقی ضمن ابراز این ادعا که گروههای عرفانی و اقلیتهای دینی در ایران «رهبران شیطانی» هستند، افزود: «برخی از آنها ابلیس مجسم هستند.»مطهری همچنین دلیل افزایش تعداد گروههای عرفانی و ادیان نوظهور در ایران را کم شدن تعدادروحانیانی عنوان کرد که در گذشته رهبران این اقلیتهای دینی را تکفیر میکردند.او افزود که رشد این گروهها با روشهای نرم ممکن نیست و با استناد به گفتهای از علی خامنهای تاکید کرد: سران آنها باید با روشهای سخت کنترل شوند.(ایران وایر ۲۳ مهر ۱۴۰۳)
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از 71 خبر که در طول مهر ماه 1403 تهیه شده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیتهای جامعه باشد.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مردادنیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، ههنگاو، بیبیسی فارسی، جمعآوری گرمردادده، تهیه شده است.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در مهرماه همکاری کردند خانمها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، صدرا مجیب یزدانی، سینا اشجعی، امیر پالوانه، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، نغمه ظریفیمقدم، عباس رهبری، مریم حبیبی، آیلین علیوردیلوییی، کوثر ولیزاده، پروین محمدی افقا، شراره هادیزاده رئیسی، میباشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
گزارش نقض حقوق زنان در مهرماه ۱۴۰۳
تهیه و تنظیم کنندگان : نغمه ظریف مقدم، فاطمه تیموری، شراره هادیزاده رئیسی، محمد گلستانجو
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از ٨١ خبر که در طول مهر ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در مهر ماه همکاری کردند: شراره هادیزاده رئیسی، پروین محمدی افقا، نازی جلالی، سونیا سواركوب، مریم رمضان پور، پوراندخت اسلامی، فاطمه شدید، مونا احمدی پور، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، معصومه کریمی، فروغ آزدی، سارا آسیابان، امیر پالوانه، محمد گلستانجو، میلاد طاهر آبادی ،میباشند.
جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
اخبار عمومی
تفتیش منزل یک شهروند بهایی در یزد
روز دوشنبه ۲ مهر ۱۴۰۳، منزل فریبا اشتری، شهروند بهائی ساکن یزد تفتیش شد. یکی از نزدیکان او ضمن تایید این خبر گفت صبح امروز نیروهای امنیتی با مراجعه به محل سکونت خانم اشتری، اقدام به تفتیش منزل وی کرد. ماموران ضمن ضبط گوشی و لپ تاپ این شهروند، شماری کتاب و تصاویر مرتبط با آیین بهائی را نیز با خود بردند.این شهروند بهایی پیش از این نیز به دلیل اعتقادات خود سابقه بازداشت و محکومیت را دارد. شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. (۲ مهر۱۴۰۳هرانا )
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ده زن بهایی در اصفهان
در روز دوشنبه ۲مهر ماه،جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ندا بدخش، آرزو سبحانیان، یگانه روح بخش، مژگان شاهرضایی، پرستو حکیم، یگانه آگاهی، بهاره لطفی، شانا شوقی فر، نگین خادمی و ندا عمادی، شهروندان بهائی،درشعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان برگزار شد.درجریان این دادگاه،به ریاست قاضی توکلی این شهروندان از بابت اتهامات انتسابی تبلیغ علیه نظام، با حضور وکلا، به دفاع از خود پرداختند. آنان در بخشی از دفاعیات خود، به آزارهای فیزیکی و کلامی که در جلسات بازجویی روی داده بود اشاره کرده اند و قاضی دادگاه، از این موضوع اظهار تعجب و بی اطلاعی کرده است. پیشتر در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۴۰۳، کیفرخواست پرونده این شهروندان توسط شعبه هجدهم بازپرسی دادسرای اصفهان صادر شد. این ۱۰ زن بهائی، در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و طی دو ماه در تاریخ های متفاوت با تودیع وثیقه از زندان دولت آباد اصفهان آزاد شدند. یگانه آگاهی پیش از این نیز سابقه بازداشت داشته است. شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند.(۲مهر۱۴۰۳ هرانا )
اعتراض دادستان به حکم برائت افسانه شاهی علیرغم عدم اثبات اتهامات وی
افسانه شاهی شامگاه پنجشنبه ۱۰ خردادماه ۱۴۰۳ در جریان هجوم مسلحانه نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران به منزل خانوادگی خود و با کشیدن اسلحه به روی حاضران در خانهشان بازداشت شده بود. این شهروند به مدت ۲۳ روز در سلول انفرادی زندان ارومیه تحت بازداشت بوده و نهایتاً ۲ مردادماه با تودیع وثیقهی ۶۰۰ میلیون تومانی و موقتاً تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شده بود.پس از عدم اثبات اتهامات وارده به افسانه شاهی، شهروند کُرد و اهل بوکان،واعلام برائت از سوی قاضی،در پی اعتراض دادستان بە حکم صادره پروندهاش به دادگاه تجدیدنظر ارومیه فرستاده شد.افسانه شاهی،کوهنورد ۳۲ سالهی اهل بوکان که به تبلیغ علیه نظام متهم شده بود، پس از گرفتن حکم برائت از سوی قاضی دادگاه کیفری بوکان بدلیل عدم اثبات اتهامات وارده به وی با اعتراض دادستان به حکم صادره، پروندهاش به شعبهی ۲۳ دادگاه تجدیدنظر ارومیه ارجاع داده شده است.وی تاتاریخ ۱۱ مهرماه باید در شعبه ۲۳ دادگاه تجدیدنظر ارومیه حاضر شود.(۶ مهر۱۴۰۳ هه نگاو)
جلسه آخرین دفاع کوکب بداغی برگزار شد
آخرین جلسه بازپرسی کوکب بداغی پگاه در دادسرای اهواز برگزار شد. در جریان این جلسه که روز سه شنبه ۱۰ مهرماه، در شعبه ۱۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اهواز برگزار شده، خانم بداغی دفاعیات آخر خود را از بابت اتهامات انتسابی ارائه داده است. مصداق اتهامات مطروحه علیه خانم بداغی فعالیتهای صنفی و معلمان وی عنوان شده است. وی پس از تفهیم اتهام، با تودیع وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد شده است.این فعال صنفی، پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به این مرجع قضایی احضار شده بود.(۱۱ مهر۱۴۰۳هرانا )
ممنوعیت تماس سکینه پروانه در پی اعتصاب غذا همزمان با سالگرد قتل حکومتی ژینا امینی
سکینه پروانه زندانی سیاسی کُرد اهل قوچان، از سه هفته پیش و در پی اعلام اعتصاب غذا در زندان اوین تهران، از حق برقراری تماس با خانواده خود محروم شده است. وی به نشانه اعتراض به کشتار معترضان جنبش ژن، ژیان، ئازادی به مدت سه روز دست به اعتصاب غذا زده بود. مدت ١٨ روز اخیر را با ممنوعیت تماس و ملاقات در زندان اوین سپری کرده که این امر، نگرانی جدی بستگان و خانواده او را به دنبال داشته است.(۱۴ مهر۱۴۰۳هنگاو )
دادستان تهران علیه نوید محمد زاده و مطهر گونه ای اعلام جرم کرد
نوید محمدزاده، به دلیل اقداماتش بعد از پرتابهای موشکی ایران و ایجاد رعب در راستای خدشه به امنیت روانی جامعه مورد برخورد قضایی قرار گرفته است همزمان کانال های نزدیک به نهادهای امنیتی با انتشار مطالبی از اعلام جرم دادستان تهران علیه مطهر گونه ای، ، دانشجوی تعلیقی دانشگاه علوم پزشکی تهران خبر دادند.علت این اقدام انتشار مطالب توهین آمیز توسط خانم گونه ای در خصوص اقدامات نظامی اخیر ایران عنوان شده است.(۱۴ مهر۱۴۰۳هرانا )
حکم اخراج سمیه اخترشمار، فعال صنفی معلمان مریوان از کار عینا تایید شد
هیأت تجدیدنظر وزارت آموزش و پرورش در ۲۶ شهریور ۱۴۰۳، حکم اخراج سمیه اخترشمار، معلم رسمی اداره آموزش و پرورش از کار را عینا تایید کرد.شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران ضمن انتشار این خبر نوشت، آموزش و پرورش کردستان به همراه نیروهای امنیتی و دستگاه سرکوب، در ماههای اخیر با پروندهسازی علیه فعالان صنفی اقدام به اخراج، کسر رتبه و تعلیق شغلی معلمان این استان کرده است. این شورا در خصوص این احکام اعلام کرده، شورای هماهنگی ضمن حمایت از خانم اخترشمار و پیگیریهای حقوقی برای اعاده حقوق ایشان، تداوم پروندهسازی علیه فعالان صنفی را محکوم میکند.(۱۴ مهر۱۴۰۳کردپا )
دومین جلسه دادگاه وریشه مرادی برگزار شد
روز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳، دومین جلسه دادگاه این فعال سیاسی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی با حضور قاضیعموزاد، مستشار دادگاه و نماینده دادستان برگزار شد. گقته میشود در این جلسه دادگاه قاضی صلواتی به وکلای پرونده و این فعال سیاسی اجازه دفاع نداد. همچنین وکلای پرونده که پیشتر از حق مطالعه پرونده این زندانی سیاسی محروم شده بودند پس از پایان این جلسه، برای چند ساعت موفق به مطالعه آن شدنداین زندانی سیاسی از تاریخ ۱۷ اردیبهشت سال جاری با دستور قاضی صلواتی از حق تماس و ملاقات با خانواده و وکلا محروم شده است.(۱۴ مهر۱۴۰۳کردستان )
خطر اجرای حکم اعدام یک زندانی زن در زندان قزلحصار
روز شنبه ١٤ مهرماه ١٤٠٣ (۵ اکتبر ٢٠٢٤)، سیده زهرا یحییزاده، زندانی محبوس در زندان قرچک ورامین برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان قزلحصار منتقل شده است.به گفته یک منبع مطلع، احتمال اجرای حکم این زن طی روزهای آینده بالقوه است.این زندانی پیشتر بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود. (۱۴مهر۱۴۰۳ههنگاو)
همزمان با تفتیش منزل مهنوش مختاری بازجویی شد
روز چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳، ماموران اداره اطلاعات بیرجند به منزل خانم مختاری وارد شدند و پس از یک ساعت و نیم تفتیش منزل، اقدام به ضبط لپ تاپ، تلفن همراه و کتب دینی کردند. در زمان تفتیش منزل، ماموران خانم مختاری را به ستاد خبری اداره اطلاعات بیرجند احضار کردند و وی پس از مراجعه به این نهاد امنیتی ساعاتی مورد بازجویی قرار گرفت. تاکنون هیچکدام از لوازم توقیف شده، به وی بازگردانده نشده است.” شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند.(۱۷ مهر۱۴۰۳هرانا )
کمپین دفاع از شریفه محمدی: درخواست لغو حکم اعدام، یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی است
دفاع از شریفه محمدی، فعال کارگری محکوم به اعدام، سهشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ در بیانیهای به مناسبت دهم اکتبر، روز جهانی مبارزه با اعدام اعلام کرد گسترش درخواستها برای لغو حکم اعدام، یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی است.در این بیانیه همچنین آمده است: مطالبه لغو مجازات اعدام، از جمله اعتراض به حکم اعدام شریفه محمدی و سایر فعالین محکوم یا در معرض محکومیت به اعدام، از زبان فعالین مدنی، اجتماعی، بازنشستگان، کارگران و هنرمندان، اکنون لغو حکم اعدام را به یک مطالبه اجتماعی و یک نه بزرگ به قتل عمد حکومتی تبدیل کرده است.(۱۸ مهر۱۴۰۳صدای امریکا )
حکم اعدام شریفه محمدی در دیوان عالی کشورنقض شد
امیر رئیسیان و محمدرضا نظرینژاد، وکلای دادگستری، از نقض حکم اعدام شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی، توسط دیوان عالی کشور خبر دادند.امیر رئیسیان در گفتگو با شبکه شرق گفته دیوان عالی کشور بعد از رسیدگی، حکم موکلم خانم شریفه محمدی را نقض و پرونده را برای رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع داد. یک روز پیش از برگزاری دور دوم چهاردهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران، شریفه محمدی، فعال کارگری از سوی دادگاه انقلاب رشت به اعدام محکوم شد؛ حکمی که واکنش گستردۀ فعالان مدنی و سیاسی را در پی داشت.(۲۰ مهر۱۴۰۳رادیوفردا)
پانزده سال انتظار برای آزادی، ادامه حبس مریم اکبری منفرد در پی آغاز محکومیت جدید
محکومیت دیگر مریم اکبری منفرد به اجر درآمد. آخرین روز دوران محکومیت ۱۵ سال حبس مریم اکبری منفرد، دومین زندانی سیاسی قدیمی زن در ایران است. اما با ارسال محکومیت دیگر وی به اجرای احکام، این زندانی سیاسی کماکان در زندان خواهد ماند. حسین تاج وکیل مدافع وی در این خصوص نوشت: ۱۵ سال حبس با تبعید بدون حتی یک روز مرخصی تمام شد. طی این سالها چند پرونده علیه موکلم تشکیل شد که با حکم برائت مختومه شد اما آخرین پرونده بدون ارائهٔ مستندات منجر به محکومیت ۲ سال حبس اجرایی شد.(۲۰ مهر۱۴۰۳هرانا)
حساب اینستاگرام زینب موسوی پس از شوخی با اظهارات محمود فکری مسدود شد
مسدود شدن حساب کاربری زینب موسوی در اینستاگرام، چند روز پس از آن روی داد که زینب موسوی با انتشار ویدیویی به اظهارات همجنسگراستیزانه هفته گذشته محمود فکری، سرمربی سابق باشگاه استقلال واکنش نشان داد و در قالب یک شوخی با مضمون جنسی گفت که همه مردم ایران در این سالها تحت فشار بودهاند.چهار روز پیش هم خانم موسوی با انتشار ویدیویی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس خبر داد که به او پابند الکترونیکی بستهاند.زینب موسوی، کمدین اهل قم و خالق شخصیت امپراتور کوزکو است که سابقه زندان دارد وی پس از آزادی از زندان در سال ۱۴۰۱ دیگر با شخصیت امپراطور کوزکو طنزپردازی نمیکرد. او در اولین ویدیو پس از آزادیاش گفته بود که امپراطور سابق است و از او خواسته شده که فقط به مسایل زندگیاش بپردازد. او تا کنون بارها ازاحضار و اعمال ممنوعیتها برای تصویر و حضور کاری خود در رویدادها وتهدیدهای جانی از جمله اسیدپاشی خبر داده بود.(۲۱ مهر ۱۴۰۳ بی بی سی)
نامه میثم دهبان زاده از زندان، بازداشت خواهرم تنها به دلیل پیگیری وضعیت من بود
میثم دهبان زاده، زندانی سیاسی با نگارش نامهای از زندان قزلحصار کرج، نسبت به بازداشت کوثر دهبان زاده، خواهر خود در ۶ مهر ماه ۱۴۰۳به عنوان ابزاری برای فشار بیشتر بر خود و خانوادهاش، اعتراض کرد. این زندانی تاکید کرد که خانم دهبان زاده تنها به دلیل حمایت و پیگیری قضایی پرونده برادرش دستگیر و به بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شده است.وی نوشت این فشارها پیشتر منجر به دو بار سکته قلبی مادرش شده و اکنون دستگیری کوثر وضعیت مادر خانواده را به مراتب بدتر کرده است.وی در پایان نامه نوشته:حال از همه وجدانهای بیدار میخواهم که صدای خواهرم ( کوثر دهبانزاده) باشند.هرچند من و خواهرم، از همه جگرگوشگانِ میهنمان که آنها هم بیهیچ گناهی به شهادت رسیدند، عزیزتر نیستیم.وی هم اکنون دوران محکومیت خود را بدون برخورداری از حق درمان در زندان قزلحصار کرج سپری میکند.(۲۱ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی به اجرای احکام ارسال شد
اصغرجهانگیری سخنگوی قوه قضاییه، در نشست خبری روز یکشنبه ۲۲ مهرماه، از ارسال پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی به شعبه اجرای احکام خبر داد. این دو روزنامه نگار پیشتر توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران هر کدام به شش سال حبس محکوم شده بودند،نیلوفر حامدی روزنامه نگار روزنامه شرق والهه محمدی روزنامه نگار روزنامه میهن میباشند که عکس مهسا امینی درکما وگزارش مرگ او راتهیه کرده بودندوپس از بازداشت در روزهای اوایل اعتراضات ۱۴۰۱به زندان اوین منقل شده ودر دی ماه سال گذشته با تودیع قرار وصیغه آزاد شدند.(۲۲ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
اعتراض سوسن پرور به سانسور روایتهای زنانه در سریال غربت
سوسن پرور، بازیگر سریال غربت، پس از حذف برخی از بخشهای فیلم در قسمت پنجم، از سانسورهای اعمال شده در این فیلم انتقاد کرد.وگفت: شاید آن تکهای که شما برمیدارید قلب یک اثر باشد.وی خطاب به کارگردان این سریال گفت این اثر بچه توست،از تو بعید است که اجازه میدهی تیغ سانسور آزادانه در اثرت بچرخد. امیر جان این قرار ما نبود، من با تمام دلم آمدم سر کار غربت و امروز دل من امانت در کار توست نگذار بمیرد.این سریال بعد از پخش قسمت سوم به دلیل تصویرسازی نامناسب از مردم حاشیه نشین استان های عرب نشین ایران عنوان شده ،توقیف شدمحسن موسویزاده، نماینده مردم اهواز در مجلس هم در اعتراض به این سریال گفته بود: اقدام نابخردانه سریال نمایش خانگی غربت در توهین به قومیت شریف عرب را به صورت جدی پیگیری کردم. رییس ساترا در پاسخ اعلام کرد که این سریال فاقد مجوز است و باید از شبکه خانگی حذف شود.(۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران وایر)
مادر یک دانشآموز برای ثبتنام فرزندش در مدرسه مجبور به تمیز کردن کلاسهای درس شد
مسئولان یک مدرسه دولتی در شهر قدس تهران، مادر یک دانشآموز را مجبور کردند که برای ثبت نام فرزندش در مدرسه تمامی کلاسهای درس را تمیز کند. آنها دلیل این کار را ناتوانی مالی مادر این دانشآموز برای پرداخت هزینه مطالبه شده از سوی مدرسه برای ثبتنام فرزندش اعلام کردهاند.این مادر قصد ندارد شکایت کند زیرا گفته است دو سال دوندگی کردم تا پسرم دوباره به مدرسه برگردد ونمیخواهم به خاطر من از مدرسه اخراج شود.مسعود بهرامی، مدیرکل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران در واکنش به این خبر گفت: در حال بررسی موضوع هستیم. انشاالله اطلاع رسانی کامل انجام خواهد شد.(۲۴ مهر ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال)
منزل مادر شهریار نصرالهی در اراک مورد تفتیش قرار گرفت
روز شنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ منزل بتول فرهت، مادر شهریار نصرالهی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اراک توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، منزل مادر شهریار نصرالهی زندانی سیاسی محبوس در زندان اراک، توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد. این بازرسی در حالی صورت گرفت که مادر آقای نصرالهی، بهدلیل کهولت سن و بیماری قلبی، دچار حمله قلبی شد و به بیمارستان انتقال یافت. شهریار نصرالهی، شهروند ۴۸ ساله و پدر سه فرزند از اراک، در اسفند ۱۴۰۱ توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از یک ماه از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان اراک منتقل شد. شعبه دوم دادگاه انقلاب اراک او را از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام و عضویت در گروههای مخالف، به پنج سال حبس محکوم کرد.(۲۴ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
سپاه سمنان از اجرای طرح موسوم به طراوت برای اعمال حجاب اجباری خبر داد
چند روز پس از انتشار خبرهای غیررسمی مبنی بر تصویب لایحه موسوم به عفاف و حجاب توسط شورای نگهبان، سپاه سمنان نیز از اجرای طرح طراوت در ارتباط با اعمال اجباری حجاب خبر داد. منصور شوقانی، فرمانده سپاه سمنان، بدون اشاره به جزئیات، تنها افزود که این طرح بهزودی و با محوریت مردم، و در راستای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در استان اجرایی میشود. اما بر اساس طرحهای قبلی مانند نور روش مجریان طرح اعمال زور و خشونت بوده است. (۲۵ مهر ۱۴۰۳ رادیو فردا)
هشدار در باره اعدام یک زن بلوچ که قتل ارتکابی فرزندش را گردن گرفت
سودابه ایرندگانی، ۳۴ ساله و مادر شش فرزند است. او ۶آبان۱۴۰۱ با اتهام قتل عمد بازداشت و به قصاص نفس محکوم شد.نهادهای حقوقبشری نسبت به اعدام قریبالوقوع وی، که قتلی که فرزندش مرتکب شده را به گردن گرفته است، هشدار دادهاند.نرخ دیه در ایران در سال۱۴۰۳ یک میلیارد ودویست میلیون تومان است ولی خانواده مقتول تقاضای دویست میلیون تومان کرده اند که تا کنون ۸۰۰ میلیون آن پرداخت شده وتا ۸ آبان فرصت دارند مابقی را پرداخت کنند وگرنه حکم به اجرا در میاید،(۲۹ مهر ۱۴۰۳ ایران وایر)
مشکل صدور گواهینامه موتورسیکلت زنان پیگیری و برطرف شود
مدیرعامل صندوق تأمین خسارتهای بدنی بیمه در نامهای به معاون زنان و خانواده رئیس جمهوری از مشکلات به وجود آمده در مورد بیمه شخص ثالث نسبت به بانوان موتورسیکلت سوار اشاره و خواستار پیگیری و حل این مشکل شد.وی گفت از سال ۱۳۹۵ تا امروز مبلغی بیش از ۱۳۵ میلیارد تومان بابت یک هزار و ۲۱۷ مقصر حادثه که فاقد بیمه نامه بودهاند پرداخت کرده است.یکی از تبعات مهم نداشتن گواهینامه موتور برای بانوان به اینجا میرسد که به زندان افتادن آنها پیامدهای زیادی در زمینههای اجتماعی، خانوادگی و حتی اقتصادی خواهد داشت. وی به این نکته اشاره کرده که در صورت داشتن گواهینامه، تهیه بیمه شخص ثالث که یک الزام قانونی است اجرا خواهد شد و در صورت بروز حادثه خسارات وارد شده از محل بیمه مربوطه هم برای فرد زیان دیده و هم برای مسبب حادثه قابل جبران خواهد بود.(۲۹ مهر ۱۴۰۳ ایران وایر)
وعده دولت برای پیگیری احکام حبس محمدی و حامدی، اینبار از سوی معاون امور زنان
با احضار الهه محمدی و نیلوفر حامدی برای اجرای حکم پنج سال زندان، زهرا بهروز آذر، معاون امور زنان در دولت مسعود پزشکیان روز ۳۰ مهر وعده داد این موضوع را پیگیری کند. همزمان بیش از ۵۰۰ روزنامهنگار و فعال مدنی در نامهای به رییس قوه قضاییه خواهان توقف اجرای حکم حبس این روزنامهنگاران شدند.او با بیان این که حل این پرونده نیازمند طی شدن یک روال حقوقی است، اظهار امیدواری کرد که روند پیگیریها نتیجهبخش باشد و شرایطی فراهم شود که آنها در کنار خانواده خود باشند.(۳۰ مهر ۱۴۰۳ ایران اینترنشنال )
احضار به دادگاه
احضار یک بانوی فعال صنفی فرهنگیان در اهواز
کوکب بداغی پگاه، فعال صنفی فرهنگیان روز یکشنبه ۱ مهرماه، توسط شعبه ۱۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اهوازاحضارشد.از وی خواسته شده ظرف مدت ۵ روز جهت اخذ آخرین دفاع از بابت اتهامات انتسابی در شعبه مذکور حاضر شود. خانم بداغی پگاه اواخرتیر ماه ۱۴۰۲، توسط شعبه دو هیات تجدید نظر رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان به دلیل شرکت در اعتراضات معلمان و سخنرانی در جریان اعتراضات به انفصال موقت از خدمت به مدت۱ ماه محکوم شد. وی پیشتر توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان وزارت آموزش و پرورش استان خوزستان، به سه ماه انفصال از خدمت محکوم شده بود. جلسه بدوی رسیدگی به اتهامات خانم بداغی پگاه، در تاریخ ۲۷ خرداد سال جاری برگزار شده بود. همچنین در تاریخ ۳۰ مهرماه سال گذشته، منزل شخصی و محل کار کوکب بداغی پگاه، توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. ماموران برخی از وسایل شخصی خانم بداغی را ضبط کردند. کوکب بداغی پگاه، دبیر تربیت بدنی مقطع دبیرستان مدارس شهرستان ایذه از توابع استان خوزستان، پیش از نیز به دلیل فعالیت های خود سابقه احضار و تشکیل پرونده را دارد. (۲مهر۱۴۰۳هرانا)
احکام صادره
محکومیت دو تن از مادران دادخواه در کرج
خانمها محبوبه رمضانی،مادرپژمان قلیپورورحیمه یوسفزاده،مادر نوید بهبودی ازجمله مادران دادخواه و کشتهشدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب شهریار، به هجده ماه و یک روز حبس محکوم شده اند.رضاشفاخواه وکیل دادگستری با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت ایشان بابت تبلیغ علیه نظام ششماه، عضویت در گروه مادران کشتهشدگان آبان۹۸ ششماه و برای اهانت به مقام رهبری، به تحمل ششماه و یک روز حبس، محکوم شده اند.این مادران دادخواه پیشاز این نیز بهخاطر دادخواهی، به دفعات متعدد از سوی نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی بازداشت و بازجویی شدهااند . (۲مهر۱۴۰۳ایران وایر)
حکم صادره علیه هنرمند سینما و تلویزیون
هانیه توسلی از بازیگرانی است که در پی حمایت از اعتراضات سراسری در ایران پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور ۱۴۰۱، از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی با پروندهسازی و مجازاتهایی از جمله حبس و جریمه نقدی مواجه شد. شهریور ۱۴۰۲ و هم زمان با افزایش فشارها بر معترضان در ایران و در نخستین سالروز کشته شدن مهسا امینی، خواهر وی در صفحه اینستاگرام خود از بازداشت او خبر داد و نوشته بود : مقامات اطلاعاتی جمهوری اسلامی او را در منزل شخصیاش در شامگاه بازداشت کرده و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.وکیل وی گفت: با وجود این که موکلش هانیه توسلی حکمی مبنی بر ممنوعیت از کار نداشته است، ضمن تکذیب خبر منتشر شده درباره حضور او درپروژه های سینمایی، این بازیگر همچنان با ممانعت از بازیگری روبهرو است.بر اساس رأی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب، هانیه توسلی به دلیل انتشار آنچه مطالب خلاف واقع و به قصد تشویش اذهان عمومی خوانده شده،به تحمل شش ماه حبس تعزیری و پرداخت ۱۵ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شدامااجرای حبس به مدت سه سال تعلیق شده است . (۲مهر۱۴۰۳صدای آمریکا)
محکومیت به حبس چهار نفر در ارتباط با پرونده زندانی محکوم به اعدام
روز یکم مهر ١٤٠٣شعبه ٣٦ دادگاه تجدیدنظر استان تهران حکم یک سال حبس هریک از عزیز عزیزی پدر٦٧ ساله،پرشنگ عزیزی خواهر٤٨ ساله و حسین عباسی همسر خواهر٤٨ ساله رابه اتهام مساعدت مجرم برای خلاصی از محاکمە و ایوب انیسی ینگجه را بابت اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی به ٢ سال حبس تعزیری محکوم کرده بود.تایید این احکام درحالیست کە بنابر قانون، تمامی این اشخاص در یک پروندە محکوم شدەاند و این پروندە طی فرجامخواهی کە وکلا انجام دادەاند بە دیوان عالی کشور فرستادە شدە است روز چهارشنبه ۲۴ خردادماه ۱۴۰۳پخشان عزیزی زندانی سیاسی اهل مهاباد که به اتهام بغی به اعدام محکوم و از یک سال پیش در زندان اوین محبوس است، با گشوده شدن پروندهای دیگر در شعبه سوم بازپرسی دادسرای اوین تحت عنوان آشوب در زندان در رابطه با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری متهم شد.وی ازتاریخ ۱۵ تیر ۱۴۰۳از هرگونه حق تماس تلفنی و حتی ملاقات حضوری با خانواده و همچنین وکلای خود نیز محروم شده است.وی روز ١٣ مرداد ماه ١٤٠٢، در شهرک خرازی شهر تهران توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شده بود. این روزنامهنگار روز ۲۰ آذر ماه ١٤٠٢، از بند ۲۰۹ زندان اوین، موسوم به بازداشتگاه اداره اطلاعات به بند زنان زندان اوین منتقل شد .(۵مهر ۱۴۰۳ هه نگاو)
محاکمه مجدد ۱۵ زن بهائی در دادگاه انقلاب اصفهان
۱۵ شهروند بهائی ساکن بهارستان اصفهان به نام های مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانی خواه، شعله آشوری، مژده بهامین، بشری مطهر، سارا شکیب، سمیرا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوان پی و فیروزه راستی نژاد مجددا در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان محاکمه شدند. پیشتر این پرونده، از دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان برای رفع ایرادات به دادگاه انفلاب این استان بازگردانده شده بود.۱۵ شهروند بهائی مجددا در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان محاکمه شدند.روز چهارشنبه ۴ مهر ۱۴۰۳،جلسه دادگاه محاکمه مجدد(دادگاه اصلاحی)این شهروندان بهائی ساکن اصفهان در شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر برگزار شد.این پرونده پیشتر در اواخر شهریورماه ۱۴۰۳پس ازصدور حکم در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان به دادگاه تجدیدنظر این استان ارسال شد.این ۱۵ زن اواخر اردیبهشت ماه سال جاری،توسط شعبه مذکور از بابت اتهام فعالیت آموزشی و تبلیغی مغایر با شرع اسلام هر کدام به ۵ سال حبس، پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی، پنج سال محرومیت از خدمات اجتماعی و دو سال منع خروج از کشور محکوم شدند. (۵مهر ۱۴۰۳ هرانا)
حکم ناعادلانه زندان برای ۳زندانی سیاسی در تهران
سودابه فخارزاده، شیوا اسماعیلی و زینب همرنگ،در تاریخ ۲۴اردیبهشتماه ۱۴۰۲،در شعبه ۲۶دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری،به اتهام،اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشوروارتباط با مجاهدین خلق محکوم شدند.زندانی سیاسی سودابه فخارزاده که در حال حاضر در زندان اوین محبوس است،در یک دادگاه غیر عادلانه به ۵سال زندان محکوم شد.بنابرگزارشات رسیده،خانم زینب همرنگ،۵۹ ساله،به اتهام اجتماع و تبانی به ۵ سال زندان،خانم شیوا اسماعیلی،۵۹ ساله،به اتهاماتی از جمله اجتماع و تبانی به ۱۰ سال زندان و خانم سودابه فخارزاده،۶۶ ساله به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۵ سال زندان محکوم شدند.این احکام عینا توسط دادگاه تجدیدنظر تایید شده است.این۳زندانی سیاسی در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۳توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به بند ۲۰۹ اوین منتقل شده بودند.آنها پس از پایان بازجویی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲،به بندزنان زندان اوین منتقل شدند. سودابه فخار زاده،متولد ۱۳۳۷ است.خانم زینب همرنگ سیدبلگو،۵۹ساله،معلم بازنشسته از شهر اردبیل،از اهالی شهرستان مغان اردبیل،متاهل و دارای دو فرزند است.وی فعال صنفی و مدنی بوده است.ایشان پیش از این بهمدت ۲سال در زندان بوده و در مهرماه ۱۴۰۱،از بند زنان زندان اوین آزاد شده بود.شیوا اسماعیلی، ۵۸ ساله، مادر زندانی سیاسی مهدی وفایی است که هم اکنون در زندان اوین محبوس است . ( ۱۰ مهر ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان و زندانیان سیاسی )
حکم حبس و تبعید ژینا مدرسگرجی به ۲ سال و ۴ ماه حبس تعزیری تبدیل شد
جلسه دادگاە تجدیدنظر ژینا مدرسگرجی با حضور وی و وکلای مدافعش در تاریخ ٢١ شهریور ١٤٠٣ در شعبه ٤ دادگاه تجدیدنظر استان کردستان برگزار شد و در روزهای گذشته این دادگاه حکم ۲۱ سال حبس و تبعید این فعال مدنی را که در خرداد سال جاری از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی کرمی صادر شده بود، به ۲ سال و ۴ ماه حبس تعزیری تبدیل کرد. بر اساس حکم صادره، وی از اتهام همکاری با دولت متخاصمتبرئه و به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۱ سال حبس تعزیری و تشکیل دستە و گروە غیرقانونی با هدف براندازی نظام به ۱۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.(۱۴ مهر۱۴۰۳کردستان )
محکومیت عجیب، یک سال زندان برای نگهداری گربه
یک زوج فعال در حوزه گردشگری در خور و بیابانک به دلیل نگهداری گربه و اعتراض به عملکرد نیروی انتظامی به حبس و شلاق محکوم شدند. نیلوفر غزاله و محمدعلی مقیمی با اتهاماتی غیرمعمول، از جمله تهدید بهداشت عمومی به خاطر نگهداری گربه در محل اقامتشان، در آستانه اجرای این حکم قرار دارند. (۲۰ مهر۱۴۰۳ هرانا)
سوسن حسنزاده از مدرسان زبان کُردی به حبس محکوم شد
سوسن حسنزاده از فعالین مدنی و مدرسان داوطلب زبان کُردی در شهر بوکان، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری بوکان از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.سوسن حسنزاده، در تاریخ ۲۶ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ (۱۵ مه ۲۰۲۴)، در جریان هجوم نیروهای اداره اطلاعات به منزلش با توسل به خشونت و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی اقدام به بازداشت شد.وی نهایتاً روز چهارشنبه ۲۳ خردادماه ۱۴۰۳ (۱۲ ژوئن ۲۰۲۴)، با تودیع وثیقه ۸۰۰ میلیون تومانی بصورت موقت و تا زمان اتمام مراحل دادرسی از زندان مرکزی ارومیه آزاد گردید. (۲۰ مهر۱۴۰۳ هنگاو)
محکومیت منیژه خشنود به ۱۰ ماه حبس تعزیری
منیژه خشنود، شهروند ۵۶ ساله اهل بوکان،که ۱۵ شهریور ۱۴۰۳ با تودیع وثیقه به صورت موقت آزاد شده بود توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو این شهرستان به ۱۰ ماه حبس تعزیری به اتهام تبلیغ علیه نظام محکوم شد. این حکم روز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ به وی ابلاغ شد.وی در تاریخ ۱۴ شهریور ۱۴۰۳ پس از اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان بوکان منتقل شده بود.ودر طول دوره بازداشت خود از حق دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده محروم بوده است. بازداشت او توسط نیروهای امنیتی در روز چهارشنبه، ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ صورت گرفت.در زمان بازداشت، وسایل شخصی خانم خشنود از جمله تلفن همراهش توسط نیروهای امنیتی ضبط شد.( ۲۲ مهر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی )
مهسا جلال بدیعی جهت تحمل حبس به زندان لاکان رشت منتقل شد
مهسا جلال بدیعی، شهروند ساکن رشت، روز یکشنبه ۲۲ مهرماه پس از مراجعه به شعبه پنجم اجرای احکام دادگاه انقلاب رشت بازداشت و به زندان لاکان این شهر منتقل شد.وی در تاریخ ۲۴ اردیبهشت سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از شش روز با تودیع وثیقه آزاد شده بود.وسر انجام به سه سال وشش ماه حبس توسط قاضی مهدی راسخی در شعبه سوم دادگاه محکوم شد. فعالیت در فضای مجازی مغایر با شرع اسلام، تبدیل کتابهای ممنوعه به فایلهای صوتی و انتشار آنها، حمایت از افراد سیاسی و اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ از جمله دلایلی بوده است که به صدور حکم برای خانم بدیعی منجر شده است.(۲۴ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
بوکان، زهرا ساجدینیا به ١٠ ماه حبس محکوم شد
زهرا ساجدینیا، شهروند اهل بوکان از سوی شعبه ١٠١ دادگاه کیفری دو این شهرستان به ١٠ ماه حبس تعزیری محکوم شد.به گفته یک منبع مطلع، دادگاه این شهروند ٣٨ ساله را به تبلیغ علیه نظام متهم کرده و این حکم در تاریخ ٨ مهر ١٤٠٣ به وی ابلاغ شده است.خانم ساجدینیا در تاریخ ١٠ مرداد ١٤٠٣ پس از احضار به اداره اطلاعات بوکان بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در ارومیه منتقل شده بود.این شهروند کُرد پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بود.(۲۴ مهر ۱۴۰۳ کردپا)
محدودیت تردد با پابند الکترونیکی، محکومیت رویا بلوری به اجرا در آمد
روز یکشنبه ۲۹ مهرماه، حکم شش ماه حبس رویا بلوری، فعال سیاسی و معلم بازنشسته با محدودیت تردد تحت نظارت پابند الکترونیکی اجرا شد.خانم بلوری پیشتر به یک سال حبس تعزیری، دو سال ممنوعیت از فعالیت سیاسی و حضور در فضای مجازی و سه سال ممنوع الخروجی محکوم شده بود. حکم حبس وی در دادگاه تجدیدنظر به شش ماه حبس تعزیری و شش ماه تعلیقی کاهش یافت.(۲۹ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
اصفهان ۱۰ زن بهائی مجموعا به ۹۰ سال حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شدند
بر اساس حکمی که اخیراً توسط شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان به ریاست قاضی توکلی صادر و از طریق وکیل به این شهروندان ابلاغ شده، از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و مشارکت در انجام فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام، با مصادیقی نظیر برگزاری کلاسهای آموزشی زبان انگلیسی، نقاشی، موسیقی، یوگا و اردوهای طبیعتگردی برای خردسالان، نونهالان و نوجوانان ایرانی و اتباع کشور افغانستان، مجموعاً به ۹۰ سال حبس، ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان جزای نقدی، ضبط اموال به نفع دولت، منع خروج از کشور و منع استفاده از فضای مجازی محکوم شدند. این ۱۰ زن بهائی، در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و طی دو ماه در تاریخ های متفاوت با تودیع وثیقه از زندان دولت آباد اصفهان آزاد شدند.پس از صدور کیفرخواست این پرونده، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات انتسابی این شهروندان در تاریخ ۲ مهر ۱۴۰۳ در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان برگزار شد.(۲۹ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
تهران ،وریشه مرادی و پخشان عزیزی در پی پروندهسازی در زندان به شش ماه حبس محکوم شدند
پخشان عزیزی، زندانی سیاسی کُرد محکوم به اعدام و وریشه مرادی از اعضای جامعه زنان آزاد شرق کردستان ( کژار)، به اتهام تمرد نسبت به مامورین دولتی هر یک به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شدند. جلسه دادگاه این دو زندانی سیاسی در دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی قدس تهران برگزار و روز دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ حکم صادره در زندان اوین به آنها به صورت کتبی ابلاغ شده است.این دو زندانی سیاسی که از حضور در جلسه دادگاه خودداری کرده بودند، بر اساس این حکم به اتهام تمرد نسبت به مامورین دولتی هر یک به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شدهاند.این پرونده به دنبال اعتراضات زندانیان سیاسی در بند زنان زندان اوین و درگیری با گارد زندان در اعتراض به اعدام رضا رسایی، زندانی سیاسی کُرد یارسان، صورت گرفته است.(۳۰ مهر ۱۴۰۳ کردستان)
بازداشت
قرار بازداشت یک خبرنگاربا شکایت وزارت اقتصاد
قرار بازداشت مرضیه حسینی، روزنامهنگار اقتصادی، با شکایت وزارت امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم توسط بازپرس پرونده صادر شدهاست.بهجز مرضیه محمودی،لیلا مرگن روزنامهنگار منابع طبیعی ومحیط زیست وتنی چند از همکاران اوهمچنان درگیر پروندههایی قضایی ناشی از شکایات نهادهای دولتی هستند.وی در تاریخ ۱مهر۱۴۰۳،باانتشار توییتی در شبکه اجتماعی ایکس با اعلام خبر صدور قرار بازداشت علیه خود خطاب به رییس جمهور نوشت:جناب دکتر پزشکیان در سخنرانیتان در روز خبرنگار تاکید فرمودید تمامی دستگاههای دولتی باید شکایت از فعالین رسانهای را پسبگیرند. چطو پس ازحدود ۴۵ روز، بنده امروز طی یک تماس تلفنی متوجه میشوم دستور بازداشتم توسط بازپرس بهدلیل شکایت وزارت اقتصاد صادر شده است. این پرونده در دولت آقای رییسی علیه مرضیه حسینی گشوده شده بود. بااینوجود با آغازبهکار دولت جدید کماکان شکایت ثبتشده از مرضیه حسینی بازپسگرفته نشده است.باوجود گذشت نزدیک به دو ماه از دستور مسعود پزشکیان مبنیبر بازپسگیری شکایتهای نهادهای دولتی از روزنامهنگاران و رسانهها، کماکان شمار زیادی از مقامهای دولتی و نهادها در کنار بیاعتنایی به دستور رییسجمهور، شکایتهای جدیدی را نیز علیه رسانهها و روزنامهنگاران ثبت کردهاند . (۲ مهر۱۴۰۳ ایران وای)
بازداشت زوج بهایی در گرگان
روز دوشنبە ٢ مهر ۱۴۰۳شاهین مودّت و سودابه مهدینژاد زوج بهایی ساکن گرگان،در منزل خود توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت و بە مکان نامعلومی منتقل شدهاند.به گفته منابع مطلع، نیروهای امنیتی هنگام بازداشت این زوج بهایی اقدام به تفتیش منزل و ضبط شماری از لوازم الکترونیکی و کتب دینی و دستگاه ضبط دوربین مداربسته منزل آنان کردند. همچنین وسایل الکترونیکی سایر اعضای خانواده نیز بررسی شد و مأمورین در تمام مدت با سه دوربین از وقایع تصویربرداری کردند.قابل ذکر است کە، سودابه مهدی نژاد پیش از این نیز به دلیل اعتقادات خود سابقه بازداشت و متعاقباً محکومیت توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران را داشته است. (۱۴مهر۱۴۰۳ هه نگاو)
گزارشی از بازداشت کوثر دهبانزاده توسط نیروهای امنیتی
روز جمعه ۶ مهرماه ۱۴۰۳ (۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴)، کوثر دهبانزاده، خواهر میثم دهبان زاده زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، توسط نیروهای اداره اطلاعات و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی در شیراز بازداشت و به سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز (پلاک ۱۰۰) منتقل شده است.به گفتهی منابع آگاه، ماموران اداره اطلاعات خانوادهی این شهروند را جهت عدم اطلاعرسانی دربارهی خبر بازداشت وی تهدید کردهاند. (۱۴مهر۱۴۰۳ هه نگاو)
بازداشت مطهره گونهای با پروندهسازیهای جدید پیش از موعد اجرای حکم
روز دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ (۷ اکتبر ۲۰۲۴)، مطهره گونهای، دانشجوی رشته دندانپزشکی که به شعبه ۹ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه در تهران احضار شده بود، با پرونده سازیهای جدید با اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به مقامات و مامورین پیش از مرحله اجرای حکم بازداشت شد. سایت میزان، سایت رسمی قوه قضایه نیز از بازداشت و انتقال مطهره گونهای به زندان خبر داده است. اما در گزارش میزان اشارهای به این که به کدام زندان منتقل شده نشده است. (۱۷مهر۱۴۰۳ هه نگاو)
نسرین شاکرمی مادر نیکا شاکرمی بازداشت شد
آیدا شاکرمی، خواهر نیکا، شامگاه چهارشنبه ۲۵ مهر ماه در شبکه اجتماعی اینستاگرام نوشت که مادرم امروز عصر در خرمآباد دستگیر شده و از علت دستگیری و اتهام او خبری ندارم.نیکا شاکرمی یکی ازصدها معترضی بود که در جریان اعتراضاتِ پس از جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ کشته شد (۲۵ مهر ۱۴۰۳ رادیو فردا )
زنان و زندانی
منع رسیدگی پزشکی به زندانی سیاسی
نرگس محمدی فعال حقوق بشر پس از پنج سال و نیم حبس در زندان زنجان در مهرماه ۹۹ مجدد با بازگشایی پرونده دیگر که در دوران حبس برای وی اجرایی شد، به ۳۰ماه حبس تعزیری ،۸۰ضربه شلاق و پرداخت دو فقره جزای نقدی محکوم شد.وی دوباره در آبان ماه ۱۴۰۰در مراسم یادبود ابراهیم کتابدار از جانباختگان اعتراضات ۹۸توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت شدو محکوم به هشت سال حبس تعزیری ،۷۴ضربه شلاق ودو سال تبعید وسایر محرومیت های اجتماعی شد.در مرداد ماه سال۱۴۰۱ نیز با پرونده دیگری که در زمان حبس برای وی گشوده شده بود به یک سال حبس تعزیری محکوم شد،وی مجددا در دی ماه ۱۴۰۲از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل ۱۵ماه زندان و دوسال تبعید به استان های مجاور دوسال منع خروج از کشور،دوسال منع عضویت در گروه های اجتماعی و سیاسی و دوسال منع استفاده از تلفن هوشمند محکوم شد.وی علیرغم حال نامساعد جسمانی از اعزام به مراکز درمانی محروم مانده است.واز تاریخ ۱۱اذر سال ۱۴۰۲از برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده محروم است.وی که از بیماریهای قلبی، توده در سینه و درد مزمن کمر رنج میبرد، تاکنون دوبار از اعزام برای آنژیوگرافی و بررسی وضعیت سلامتی خود بازمانده است.درصورت داشتن مجوز دادستانی این اعزامها با کارشکنی مسئولین زندان به دلایل نامعلومی لغو شده است.در صورتی که وی نیازمند رسیدگی تخصصی پزشکی است . (۲مهر۱۴۰۳هرانا)
بلاتکلیفی شهروند بهایی در فردیس کرج
ناهید بهروزی (فروهری) شهروند بهائی، مورخ ۸ مرداد۱۴۰۳توسط نیروهای اداره اطلاعات فردیس،در منزل شخصی خودبازداشت شد. این شهروند بهائی درتاریخ ۲۵ مردادماه،با پایان مراحل بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان کچویی کرج منتقل شد.تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه خانم بهروزی اطلاعی حاصل نشده است وعلیرغم گذشت ۶۰ روز،کماکان بازداشت است وتاکنون امکان آزادی موقت با قرار وثیقه برای او میسر نشده است. یک منبع مطلع گفت:زندان کچویی کرج به منظور مبارزه با حشرات و بهبود شرایط بهداشتی،اقدام به سمپاشی کرده است. با این حال،این اقدام برای خانم بهروزی که به بیماری تنفسی مبتلا است،شرایط نامناسبی را به وجود آورده و باعث تشدید مشکلات تنفسی او شده است . (۵ مهر۱۴۰۳هرانا)
محرومیت ۵۲ روزه مریم سادات یحیوی از تماس تلفنی با خانواده در تهران
این زندانی سیاسی در تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۹۳ توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.او در نهایت پس از ۱۷ روز بازداشت با تودیع وثیقه آزاد شده بود.خانم یحیوی چندی بعد توسط دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی از بابت اتهاماتی ازجمله تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی مجموعا به ۹ سال حبس محکوم شده بود.حکم صادره پس از چندی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران به یک سال حبس تقلیل یافت.در نهایت در تاریخ ۱۳ اسفند ۱۴۰۲،سال گذشته پس از مراجعه به اجرای احکام دادسرای اوین بازداشت و جهت تحمل دوران محکومیت یک سال حبس خود به زندان اوین منتقل شد. وی۵۲ روز است که از برقراری تماس تلفنی با خانواده محروم است. محرومیت از تماس این زندانی اخیرا به دلیل انتشار نامه ای به خارج از زندان تمدید شده است. یک منبع مطلع گفت از تاریخ۱۶مرداد ماه،به دستور کمیته انضباطی این زندان از برقراری تماس و ملاقات باخاتواده محروم شده بود مریم سادات یحیوی پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت و برخوردهای قضایی را داشته است. (۵ مهر۱۴۰۳ هرانا)
مخالفت با درخواست آزادی مشروط نوکیش مسیحی زندانی در اوین
لاله ساعتی، متولد ۱۳۵۷،پس از بازگشت به ایران توسط نیروهای امنیتی دستگیر و در ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ به بند زنان زندان اوین منتقل شد. او طی دوران بازداشت بارها به بازداشتگاه وزارت اطلاعات منتقل شده وتحت بازجویی قرار گرفته است.در فروردین ماه ۱۴۰۳،خانم ساعتی توسط شعبه ۲۶دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری به دو سال حبس و منع خروج از کشور محکوم شد.با وجود شرایط نامساعد جسمی،لاله ساعتی در اردیبهشت ماه امسال از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان محروم شدو وضعیت جسمانی او همچنان نامناسب گزارش شده است.مخالفت با آزادی مشروط لاله ساعتی همچنان در حالی ادامه دارد که او با مشکلات سلامتی دست و پنجه نرم میکند و از رسیدگیهای حقوقی و درمانی مناسب محروم مانده است.درخواست آزادی مشروط لاله ساعتی،نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین، با مخالفت ضابط پرونده به دلیل عدم همکاری با وزارت اطلاعات مواجه شد.خانم ساعتی از اواخر تیرماه ۱۴۰۳،چندین بار از بند عمومی به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و تحت بازجویی قرار گرفته است. وی بهتازگی از این انتقالات پی در پی ابراز نارضایتی کرده و تمایلی به ادامه بازجوییها ندارد. (۸ مهر ۱۴۰۳ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)
محرومیت از تماس وملاقات با خانواده۱۷ زن زندانی
۱۷تن از زندانیان سیاسی زن در زندان اوین به قطع تماس تلفنی و ملاقات حضوری به مدت یک تا ۳ماه محکوم شدند.اسامی این زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین الهه فولادی، پخشان عزیزی،نرگس محمدی،زهرا صفایی، مریم اسداللهی،اعظم خضری جوادی،سارینا جهانی،محبوبه رضایی،ریحانه انصاری،سکینه پروانه، وریشه مرادی، گلرخ ایرایی، پریوش مسلمی،سمانه اصغری،حورا نیکبخت،مریم سادات یحیوی و ساناز یکتا بوده است.در بین این زندانیان سیاسی الهه فولادی بیشترین میزان محرومیت از تماس و ملاقات را دارد.او در طی ابلاغیه ای به ۳ماه محرومیت از تماس و ملاقات حضوری،از ۲۷مرداد ۱۴۰۳،به بعد محکوم شده است.ماده ۱۰ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی رفتار انسانی بازندانیان .این ماده تأکید میکند که تمامی افرادی که از آزادیشان محروم شدهاند،باید با انسانیت واحترام به حیثیت ذاتی انسانی خود رفتار شود.ارتباط زندانیان با خانواده و دنیای بیرون یکی ازموردهای اساسی برای تضمین رفتار انسانی با آنهاست ( ۶ مهر ۱۴۰۳صدای بازداشت شدگان)
ممنوعالملاقات شدن یک زندانی سیاسی با دستور وزارت اطلاعات در یزد
زینب جلالیان، زندانی سیاسی کُرد محکوم به حبس ابد که هفدهمین سال حبس خود در زندان مرکزی یزد را میگذراند، با دستور وزارت اطلاعات از حق ملاقات با خانواده محروم شده است .وی از چهار سال پیش به دنبال انتقال به زندان یزد تا کنون یک بار موفق به انجام ملاقات با خانوادهاش شده است. همچنین هفته گذشته این زندانی سیاسی به دنبال ادامه درد شدید در ناحیه پهلوی سمت راست برای انجام سیتی اسکن به بیمارستان فرخی یزد منتقل و ماموران زندان و پرسنل این بیمارستان علیرغم اعتراض وی، او را مجبور کردهاند که با دستبند و پابند این آزمایش را انجام دهد) ۸ مهر ۱۴۰۳ کردستان )
اعزام به مرخصی زندانی سیاسی تخت نظارت پابند الکترونیکی
ناهید تقوی،شهروند ۶۹ ساله ایرانی-آلمانی،در تاریخ ۲۵مهرماه ۱۳۹۹،توسط نیروهای امنیتی در منزل خود در تهران بازداشت شد.او از زمان بازداشت طی هشتاد جلسه،معادل هزار ساعت تحت بازجویی قرار گرفت.این زندانی دو تابعیتی،بارها به بهانه های مختلف از بند زنان زندان اوین به بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند دو الف این زندان منتقل و به صورت بلاتکلیف در سلول های انفرادی نگهداری شد.ناهید تقوی، در مجموع ۲۰۰ روز از حبس خود را در سلول های انفرادی تحمل حبس کرده است. وی نهایتا توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهامات مشارکت در اداره گروه غیرقانونی و فعالیت تبلیغی علیه نظام به ۱۰ سال و هشت ماه حبس تعزیری محکوم شد. خانم تقوی از آسیب های شدید در ستون فقرات رنج میبرد و مبتلا به فتق متعدد دیسک و سندرم تونل کارپال دست است.مریم کلارن، دختر او با انتشار مطلبی اعلام کرد که اعزام به مرخصی این زندانی،روز شنبه ۷ مهرماه تحت نظارت پابند الکترونیکی وبامحدودیت ترددتا شعاع ۱۰۰۰متری از منزل وی صورت گرفته است.خانم تقوی که در تاریخ ۱۹دی ۱۴۰۲در شرایطی مشابه به مرخصی درمانی اعزام شده بود،علیرغم سپری نشدن مراحل درمان در تاریخ ۹اسفندماه همان سال به زندان اوین بازگردانده شد . (۹ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
با پایان ایام مرخصی، سه فعال حقوق زنان به زندان لاکان رشت بازگشتند
چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳، سه فعال حقوق زنان در گیلان با پایان مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشتند. بازگشت فروغ سمیع نیا، جلوه جواهری و آزاده چاوشیان به زندان با پایان ایام مرخصی آنها صورت گرفته است. این فعالان حقوق زنان روز چهارشنبه ۴ مهرماه، به مرخصی اعزام شده بودند. این فعالان اواخر مرداد ۱۴۰۲، به صورت جداگانه در استان گیلان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از مدتی با تودیع وثیقه از زندان لاکان رشت آزاد شده بودند. (۱۱مهر۱۴۰۳هرانا)
عدم رسیدگی مناسب پزشکی به وضعیت زندانی سیاسی راحله راحمی پور
یک منبع نزدیک به خانواده راحله راحمیپور گفت: خانم راحمیپور به دلیل کهولت سن و ابتلا به بیماریهای متعدد از جمله تومور مغزی و تالاسمی مینور توان جسمی خود را از دست داده و حتی برای راه رفتن نیز ناتوان است. چند روز پیش به دلیل مشکلات جسمی به بهداری منتقل شد اما در آنجا تنها فشار خون او را اندازه گرفتند و اکسیژندرمانی انجام دادند و سپس او را به بند بازگرداندند. وی نیازمند مراقبتهای تخصصی پزشکی و انتقال به مراکز درمانی خارج از زندان است و توان تحمل حبس را ندارد. (۱۴مهر۱۴۰۳اصدای بازداشت شدگان)
ادامه بلاتکلیفی نسیمه اسلام زهی و نوزاد ششماههاش در زندان اوین
نسیمه اسلام زهی متهم امنیتی سنی مذهب به همراه دختر شش ماهه خود، بیش از یکسال است که در زندان اوین در بازداشت بسر میبرد. نسیمه اسلام زهی حدودا ۴۰ ساله که اوایل اردیبهشت ماه سال جاری، فرزندش را در زندان به دنیا آورده، بیش از یکسال است که به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد و تاکنون دادگاهی برای او تشکیل نشده است. لازم به ذکر است، این مادر به همراه نوزاد دخترش به نام تسنیم به مدت حدودا ۴۰ روز در یک سلول انفرادی بدون تهویه مناسب و نور کافی نگهداری شدند و پس از آن به بند زنان انتقال یافتند. (۱۶مهر۱۴۰۳هرانا)
بند ۲۰۹ زندان اوین، بلاتکلیفی سسیل کولر، شهروند فرانسوی به بیش از ۲۹ ماه رسید
خانم کولر بیش از ۲۹ ماه است که در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین نگهداری میشود. وضعیت روحی و جسمانی او نامساعد گزارش شده است. تاکنون وضعیت حقوقی این شهروند فرانسوی که به همراه همسرش ژاک پاریس بازداشت شده، مشخص نشده و آنها همچنان در بلاتکلیفی بسر میبرد. از محل نگهداری آقای پاریس اطلاعی حاصل نشده است. (۱۸مهر۱۴۰۳هرانا)
زندان اوین، مهوش ثابت شهروند بهائی ۷۲ ساله نیازمند رسیدگی پزشکی است
این زندانی ۷۲ ساله که از بیماری ریوی و مشکلات تنفسی رنج میبرد، با وجود وضعیت نامناسب جسمانی از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان محروم مانده است همچنین در زمان بازداشت خود در مردادماه ۱۴۰۱، مبتلا به بیماری کرونا بوده و در طول مدت بازداشت تحت درمان مکفی قرار نگرفت، امری که منجر به عود بیماری ریوی وی شد. همچنین استنشاق دود ناشی از آتش سوزی زندان اوین به تشدید مشکلات تنفسی او انجامید.(هرانا ۲۲ مهر ۱۴۰۳)
مرخصی زایمان رضوانه احمدخانبیگی لغو شده است
یک منبع نزدیک به رضوانه احمد خان بیگی خبر داد این زندانی سیاسی که از ۲۸ شهریور برای مرخصی زایمان در خارج از زندان به سر میبرد، بر اساس نامه پزشکی قانونی مبنی بر عدم تحمل حبس در پی مخالفت مقامات قضایی مدت بیرون ماند او از زندان از روز سهشنبه جزو ایام حبس برای او به حساب نخواهد آمد در صورتیکه مقامات میتوانند نظر پزشکی قانونی مبنی بر عدم تحمل حبس را دائمی کنند و یا دستکم به عنوان مرخصی درمانی بشمارند که جزو دوره حبس به شمار بیاید.این منبع همچنین خبر داده بود که مقامات قضایی با هدف برداشتن بار هزینه بیمارستان از دوش سازمان زندانها و قوه قضاییه این زندانی سیاسی را برای زایمان به مرخصی کوتاهمدت اعزام کردهاند.(۲۳ مهر ۱۴۰۳ صدای امریکا)
اعمال محرومیت های مضاعف در پی اعتراض زنان زندان اوین به شیوههای بازرسی بدنی
در بند زنان زندان اوین، محدودیتها و محرومیتهای گروهی علیه برخی زندانیان اعمال شده است. این اقدامات شامل محرومیت از برقراری تماس تلفنی و محرومیت از ملاقات است که عمدتا در پی اعتراض ونوشتن بیانیه ای در تاریخ ۱۵مهر ماه شماری از زنان زندانی نسبت به بازرسیهای بدنی نامتعارف زندانیان صورت گرفته است.آنها در اعتراض به این اقدام در مقابل درب افسر نگهبانی زندان به صورت مسالمت آمیز تجمع کردند. فرزادی، رئیس زندان با این افراد مذاکره کرد و برآورده شدن مطالبه مطروحه را به این زندانیان وعده داد. اما چند روز پس از انتشار این بیانیه و وعده رئیس زندان، دستکم ۱۷ زندانی از جمع امضاکنندگان بیانیه، بدون طی روند اداری و ابلاغیه مشخص، به دستور رئیس زندان از ملاقات با خانواده محروم شدند. (۲۳ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
اوین، افزایش فشار بر زنان زندانی و محروم کردن آنان از ملاقات و تلفن
براساس گزارشهای رسیده محدودیتها و محرومیتها از تماس تلفنی و ملاقات حضوری در بند زنان زندان اوین همچنان ادامه دارد.از ابتدای شهریورماه ۱۴۰۳، پس از دو حرکت اعتراضی و تحصن در بند زنان زندان اوین در روزهای دوم و شانزدهم مرداد ۱۴۰۳، که در اعتراض به صدور حکم اعدام پخشان عزیزی و اعدام رضا رسایی انجام شده بود، ۱۷ تن از زندانیان سیاسی زن در زندان اوین به قطع تماس تلفنی و ملاقات حضوری به مدت یک تا سه ماه محکوم شدند.دراین میان الهه فولادی بیشترین میزان محرومیت یعنی سه ماه و پخشان عزیزی، ریحانه انصاری، نرگس محمدی، محبوبه رضایی و گلرخ ایرایی به دو ماه محرومیت و دیگر زنان زندانی سیاسی به یک ماه محرومیت محکوم شدهاند.(۲۴ مهر ۱۴۰۳ صدای بازداشت شدگان )
تداوم بلاتکلیفی علی جهانیان و فرشته سوری در زندانهای نهاوند و ملایر
علی جهانیان و همسرش فرشته سوری که در تاریخ ۱۹ شهریور ماه توسط نیرو های اداره اطلاعات نهاوند بازداشت شده بودند علیرغم گذشت بیش از یک ماه کماکان در زندانهای نهاوند و ملایر در بازداشت موقت به سر میبرند. قرار بازداشت آقای جهانیان به مدت یک ماه دیگر تمدید شده است. خانم سوری از بیماریهای اختلالات روانی و قلبی رنج میبرند وی که پس از بازجویی با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود مجددا در تاریخ ۲۱ شهریورتوسط نیروهای اطلاعات نهاوند باز داشت وبه زندان ملایرمنتقل شد. علی جهانیان، شاعر و فعال سیاسی ساکن نهاوند پیشتر نیز به واسطه فعالیتهای خود بازداشت شده (۲۴ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
محرومیت شکیلا منفرد و سعیده قربانعلی از ملاقات حضوری در زندان اوین
شکیلا منفرداز حدود ۲۰ روز پیش با محرومیت هایی در ارتباط با تماس و ملاقات با خانواده و وکیل خود مواجه شده است. این زندانی سیاسی مشروطهخواه که از بهمن ۱۳۹۹ به طور مستمر در زندان به سر میبرد، در دوران حبس باپروندهسازیهای متعدد روبهرو شده است.همچنین سعیده قربانعلی که اوایل سال ۹۸ به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در شهریار بازداشت شده نیز چندی پیش به دستور رئیس زندان اوین، از ملاقات حضوری با خانواده محروم شده است (۲۷ مهر ۱۴۰۳ صدای آمریکا )
ادامه بیخبری از نسرین شاکرمی پس از بازداشت در خرمآباد
نسرین شاکرمی عصر روز چهارشنبه ۲۵ مهر در خرمآباد بازداشت شد.همزمان با سکوت مقامات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در مورد محل نگهداری و دلیل بازداشت خانم شاکرمی، صفحه اینستاگرامی او نیز از دسترس خارج و همه پست های موجود در آن حذف شده است.آیدا شاکرمی، دختر نسرین شاکرمی، نیز روز پنجشنبه ۲۶ مهر در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده بود که از علت دستگیری و اتهام مادرش اطلاعی ندارد(۲۷ مهر ۱۴۰۳ صدای آمریکا )
گزارشی از آخرین وضعیت سعیده قربانعلی در زندان اوین
سعیده (بهار) قربانعلی، زندانی سیاسی دوران محکومیت حبس خود را در زندان اوین سپری میکند. وی پیشتر توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران به دو سال حبس قابل اجرا، محکوم شده بود علاوه بر این، او چندی پیش به دستور رئیس زندان مذکور، از ملاقات حضوری با خانواده محروم شده است.(۲۷ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
با پایان ایام مرخصی، عاطفه رنگریز به زندان شاهرود بازگشت
عاطفه رنگریز، فعال حقوق زنان،که از ۲۴ مهر ماه به مرخصی سه روزه رفته بود با پایان ایام مرخصی به زندان شاهرود بازگشت.عاطفه رنگریز، در تاریخ ۱۹ شهریور ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در دامغان بازداشت و نهایتاً در تاریخ ۲۹ مهر ۱۴۰۲، با تودیع وثیقه از زندان شاهرود آزاد شد. پس از چندی توسط دادگاه انقلاب شاهرود از بابت اتهام همکاری و عضویت در گروههای مخالف نظام به دو سال و هفت ماه و ۱۶ روز حبس و به اتهام تبلیغ علیه نظام به هفت ماه و ۱۶ روز زندان محکوم شد.عاطفه رنگریز در تاریخ ۹ تیرماه امسال بازداشت و به زندان شاهرود منتقل شد.(۲۷ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
با دستور دادستان، پخشان عزیزی از ملاقات با وکلا و خانواده خود محروم است
پخشان عزیزی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام که در زندان اوین محبوس است، با دستور دادستانی از ملاقات با وکلای پرونده و بهصورت نامحدود از ملاقات با خانوادهاش محروم مانده است.خانم عزیزی علاوه بر پروندهای که حکم اعدام برای آن صادر شده و در دیوان عالی کشور در حال بررسی است، به دلیل اعتراض به ورود صندوق رأی به بند زنان اوین در روز انتخابات و در پی اعتراض به اعدام رضا رسائی و احکام اعدامهای دیگر، با دو پرونده قضایی دیگر مواجه شده است.(۲۸ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
محرومیت ۷۷ روزه مریم یحیوی از تماس تلفنی با خانواده
مریم سادات یحیوی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین از روز ۱۶ مردادماه بیش از ۷۰ روز است که از برقراری تماس تلفنی با خانواده محروم مانده است.اوایل هفته جاری طبق اعلام رسمی زندان باید امکان برقراری تماس تلفنی او وصل میشد، اما بدون هیچ دلیل و توضیحی به خانم یحیوی اعلام کردند که کماکان با این محرومیت مواجه است. همچین در این ۷۷ روز، او تنها چند ملاقات کابینی با خانواده خود داشته (۳۰ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
اعتصاب
اعتصاب غذای زندانی سیاسی به دلیل نداشتن مرخصی
سروناز احمدی ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲در آستانه روز جهانی کارگر به همراه شماری از فعالان صنفی و کارگری، توسط ماموران حکومتی در منزل محمد حبیبی فعال صنفی معلمان بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. اوبابت آنچه اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی عنوان شده، به ۵ سال حبس و بابت اتهام تبلیغ علیه نظام نیز به یک سال حبس محکوم شد، که در نهایت حکم او به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری کاهش یافت.او دانش آموخته کارشناسی ارشد مددکاری دانشگاه علوم بهزیستی در ولنجک تهران است.یه منبع موثق روز دوشنبه ۲ مهرماه اعلام کرد این فعال حقوق کودکان در اعتراض به مخالفت با درخواست مرخصی درمانی هفده روز است که در اعتصاب دارو بهسر میبردوی که دچار بیماری اعصاب است، چند روز پیش مجددا دچار حمله عصبی شده بود، اما با وجود حال نامساعد روحی و جسمی از دریافت داروهای خود و همچنین داروی آرامبخش خودداری میکند.این اعتصاب دارو موجب بروز سردردهای مداوم، بیخوابی و اسپاسمهای عضلانی شدید شده و امکان تکرار این حملات عصبی برای این فعال زندانی وجود دارد.درجریان انتقال وی و حمله عصبی پزشکان اعلام کرده بودند بیماری او مشکوک به صرع است و نیاز به رسیدگی پزشکی مناسب در خارج از زندان دارد . (۳مهر۱۴۰۳صدای آمریکا)
اعتصاب ۴۵ زن زندانی سیاسی همزمان با حضور پزشکیان در نیویورک
روز سهشنبه سوم مهرماه، همزمان با حضور مسعود پزشکیان، رییسجمهور و نمایندگان جمهوری اسلامی در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بیش از ۴۵ زن زندانی سیاسی-عقیدتی در زندان اوین دست به اعتصاب غذا زدند.صفحه اینستاگرام نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل یا اعلام این خبر افزود از روز دوشنبه نیز چهار زن زندانی در حیاط بند زنان زندان اوین تحصن و اعتصاب غذا کردهاند به نوشته این صفحه، یکی از تحصن کنندگان طبق دستور پزشکی قانونی باید آزاد شود. زندانیان زن سیاسی-عقیدتیِ اعتصابکننده و تحصنکننده در بند زنان زندان اوین خواسته خود را توقف اعدامها و آزادی زندانیان سیاسی-عقیدتی اعلام کردهاند. (۳ مهر۱۴۰۳ ایران وایر)
وریشه مرادی در زندان اوین دست به اعتصاب زد
خانم مرادی از پنجشنبه ۱۹ مهرماه، در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی خود، همچنین محرومیت از ملاقات با خانواده و وکیل که از اواسط اردیبهشت ماه سال جاری به دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی، صادر شده و افزایش احکام اعدام در ایران، دست به اعتصاب غذا زده است. وریشه مرادی در تاریخ ۱۰ مردادماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در حومه سنندج بازداشت شد. (۱۹مهر۱۴۰۳هرانا)
اعدام
اجرای حکم اعدام یک زن در زندان قزلحصار
حکم اعدام یک زندانی زن که به قتل همسر خود متهم بود در زندان قزلحصار کرج اجرا شد. گفتنی است، وی هشت سال پیش با همدستی یکی از دوستان همسرش، او را خفه و جسدش را به آتش کشیده بود. این زن به اعدام محکوم شد و با وجود گذشت فرزندش، دیگر اولیای دم یعنی مادر، خواهر و برادر مقتول، بر اعدام وی اصرار داشتند که پافشاری آنها، به اجرای حکم وی انجامید. (همشهری ١۲ مهر)
اجرای حکم اعدام یک زن در زندان تبریز
سحرگاه چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳ (۲ اکتبر ۲۰۲۴)، حکم اعدام یک زندانی زن با هویت زهرا فیضی ۴۱ ساله، شهروند تُرک و اهل تبریز در زندان مرکزی این شهر اجرا شده است. زهرا فیضی حدوداً چهار سال پیش از بابت اتهام قتل عمد همسرش بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود.قابل ذکر است که، خانواده مقتول جهت متوقف کردن حکم اعدام زهرا فیضی از خانوادهاش مبلغ چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان وثیقه درخواست کرده بودند که این خانواده قادر به تامین وثیقه مورد نیاز نشدهاند. (۱۴مهر۱۴۰۳ههنگاو)
اجرای حکم اعدام یک زن قربانی کودکهمسری در زندان اهر
روز سهشنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳ (۱ اکتبر ۲۰۲۴)، حکم اعدام اختر قربانلو، زن زندانی قربانی کودکهمسری و ازدواج اجباری به اتهام قتل عمد همسر خود، در زندان مرکزی اهر استانآذربایجانشرقی اجرا شده است. به گفتهی منابع آگاه، این زندانی در سن ۱۷ سالگی و به اجبار خانوادهاش به عقد مقتول که ۱۸ سال از او بزرگتر بود، درآمده بوده است. وی در نهایت بابت اتهام قتل عمد همسرش از طریق خوراندن قرص بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود. تا زمان تنظیم این گزارش، خبر اعدام این زندانی در رسانههای حکومتی بهویژه رسانههای مرتبط با قوهی قضائیه اعلان نشده است. (۱۶مهر۱۴۰۳هه نگاو)
گزارش ههنگاو از اجرای حکم اعدام لیلا قائمی در زندان قزلحصار کرج
روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه ۱۴۰۳ (۲ اکتبر ۲۰۲۴)، حکم اعدام لیلا قائمی، اهل تهران و مادر یک فرزند در زندان قزلحصار کرج اجرا شده است.به گفتهی منابع آگاه، این زندانی دوران حبس خود را در زندان قرچک ورامین سپری کرده و چند روز قبل جهت اجرای حکم اعدام به زندان قزلحصار کرج منتقل شده بود.لیلا قائمی هشت سال پیش بابت اتهام قتل عمد همسر خود بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود.همزمان با این زندانی، حکم اعدام هشت زندانی دیگر از جمله دو تبعه کشور افغانستان نیز در این زندان اجرا شده بود. (۱۷مهر۱۴۰۳هه نگاو)
از اتهام قتل تا جرائم مواد مخدر و تجاوز؛ گزارشی از اعدام ۷ زندانی در زندان قزلحصار کرج
سحرگاه روز ۱۷مهر، دستکم هفت زندانی در زندان قزلحصار کرج اعدام شدند. از میان این افراد، دو زندانی پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر، سه زندانی از جمله یک زن به اتهام قتل و دو زندانی تبعه افغانستان نیز از بابت اتهام تجاوز به عنف، توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بودند.بر اساس گزارش پیشین هرانا، از میان آنها حمزه شهبازی و فضل الله پورنصیری، از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر و دو زندانی تبعه افغانستان به اتهام تجاوز پیشتر به اعدام محکوم شده بودند. سه زندانی اعدام شده دیگر نیز بابت اتهام قتل توسط دادگاه های کیفری به اعدام محکوم شده اند که یکی از آنان زن و دو نفر دیگر مرد هستند، هویت یکی از آن دو مرد بهنام حسین دستجردی، توسط هرانا احراز شده است. (۲۰مهر۱۴۰۳هرانا)
اجرای حکم اعدام در زندان همدان
حکم یک زندانی زن چهارشنبه ۲۵ مهر که پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود، در زندان همدان اجرا شد. (هرانا ۲۶ مهر)
دو زندانی در زندان تبریز اعدام شدند
زنی به نام نسترن اوایل خردادماه ۱۴۰۱، با همدستی معشوقه اش به نام محمد، مادر همسر خود را به قتل رسانده و سپس هر دو بازداشت شدندودراین پرونده مشترک هر دوتوسط دادگاه کیفری یک استان آذربایجان شرقی بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شدند و این حکم در سحر گاه روز ۲۹ مهر در زندان تبریز اجرا شد.(۲۹ مهر ۱۴۰۳ هرانا)
خشونت علیه زنان
قتل فجیع یک زن جوان با انگیزهی ناموسی در رشت
روز یکشنبه ۱ مهرماه ۱۴۰۳ یک زن ۳۴ ساله اهل شهرستان فومن استان گیلان به نام متین طیبیخواه فومنی توسط همسرش با ضربات متعدد چاقو در خانهاش به قتل رسید، مردی ۴۷ ساله نیز به همین روش در محل مذکور توسط این فرد به قتل رسیده است. پیکر متین طیبیخواه فومنی که مادر دو فرزند نیز بوده، روز جاری در آرامستان چهارباغ شهر زادگاهش فومن به خاک سپرده شده است. وی در شهر رشت مشغول آرایشگری بوده است.به نوشتهی سایت حکومتی همشهری آنلاین، متهم ۳۹ ساله و کارمند یکی از بیمارستانهای رشت بوده که پس از قتل این دو فرد متواری و پس از ساعاتی بازداشت شده است و انگیزه وی ازارتکاب جرم تحت عنوان آنچه حفظ ناموس خوانده میشود،اعلام شده است. رسانههای حکومتی انگیزهی قاتل از ارتکاب جرم را مانند بسیاری دیگر از زنکشیها اختلافات خانوادگی و شخصی اعلام کردهاند. (۴مهر۱۴۰۳هه نگاو)
نامزدی سهیلا گلستانی برای جایزۀ آسیا پاسیفیک همزمان با احضار او به دادسرا
نامزدهای هفدهمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک معرفی شدند و سهیلا گلستانی بازیگر فیلم دانه انجیر معابد، ساختۀ محمد رسولاف، نامزد دریافت جایزۀ بهترین بازیگر این جوایز شد.اما قابل ذکر است که در هفتههای اخیر دور تازهای از برخوردهای قضایی با عوامل فیلم دانه انجیر معابد در ایران آغاز شده است و هفتۀ گذشته شماری از عوامل تولید این فیلم ازجمله سهیلا گلستانی به دادسرای امنیت دادگاه انقلاب احضار شدند.به همین دلیل، حضور سهیلا گستانی در مراسم اهدای جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک که دهم آذرماه در استرالیا برگزار میشود، در هالهای از ابهام قرار دارد.(۲۵ مهر ۱۴۰۳ رادیو فردا )
آذین موحد: احکام ظالمانه مانع از بازگشت من به کلاسهای دانشگاه است
آذین موحد، از پاییز سال ۱۴۰۱ بهدلیل همراهی با اعتراضهای زن، زندگی، آزادی و حمایت از دانشجویانی که با برخوردهای امنیتی مواجه شدند، از تدریس در دانشگاه محروم شده است با اتهاماتی چون تشویق دانشجویان به برگزاری تجمعات غیرقانونی، تشویق دانشجویان به کشف حجاب، همراهی با عناصر ضد انقلاب، امضای بیانیه در راستای حمایت از اغتشاشگران، رفتارهای برخلاف نظام، کشف حجاب و تعطیلی کلاس درس و تحریک دانشجویان و اغتشاشگران.خانم موحد بارها این اتهامها را بیپایه و اساس و بدون شواهد و ادله خوانده است.وی گفته است آیین نامه ها وقوانین دانشگاه ها اجازه صدور احکام ظالمانه بدون شواهد را میدهد وتا زمان رسیدگی به پرونده ورای قطعی آنها اجازه تدریس ندارند اما باید حقوقشان را دریافت کنند،اما با این حال حقوق خانم موحد قطع شده است.(۲۶ مهر ۱۴۰۳ بی بی سی)
آسیب های اجتماعی
خودکشی فاطمه مرادپور در پی تحت فشار قرار گرفتن جهت ازدواج اجباری
روز سهشنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳ (۱ اکتبر ۲۰۲۴)، فاطمه مرادپور، ۱۵ ساله و ساکن شهرستان رومشکان از توابع استان لُرستان در پی پافشاری خانواده جهت ازدواج با مردی متاهل خود را حلق آویز و جانش را از دست داده است.به گفته یک منبع نزدیک به خانواده، فاطمه برای ازدواج با مردی متاهل و ۴۰ ساله از سوی خانواده تحت فشار قرار گرفته بود و پس از آنکه بارها مخالفت خود را با این ازدواج اعلام کرده بود در نهایت به زندگی خود پایان داد.طبق قوانین جمهوری اسلامی کودک همسری نه تنها جرم نیست، بلکه جمهوری اسلامی در تبلیغهای ایدئولوژیک خود در رابطه با نهاد خانواده، خانوادهها را برای کودک همسری تشویق میکند. (۱۲مهر۱۴۰۳هه نگاو)
خودکشی یک دختر جوان در پی فشار والدین جهت ازدواج اجباری در زاهدان
شب ۲۲ مهر ماه ۱۴۰۳، یک دختر جوان در زاهدان بدلیل اصرار و فشارهای والدینش جهت تن دادن به ازدواج اجباری، با خوردن قرص قبل از خواب، به زندگی خودش پایان داد.هویت این شهروند بلوچ، ر_نارویی، ۲۴ ساله و اهل زاهدان عنوان شده است.( ۲۳ مهر ۱۴۰۳ رسانک)
زنکشی/خودکشی، دانشآموز دختر ١٧ سالە پس از حضور نیروهای سپاه پاسدارن در پاوە خودکشی کرد
روز شنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۳، دنیا فرهادی، دانشآموز ۱۷ ساله، پس از فرار از مدرسه به یک ساختمان متروکە در نزدیکی مدرسه پناه برده و بعد از حضور و مشاهدە نیروهای سپاه پاسداران، از ترس اقدام به خودکشی و جانش را از دست دادە است.وی که فرزند طلاق بود وعلاقه ای به رفتن مدرسه نداشت با اصرار و تلاش مدیر مدرسه به نام سوسن احمدی، به مدرسه میرفت وروز شنبە پس از اینکە دنیا با تاخیر در مدرسە حضور یافتە، مدیر مدرسە او را بازخواست کردە است کە نهایتا دنیا از مدرسە فرار میکند پس از فرار او، مدیر مدرسه با نیروهای سپاه پاسداران تماس گرفته و از آنها برای بازگرداندن دنیا درخواست کمک کرده است.(۲۸ مهر ۱۴۰۳ هەنگاو )
قوه قضائیه ادعا کرد آهو دریایی «به خانواده تحویل داده شده» است
۲۹.آبان.۱۴۰۳ صدای آمریکا سخنگوی قوه قضائیه امروز ادعا کرد که آهو دریایی «پس از ترخیص از بیمارستان» تحویل خانوادهاش شده است. اصغر جهانگیر...
-
دادگاه تجدیدنظر تهران با کاهش حکم حبس سه شهروند بهایی به نامهای «ولی الله قدمیان»، «منصور امینی» و «عطاءالله ظفر»، آنان را مجموعا به هفت سا...
-
هرانا مهشید گوهری، استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، با دستور هیات رئیسه دانشگاه از ادامه همکاری منع و اخراج شد. به گزارش خبرگزاری هرانا،...
-
ساناز جهان تیغ، زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، دوران محکومیت خود را در زندان تیرکلا ساری سپری میکند. وی پیشتر توسط د...