۱۴۰۳ آذر ۱۰, شنبه

بیتا قنبری به انفصال موقت از خدمت محکوم شد

۱۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل، توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران به دو ماه انفصال موقت از خدمت محکوم شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کانال شورای هماهنگی تشکل‌ های صنفی فرهنگیان ایران، بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل به انفصال از خدمت محکوم شد. در این گزارش آمده است، بر اساس حکمی که اخیرا توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران صادر و به خانم قنبری ابلاغ شده است، وی به دلیل “انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در حمایت از اعتراضات مردمی” به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شده است. بیتا قنبری، دکترای ادبیات فارسی، کارمند آموزش و پرورش بابل و دارای ۲۷ سال سابقه کار در آموزش و پرورش است.

لینک لیست کتابهای جدید منتشر شده در کتابخانه اینترنتی کانون دفاع از حقوق بشر در ایران در نوامبر ۲۰۲۴

صدور و تایید حکم اعدام برای یک زن / ۲ زندانی از مجازات اعدام رهایی یافتند

۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – زنی در تهران به اتهام قتل همسر و فرزندش به دوبار اعدام محکوم شد و حکم صادره در دیوان عالی کشور تأیید شده است.همچنین، دو زندانی در اسفراین و نوشهر که پیشتر در پرونده‌هایی جداگانه از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند، با کسب رضایت اولیای دم از مجازات اعدام نجات یافتند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از میزان، یک زندانی در اسفراین از اعدام نجات یافت.رئیس کل دادگستری خراسان شمالی در این خصوص گفت: یک فرد محکوم به اعدام در اسفراین، با رضایت اولیای دم به زندگی بازگشت. رضا براتی زاده در ادامه افزود: این نوع توافقات به هر کیفیتی که باشد از اعمال و اجرای مجازات‌های قانونی بهتر است و  اعلام گذشت اولیای دم و صرف‌نظر آنان از اعدام، تأثیرات گسترده‌ای بر جامعه می‌گذارد.نوشهر؛ یک زندانی محکوم به اعدام از مجازات مرگ نجات یافت . به گزارش ایرنا، یک زندانی که پیشتر بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، از اعدام رهایی یافت.معاون فرهنگی و مسوول روابط عمومی اداره زندان نوشهر در این رابطه گفت: مردی تهرانی ۱۲ سال پیش متهم شد که همسرش را در دریای خزر محدوده ساحلی سیترای نوشهر غرق کرده است. او ۱۲ سال در نوشهر زندانی بود و حکم قطعی اعدام برای وی در سال های گذشته چندین بار صادر شد. اجرای حکم به علت نپرداختن دیه کامل (تفاضل دیه) از سوی اولیای دم، به تعویق افتاد اما دیه کامل هم به تازگی از سوی اولیای دم پرداخت شد. سیداسماعیل حسینی کریمی در ادامه افزود: حکم اعدام وی قرار بود هفته آینده اجرایی شود اما روز گذشته، با پادر میانی مسوولان دستگاه قضایی، رئیس اداره زندان و دیگر ریش سفیدان منطقه رضایت اولیای دم دریافت شد و او از رفتن به پای چوبه دار رهایی یافت.

صدور و تأیید حکم دوبار اعدام یک زن در تهران

به گزارش همشهری، یک زن در تهران به اتهام قتل همسر و دختر ۱۳ساله‌اش توسط دادگاه کیفری به دوبار اعدام محکوم شد. حکم صادره در دیوان عالی کشور نیز تأیید شده است.بر اساس این گزارش، این پرونده در تیرماه سال ۱۳۹۷ با اعلام مرگ مشکوک پدر و دختری در یکی از بیمارستان‌های تهران آغاز شد. بررسی‌های اولیه نشان داد که این افراد به علت مسمومیت جان باخته‌اند.تحقیقات جنایی در این خصوص ادامه یافت و در نهایت ظن مأموران به مادر خانواده جلب شد. با دستور بازپرس، وی دستگیر شد و در جریان بازجویی‌ها به مسموم کردن همسر و دخترش اعتراف کرد.این زن در اظهارات خود گفت: چند وقت قبل شوهرم به من گفت که قصد مهاجرت دارد. او همه کارهای قانونی مهاجرتش را انجام داد و حتی بلیت هم تهیه کرد. من مخالف مهاجرت بودم و برای اینکه مانع شوم، تصمیم گرفتم نقشه‌ای بکشم که مانع رفتن آنها به خارج از کشور شوم. وی ادامه داد: قرص برنج تهیه کردم تا آنها مسموم شوند و نتوانند به خارج از کشور بروند. اما قصد قتل نداشتم و فقط می‌خواستم آنها مدتی خانه‌نشین شوند.پس از تکمیل تحقیقات، این زن به اتهام قتل عمد در دادگاه کیفری محاکمه و به دوبار اعدام محکوم شد. با رد اعتراض متهم، دیوان عالی کشور حکم صادره را تأیید کرد و پرونده برای اجرای حکم به دادسرای جنایی تهران ارجاع شد.

۱۴۰۳ آذر ۹, جمعه

بیانیه‌ سازمان‌های حقوق بشری در محکومیت حکم اعدام و حمایت از وریشه مرادی و پخشان عزیزی

۷ آذر ۱۴۰۳ کردستان

شبکه حقوق بشر کردستان به همراه ۱۷ سازمان حقوق بشر ایرانی و بین‌المللی در بیانیه‌ای مشترک، ضمن محکومیت صدور حکم اعدام برای دو زندانی سیاسی کًرد، پخشان عزیزی و وریشه مرادی، خواهان لغو فوری احکام اعدام تمامی زندانیان سیاسی در ایران شدند.در بخشی از این بیانیه آمده است:« پس از آغاز خیزش «زن، زندگی، آزادی»، جمهوری اسلامی بار دیگر موج جدیدی از اعدام‌ها را با هدف ایجاد رعب و وحشت به راه نداخته است. این بار، سرکوب زنان و مردم کُرد، دو بازوی مهم و استوار مبارزه، در مرکز توجه این سیستم سرکوب‌گر قرار گرفته‌اند. در این دوره‌ی جدید، زنان و مردان شجاعی چون وریشه مرادی و پخشان عزیزی، بدون دادرسی منصفانه و با اتهاماتی ناعادلانه و ساختگی، به اعدام محکوم شده‌اند.»

متن کامل این بیانیه را در ادامه بخوانید:

به نام زندگی، به نام انسانیت، به نام زیبایی.

این کلمات، آغازگر نامه‌ای است که وریشه مرادی، زندانی سیاسی و یکی از هزاران زن مبارز کرد، از زندان اوین نوشته است. کلماتی که بار دیگر یادآور صدای زنانی است که در ایران و کردستان، با جسارت و ایستادگی در برابر سیستم سرکوب، جان خود را به سپر می کنند. این بیانیه، صدای آنان و پاسخی به فراخوان آنان است.پس از آغاز خیزش «زن، زندگی، آزادی»، جمهوری اسلامی بار دیگر موج جدیدی از اعدام‌ها را با هدف ایجاد رعب و وحشت به راه انداخته است. این بار، سرکوب زنان و مردم کرد، دو بازوی مهم و استوار مبارزه، در مرکز توجه این سیستم سرکوب‌گر قرار گرفته‌اند. در این دوره‌ی جدید، زنان و مردان شجاعی چون وریشه مرادی و پخشان عزیزی، بدون دادرسی منصفانه و با اتهاماتی ناعادلانه و ساختگی، به اعدام محکوم شده‌اند.امروز وریشه مرادی و پخشان عزیزی، دو زن کرد، که سال ها مبارزه علیه خفقان و سرکوب سیستماتیک جمهوری اسلامی را نمایندگی می کنند در معرض خطر اعدام قرار دارند. ما سازمان های حقوق بشری در مبارزه با نظامی  که زن را تنها ابزاری برای اعمال قدرت مردسالارانه می‌خواهد  و زنانی را که در برابر این نظام سر خم نمی‌کنند، تهدیدی بزرگ تلقی می‌کند، اهمیت مبارزه برای توقف این اعدام ها را به جامعه ایران و تمام آزادی خواهان یادآور می شویم.همچنان یادآور می شویم که جمهوری اسلامی هرگز نخواهد توانست بحران سیاسی برون مرزی اش را با قربانی گرفتن از جامعه مبارز ایران و کردستان به تعادل برساند. چنانچه وریشه مرادی در نامه‌ای از بند زنان زندان اوین، به وضعیت خاورمیانه و وضعیت داخلی ایران اشاره کرده است و می‌نویسد: «آتش جنگ سراسر خاورمیانه را فرا گرفته است و باید اجازه ندهیم همزمان با جنگ‌های فرامرزی کشتارهای دهه ۶۰ تکرار شود.»این جمله یک هشدار تاریخی در رابطه با  پیوستگی بحران‌های منطقه‌ای با سرکوب‌های داخلی است و روشن‌کننده‌ی ابعاد پیچیده و فاجعه‌بار وضعیت امروز ایران است، جایی که سرکوب داخلی و سیاست‌های جنگ‌طلبانه به‌طور همزمان برای حفظ قدرت و ادامه سلطه‌طلبی رژیم ایران اعمال می‌شود.

نقض حقوق اولیه و اجبار به اعترافات اجباری

در پرونده وریشه مرادی و پخشان عزیزی، مانند بسیاری دیگر از زندانیان سیاسی، حق دادرسی منصفانه بارها و بارها نقض شده است. این زنان مبارز نه تنها از حق دسترسی به وکیل محروم بوده‌اند، بلکه تحت فشارهای شدید و شکنجه‌های غیرانسانی برای اعترافات اجباری قرار گرفته‌اند.  ما سازمان های حقوق بشری در اعتراض به این روند غیر انسانی اعلام موضع می کنیم و  تمام توان خود را برای امکان دادخواهی این دو زن مبارز به کار خواهیم گرفت.

ضرورت اقدام جهانی و همبستگی عمومی

امروز، صدای وریشه مرادی و پخشان عزیزی تنها به کردستان یا ایران محدود نمی‌شود. این دو زن نماد مقاومت و مبارزه‌ی تاریخی زنان هستند، زنانی که با وجود تمام تهدیدها و خطرات، از پای نمی‌نشینند و برای حق زندگی و آزادی  می‌جنگند. فراخوان آنها به افکار عمومی جهان، فراخوانی است برای همبستگی با تمام زنانی که زیر چتر سرکوب و تبعیض قرار دارند.ما به‌عنوان سازمان‌های حقوق بشری و مردمی، خواهان لغو فوری احکام اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی و تمامی زندانیان سیاسی هستیم. این زنان، با عزم و جسارت‌شان، فصل جدیدی از مبارزه برای آزادی و برابری را رقم زده‌اند و این اعدام‌ها بدون شک عواقب سنگینی برای رژیم جمهوری اسلامی خواهد داشت. هر قطره خون این زنان، زخمی فراموش‌نشدنی بر پیکره‌ی سرکوب‌گر رژیم و انگیزه‌ای تازه برای جامعه‌ی مبارز ایران خواهد بود.“ما در این زندان بی‌رحمانه و غیرانسانی، جنبه‌ی انسانی‌مان بیشتر می‌شکفد و زنانگی امتحان قدرت و انسانی بودنش را پس داده و سربلند از آن بیرون می‌آید.”

احضار و بازجویی یکی از همراهان مولوی عبدالحمید توسط اداره اطلاعات زاهدان

به گزارش حال ‌وش/ امروز چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳، در ادامه فشارهای امنیتی بر مجموعه مسجد مکی و مولوی عبدالحمید، یکی دیگر از همراهان و محافظان وی به اداره اطلاعات زاهدان احضار شده و چندین ساعت تحت بازجویی قرار گرفته است.

هویت فرد احضارشده، « خالد شه‌بخش (گمشادزهی)» فرزند عبدالخالق و اهل زاهدان، توسط منابع حال‌ وش تأیید شده است.

به گفته منابع حال وش: « خالد شه‌بخش توسط نیروهای اداره اطلاعات زاهدان احضار شده و پس از چندین ساعت بازجویی، به شدت تهدید شده است که از حضور در مسجد مکی و همراهی با مولوی عبدالحمید خودداری کند. همچنین به وی هشدار داده شده که در روزهای آینده، دیگر همراهان و محافظان مولوی عبدالحمید نیز احضار خواهند شد.»

لازم به ذکر است که پیش از این، در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۴۰۳، احمد شه‌بخش، رئیس تیم حفاظت مولوی عبدالحمید، نیز توسط مأمورین اداره اطلاعات زاهدان احضار شده و پس از بازجویی تهدید شده بود تا مسئولیت خود را کنار بگذارد. علاوه بر این، روز سه‌شنبه ۳ مهر ۱۴۰۳، دو تن دیگر از محافظان مولوی عبدالحمید به نام‌های محمود شه‌بخش و یاسر شه‌بخش نیز به اداره اطلاعات زاهدان احضار و چندین ساعت بازجویی شدند.

این اقدامات در راستای افزایش فشار بر مولوی عبدالحمید و همراهان وی تلقی می‌شود و نگرانی‌های بسیاری را در سطح منطقه برانگیخته است.

۱۴۰۳ آذر ۸, پنجشنبه

قالیباف: مصوبه «حجاب و عفاف» ۲۳ آذر ابلاغ می‌شود و گشت ارشاد در آن نیست

۷ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا

رئیس مجلس شورای اسلامی ایران می‌گوید مصوبه «حجاب و عفاف» ۲۳ آذر ابلاغ می‌شود و در آن وظایف هر کدام از دستگاه‌ها در قبال حجاب مشخص شده و «در قانون عفاف و حجاب دیگر گشت ارشاد نیست.» محمدباقر قالیباف روز چهارشنبه ۷ آذر در ادامه تصریح کرد آنچه وی «کشف حجاب، بدحجابی و برهنگی» نامید، در این لایحه سطح‌بندی شده است.او در توضیح سطح‌بندی گفت اگر «کشف حجابی» اتفاق بیفتد، ابتدا پیامک داده می‌شود، سپس تذکر داده می‌شود: «جریمه مرحله اول ثبت اما اقدام نمی‌شود. اما اگر دوباره تذکر داده شود جریمه مرحله دوم هم اعمال می‌شود. زندان رفتن دیگر در چنین مواردی نیست».قانون عفاف و حجاب بلافاصله پس از تصویب مجلس در شهریور پارسال و تأیید شورای نگهبان در مهرماه امسال، مخالفت و اعتراض بسیاری از مدافعان حقوق بشر و فعالان مدنی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت.در این زمینه اخیراً مجید انصاری، معاون حقوقی ریاست جمهوری گفت: «قانون حجاب و عفاف با وجود اینکه نگاشته شده؛ اما در حالت تعلیق قرار گرفته است.»با این حال، طبق قوانین جمهوری اسلامی، اگر رئیس‌جمهور قوانین مصوب مجلس را برای اجرا ابلاغ نکند، رئیس مجلس می‌تواند دست به ابلاغ آنها بزند.مسعود پزشکیان در کارزار انتخاباتی خود از طرح «نور» پلیس برای برخورد با مخالفان حجاب اجباری، با عنوان «سیاهی» نام برده و خواستار برخورد با کرامت با زنان شده بود.در نخستین نشست مطبوعاتی او نیز وقتی موضوع برخوردهای گشت ارشاد بار دیگر مطرح شد، پاسخ رئیس‌جمهور این بود که «باز هم اذیت می‌کنند؟ چون قرار نبود اذیت کنند. باز پیگیری می‌کنیم اذیت نکنند».آقای قالیباف می‌گوید در این لایحه «جلوی هر گونه درگیری و اقدام مستقیم را گرفته‌ایم؛ دیگر گشت ارشادی در قانون وجود ندارد و ضمانت اجرایی آن را مشخص کردیم.»مجلس شورای اسلامی ۲۹ شهریور سال ۱۴۰۲، یک سال پس از جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و آغاز اعتراضات «جنبش زن زندگی آزادی»، لایحه «عفاف و حجاب» را شامل مجازات‌ها و جریمه‌های متعدد و سنگین برای مخالفان حجاب اجباری، بعد از آن‌که ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی در کمیسیون ویژه‌ای نهایی شد، تأیید کرد.به‌رغم تشدید برخورد نهادهای مختلف دولت، نیروی انتظامی، سپاه و قوه قضائیه با زنانی که تن به حجاب اجباری مورد نظر حکومت نمی‌دهند، آقای قالیباف مدعی شده است بعد از جنبش «زن زندگی آزادی» مجلس در گزارشی، «۳۱ دستگاه را مسئول پوشش قوانین حجاب دانست و رسماً در صحن مجلس گفتیم که از ۳۲ دستگاه، ۳۱ دستگاه به وظایف خود عمل نکرده است.»او گفت تنها نیروی انتظامی در موضوع حجاب به وظایف خود عمل کرده است.

فراخوان جلسه کمیته دفاع از حقوق زنان در تاریخ 29 نوامبر 2024 ساعت 1500 به وقت اروپای مرکزی

خودکشی دختر ۱۶ ساله در مسجدسلیمان

۷ آذر ۱۴۰۳ هرانا

 یک دانش آموز دختر ۱۶ ساله در شهر مسجدسلیمان دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، یک دختر نوجوان خودکشی کرد.هویت وی سوگند زمانپور، ۱۶ ساله، دانش آموز و ساکن مسجد سلیمان توسط هرانا احراز شده است.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این نوجوان روز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ در شهر مسجد سلیمان اقدام به خودکشی کرد و جان خود را از دست داد.سهم نوجوانان ایرانی از خودکشی‌ های سالانه از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.

۱۴۰۳ آذر ۷, چهارشنبه

سفر مولوی گرگیج به زاهدان پس از سه سال حصر خانگی و ممنوع المنبر شدن وی

به گزارش رسانک، امروز شنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۳، مولوی “محمد حسین گرگیج” از علمای برجسته و مردمی اهل سنت و بلوچ ساکن استان گلستان که توسط نهادهای امنیتی و نظامی بصورت حصر خانگی بسر می‌برد و از سفر او به زاهدان ممانعت می‌شد پس از حدودا سه سال با پرواز گرگان به زاهدان سفر کرد.

مولوی “محمد حسین گرگیج” از تاریخ ۲۶ آذر ماه ۱۴۰۰، به بهانه یک سخنرانی مذهبی پس از چهل سال امامت جمعه شهر آزادشهر عزل شد و این اتفاق با اعتراضات مردم اهل سنت گلستان همراه بود و پس از آن مولوی گرگیج در مسجد جامعه شهر گالیکش محل سکونت خود نماز جمعه را برپا و سخنرانی می کرد که با فشارها و تهدیدهای بسیاری از سوی حکومت منجمله حصر خانگی و احضار به دادگاه ویژه روحانیت مواجه شد و همچنین فرزند ارشد وی که مدیر دفتر و مسئول رسانه وی بود در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲، بازداشت شد تا از این طریق مانع ادامه سخنرانی‌های انتقادی ایشان علیه جمهوری اسلامی ایران شوند.

“عبدالمالک گرگیج”، فرزند وی در ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی زمانی که با همراه پدر و هیئتی از علما و شهروندان گالیکش در نزدیکی این شهر بدون هیچ توضیح و تفهیم اتهامی بازداشت و پس از ۱۰۳ روز با قید وثیقه در تاریخ ۴ بهمن ماه ۱۴۰۳، آزاد شد.

گفتنی است که تمامی صفحات رسمی وابسته به وی که ادمین آن عبدالمالک گرگیج بود پس از بازداشت او به توقیف اداره اطلاعات درآمده است.

لازم به ذکر است که صفحات رسمی ایشان پس از بازداشت فرزندش و توقیف آنها توسط اداره اطلاعات گلستان فعالیتی نداشته و خود مولوی گرگیج نیز ممنون المنبر و بصورت غیر رسمی در حصر خانگی بسر می‌برد.

۱۴۰۳ آذر ۶, سه‌شنبه

ادعای یکی از طراحان قانون «عفاف و حجاب»؛ ۱۶ آذر ابلاغ می‌شود

۶ آذر ۱۴۰۳ صدای آمریکا

در پی ادعای معاون حقوقی دولت پزشکیان در مورد «تعلیق» اجرای قانون «عفاف و حجاب» که روز گذشته مطرح شده بود، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از ابلاغ این قانون در شانزدهم آذر ماه خبر داد. مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس حکومت ایران گفته که مجلس «با هماهنگی انجام شده میان دستگاه‌های مختلف» و «بنا بر شرایطی، تا تاریخ ۱۵ آذرماه» برای ابلاغ قانون «عفاف و حجاب» دست نگه داشت و طبق ادعای او «بناست شانزدهم آذر رئیس مجلس این قانون را ابلاغ کند.»روز گذشته مجید انصاری، معاون حقوقی دولت مسعود پزشکیان در بخشی از سخنانش در یک همایش در قم ادعا کرد که «قانون عفاف و حجاب باوجود اینکه نگاشته شده است اما در حالت تعلیق قرار گرفته است.» این مقام دولتی بدون اشاره به جزئیات گفت: «تصور من این است که اگر نگاه حقوقی به این پدیده داشتیم با مشکل توقف و عوارض آن مواجه نبودیم.»پیش از این و در ۱ آبان ماه، احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد تاخیر در ابلاغ این قانون بحث‌برانگیز گفته بود: «برخی از دستگاه‌ها ملاحظاتی را به رئیس مجلس اعلام کردند و قرار شد که این ملاحظات را ظرف مدت کمی برطرف کنند و سپس این قانون به دولت ابلاغ شود.»راستینه گفته بود: «بعید می‌دانم که دولت با ابلاغش از طریق مجلس به دولت مقاومتی داشته باشد یا مخالفتی کند.»معاون پارلمانی پزشکیان، چهارشنبه ۲۳ آبان، اعلام‌ کرده بود که پیگیری قانون «حجاب و عفاف» از مجلس شورای اسلامی «در اولویت دولت نیست.» شهرام دبیری در مصاحبه‌ای با رادیو تهران و در پاسخ به این که آیا قرار است با توجه به چالش‌های موجود، دولت تغییراتی در قانون «عفاف و حجاب» ایجاد کند، گفته بود که «موضوع مربوط به حجاب فعلا جزو اولویت‌های دولت نیست.»او تاکید کرده بود که «بیشتر تلاشمان این است که با یک‌ کارهای فرهنگی ایجابی این مساله را پیگیری کنیم.»پیش از آن نیز، روزنامه اعتماد از درخواست رسمی دولت برای «استمهال» در اجرای این قانون به منظور «رایزنی برای اصلاح، تعویق، بازبینی و بازنگری این قانون» خبر داده بود.این اظهار نظرها با توجه به تاخیر چند هفته‌ای برای ابلاغ رسمی این قانون توسط «رئیس جمهوری» یا «رئیس مجلس» نشان دهنده ادامه داشتن بحث‌های پشت‌پرده بین نهادهای مختلف جمهوری اسلامی، در زمینه نحوه برخورد با این قانون بحث‌برانگیز است.متن کامل این قانون که به نظر می‌رسد کماکان در حال تغییر است، بارها بین قوه قضاییه، مجلس و دولت در حال رفت و برگشت بوده است و پیش نویس‌هایی از آن منتشر شده است، اما تا کنون مقامات جمهوری اسلامی، درباره ابلاغ و یا اجرایی شدن این قانون طفره رفته‌اند و متن نهایی آن نیز همچنان در دسترس عموم قرار نگرفته است.ابهام در مورد سرنوشت این لایحه که با تایید شورای نگهبان تبدیل به «قانون» شده در حالی پررنگ شده است که از زمانی که دو نماینده مجلس از تایید لایحه توسط شورای نگهبان خبر دادند چندین هفته گذشت اما بر اساس مهلت قانونی برای ابلاغ این قانون نه توسط رئیس دولت به روزنامه رسمی ارسال شده و نه توسط رئیس مجلس.کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد همزمان با فرارسیدن دومین سالگرد کشته شدن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد هشدار داد که جمهوری اسلامی تلاش‌های خود را برای سرکوب حقوق بنیادین زنان و دختران و «نابودی باقی‌مانده‌های فعالیت‌های زنان» تشدید کرده است.با وجود افزایش فشارهای حکومتی برای اعمال حجاب اجباری که جان شهروندان را به خطر می‌اندازد، خبرگزاری آسوشیتدپرس از حضور پرشمار زنان بدون حجاب اجباری در معابر عمومی شهرهای ایران خبر داده و نوشته است: «مشاهده زنان بدون حجاب اجباری در شهرهای ایران هر چه بیشتر در حال بدل شدن به امری عادی است.»

 

گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، آبان‌ماه 1403

گزارش آماری نقض حقوق پیروان ادیان، آبان‌ماه 1403

تهیه وتنظیم گزارشات : سعید بهشتی متین، صدرا مجیب یزدانی، شراره هادی‌زاده رئیسی

تنظیم نمودار آماری : کریم ناصری

ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره‌مند شود. این حق متضمن آزادی تغییرمذهب یا عقیده و ایمان می‌باشد و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هرکس می‌تواند از این حقوق یا مجتمعاً به‌طور خصوصی یا به‌طور عمومی برخوردار باشد.

 

ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر

هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است؛ و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.

گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران تا پایان مرداد ماه 1403 شمسی است. این گزارش به ‌صورت آماری-تحلیلی ارائه می‌شود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به ‌خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین‌طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیت‌های مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودییت‌های فراوان در ایران محسوب می‌شود.

 

فشار بر پیروان سایر ادیان همچنان ادامه دارد :

 

جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به ‌نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر قرار داده‌اند.بازداشت‌ها و خشونت‌های هدفمند ارگان‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. این دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌فشارهای بیشتری قرار دارند، آن‌ها از انجام مناسک دینی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهاییان را در این کشور اداره می‌کردند، در زندان‌های اوین و رجایی شهر به سر می‌برند و ده‌ها تن از پیروان آن نیز در زندان‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌های طولانی شده‌اند. ادیان و مذاهب رسمی هم چون مسیحیان نیز با محدودییت‌های زیادی مواجه هستند، جمهوری اسلامی ایران تنها عبادت مسیحیان عاشوری، ارمنی و کلدانی را که مسیحی هستند، به رسمیت می‌شناسد، تبلیغ آئین برای ایرانیان از سوی ایشان جرم تلقی می‌شود. کسانی که فارس زبان هستند از ورود به کلیساها منع میشوند و کلیساها وظیفه دارند اسامی اعضای خود به همراه کپی کارت ملی آنها را به وزارت اطللاعات ارائه دهند ، توزیع کتب مقدس در کتابفروشی ها ممنوع میباشد . ماده ۱۳ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مسیحیت را به رسمیت می‌شناسد و به مسیحیان حق عبادت و ایجاد انجمن را داده است اما برخورد با مسیحیان پروتستان که معتقد به بشارت به دین خود هستند کماکان وجود دارد و کلیساهای خانگی با سرکوب گسترده مواجه هستند. تبعیض مذهبی در مورد مسلمانان سنی نیز اعمال می‌شود، آن‌ها که اکثراً در مناطق حاشیه‌ای کشور زندگی می‌کنند، از حق ساخت مسجد و برگزاری آئین مذهبی ازجمله نماز عید فطر و قربان در مناطق مرکزی هم چون تهران محروم هستند. حتی در مواردی گزارش تخریب نمازخانه‌های اهل سنت هم گزارش شده است و این گروه از افراد با اعدام و بازداشت و آزار و اذیت هایی مواجه هستند حتی آنها از استخدام در ادارات دولتی و تصدی سمت هم منع هستند که نمونه بارز آن انتخاب بیژن ذوالفقار نصب به سمت وزیر ورزش در دولت حسن روحانی بوده که به خاطر اهل تسنن بودن وی از مجلس رای اعتماد نگرفت.

 

 

اهل سنت:

اهل سنت خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک‌تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی بوده و خواسته‌ای زیاده خواهانه نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی می‌شود.زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را می‌گذرانند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیده‌شان مورد بی‌احترامی قرار می‌گیرند.اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان ایرانی را بر اساس موازین اسلام مورد تأکید قرار می‌دهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده قانون اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۳ دهه گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیت‌های کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهره‌مندی برابر از فرصت‌ها و امکانات محروم هستند، همین‌طور با موانع و محدودییت‌های جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبه‌رو هستند.

در این ماه :

حکم اعدام چهار زندانی سنی مذهب به اجرای احکام دادسرای امنیت تهران ارسال شد

حکم اعدام چهار زندانی سنی مذهب به نام‌های عیدو شه‌بخش، عبدالغنی شه‌بخش، عبدالرحیم قنبر زهی گرگیج (رحیم میربلوچ) و سلیمان شه‌بخش، متعاقب رسیدگی های قضایی سرشار از ابهام، در نهایت توسط شعبه ۳۲ دیوان عالی کشور تایید شده و پرونده آنها به شعبه یکم اجرای احکام دادسرای امنیت تهران ارجاع شد. این افراد که در زندان قزلحصار کرج بسر می‌برند، پیشتر به اتهام بغی، توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده بودند. (هرانا ,3 آبان 1403)

زاهدان؛ احضار و بازجویی یکی از مسئولان مسجد مکی

خدارحم حسن‌زهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی زاهدان توسط اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. تاکنون از دلایل احضار این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. (هرانا ,4 آبان 1403)

ضرب‌وشتم یک معلم اهل سنت و خانواده وی به دست نیروهای انتظامی

خانواده مولوی علیرضا اصغری، معلم اخراجی اهل سنت، که پس از اعتراضات سراسری، از ادامه تدریس منع شده بود، خبر دادند که چندی پیش این معلم و خانواده‌اش به دست نیروهای انتظامی و یگان ویژه مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته‌اند. پس از حضور ماموران انتظامی برای تعریض زمین پدری خانواده علیرضا اصغری، معلم ممنوع‌التدریس شده، در بیرجند، با اعضای این خانواده درگیر شده و ابتدا مادر این خانواده را مجروح کرده و پس از دستگیری دو برادر دیگر، با ضرب‌وشتم علیرضا اصغری، سر و دست این معلم را شکستند.  (رکنا,11  آبان 1403)

برای دومین بار در یک ماه؛ احضار و بازجویی مسئول انتظامات مسجد مکی زاهدان

خدارحم حسن‌زهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی زاهدان برای دومین بار در ماه اخیر توسط اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.آقای حسن زهی پس از احضار و حضور در این نهاد امنیتی به مدت چهار ساعت و نیم مورد بازجویی قرار گرفته است. نیروهای امنیتی از این شهروند خواستند که از سمتش در مسجد مکی کناره گیری کند. (حال‌وش ,11 آبان 1403)

یکی از مسئولان مسجد مکی زاهدان احضار و بازجویی شد

محمدنور سالازهی، از اعضای انتظامات مسجد مکی زاهدان توسط اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.تاکنون از دلایل احضار این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. (هرانا ,13 آبان 1403)

زاهدان، احضار و بازداشت امام جمعه اهل سنت میرجاوه در دادسرای ویژه روحانیت زاهدان

روز بنجشنبە ١٧ آبان ١٤٠٣(٧ نوامبر٢٠٢٤)، مولانا حافظ عبدالقهار میربلوچ زهی، امام جمعه اهل سنت میرجاوه پس از احضار و مراجعه به شعبه ۱ دادسرای ویژه روحانیت در زاهدان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. نیروهای امنیتی به همراهان او که بیرون دادسرا منتظر بودند، اعلام کردند که: «بروید، او مهمان ما است.تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، محل نگهداری و سرنوشت این شهروند در دسترس نیست.(هه نگاو ۱۷ آبان ۱۴۰۳)

مولوی عبدالقهار میربلوچزهی آزاد شد

روز ۲۱ آبان ۱۴۰۳، عبدالقهار میربلوچزهی، امام جمعه سابق میرجاوه پس از ۵ روز از بازداشتگاه اطلاعات سپاه زاهدان آزاد شد.عبدالقهار میربلوچزهی اخیراً توسط دادسرای زاهدان از سمت امام جمعه میرجاوه عزل شده است که وی به این اقدام اعتراض کرده است.(هرانا ۲۱ آبان ۱۴۰۳)

زاهدان, احضار و بازجویی یک روحانی اهل سنت توسط دادگاه ویژه روحانیت

اسماعیل ملازایی، روحانی اهل سنت ساکن زاهدان، به دادگاه ویژه روحانیت احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت. احضار و بازجویی آقای ملازایی برای دومین مرتبه طی چند روز  صورت گرفته است. تبلیغ علیه نظام از جمله اتهامات مطروحه علیه او است.او همچنین در جریان بازجویی های صورت گرفته از بابت مواردی همچون تاسیس درمانگاه داخلی حوزه مکی و اقدام به درمان معترضان آسیب دیده و همچنین دستور به ساخت کلیپ خلاف واقع از جمعه خونین زاهدان، به دفاع از خود پرداخته است.(هرانا ۲۱ آبان ۱۴۰۳)

میرجاوە، گزارشی از بازداشت با توسل به خشونت سید رخشانی روحانی اهل سنت بلوچ

روز پنجشنبه ١٧ آبان ١٤٠٣(٧ نوامبر ٢٠٢٤)، یک روحانی اهل سنت بلوچ به‌نام سید رخشانی، از اساتید مدرسه دینی میرجاوه، در جریان هجوم نیروهای اطلاعات سپاه به منزل خود با توسل به خشونت و بدون ارائه هرگونه برگه قضایی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت و اتهامات وارده و همچنین سرنوشت و محل نگهداری این روحانی اهل سنت بلوچ کە پدر سە فرزند نیز میباشد در دسترس نیست.(هه‌نگاو ۲۳ آبان ۱۴۰۳)

زابل، گزارشی از بازداشت و بی خبری از سرنوشت صفی‌الله سنجرانی، طلبه اهل سنت بلوچ

روز پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳صفی‌الله سنجرانی، طلبه ۱۹ساله اهل سنت بلوچ و از طلاب حوزه علمیه عظیم‌آباد لوتک، توسط نیروهای ادارە اطلاعات بازداشت شده‌ و تاکنون اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس نیست.نیروهای اداره اطلاعات، بدون ارائه حکم قضایی، صفی‌الله را به دلیل نداشتن مدارک شناسایی از اتوبوس محور زابل به نهبندان بازداشت کرده و پیگیری‌های خانواده این شهروند، تاکنون بی‌نتیجه مانده و نهادهای امنیتی از ارائه هرگونه پاسخ روشنی در این خصوص به خانواده وی خودداری کرده‌اند.(هه‌نگاو ۲۴ آبان ۱۴۰۳)

رد مرز یک‌مولوی بازداشت‌شده بلوچ توسط اطلاعات سپاه پس از هجده روز بازداشت و بی‌خبری در میرجاوه

روز پنجشنبه ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۳، یک مولوی اهل سنت بلوچ به نام سید آقا اسحاق زهی استاد مدرسه دینی توحید در میرجاوه که در ۶ آبان ماه پس از یورش نیروهای اطلاعات سپاه به منزل مسکونی وی، بدون نشان دادن حکم قضایی، او را با خشونت و ضرب و شتم، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرده بودند، پس از هیجده روز به افغانستان رد مرز شد.وی در مدت بازداشت اجازه تماس با خانواده خود رانداشته وسه فرزند دارد که دونفر آنها به تالاسمی دچار هستند ونیاز دارند هر ماه برای تزریق خون به مراکز درمانی مراجعه کنند که نبود پدر سلامتی آنها رانیز به خطر انداخته(حال وش ۲۵ آبان ۱۴۰۳)

احضار و بازجویی ۴ روحانی اهل سنت توسط اطلاعات سپاه زاهدان

یحیی کهرازهی، عیسی ریگی، الله رسان ریگی و بهروز میربلوچزهی روحانیون اهل سنت به اطلاعات سپاه زاهدان احضار و مورد بازجویی قرار گرفتند. این شهروندان پس از چند ساعت بازجویی، آزاد شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ، روز یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳، یحیی کهرازهی، عیسی ریگی، الله رسان ریگی و بهروز میربلوچزهی، چهار روحانی اهل سنت به اطلاعات سپاه زاهدان احضار شدند. از اتهامات مطروحه علیه این افراد اطلاعی در دست نیست. در این گزارش آمده است، حمایت این روحانیون اهل سنت از عبدالقهار میربلوچ زهی امام جمعه اهل سنت میرجاوه، از دلایل احضار آنها بوده است. یحیی کهرازهی فرزند مولوی سید محمد، عیسی ریگی فرزند محمدگل، الله رسان ریگی فرزند محمدگل و همچنین بهروز میربلوچزهی فرزند مراد و یکی از اعضای انتظامات مسجد جامع میرجاوه است.( خبرگزاری هرانا. 27 آبان1403)

دو روحانی اهل سنت توسط اطلاعات سپاه زاهدان احضار و بازجویی شدند

یونس ریگی و اقبال ریگی، روحانیون اهل سنت به اطلاعات سپاه زاهدان احضار و مورد بازجویی قرار گرفتند. این شهروندان پس از چند ساعت بازجویی، آزاد شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ، روز دوشنبه ۲۸ آبان ماه، یونس ریگی و اقبال ریگی، دو روحانی اهل سنت به اطلاعات سپاه زاهدان احضار شدند. این دو روحانی اهل سنت پس از احضار مورد بازجویی قرار گرفته و نهایتا پس از چند ساعت، آزاد شدند. حمایت این روحانیون از عبدالقهار میربلوچ زهی امام جمعه اهل سنت میرجاوه، از دلایل احضار آنها عنوان شده است. یونس ریگی (بندهی)، فرزند رسول و اقبال ریگی (بندهی) هر دو ساکن میرجاوه هستند.( رادیوفردا.28 آبان1403)

محمدامین مرادزهی آزاد شد

محمدامین مرادزهی، روحانی اهل سنت ساکن خاش با تامین قرار کیفری از زندان زاهدان آزاد شد. آزادی آقای مرادزهی پس از گذشت نزدیک به سه ماه از زمان بازداشت، روز یکشنبه ۲۷ آبان ماه با تامین قرار کیفری از زندان زاهدان صورت گرفته است. وی پیشتر در تاریخ ۱ شهریورماه، توسط ماموران اطلاعات سپاه در خاش بازداشت شد. تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است. محمدامین مرادزهی، فرزند مولوی عبدالرحیم، متاهل، پدر پنج فرزند و داماد مولوی عبدالمجید مرادزهی است.( خبرگزاری هرانا.28 آبان1403)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بهائیان:

ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران «فرقه مرتد» تلقی می‌شود. . این مشهور است که بهاییان به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمی‌خواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمی‌کنند. با این حال جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را تحت تعقیب قرار می‌دهد. از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ میلادی  تاکنون، بهاییان به طور سامانمند و روشمند از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بوده‌اند؛و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه می‌گیرند و همواره درمعرض دستگیری‌های بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفته‌اند. بهائیان هرگز قادر نبوده‌اند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار می‌گیرند.انتقال دانش و تجربه بشری، جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل حق تحصیل یکی از حقوق بنیادی بشر در مواد ۲۶ و ۲۷ اعلامیه جهانی حقوق بشر، بند ۲ ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و مواد ۱۳ ، ۱۴ و ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که همگی بر حق تحصیل بدون هیچ نوع تبعیض از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی و یا هر عقیده مردادگر یا اصل و منشأ ملی یا اجتماعی، دارایی، نسب یا هر وضعیت مردادگر شناخته‌شده و بر آن تأکید شده و دولت ایران موظف است تمامی امکانات و تسهیلات لازم را برای ایجاد شرایط مناسب جهت بهره‌ مندی همه شهروندان از این حق طبیعی فراهم کند و کلیه موانعی را که در اثر شرایط خاص جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر رسیدن شهروندان به این حق قرار می‌گیرد، مرتفع سازند.ممانعت از کسب‌وکار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیت‌هایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ می‌کنند.

در این ماه :

 

 

دو شهروند بهائی در بابل به حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شدند

بر اساس حکمی که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب بابل صادر و امروز به این شهروندان ابلاغ شده، سوزان عید محمدزادگان و نیوشا بدیعی ثابت از بابت اتهام ماده ۵۰۰ مکرر یعنی فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام، هر کدام به پنج سال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی و ۱۸ ماه ممنوعیت از هر گونه فعالیت آموزشی و پرورشی، محکوم شده اند. سوزان عید محمدزادگان و نیوشا بدیعی ثابت در تاریخ ۲۴ مردادماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی در منزل خانم عید محمدزادگان در بابل بازداشت شدند. (هرانا ,2 آبان 1403)

کارشناسان سازمان ملل متحد سرکوب زنان بهائی در ایران را محکوم کردند

هجده گزارشگر و کارشناس سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای مشترک، سرکوب و آزار و اذیت زنان بهائی در ایران را به شدت محکوم کردند. این کارشناسان خواستار پایان دادن به این اقدامات تبعیض‌آمیز و آزادی فوری زندانیان بهائی شدند.در بخشی از این بیانیه آمده است که زنان بهائی هم به دلیل جنسیت و هم به دلیل اعتقاد دینی خود، با سرکوب مضاعفی روبرو هستند و حکومت ایران از روش‌های مختلفی مانند بازداشت خودسرانه، احکام سنگین زندان، تفتیش منازل و مصادره اموال برای فشار بر آنان استفاده می‌کند. (رادیوفردا ,2 آبان 1403)

بهائیان کرمان؛ پریدخت شجاعی جهت تحمل حبس احضار شد و چهار تن دیگر تبرئه شدند

پریدخت شجاعی باغینی، شهروند بهائی ساکن کرمان، جهت اجرای حکم دو سال و یک ماه حبس خود به شعبه اجرای احکام زندان کرمان احضار شد. فواد شاکر ارکانی، شهرام فلاح، یکتا فلاح و بهنام پور احمری چهار شهروند بهائی دیگر که در پرونده مشترک با خانم شجاعی محاکمه شده بودند، در دادگاه تجدیدنظر از اتهامات انتسابی تبرئه شدند. (هرانا ,3 آبان 1403)

بهراد آذرگان، موزیسین بهائی به ۱۱ سال حبس محکوم شد

بهراد آذرگان، موزیسین بهائی ساکن تهران، توسط دادگاه انقلاب این شهر به ۱۱ سال حبس و ضبط اموال توقیفی محکوم شده است.براساس حکمی که توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی صادر و روز شنبه پنج آبان به وکیل آقای آذرگان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن به پنج سال حبس، عضویت در گروه‌های مخالف نظام به چهار سال حبس و نشر اکاذیب به دو سال حبس محکوم شده است. همچنین بر اساس رای دادگاه، اموالی که در زمان تفتیش منزل این شهروند بهائی توسط ماموران توقیف شده بود، به نفع دولت ضبط خواهد شد. (صدای آمریکا ,8 آبان 1403)

شیراز؛ تداوم بازداشت محبوب حبیبی، شهروند بهائی

محبوب حبیبی، از بهائیان شیراز، علیرغم گذشت بیش از یک ماه از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ بسر میبرد. تاکنون آزادی این شهروند با قید وثیقه ممکن نشده است.  (هرانا ,10 آبان 1403)

ولی‌ الله قدمیان، شهروند بهائی ۶۷ ساله به زندان بازگشت

ولی‌الله قدمیان، شهروند بهایی ۶۷ ساله محبوس در زندان اوین که جهت درمان به مرخصی اعزام شده بود، در پی عدم تمدید آن به زندان بازگشت.آقای قدمیان که از تب و لرز و علائمی مشکوک به سل یا ذات‌الریه رنج می‌برد، در تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳، به مرخصی درمانی اعزام شده بود. با این حال، روز چهارشنبه ۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳، وی علیرغم ضعف شدید و توصیه پزشک مبنی بر نیاز به حداقل دو هفته استراحت و دوری از محیط‌های بسته، به دلیل عدم تمدید مرخصی درمانی به زندان بازگردانده شد. (هرانا ,13 آبان 1403)

محل کسب سه شهروند بهائی در قائمشهر پلمب شد

روز یکشنبه ۱۳ آبان محل کسب سه شهروند بهائی در شهرستان قائمشهر توسط ماموران اداره اماکن این شهر پلمب شد. پلمب محل کسب این شهروندان به دنبال تعطیلی دو روزه مذهبی بهائیان صورت گرفته است.عینک‌سازی سهراب لقایی‌آذر، تعمیرگاه یخچال‌فریزر کامران بابایی و لوازم‌التحریر متعلق به کامران عابدینی بوده است پلمب محل کسب بهائیان به بهانه های مختلف در ایران پیش از این نیز مسبوق به سابقه است.لازم به ذکر است که طبق  ماده ۲۸ قانون نظام صنفی صاحبین واحد صنفی میتوانند ۱۵ روز در سال را بدون اطلاع به واحد صنفی تعطیل کنند.(صدای آمریکا ۱۵ آبان ۱۴۰۳ )

بازداشت سه شهروند بهائی در تیران اصفهان

روز شنبه ۱۲ آبان که یکی از اعیاد بهائیان بودنیروهای امنیتی با ورود به منزل یکی از بهائیان در روستای محمدیه از توابع تیران در استان اصفهان تمام مردان بهائی حاضر در این منزل، شامل ۱۱ نفر را بازداشت کردند.بر این اساس چند روز بعد هشت نفر از افراد بازداشت‌شده آزاد شده‌اند اما رشید، پارسا و پدرام دهقانی که در این روز ازتهران به این شهر مسافرت کرده بودندهنوز در بازداشت به سر می‌برند و از وضعیت و دلیل ادامهٔ بازداشت آن‌ها اطلاعی در دست نیست.(رادیو فردا ۱۸ آبان ۱۴۰۳)

انتقاد دو نهاد حقوق بشری و بهائی از جمهوری اسلامی برای سرکوب بهائیان

کمپین حقوق بشر ایران و جامعه جهانی بهائی روز پنجشنبه ۱۷ آبان در بیانیه مشترکی از جمهوری اسلامی برای سرکوب جامعه بهائی از طریق بازداشت‌های بیشتر بهائیان، به ویژه زنان بهائی، انتقاد کردند.در این بیانیه همچنین اشاره شده که رهبران بهائیان دستگیر وآنها را از تحصیل وکسب وکار منع کرده وبیش از هزارتن آنها با احکام دادگاه ومحکومیت های طولانی مواجه هستندوجمهوری اسلامی میخواهدآنها را بخاطر تمایل بعمل به ایمان خودمحو کند.(  صدای آمریکا ۱۸ آبان ۱۴۰۳)

وحید معصومی، شهروند بهائی در شیراز بازداشت شد

روز یکشنبه ۲۰ آبان ماه، آقای معصومی هنگام خروج از منزل، توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد امنیتی که به پلاک ۱۰۰ موسوم است، منتقل شد. ماموران ضمن تفتیش خودرو و منزل آقای معصومی، شماری از وسایل شخصی او و خانواده این شهروند بهائی از جمله لوازم الکترونیکی، کتاب‌ها و تعدادی عکس را ضبط کردند.تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه آقای معصومی اطلاعی حاصل نشده است.(هرانا ۲۰ آبان ۱۴۰۳)

محبوب حبیبی، شهروند بهائی از بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز آزاد شد

محبوب حبیبی، شهروند بهائی روز ۲۰ آبان ۱۴۰۳ با قرار تامین کیفری از بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ آزاد شد.وی در تاریخ ۷ مهرماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ منتقل شد. ودر شعبه ۱۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شیراز مورد تفهیم اتهام قرار گرفت. آقای حبیبی با اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام مواجه است.(هرانا ۲۰ آبان ۱۴۰۳)

گزارشی از بازداشت چهار شهروند بهایی در شیراز

روزهای ۲۰ و۲۱ آبان ۱۴۰۳ دست‌کم چهار شهروند بهایی از جمله دو زن به نام‌های الهام حقیقت‌جو، رزیتا اسلامی، وحید ثابت و وحید معصومی توسط نیروهای اداره اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در شهر شیراز، مرکز استان فارس بازداشت شده وبه بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ منتقل شدند،لازم به ذکر است که نیروهای اطلاعات در هنگام بازداشت اقدام به تفتیش منازل آنها وضبط وسایل الکترونیکی وشخصی این افراد کرده اند. (هه‌نگاو ۲۱ آبان ۱۴۰۳)

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مژگان سلمان زاده برگزار شد

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مژگان سلمان زاده، شهروند بهائی ساکن تهران درتاریخ ۵ آبان ۱۴۰۳در شعبه اول دادگاه انقلاب ماکو برگزار شد.در جریان این جلسه خانم سلمان زاده از بابت اتهام انتسابی مطابق بند دوم ماده ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی، مبنی بر فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام، به دفاع از خود پرداخت.وی در تاریخ ۱۴ تیرماه سال جاری، در شهر ماکو توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و پس از انتقال به زندان ارومیه، نهایتاً در تاریخ ۱۴ مهرماه با تودیع وثیقه آزاد شد.(هرانا ۲۵ آبان ۱۴۰۳)

پذیرش درخواست اعاده دادرسی؛ سه زن بهائی در مشهد با توقف اجرای حکم آزاد شدند

رویا ملکوتی، آزیتا فروغی و نسیم ثابتی، سه شهروند بهائی ساکن مشهد، پس از پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی پرونده‌ در دیوان عالی کشور، با توقف اجرای حکم حبس از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شدند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده یکی از این شهروندان بهائی در این خصوص به هرانا گفت: “اخیرا درخواست اعاده دادرسی پرونده خانم‌ها ملکوتی، فروغی و ثابتی توسط شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور پذیرفته شده و برای رسیدگی مجدد به شعبه ۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی ارجاع داده شد. نهایتا به دستور این شعبه، اجرای احکام این زندانیان موقتا متوقف و با صدور قرار تأمین کفالت (جواز کسب) آزاد شدند.” پیشتر در مرداد ماه سال گذشته این سه شهروند به همراه شش زن بهائی دیگر به دادسرای ناحیه ۹ مشهد احضار شدند. خانم ملکوتی پس از حضور در دادسرا، بازداشت و به زندان منتقل شد. چندی بعد پس از برگزاری دادگاه بدوی و دادگاه تجدیدنظر، بر اساس احکام صادره خانم ملکوتی به شش سال و هشت ماه حبس و خانم فروغی و خانم ثابتی به همراه دو شهروند دیگر به نام های رویا قانع عزآبادی و سهیلا احمدی هرکدام به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شدند.( خبرگزاری هرانا،26 آبان1403)

دادگاه هرمزگان؛ دیه به خانواده عطاالله رضوانی به دلیل بهائی بودن تعلق نمی‌گیرد

پس از ۱۱ سال از قتل عطاالله رضوانی، شهروند بهائی، دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان استان هرمزگان با تأیید وقوع قتل عمدی، درخواست خانواده وی برای پرداخت دیه از صندوق بیت‌المال را به دلیل بهائی بودن مقتول رد کرد. عطاالله رضوانی، شهروند بهائی، در شهریور سال ۱۳۹۲ در شهرستان بندرعباس به ضرب گلوله افراد ناشناس به قتل رسید. با وجود شواهد ارائه شده توسط مرجع انتظامی و نظریه پزشکی قانونی که دلالت بر وقوع قتل عمد داشت، پرونده در سال ۱۴۰۰ جهت رسیدگی مجدد به شعبه ۶ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بندرعباس ارسال شد. چندی بعد پرونده با صدور قرار منع تعقیب مختومه شد. دادگاه در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۲ با صدور دادنامه‌ای وقوع قتل عمدی را تأیید کرد، اما با استناد به ماده ۵۵۴ قانون مجازات اسلامی و اصل ۱۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به دلیل اینکه بهائیت در زمره ادیان رسمی شناخته‌شده در قانون اساسی نیست، درخواست خانواده مقتول برای پرداخت دیه از صندوق بیت‌المال را رد کرد. این حکم، ضمن تأیید وقوع قتل عمدی، نشان‌دهنده تبعیض آشکار علیه خانواده مقتول است که صرفاً به دلیل باورهای دینی از حقوق قانونی خود محروم شده‌اند.( ایران‌وایر. 27 آبان1403)

 

مسیحیان:

جمهوری اسلامی ایران کمر به نابودی مسیحیت بسته است، واقعیتی است تلخ در مورد جفا بر مسیحیان ایران؛ مسیحیانی که به خاطر دگراندیشی و تغییر دین از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. جفا بر مسیحیان در ایران رو به رشد است و روزانه مسیحیان بسیاری مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. در جمهوری اسلامی ایران تعداد بی‌شماری از مسیحیان به خاطر تغییر دین و فعالیت‌های مذهبی‌شان زندانی‌شده، مورد اتهام و محکومیت قرار می‌گیرند. در حال حاضر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق مسیحیان در ایران گفته می‌شود تعداد زیادی از مسیحیان شناخته‌شده تنها به جرم‌هایی نظیر اقدامات بشارتی و یا آموزش و پخش انجیل در زندان به سر می‌برند و یا دیگر شهروندان مسیحی با عناوین جاسوسی محکوم می‌شوند و بسیاری از نوکیشان مسیحی تحت جفا قرارگرفته و با ضربات شلاق به جرم روزه‌خواری و شرب خمر در مراسم عشاء ربانی یا شکنجه و آزار در سلول خود در زندان‌های ایران مواجه شده و بعضاً حتی تهدید به مرگ شده‌اند. فشار دستگاه‌های امنیتی و قضایی بر کلیساها همچنان ادامه دارد و در ادامه سلسله محدودیتهای اعمال‌شده از سوی مسئولان امنیتی، کلیساهای تبشیری رسمی، کلیسای جماعت ربانی مرکز در تهران، کلیسای پروتستان عمانوئیل، کلیسای انجیلی پطرس واقع در تهران و … یا به اجبار تن به همکاری با نهادهای امنیتی و تن دادن به خواسته‌های آنان مبنی بر افشای فهرست اعضای این کلیساها به همراه سایر مشخصات ایشان من‌جمله شماره ملی، بستن درهای خود را به روی ایمان داران و نوکیشان مسیحی فارسی‌زبان و عدم برگزاری مراسم به زبان فارسی داده‌اند و یا به کل تعطیل و رهبران آنان مانند روبرت آسریان دستگیر و با احکام غیرمنصفانه و بلندمدت مواجه شده‌اند. حتی کلیساها از پذیرش فارسی زبانان خودداری میکنند و باید مراسم خود را به زبان غیر از فارسی برگزار نمایند . صدور احکام حبس برای مسیحیان ایران همچنان ادامه دارد؛ با اینکه در قانون اساسی ایران آزادی دینی مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان به رسمیت شناخته‌شده ولی عملکرد حکومت در برابر تبلیغات مردادنی و اجرای مناسک مذهبی آنان تاکنون نشان داده است که اصول مندرج در قانون اساسی در مورد آزامرداد دین و مذهب و عدم تفتیش عقاید، تنها سرپوشی برای نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران بوده است. در قانون اساسی ایران مذهب شیعه جعفری تنها مذهب رسمی ایران بوده و ارگان‌های مذهبی و امنیتی حکومت ایران تبلیغ اصول و مبانی این امردادان و مذاهب را تهدیدی برای ایدئولوژی غالب حکومتی قلمداد می‌کنند و این مسئله یکی از عمده دلایلی است که حاکمیت به واسطه‌ی آن، پیروان و مبلغین مسیحیت را سرکوب و با بستن کلیسای آنان، راه را برای تبلیغات دینی این دسته از پیروان ادیان در ایران را سد می‌کند.

 

در این ماه :

محکومیت نوکیش مسیحی در کرج به ۱۰ سال زندان

دادگاه انقلاب اسلامی یک نوکیش مسیحی به نام توماج آریان‌کیا را به ۱۰ سال زندان و دو سال ممنوعیت از فعالیت‌های اجتماعی محکوم کرد. بنا بر گزارش وب‌سایت محبت‌نیوز که رویدادهای مربوط به شهروندان مسیحی در ایران را دنبال می‌کند، توماج آریان‌کیا، شهروند نوکیش مسیحی توسط شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی کرج که ریاست آن را مصطفی نریمانی به عهده دارد، با اتهام «همکاری با دولت‌های متخاصم و عضویت در گروه‌های معاند نظام جمهوری اسلامی» به حبس بلندمدت محکوم شده است. دولت‌های «متخاصم» در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی معمولا به کشورهای غربی و آمریکا و اسرائیل گفته می‌شود. توماج آریان‌کیا دوم آبان ۱۴۰۱ ضمن تفتیش خانه‌اش به دست مأموران اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شد و برخی وسایلش از جمله «کتاب مقدس» او توقیف شد. او مدتی بعد با سپردن پنج میلیارد تومان وثیقه به طور موقت از زندان آزاد شد. در این گزارش همچنین عنوان شده که توماج آریان‌کیا، در «حزب آزادگان مسیحی، آما» و حزب «پان ایرانیست» عضویت دارد و پیش از این نیز به دلیل فعالیت‌های خود توسط نیروهای حکومتی مورد بازخواست قرار گرفته بود.( وب‌سایت محبت‌ نیوز.27 آبان1403)

 

پیروان سایر ادیان :

جمهوری اسلامی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروه‌ های مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آن‌ها ممکن است وفاداری به‌ نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیت‌ های مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار داده‌ اند.بازداشت‌ ها و خشونت‌ های هدفمند ارگان‌ های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است. در ایران دسته از شهروندان به دو قسم رسمی و غیررسمی تقسیم می ‌شوند، پیروان آئین بهایی از ادیان غیررسمی هستند که تحت‌ فشارهای بیشتری قرار دارند، آن ‌ها از انجام مناسک مذهبی و تبلیغ آئین آزادانه، تدریس و تحصیل در مقاطع عالی محروم هستند، هم‌ اکنون تنی چند از رهبران این آئین که امور بهائیان را در این کشور اداره می ‌کردند، در زندان‌ های اوین و رجایی شهر به سر می ‌برند و ده‌ ها تن از پیروان آن نیز در زندان ‌های کشور ازجمله سمنان، مشهد، تهران، کرج و غیره متحمل حبس‌ های طولانی شده اند. یکی از آیین‌های مذهبی در ایران، «یمانی» نام دارد که مدعی زمینه‌سازی ظهور امام دوازدهم شیعیان است.

 

در این ماه :

 

استاد حوزه علمیه: یهودی‌ها اهل خرافات و انحرافی کردن مردم هستند

«سید رضا عمادی»، استاد حوزه علمیه و سخنران مذهبی، یهودیان را «اهل خرافات» خواند و مدعی شد که آن‌ها «به‌دنبال اظهار وجود و انحرافی کردن مردم» هستند. وی در گفت‌وگویی با «پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ»، به سوالاتی درباره احتمال جاسوسی اجنه برای اسراییل پاسخ داد که پیش‌تر از سوی برخی از روحانیان حکومتی مطرح شده بود. ( سایت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران  3 آبان 1403)

آروین قهرمانی اعدام شد

حکم اعدام «آروین قهرمانی»، شهروند یهودی در کرمانشاه که متهم به قتل عمد بود با پافشاری اولیای دم برای اجرای حکم به اجرا درآمد. کریمی، دادستان کرمانشاه اشاره کرده که ۲۱ آبان سال ۱۴۰۱ نزاعی شخصی بین دو نفر در محله فردوسی کرمانشاه رخ می‌دهد. درگیری به وجود آمده به دلیل اختلاف مالی بوده که منجر به قتل یکی از طرفین درگیری می‌شود.پیش از آن «سونیا قهرمانی»، مادر آروین، در یک فایل صوتی که در شبکه‌های اجتماعی از مردم خواسته بود برای لغو حکم اعدام پسرش دعا کنند. (هرانا,  14 آبان 1403)

کرمانشاە، بازداشت و بی خبری از سرنوشت یزدان قنبری، از پیروان آیین یارسان

روز شنبە ٢٨ مهر ١٤٠٣(١٩ اکتبر ٢٠٢٤)، یزدان قنبری، ٢٨ سالە، اهل کرمانشاه و از پیروان آیین یارسان، توسط نیروهای ادارە اطلاعات در این شهر بازداشت و بە مکان نامعلومی منتقل شدە و با گذشت ١٨ روز اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس نیست و نهادهای امنیتی از ارائه هرگونه پاسخ روشنی در این خصوص به خانواده وی خودداری کرده‌اند.تا زمان تنظیم این گزارش، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت، اتهامات انتسابی، محل نگهداری و سرنوشت این شهروند کُرد در دسترس نیست.(هه‌نگاو ۱۶ آبان ۱۴۰۳)

اختصاصی، خانواده آروین قهرمانی، جوان یهودی، از اعدام او بی‌خبر بودند

طبق اسنادی که یافت شده است نشان می‌دهد مقامات قضایی جمهوری اسلامی، خانواده آروین قهرمانی و وکلای مدافع را از اجرای حکم اعدام این جوان یهودی آگاه نکرده بودند.او اولین فرد یهودی بود که در ۳۰ سال گذشته توسط جمهوری اسلامی اعدام شد. فعالان حقوق بشر روند رسیدگی به پرونده آروین قهرمانی را ناعادلانه و آلوده به یهودی‌ستیزی می‌دانند.مجلس ختم آروین قهرمانی روز چهارشنبه ۱۶ آبان در کنیسه اتحاد کرمانشاه برگزار شد.(صدای امریکا ۱۷ آبان ۱۴۰۳)

نگرانی گزارشگر سازمان ملل دربارهٔ افزایش اعدام‌ها، تبعیض علیه زنان و اقلیت‌ها

روز پنجشنبه، ۱۷ آبان ماه گزارشگر ویژه سازمان ملل مای ساتو، در مصاحبه ای از افزایش شمار اعدام‌ها، نقض آزادی بیان و اجتماع در ایران ابراز نگرانی کرد. وی پیشتر از تبعیض سیستماتیک علیه اقلیت‌های دینی و وخیم شدن وضعیت زنان و دختران در ایران صحبت کرده بود.همچنین افزود جمهوری اسلامی «بارها مدافعان حقوق بشر و روزنامه نگاران بازداشتی را متهم به جرایمی در رابطه با امنیت ملی می‌کند، اتهاماتی که به‌طور مبهم تعریف شده است وبه‌طور نظام‌مند جامعه مدنی را محدود کرده است.ونوکیشان مسیحی را با اتهامات اقدام علیه امنیت ملی بدون سند راهی زندان کرده ودادگاه‌های حکومتی، بارها نوکیشان مسیحی را نیز با اتهاماتی از جمله اقدام علیه امنیت ملی و بدون ارایه سند و مدرک راهی زندان کرده است.ودر مواردی زندانیان از دسترسی پزشکی وبهداشتی محروم هستند .سازمان عفو بین‌الملل از اعدام هادر ایران بخصوص درسال۲۰۲۳ که ۷۵ درصد کل اعدام های ثبت شده در جهان است نیزابراز نگرانی کرده است (ماده ۱۸ ،۲۰ آبان ۱۴۰۳)

بیانیه کمیسیون آمریکایی: نقض فاحش و مداوم آزادی دینی در ایران را محکوم می‌کنیم

کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی بین‌المللی، روز جمعه ۱۸آبان ماه با انتشار بیانیه‌ای نقض فاحش و مداوم آزادی دینی در ایران را محکوم می‌کند.سوزی گلمن، کمیسر این نهاد ضمن محکومیت اعدام آروین قهرمانی جوان ۲۰ ساله یهودی، گفته است این نقض فاحش آزادی دینی است که نشان دهنده وضعیت مخاطره آمیز یهودیان در ایران است.در این بیانیه آمده است که دولت بایدن باید به‌طور کامل قانون مهسا را اجرا کند. طبق این قانون دولت آمریکا تحریم‌های هدفمندی را علیه مقامات ارشد ایرانی و نهادهای کلیدی مسئول نقض حقوق بشر مانند نقض آزادی دینی یا عقیده اعمال می‌کند.همچنین این بیانیه  به نقض اخیر که بازداشت آهو دریایی دانشجوی معترض وفشار بر نرگس محمدی وآزار بهائیان اشاره کرده است.درگزارش سالیانه این کمیسیون از سرکوب نظام مند معترضان ونقض شدید نوکیشان مسیحی خبر داده است این کمیسیون همچنین از دولت کشورش خواسته تا جمهوری اسلامی ایران را به دلیل نقض سیستماتیک، مداوم و فاحش آزادی‌های دینی به عنوان «کشوری با نگرانی خاص» معرفی کند.(ماده۱۸ ،۲۱ آبان ۱۴۰۳)

تعدادی از پیروان یک جریان مذهبی در تربت حیدریه بازداشت شدند

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان تربت حیدریه، از بازداشت چند تن از هواداران جریان یمانی در این شهرستان خبر داد. به گفته وی، ماموران در جریان بازداشت این افراد، محل سکونت و اشتغال آنها را مورد تفتیش قرار دادند و برخی از وسایل شخصی‌شان را ضبط کردند.این افراد با برگزاری جلساتی، اقدام به تبلیغات در فضای مجازی و جذب برخی شهروندان به ویژه جوانان، به نشر عقاید مرتبط با موضوع مهدویت می‌پرداختند.محمدحسین حسن‌نژاد بدون اشاره به هویت و تعداد این شهروندان اعلام کرده که شناسایی و بازداشت این افراد طی روزهای گذشته در عملیاتی مشترک توسط جامعه اطلاعاتی، صورت گرفته است.(هرانا ۲۳ آبان ۱۴۰۳)

 

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از69 خبر که در طول آبان ماه 1403 تهیه شده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیت‌های جامعه باشد.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند ایسنا، هرانا، ایسنا، ایرنا، ایلنا، هنر آنلاین، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری فارس، کیهان، همشهری آنلاین، مرداد‌نیوز، سازمان ماده 18، کردپرس، کردپا، کمپین فعالین بلوچ، هه‌نگاو، بی‌بی‌سی فارسی، جمع‌آوری گرمردادده، تهیه شده است.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق ادیان در آبان‌ماه همکاری کردند خانم‌ها و آقایان: کریم ناصری، آرشا کچوئیان، صدرا مجیب یزدانی، سینا اشجعی، امیر پالوانه، سعید بهشتی متین، اسفندیار سنگری، نغمه ظریفی‌مقدم، عباس رهبری، مریم حبیبی، آیلین علی‌وردی‌لوییی، کوثر ولی‌زاده، پروین محمدی افقا، شراره هادی‌زاده رئیسی، می‌باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://adian.bashariyat.org/

گزارش نقض حقوق زنان در آبان ماه ۱۴۰۳

تهیه و تنظیم کنندگان:نغمه ظریف مقدم، پروین محمدی افقا، الینا کرم بیگی ، محمد گلستانجو

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ٧٢ خبر که در طول آبان ‌ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق زنان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق زنان در آبان ماه همکاری کردند: شراره هادی‌زاده رئیسی، پروین محمدی افقا، نازی جلالی، سونیا سواركوب، مریم رمضان پور، آیلین علی ویردیلویی، مهناز ترابی، نسرین جهانی گل شیخ ، نغمه ظریفی مقدم، معصومه کریمی،  سارا آسیابان، امیر پالوانه، محمد گلستان‌جو، فرجود تقی پور، افشین مهتاب، میلاد طاهر آبادی ،می‌باشند.

جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:

https://zanan.bashariyat.org

اخبارعمومی

با پایان ایام مرخصی؛ مریم دریسی به زندان عادل آباد شیراز بازگشت

روز جمعه ۴ آبان ماه، با پایان ایام مرخصی وی صورت گرفته است. این زندانی سیاسی در تاریخ ۲۶ مهرماه به مدت سه روز به مرخصی اعزام شده بود. خانم دریسی که اهل شهرستان کازرون است، در تاریخ ۱۳ مردادماه سال جاری جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. ( هرانا ۱۴۰۳/۰۸/۰۴ )

افزایش فشار نهادهای امنیتی بر خانواده آرمیتا گراوند

آرمیتا گراوند،متولد ۱۳ فروردین ۱۳۸۵ در کرمانشاه کرماشان، در ۹ مهر ۱۴۰۲ در پی برخورد ماموران حکومتی به دلیل نقض قانون حجاب اجباری در متروی تهران بی‌هوش شد. او در بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش،بستری و به کما رفت.پس از ۲۸ روز،در۶ آبان۱۴۰۲درگذشت. نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران هم‌زمان بااولین سالگرد قتل حکومتی وی فشارهای شدیدی را بر خانواده این نوجوان اعمال کرده‌اند.نهادهای امنیتی در روزهای اخیر خانواده آرمیتا را تحت فشار قرار داده و آنها را از انتشار هرگونه مطلب در شبکه‌های اجتماعی مرتبط با آرمیتا منع کرده‌اند. حتی انتشار استوری از تاج گلی که برای مزار او تهیه شده است نیز برای خانواده ممکن نبوده و نهادهای امنیتی از این اقدام جلوگیری کرده‌اند.همینطوراز چند روز پیش،خانه خانواده آرمیتا در تهران تحت نظارت شدیدنیروهای امنیتی قرار گرفته و هرگونه رفت و آمد به منزل آنها به دقت کنترل می‌شود. این نهادها به خانواده هشدار داده‌اند که مراسم سالگرد آرمیتا نباید در منزل یا بر سر مزار او برگزار شود از صبح شنبه،۵ آبان نیروهای امنیتی در اطراف مزار آرمیتا مستقر شده‌اند تا مانع از هرگونه تجمع در سالگرد قتل او شوند)۵ آبان هه نگاو)

اتهام اشاعه فساد برای سازندگان یک فیلم

بهتاش صناعی‌ها و مریم مقدم، سازندگان فیلم کیک محبوب من،توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی با اتهام جدید اشاعه فساد مواجه شدند.آنها پیشتر در این پرونده به تبلیغ علیه نظام واقدام علیه امنیت ملی متهم شده بودند. سازندگان فیلم کیک محبوب من با اتهام اشاعه فساد روبرو شدند.تولید فیلم مبتذل و توزیع و انتشار فیلم مبتذل، مصادیق اتهامی بهتاش صناعی‌ها و مریم مقدم، کارگردانان این فیلم است.انها همچنان با ممنوعیت خروج از کشور مواجه‌اند. (۷ابان۱۴۰۳هرانا)

وریشه مرادی به اعتصاب خود پایان داد

وریشه مرادی در که بیستمین روز از اعتصاب خود بسر میبرد، در روز هشتم آبان ماه ، به اعتصاب غذای خود پایان داد. این زندانی سیاسی از تاریخ ۱۹ مهرماه، در اعتراض به بلاتکلیفی خود، همچنین محرومیت از ملاقات با خانواده و وکیل که از اواسط اردیبهشت ماه سال جاری به دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی، صادر شده و افزایش احکام اعدام در ایران، دست به اعتصاب غذا زده بود. (۸ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

نیروهای امنیتی مبایل خانم گوهر عشقی را قطع‌ کرده‌اند

گوهر عشقی، فعال مدنی و مادر ستار بهشتی، کارگر وبلاگ‌نویسی که سال ۹۱ زمانی که ۳۲ سال داشت توسط پلیس فتا بازداشت و در اثر شکنجه ماموران امنیتی کشته شد، در سالگرد کشته‌شدن پسرش با انتشار یک ویدیو در اینستاگرام خبر از قطع خط موبایلش توسط نیروهای امنیتی داده است.وی خطاب به علی خامنه‌ای گفت: آب و برقم را هم قطع کنید،‌ کوتاه نمی‌آیم. اگر سرم را هم ببرند از حرفم بر نمی‌گردم و کوتاه نمی‌آیم.(۱۲.آبان ۱۴۰۳ بی‌بی‌سی)

پس از نقض حکم اعدام، زمان و شعبه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی تعیین شد

پرونده شریفه محمدی، فعال کارگری محبوس در زندان لاکان رشت، پس از نقض حکم اعدام توسط شعبه۳۹ دیوان‌ عالی کشور، جهت رسیدگی مجدد به شعبه دوم  دادگاه انقلاب رشت ارجاع داده شد. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات وی روز پنجشنبه ۲۴ آبان ماه  در مرجع قضایی مذکور برگزار خواهد شد.(۱۳آبان ۱۴۰۳ هرانا)

بی‌خبری از سرنوشت حسین رشیدی و مریم رشیدی

روز دوشنبه ٣٠ مهرماه ١٤٠٣ (٢١ اکتبر ٢٠٢٤)، حسین رشیدی، ۶٠ ساله و فرزندش مریم رشیدی، ٣٠ ساله اهل روستای گاموس از توابع شهرستان ماکو در استان آذربایجان‌غربی(ارومیه) توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. حسین و مریم رشیدی پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل شد‌ه‌اند و نهادهای امنیتی آنها را به همکاری با یکی از احزاب کُردستانی اپوزسیون حکومت متهم کرده‌اند. پیگیری وضعیت این دو شهروند تاکنون بی‌نتیجه بوده و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران از ارائه هرگونه توضیحی در این مورد به خانواده آنها خودداری می‌کنند.(۱۳آبان.۱۴۰۳هه‌نگاو)

نرگس محمدی فعال حقوق بشر زندانی در اوین، مشکوک به سرطان است

مصطفی نیلی، وکیل نرگس محمدی فعال حقوق بشر زندانی در اوین، روز یک‌شنبه ۱۳ آبان در گزارشی از وضعیت سلامت او بر اساس نتایج پی‌گیری‌های درمانی موکلش در اعزام هفته گذشته به بیمارستان، در شبکه اجتماعی ایکس تأکید کرد که خانم محمدی از بیمارهای زیادی همچون بیماری قلبی، آرتروز و دیسک، سندروم تیتز در ناحیه سینه و همچنین توده‌های در سمت راست سینه رنج میبرد. به تازگی نیز بعد از آزمایشهای متعدد مشخص شد،  در ساق پای راست او یک ضایعه استخوانی است که به گفته پزشکان مشکوک به سرطان است و لازم است برای تشخیص نهایی به سرعت نمونه برداری و یا جراحی شود. (۱۴آبان۱۴۰۳صدای آمریکا)

قوه قضائیه از بررسی تقاضای عفو نیلوفر حامدی و الهه محمدی خبر داد

اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادعا کرد نیلوفر حامدی و الهه محمدی اول آبان امسال تقاضای عفو و مساعدت داشته‌اند. وی مدعی شد که این دو خبرنگار زندانی در یک نامه متعهد شدند که اقدامی خلاف قانون و مقررات کشور انجام ندهند. همچنین متعهد شدند که به تعهدات کتبی و اخلاقی پایبند باشند و تقاضای عفو کرده‌اند. آقای جهانگیر عنوان کرد با توجه به اینکه این دو، بخشی از حبس را گذرانده‌اند رئیس قوه قضائیه دستور داد نامه آنها برای بررسی و طی مراحل قانونی به کمیسیون عفو در دادگستری استان تهران ارسال شده است و پس از بررسی نتیجه آن اعلام خواهد شد.(۱۵ آبان ۱۴۰۳ صدای آمریکا)

محکومیت زهرا رضایی به ۱۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی

خانم زمان با انتشار مطلبی در این خصوص اعلام کرد که پس از حضور در دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران، مستقر در زندان اوین، از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام تفهیم و سپس با تودیع وثیقه آزاد شده است. وی پیشتر با دریافت ابلاغیه ای به شعبه مذکور احضار شده بود.زینب زمان، شهروند ساکن تهران پیش از این نیز سابقه برخوردهای قضایی را داشته است. ( هرانا ۱۴۰۳/۰۸/۱۵ )

اهواز، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات چهار فعال صنفی معلمان برگزار شد

۱۶ آبان ۱۴۰۳، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سیامک صادقی چهرازی، کوکب بداغی پناه، پیروز نامی و علی کروشات، فعالین صنفی معلمان خوزستان در شعبه سه دادگاه انقلاب اهواز برگزار شد. این چهار فعال صنفی معلمان خوزستان از بابت اتهاماتی همچون اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، تشکیل گروه و اخلال در نظم عمومی به دفاع خود پرداختند. کوکب بداغی پگاه، فعال صنفی فرهنگیان خوزستان مهرماه سال جاری در شعبه ۱۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اهواز تفهیم اتهام و سپس با تودیع وثیقه آزاد شده بود.(۱۶.آبان.۱۴۰۳ هرانا)

اعتراض زندانیان زن اوین به حکم اعدام پخشان عزیزی، مددکار امدادرسان به جنگ‌زدگان

جمعی از زندانیان زن در بند زنان زندان اوین در بیانیه‌ای نسبت به صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی و فعال در حوزه ژنولوژی، اعتراض کرده و خواستار اقدام فوری برای نجات جان وی شدند. در این بیانیه آمده است که پخشان عزیزی به‌خاطر حضور در مناطق جنگی و امدادرسانی به زنان و کودکان جنگ‌زده، به‌ویژه کسانی که از حملات داعش جان سالم به در برده بودند، دستگیر و به اعدام محکوم شده است. امضاکنندگان این بیانیه با تأکید بر اینکه امدادرسانی به آسیب‌دیدگان جنگ جرم نیست، از جامعه جهانی خواسته‌اند تا پیش از آنکه دیر شود، برای جلوگیری از اجرای این حکم اقدام کند. ( ایران وایر۱۷ آبان ۱۴۰۳ )

مجمع جهانی دانشجویان خواستار آزادی فوری دختر علوم و تحقیقات شد

مجمع جهانی دانشجویان روز جمعه ۱۸ آبان با انتشار بیانیه‌ای از بازداشت آهو دریایی، دانشجوی دختر دانشگاه آزاد اسلامی تهران، به شدت ابراز نگرانی کرد. مجمع جهانی دانشجویان تاکید کرد که اعتراض خانم دریایی نشانگر شجاعت و اراده زنان ایرانی در مقاومت علیه محدود شدن حقوق اساسی آنها است. ( صدای آمریکا ۱۹ آبان ۱۴۰۳)

دادگاه انقلاب کرج، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۶ متهم سیاسی برگزار شد

شنبه ۱۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳، دادگاه رسیدگی به اتهامات ۶متهم سیاسی در یک پرونده مشترک برگزار شد. هویت ۵تن از متهمان سیاسی عبارتند: اعظم آهوقلندر، حسین جعفر، مهدی توحیدی، محمد عزیزی، نعمت افشار. جلسه رسیدگی به اتهامات این ۶متهم سیاسی در شعبه سوم دادگاه انقلاب شهرستان کرج برگزار شد. ریاست این دادگاه بر عهده قاضی نریمانی بود. اتهام این ۶متهم سیاسی، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، ساخت وسیله برای ارتکاب جرم، عضویت در گروه‌ها با هدف برهم زدن امنیت کشور می‌باشد. در این جلسه دادگاه، به اتهامات متهم سیاسی خانم اعظم آهوقلندر به عنوان لیدر این گروه رسیدگی شد. این ۶متهم سیاسی در تاریخ ۲۵شهریور‌ماه ۱۴۰۲، همزمان با سالروز آغاز اعتراضات سراسری در منزل خانم آهوقلندر بازداشت شدند. (۱۹.آبان.۱۴۰۳ هرانا)

اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات نسرین شاکرمی برگزار شد

روز یکشنبه ۲۰ آبان ماه، اولین جلسه رسیدگی به اتهامات نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی که در زندان خرم آباد محبوس است، به صورت ویدیو کنفرانس در دادگاه کیفری ۲ در شهرستان خرم‌آباد برگزار شد. خانم شاکرمی از بابت اتهامات توهین به مقدسات و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، به دفاع از خود پرداخت. وکیل وی، علی امیدی نیز به صورت کتبی و شفاهی دفاعیات خود را ارائه داد. آقای امیدی ضمن انتشار این خبر اعلام کرد که خانم شاکرمی قبل از جلب چند نوبت از طریق سامانه ثنا احضار شده بود، اما متوجه ابلاغیه نشده اند که این امر در نهایت موجب جلب او شده است. به گفته این وکیل دادگستری، بخش دیگری از پرونده نسرین شاکرمی از بابت اتهامات فعالیت تبلیغی علیه نظام، تحریک مردم به جنگ و کشتار، توهین به رهبری و توهین به خمینی در روزهای آتی در دادگاه انقلاب برگزار خواهد شد.(۲۰.آبان.۱۴۰۳ هرانا)

زندان اوین، آرزو آزرم صفت از رسیدگی پزشکی محروم است

با وجود افزایش شدت درد و ناتوانی در ناحیه کتف و دست خانم آرزو آزرم‌ صفت، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، مسئولین زندان همچنان از دسترسی کامل وی به خدمات پزشکی خودداری کرده‌اند.( ۲۲ آبان ۲۰۲۴ هرانا )

افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران؛ مشاوره‌ای در راستای سیاست‌های حجاب اجباری

ستاد امر به معروف اعلام کرد که کلینیک ترک بی‌حجابی را با هدف ارائه مشاوره روان‌شناختی و حمایت از دختران نوجوان و جوانی که به دلیل فشارهای محیطی و اجتماعی، با چالش‌های مرتبط با رعایت حجاب اجباری مواجه هستند، به فعالیت خواهد پرداخت.( ۲۳ آبان ۱۴۰۳ ایران وایر )

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مژگان سلمان زاده برگزار شد

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام مژگان سلمان زاده، شهروند بهائی ساکن تهران در شعبه اول دادگاه انقلاب ماکو برگزار شد. در جریان این جلسه که مورخ ۵ آبان ۱۴۰۳، در شعبه اول دادگاه انقلاب شهرستان ماکو برگزار شد، خانم سلمان زاده از بابت اتهام انتسابی مطابق بند دوم ماده ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی، مبنی بر فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام، به دفاع از خود پرداخت.( ۲۵ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

دادگاه انقلاب، جلسه رسیدگی به اتهامات نسرین شاکرمی برگزار شد

در ۲۷ آبان ، جلسه رسیدگی به بخش دیگری از پرونده نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی که در زندان خرم آباد محبوس است، در دادگاه انقلاب این شهرستان برگزار شد.( ۲۸ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

آیدا شاکرمی: مادرم در زندان حاضر به امضای توبه ‌نامه نشد

آیدا شاکرمی، خواهر نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده اعتراضات مردمی سال ۱۴۰۱ خبر داده که مادرش نسرین شاکرمی در زندان از سوی نیروهای امنیتی تحت فشار قرار گرفته تا توبه‌نامه‌ای را امضا کند، اما او حاضر به امضای توبه‌نامه نشده است.( ۲۸.آبان.۱۴۰۳ ایران وایر )

احضاربه دادگاه

تشکیل پرونده قضایی برعلیه خانم روزنامه نگار در تبریز

خانم فاطمه پورگنجه لو در تاریخ ۱۹ تیرماه توسط پلیس فتا احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. او پس از این بازجویی، با شکایت مرجع انتظامی به اتهام نشر اکاذیب در فضای مجازی، توسط شعبه مذکور احضار شد.وی بیان کرده بود که این پرونده به دلیل انتشار مشکلات واقعی جامعه علیه او تشکیل شده است.در رابطه با پرونده مذکور اوایل شهریور ماه سال جاری، شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تبریز کیفرخواست پرونده وی رابااتهام انتشار اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی را صادر کرد و پرونده وی با صدور قرارجلب به دادرسی به دادگاه ارجاع داده شد.این روزنامه نگار فعال در حوزه اجتماعی رکناروز سه شنبه ۱آبان ماه،دراین خصوص نوشت که نیروی انتظامی تبریز به دلیل انتشار یک خبر تحت عنوان شهرداری تبریز بدون اطلاع شورا،درختان ۱۰۰ ساله را قطع کرد تا کلانتری بسازند،از او شکایت کرده و پرونده قضایی برای وی تشکیل شده است.  (۱ابان ۱۴۰۳ هرانا)

ژینا مدرس گرجی جهت اجرای حکم حبس احضار شد

ژینا مدرس گرجی، شهروند ساکن سنندج در تاریخ ۱۲ آبان ماه  جهت اجرای حکم حبس، به شعبه چهارم اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان احضار شد. در مهرماه سال جاری، ژینا مدرس گرجی توسط شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان کردستان از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس و از بابت اتهام تشکیل دسته و گروه غیرقانونی با هدف براندازی نظام به ۱۶ ماه حبس، جمعاً به ۲۸ ماه حبس محکوم شده بود. همچنین با رای صادره توسط شعبه قضایی مذکور، وی از بابت اتهام همکاری با دولت متخاصم  تبرئە شد.( ۹ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

زهرا رضایی جهت اجرای حکم حبس احضار شد

زهرا رضایی جهت اجرای حکم حبس به شعبه اجرای احکام دادسرای اوین احضار شد. خانم رضایی اواخر مهرماه توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهاماتی همچون تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری، تشویش اذهان عمومی و مداومت در حضور در انظار عمومی بدون حجاب شرعی، به ۱۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۳۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان جریمه نقدی محکوم شد.( ۲۳ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

احکام صادره

حکم ۱۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی برای زندانی سیاسی

زهرا رضایی، فعال سیاسی توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به ۱۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت سی میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد.اخیراً زهرا رضایی توسط شعبه‌ی ۲۶ دادگاه انقلاب تهران بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، توهین به خامنه‌ای، پوشش اختیاری در معابر و اماکن عمومی و تشویش اذهان عمومی به ۱۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۳۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد.این شهروند دو ماه پیش توسط اطلاعات سپاه احضار شده و پس از بازجویی و تشکیل پروندەی قضایی با تودیع وثیقه‌ی ۱۹ میلیارد تومانی آزاد شده بود. قابل ذکر است که،پس از اعتراض این شهروند به حکم صادره وی اکنون در انتظاربرگزاری دادگاه تجدید نظراست .(۱ابان۱۴۰۳ هه نگاو)

تشکیل پرونده قضایی جدید پس از اتمام محکومیت زندانی سیاسی درتهران

مریم اکبری منفرد ساعت سه بامداد دهم دیماه سال ۱۳۸۸وپس ازحوادث عاشورای ۸۸ بازداشت و در خردادماه سال بعدتوسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به ۱۵سال حبس تعزیری محکوم شد.اتهام این زندانی محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران عنوان شده اما خود او آن را وارد ندانسته است.خانم اکبری منفرد، در روز ۱۹اسفندماه ۹۹،از زندان اوین به زندان سمنان تبعیدشد.در تیرماه امسال وکیل مدافع وی از تشکیل دوپرونده قضایی علیه خانم اکبری منفرد در دادگاه انقلاب خبرداد وگفت که اواز بابت پرونده دیگری به دو سال حبس محکوم شده است.روز دوشنبه یکم آبان ماه،مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی از زندان سمنان جهت اجرای محکومیت دو سال حبس خود،به زندان قرچک ورامین منتقل شد.در تاریخ ۲۰ مهرماه، محکومیت ۱۵سال حبس درتبعیداین زندانی سیاسی به اتمام رسیده بود. (۱ابان۱۴۰۳ هرانا)

محکومیت دو شهروند بهایی در بابل

سوزان عیدمحمدزادگان ونیوشا بدیعی ثابت در تاریخ ۲۴ مردادماه ۱۴۰۲،توسط نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی در منزل خانم عید محمدزادگان در بابل بازداشت شدند.این دو شهروند بهائی نهایتا در تاریخ ۲۰ شهریورماه همان سال با تودیع وثیقه از زندان بابل آزاد شدند.ایشان بر اساس حکمی که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب بابل صادروبه آنان ابلاغ شده،از بابت اتهام ماده ۵۰۰ مکرر یعنی فعالیت آموزشی و یا تبلیغی انحرافی مغایر و یامخل به شرع مقدس اسلام،هر کدام به پنج سال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی و ۱۸ ماه ممنوعیت از هر گونه فعالیت آموزشی و پرورشی،محکوم شده اند.جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این دودر تاریخ۱۳تیرماه سال جاری در شعبه اول دادگاه انقلاب بابل برگزارشده بود)۲ابان۱۴۰۳هرانا)

حکم حبس برای یک زن در بوکان

ملیحه عبدالقادری دهم مردادماه ۱۴۰۳،پس از احضار به اطلاعات شهر بوکان بازداشت و جهت بازجویی به یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی ارومیه منتقل شده بود.این شهروند اهل بوکان نهایتاً پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه آزادشده بود که توسط مرجع قضایی به تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد.بر اساس این گزارش رسیده وی توسط مرجع قضایی بوکان از بابت اتهام تبلیغ علیه نظامبه تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده است)۷ابان۱۴۰۳ هرانا)

سولماز حسن‌زاده از خانواده‌های دادخواه به یک سال حبس محکوم شد

سولماز حسن‌زاده، خواهر محمد حسن زاده از جانباختگان خیزش زن زندگی آزادی، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو بوکان به اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.( ۹ آبان.۱۴۰۳ شبکه حقوق بشر کردستان)

وریشه مرادی به اعدام محکوم شد

وریشه مرادی در تاریخ ۱۰ مردادماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در حومه سنندج بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۲، با اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد. در تاریخ ۲۷ خردادماه سال جاری، اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات وریشه مرادی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی، از بابت اتهاماتی از جمله عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون مخالف نظام و بغی برگزار شد. و در نهایت، ۲۰ آبان توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی، از بابت اتهام بغی به اعدام محکوم شد(۲۰.آبان.۱۴۰۳هرانا)

محکومیت علی معینی، فعال سیاسی و آوا نصیری به حبس و مجازات تکمیلی

علی معینی، فعال سیاسی و همسرش آوا نصیری توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در مجموع به هفت سال حبس تعزیری و مجازات های تکمیلی محکوم شدند.( ۲۲ آبان ۱۴۰۳ هه‌نگاو )

سروه شیری و پیمان شیری مجموعا به ۱۴ ماه حبس محکوم شدند

سروه شیری و پیمان شیری که خواهر و برادر هستند، به حبس محکوم شدند. بر اساس حکمی که اخیرا توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو شهرستان بوکان صادر و به این شهروندان ابلاغ شده است، سروه شیری و پیمان شیری از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع گروه های مختلف نظام به ترتیب به هشت و شش ماه حبس محکوم شدند.در مهرماه سال جاری، سروه شیری و پیمان شیری توسط نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت و به یکی از بازداشتگاه های امنیتی در ارومیه منتقل شدند. پس از چندی، این شهروندان با تودیع وثیقه از نهاد امنیتی مذکور آزاد شدند.( ۲۶ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

 بازداشت

بازداشت یک مادر بلوچ و دو دختر نوجوان در پی یورش نیروهای امنیتی در گوهر کوه

ظهر روز جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳، نیروهای نظامی با ورود به منزل خانواده‌ای در روستای حاجی جمشیر در بخش گوهرکوه شهرستان تفتان، یک مادر بلوچ به نام راجی شاهوزهی، ۴۵ ساله،  و دو دختر نوجوانش، ۱۵ و ۱۷ ساله، را به همراه ضرب و شتم و توهین که به دلیل ضرب و شتم دختر ۱۵ ساله‌اش بیهوش شده بود بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. (۲.نوامبر ۲۰۲۴ کمین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی )

اردبیل، بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت سحر ممی‌زاده

روز چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳، نیروهای اداره اطلاعات سحر ممی ‌زاده فعال ۲۹ ساله اهل اردبیل را در منزل خود توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و از آن زمان با گذشت ۸ روز اطلاع دقیقی از سرنوشت و محل نگهداری وی در دسترس نیست. هه‌نگاو مطلع شده است که، سحر ممی‌زاده در رابطه با یک استوری اعتراضی نسبت به ادامه بازداشت توماج صالحی هم زمان با دومین سالگرد بازداشت وی بازداشت شده است.(۱۶آبان۱۴۰۳ هه‌نگاو)

دوزن بهائی در شیراز بازداشت شدند.

روز ۲۰ آبان ۱۴۰۳، رزیتا اسلامی و الهام حقیقت جو، شهروندان بهائی ساکن شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شدند.بر اساس اطلاعات دریافتی، بازداشت خانم اسلامی در منزل شخصی وی، همراه با تفتیش محل صورت گرفته است. تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه این دو شهروند اطلاعی حاصل نشده است.(۲۰آبان ۱۴۰۳ هرانا)

گزارشی از بازداشت روشنک مولایی علیشاه معترض به حجاب اجباری توسط نیروهای امنیتی

روشنک مولایی علیشاه، شهروند تُرک اهل تبریز و ساکن تهران، که از مخالفین حجاب اجباری است و در جریان جنبش ژن، ژیان، ئازادی نیز بازداشت و زندانی شده بود، روز شنبه ۱۲ آبان (۲ نوامبر) به دلیل انتشار این ویدیوها در فضای مجازی، روشنک مولایی علیشاه را احضار و مورد بازجویی قرار داده و از روز یک‌شنبه ۱۳ آبان بازداشت و تاکنون اطلاع دقیقی از سرنوشتش و محل نگهداریش در دسترس  نیست و پیگیری‌های خانواده‌اش در این زمینه بی‌نتیجه مانده است.( ۲۱ آبان ۱۴۰۳ هه‌نگاو )

زنان و زندانی

تداوم بازداشت متهم سیاسی در تهران

ژیلا زهتاب مقدم،متهم سیاسی با وضعیت نامناسب جسمانی به صورت بلاتکلیف در زندان اوین محبوس است.او ۱۴ روز پیش،پس ازاتمام مراحل بازجویی به بندزنان زندان مذکور منتقل شده است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده او گفت این خانم پیشتر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.وی نهایتا پس از اتمام مراحل بازجویی در تاریخ ۱۸ مهرماه،به بند زنان زندان اوین منتقل شده است.ژیلا پیش از بازداشت به دلیل سرطان سینه تحت عمل جراحی قرار گرفته بود و هر دو سینه او تخلیه شده اند. در حال حاضر او با وضعیت جسمانی نامناسب به صورت بلاتکلیف در زندان نگهداری میشود (۱ابان۱۴۰۳هراتا)

حال نامساعدزندانی سیاسی و ممانعت از حقوق وی در تهران

وریشه مرادی درتاریخ ۱۰مردادماه۱۴۰۲،توسط نیروهای امنیتی در حومه سنندج بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۲،با اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد. وی در سیزدهمین روز از اعتصاب خود دچار افت فشار خون،کاهش قند خون و ضعف بدنی شدید شده واز درد در ناحیه مفاصل رنج می‌برد. او همچنان از رسیدگی پزشکی مکفی محروم است.(۱ابان۱۴۰۳هرانا)

سنندج، ژینا مدرس گرجی برای اجرای حکم ۱۶ ماه حبس روانه زندان شد

 ژینا مدرس گرجی، شهروند ساکن سنندج، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان در روز ۱۲ آبان ۱۴۰۳ با حضور جمعی از فعالان سنندج مقابل دادگاه شهر، که برای بدرقه آمده بودند جهت اجرای حکم حبس ۱۶ ماهه راهی زندان سنندج  شد. ( ۲ نوامبر۲۰۲۴ کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی)

مخالفت مقامات زندان با مرخصی زندانی بازنشسته

مقامات زندان اوین با درخواست مرخصی نسرین جوادی بازنشسته زندانی و از اعضای تشکل کارگری مخالفت کردند.به دنبال انتقال تنها فرزند نسرین جوادی به بخش احیای بیمارستان شهدای تجریش ومراجعه یکی از اعضای خانواده خان جوادی به اداره اجرای احکام زندان اوین برای اخذ مرخصی برای او،نیری دادیارناظربرزندان اوین،با برخوردی تندوغیرانسانی حاضربه شنیدن حرف های او نشده است. (۳ ابان ۱۴۰۳صدای مریکا)

گزارشی از آخرین وضعیت زندانی سیاسی در تهران

گلناز سلح چین، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. وی پیشتر توسط قاضی ایمان افشاری،رئیس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران ازبابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده بود. او در تاریخ ۱۲ مهرماه سال جاری، جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به بند زنان زندان اوین منتقل شده است.اودراسفند ماه سال گذشته پس ازاحضار به یکی از شعب دادسرای تهران مورد تفهیم اتهام قرار گرفته و سپس با تودیع وثیقه آزاد شده بود. گلناز سلح چین،۴۷ ساله،مادردودختر و سرپرست خانواده است که پیشتر معلم مدرسه بود که از محل کارش اخراج شده است.(۴ ابان۱۴۰۳ هرانا)

بلاتکلیفی زندان سیاسی در شیراز

خانم کوثردهبان زاده در تاریخ ۶ مهرماه، توسط نیروهای امنیتی در شیرازبازداشت شد،این شهروند پیشتر نیز بارها به دلیل حمایت و پیگیری قضایی برادرش به اداره اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.وی خواهر میثم دهبان زاده زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج است. وی حدود یک ماه است که در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ دربلا تکلیفی بسر میبرد. از زمان دستگیری کوثر که تاکنون دو ماه گذشته، جلسات بازجویی ازاوادامه دارد واوهمچنان دربازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز است.و ازاتهامات مطروحه علیه او نیز اطلاعی در دست نیست.( ۲۴ ابان ۱۴۰۳ هرانا)

ممانعت از درمان و ملاقات زندانی سیاسی

ماموران وزارت اطلاعات روز ۲۲ اردیبهشت سال ۱۴۰۱ ریحانه انصاری‌نژاد را در خانه‌اش بازداشت کردند.وی که فعال کارگری زندانی محبوس در زندان اوین است،از ابتدای مهر ماه تاکنون از ملاقات حضوری محروم شده است.اواز دوماه پیش تاکنون به دلیل ممانعت مقامات زندان اوین از دیدار فرزندش محروم بوده است (۴ابان۱۴۰۳ صدای آمریکا)

بازگشت زندانی سیاسی بعداز مرخصی به زندان درشیراز

مریم دریسی در پرونده اول، در مهر ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در آبان همان سال با وثیقه از زندان عادل‌آباد آزاد شد. سپس در آذر ۱۴۰۱ توسط شعبه ۱۰۳ دادگاه انقلاب کازرون به یک سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.همچنین،شعبه۱۰۲این دادگاه او را به سه سال حبس به اتهام توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام محکوم کرد.در بهمن ۱۴۰۱،دادگاه تجدیدنظر فارس وی را به تحمل ۲۲ ماه و ۱۷روز حبس تعزیری محکوم کرد که ۱۵ ماه آن قابل اجرا بود.او در اردیبهشت ۱۴۰۲ برای اجرای حکم به زندان عادل‌آباد رفت.خانم دریسی پس از گذراندن ۹ ماه حبس،در بهمن ۱۴۰۲باپابندالکترونیکی آزاد شدوباقی مانده محکومیت خود رابامحدودیت تردد خارج از زندان سپری کرد.در اسفند ۱۴۰۲،شعبه ۱۰۲دادگاه انقلاب کازرون اورااز بابت پرونده ای دیگر به دلیل تبلیغ علیه نظام و کشف حجاب به یک سال حبس محکوم کرد.این حکم توسط دادگاه تجدیدنظر استان فارس تأیید شد.وی که اهل شهرستان کازرون است،درتاریخ۱۳مردادماه سال جاری جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت وبه زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.  (۴ابان ۱۴۰۳ هرانا)

انتقال زندانی سیاسی به اوین بعد از یک ماه در تهران

نیره بهنود اواخر شهریورماه سال جاری، توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و سپس به بازداشتگاه این نهاد امنیتی در زندان اوین منتقل شده بود.این متهم سیاسی متعاقب گذشت یک ماه از زمان بازداشت در نهایت به بند زنان زندان اوین منتقل شد. وی در مدت اخیر در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، تحت بازجویی قرار داشت وروز دوشنبه ٣٠ مهرماه ١٤٠٣ به بند زنان زندان اوین تهران منتقل شده است.به گفته منابع مطلع،وی در مدت بازداشت از تمامی حقوق ابتدایی خود شامل دسترسی به وکیل،حق ملاقات حضوری و تماس محروم بود.اتهامات انتسابی به این شهروند اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف حکومت وتبلیغ علیه جمهوری اسلامی ایران عنوان شده است. (۵ ابان ۱۴۰۳هه نگاو)

گزارشی از هاوارهلپ و کفیل سیاسی سعدا خدیرزاده و کودک ٢ سالەاش

همزمان با ۱۲۰۰ روز از بازداشت سعدا خدیرزاده و کودکش که در زندان به‌دنیا آمد، سارا لارکمپ، مدافع حقوق کودکان در فراکسیونSPD پارلمان آلمان که بیش از یک سال است کفالت سیاسی سعدا و فرزندش سولینا رابر عهده گرفته، همصدا با سازمان هاوارهلپ در واکنش به ادامه بازداشت آنها در زندان ارومیه نوشت، ما برای آزادی شما می‌ایستیم. هیچ کودک و مادری نباید اینگونه رنج بکشد.این کفیل سیاسی سولینا در آنجا به دنیا آمده است و از دیوارهای که او را زندانی نگه می‌دارند،چیزی نمی‌داند. مادر و دختر از شرایط وحشتناکی در زندان رنج می‌برند و با سوءتغذیه،کمبودمراقبت‌های پزشکی و عدم دسترسی به وسایل ضروری که هر مادری می‌خواهد برای فرزندش فراهم کند،مواجه هستند.آنها از مرخصی محروم هستند و حقوق اولیه آنها نادیده گرفته می‌شود.این مدافع حقوق کودکان در پارلمان آلمان در متن نامه خود گفته بود، بعد از اینکه متوجه سرنوشت سعدا خدیرزاده و دختر یک ساله‌اش سولینا شدم ،حمایت آنها را در سازمان حقوق بشر هاواربه عهده گرفتم.سعدا به عضویت در یک گروه اپوزیسیون کُرد متهم شده است،او در زمان بازداشت باردار و مجبور بوده در شرایط خطرناکی زایمان کند و اکنون به ١٢ سال زندان محکوم شده است.(۶ابان ۱۴۰۳ کردپا)

عدم رسیدگی پزشکی به زندانی ۶۷ ساله در تهران

پروین میرآسان،در تاریخ ۱۳ آبان ۱۴۰۱،در جریان اعتراضات سراسری توسط ماموران اطلاعات سپاه در شیراز بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد. او متولد۱۳۳۶،دو فرزند پسر وی در جوانی فوت کرده اند و هم اکنون تنها یک دختر دارد که ساکن ایران نیست.این زندانی سیاسی ۶۷ ساله دوران محکومیت چهار سال حبس خود را در زندان اوین سپری میکند. وی که نیازمند رسیدگی پزشکی تخصصی است،اخیرا به بیمارستان اعزام شده بود اما پس از مدتی کوتاه، باوجود سپری نشدن مراحل درمانی به زندان بازگردانده شد. (۶ابان ۱۴۰۳هرانا)

گزارشی از آخرین وضعیت زن زندانی در زندان اوین

آرزو آزرم صفت در تاریخ ۱۲اردیبهشت ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.وی نهایتا پس از اتمام مراحل بازجویی در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه،با قرار تامین کیفری از این زندان آزاد شده بود.در تاریخ ۵ شهریورماه،جهت تحمل محکومیت سه سال و ۹ماه حبس خود، راهی این زندان شد. بر اساس اطلاعات دریافتی خانم آزرم صفت پیشتر به ظن همکاری با یکی از گروه های مخالف نظام به پنج سال حبس محکوم شده بود.میزان محکومیت وی در پی تسلیم به رای، به سه سال و ۹ ماه حبس کاهش یافت.او جهت تحمل حبس بازداشت و به زندان منتقل شد‌) ۶ آبان ۱۴۰۳هرانا)

تینا دلجو برای تحمل حبس راهی زندان لاکان رشت شد

تینا دلجو فعال حقوق زنان در سال ۱۴۰۲توسط نیروهای امنیتی در رشت بازداشت و پس از چند روز با قرار وثیقه آزاد شده بود.او که در بهمن ماه سال گذشته، جهت تحمل حبس راهی زندان شده بود،بعد از گذشت یک ماه تحت نظارت پابند الکترونیکی از این زندان آزاد شده بود.وی فعال مدنی و مدافع حقوق زنان،ساکن گیلان است و سابقه فعالیت در زمینه حقوق زنان دارد.روز دوشنبه،اوکه تحت نظارت پابند الکترونیکی در خارج از زندان بود، جهت تحمل حبس راهی زندان لاکان رشت شد.روز دوشنبه،۷ آبان‌ماه، جهت تحمل ادامه محکومیت خود،به زندان لاکان رشت منتقل شد.وی از اسفندماه سال گذشته دوران محکومیت خود را تحت نظارت پابند الکترونیکی سپری می‌کرد. وی پیشتر در بهمن‌ماه سال گذشته به اتهام تبلیغ علیه نظام از سوی یکی از شعب دادگاه انقلاب رشت به یک سال حبس محکوم شده بود.مصداق اتهام مذکوفعالیت در صفحه اینستاگرام خانم دلجو عنوان شده بود.(۸ابان۱۴۰۳هرانا)

تداوم نگهداری زندانی سیاسی در سلول انفرادی زندان قرچک ورامین

مریم اکبری منفردساعت سه بامداد دهم دیماه سال ۱۳۸۸وپس ازحوادث عاشورای ۸۸ بازداشت ودرخردادماه سال بعد توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شد. اتهام این زندانی محاربه از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران عنوان شده اما خوداو آن را وارد ندانسته است .وی مادر سه دختر است و دومین زن قدیمی‌ زندانی سیاسی در ایران است.این زندانی سیاسی علیرغم گذشت هشت روز از زمان انتقالش به زندان قرچک ورامین، کماکان در یکی از سلول های انفرادی این زندان بسر میبرد.وتاکنون به دلیل کارشکنی مسئولان، انتقال وی به بند عمومی امکان‌پذیر نشده است. (۸ابان۱۴۰۳هرانا)

آرمیتا پاویر، فعال دانشجویی در سلول انفرادی زندان تبریز مورد ضرب و شتم قرار گرفت

 به گفته قاسم‌بعدی، وکیل آرمیتا پاویر، که در شهریور۱۴۰۲  بازداشت و به ۲۲ ماه حبس محکوم شده بودعصر روز جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳  به دست مأموران امنیتی زندان تبریز، به وی حمله کردند. وی مورد ضرب و شتم شدید به سر و گردن قرار گرفت. اتهامات عنوان شده علیه وی فعالیت تبلیغی علیه نظام، انتشار تصاویر در فضای مجازی و شرکت در اعتراضات دانشجویان دانشگاه مدنی آذربایجان است. این ‏فعال دانشجویی دانشگاه تبریز به صورت غیرحضوری و در حالی که اجازه تعیین وکیل و امکان دفاع حقوقی نداشته محاکمه شده است. وی پیش‌تر در اعتراض به وضعیت رسیدگی به پرونده و شرایط زندان در آبان ۱۴۰۲ اقدام به اعتصاب غذا در زندان مرکزی تبریز کرده بود.(۱۲آبان ۱۴۰۳ رادیو زمانه)

زینب جلالیان از درمان و ملاقات با خانواده محروم است

زینب جلالیان، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان یزد سپری میکند. حال جسمی خانم جلالیان نامساعد است و اخیرا از حق دسترسی به خدمات پزشکی مناسب و ملاقات با خانواده‌ خود محروم مانده است.( ۱۳.آبان.۱۴۰۳ هرانا)

گزارشی از آخرین وضعیت زهرا بنکدار تهرانی در زندان اوین

زهرا بنکدار تهرانی (یاس تهرانی)،حدودا ۵۰ ساله و ساکن تهران از هواداران عرفان حلقه. وی پیشتر توسط مرجع قضایی در این رابطه به دو سال حبس قابل اجرا محکوم شده بود. خانم تهرانی هم کنون دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. وی در ۲ مردادماه سال جاری، جهت تحمل حبس، راهی بند زنان زندان اوین شده است. حکومت ایران عرفان حلقه را به‌عنوان جریانی انحرافی و ضد دینی تلقی کرده و برخوردهای شدید امنیتی و قضایی علیه بنیان‌گذار آن و هوادارانش داشته است. فشار بر شرکت‌کنندگان کلاس‌های عرفان حلقه شامل مواردی همچون صدور احکام حبس، جزای نقدی و شلاق بوده است.(۱۳آبان.۱۴۰۳ هرانا)

بلاتکلیفی علی جهانیان و فرشته سوری در زندان‌های نهاوند و ملایر همچنان ادامه دارد

 آقای جهانیان همراه همسرش خانم فرشته سوری در تاریخ ۱۹ شهریورماه، توسط نیروهای اداره اطلاعات در محل سکونت خود در نهاوند بازداشت شدند. خانم سوری پس از چند ساعت بازجویی با تودیع وثیقه از این اداره آزاد اما در ۲۱ شهریور ماه، مجددا توسط ماموران اداره اطلاعات نهاوند بازداشت و پس از مدتی به زندان ملایر منتقل شد. آنها با گذشت نزدیک به دو ماه از زمان بازداشت، کماکان در زندان‌های نهاوند و ملایر در بلاتکلیفی بسر می‌برند. آقای جهانیان در مراحل بازجویی با اتهام تبلیغ علیه نظام مواجه شده بود همچنین، خانم فرشه سوری از بیماری‌های اختلالات روانی و قلبی رنج می‌برد و تداوم بازداشت او موجب نگرانی نزدیکانش شده است.)۱۳آبان۱۴۰۳ هرانا)

پخشان عزیزی در انتظار حکم دیوان عالی، تداوم محرومیت از ملاقات

پخشان عزیزی اهل مهاباد زندانی سیاسی كُرد به اتهام بغی محکوم به اعدام، از ۱۲۵ روز پیش همچنان از حق ملاقات حضوری با اعضای خانواده و همچنین وکلای خود محروم است. وی علاوه بر ممنوع کامل از ملاقات حضوری در ۴ ماه گذشته ، تا ۳ هفته پیش از حق برقراری تماس تلفنی هم محروم بود. رونده این زندانی سیاسی نزدیک به بیست روز گذشته به دیوان عالی ارجاع داده شده است.(۱۶.آبان۱۴۰۳ هه‌نگاو)

بلاتکلیفی نسرین شاکرمی در زندان خرمآباد پس از ۲۱ روز

نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی از جان‌باختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱،با گذشت ۲۱ روز از زمان دستگیری، همچنان به‌صورت بلاتکلیف در زندان خرم‌آباد نگهداری می‌شود.خانم شاکرمی در تاریخ ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ در شهر خرم‌آباد بازداشت شد.تا این لحظه، اطلاعاتی در مورد اتهامات مطرح شده علیه وی یا دلایل بازداشت او در دست نیست.آیدا شاکرمی، فرزند نسرین شاکرمی، در روز ۱۵ آبان اعلام کرد، که مادرش از حق ملاقات و تماس همچنان محروم است. او افزود که نسرین شاکرمی در قرنطینه انفرادی زندان خرم‌آباد نگهداری می‌شود و هیچ راه ارتباطی با دیگران ندارد.(۱۵ آبان ۱۴۰۳ایران اینترنشنال)

بلاتکلیفی نیره بهنود در زندان اوین ادامه دارد

خانم بهنود که با اتهاماتی از جمله تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه است، بیش از ۵۰ روز است که به‌صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شود.( ۲۷ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

نرگس محمدی پس از جراحی و برداشتن تومور استخوان ساق پا به زندان بازگردانده شد

خانم محمدی روز شنبه ۲۶ آبان ماه به زندان بازگردانده شد، اما به دلیل نوع جراحی و محل ضایعه نظر پزشک این بوده که او نیاز به سه ماه مراقبت در شرایط مطلوب دارد.( ۲۷ آبان ۱۴۰۳رادیوفردا )

قرنطینه زندان اوین؛ تداوم بازداشت ۶ زن تبعه خارجی

برناگل عبدالله واو، عایشه رضایی واو، خدیجه رضایی واو، زهرا ظفر، اسلام بنی حسنی و هاجر زابلی، از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن، همچنان به‌صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شوند. این افراد با محرومیت‌هایی از قبیل عدم برخورداری از امکان برقراری تماس تلفنی مواجه هستند.( ۲۷ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

اجرای حکم حبس، زهرا رضایی راهی زندان قرچک ورامین شد

زهرا رضایی، فعال سیاسی روز گذشته جهت اجرای حکم حبس بازداشت شد. او ابتدا به زندان اوین معرفی و سپس به زندان قرچک ورامین منتقل شد. خانواده و وکیل او نسبت به این انتقال و شرایط درمانی وی اعتراض دارند.( ۲۷ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

درخواست آزادی مشروط مهناز طراح رد شد

درخواست آزادی مشروط مهناز طراح، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، با مخالفت سازمان اطلاعات سپاه رد شد. مهناز طراح در تاریخ ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابانهای تهران همراه با اعمال خشونت بازداشت شد.( ۲۹ آبان ۱۴۰۳ هرانا )

اعدام

گزارشی از اجرای حکم اعدام سە زندانی از جمله یک زن در زندان لاکان رشت

سحر‌گاه روز پنج شنبه ۱۷ آبان حکم اعدام سە زندانی که پیشتر از بابت جرایم مرتبط با مواد مخدر  و قتل عمد به اعدام محکوم شده بودند در زندان لاکان شهر رشت، اجرا گردید. هویت دو زندانی مرد مجید جمالی و صادق خورشیدی احراز شده و هویت زنی که اعدام شده است در دست بررسی است. مجید جمالی و صادق خورشیدی پیشتر از بابت اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر و زن اعدام شدە نیز از بابت اتهام قتل عمد بازداشت و بعدها توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده‌اند. هویت زن اعدام شده توسط هه‌نگاو در دست بررسی است. خبر اعدام این دو زندانی، تا زمان تنظیم این خبر در رسانه‌های حکومتی به ویژه رسانه‌های نزدیک به قوه قضاییه اعلان نشده است.(۱۹آبان.۱۴۰۳ هه‌نگاو)

در زندان تبریز ۲ زندانی اعدام شدند

روز یکشنبه ۲۰ آبان ماه، حکم اعدام یک زن و یک مرد در زندان تبریز به اجرا درآمد. آنان پیشتر در پرونده های جداگانه از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. هویت آنها کاظم بابایی، ۴۵ ساله و ماهرخ خانی، ۳۴ ساله احراز شده است. بر اساس اطلاعات دریافتی، خانم خانی پنج سال پیش و آقای بابایی سه سال پیش در پرونده های جداگانه از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر بازداشت و توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بودند.

وریشه مرادی به اعدام محکوم شد

وریشه مرادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی، از بابت اتهام بغی به اعدام محکوم شد.( ۲۰ آبان ۱۴۰۳هرانا )

خشونت علیه زنان

قتل یک زن جوان توسط همسرش در آمل

روز چهارشنبه یک زن جوان به نام لیلا اسدی توسط همسرش در شهرستان آمل از توابع استان مازندران به قتل رسید. انگیزه قاتل از ارتکاب جرم تحت عنوان اختلافات خانوادگی اعلام شده است.قاتل اکنون تحت بازداشت است . (۳ ابان۱۴۰۳هه نگاو)

قتل یک زن جوان توسط همسرش در زاهدان.

روز چهارشنبه ۲ آبان‌ماه ۱۴۰۳عایشه میرکازهی، ۴۲ساله اهل خاش و ساکن زاهدان،بر اثر شدت جراحات وارده در ناحیه‌ی شکم و کلیه بر اثر ضرب و شتم شدید توسط همسرش به بیمارستان خاتم‌الانبیای زاهدان انتقال یافت و پس از چند ساعت بر اثر خونریزی داخلی در بخشICU  این بیمارستان جان خود را از دست داد.قاتل با هویتی.ف)همسرش را بدلیل مخالفت وی با ازدواج دوم او با زنی دیگر، مقابل چشمان دو دخترش بشدت مورد ضرب و شتم قرارداده است.پس از خونریزی داخلی قربانی توسط فرزندان و بستگان خود به بیمارستان منتقل شده و با وخامت اوضاع وی قاتل متواری شده است.)۵ابان۱۴۰۳هه نگاو)

قتل یک زن دارای معلولیت در اردبیل پس از آزارجنسی

اواسط مهر ١٤٠٣، زنی با هویت ثریا،٣٩سالە و دارای معلولیت از ناحیه چشم در شهر اردبیل، پس از آزار جنسی توسط همسایەاش درمنزل خود بە قتل رسیده است. متهم در غیاب ثریا وارد منزل او شده و تا بازگشت وی از مهمانی منتظر مانده است. او سپس ثریا را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده و در جریان درگیری او را به قتل رسانده است متهم برای پنهان کردن هویت خود از چادر زنانه استفاده کرده بود که شناسایی او را برای پلیس دشوار کرده بود.چند روز پس از وقوع این رویداد،فردمتهم به‌عنوا مظنون دستکیر  شده ودرجریان بازجویی‌ها به ارتکاب جرم خود اعتراف کرده است. (۷ابان۱۴۰۳ هه نگاو)

ارسال پیام‌های تهدیدآمیز برای یک خواننده زن بلوچ توسط برخی افراطیون و حساب‌های سایبری

طی روزهای اخیر و پس از آنکه یک خواننده نوظهور زن به نام  ماهکان بلوچ در ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۳، ویدئویی از همخوانی یک شعر بلوچی را در صفحه شخصی خود در پلتفرم اینستاگرام منتشر کرد، توسط برخی افراطیون و حساب‌های سایبری به مرگ تهدید شد.( ۱۱.نوامبر.۲۰۲۴ رسانک)

دختر دانشگاه علوم تحقیقات در بیمارستان روانپزشکی ایران بستری است

مهلا دریایی یا همان آهو دریایی دختر دانشگاه علوم تحقیقات که چند روز پیش در اعتراض به تعرض یک بسیجی و نیروهای حراست در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران لباس‌های خود را از تن درآورده بود، هم‌اکنون در بیمارستان روانپزشکی ایران، واقع در کیلومتر هفت جاده مخصوص و تحت تدابیر شدید امنیتی بستری است.خانواده این دختر با فشار نیروهای امنیتی ناگزیر سکوت کرده‌اند و همچنین حساب کاربری اینستاگرامی او نیز از دسترس خارج شده است.(۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران وایر)

قتل منصوره قدیری جاوید، خبرنگار ایرنا توسط همسرش در تهران

روز شنبه ۱۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳ (۹ نوامبر ۲۰۲۴)، منصوره قدیری جاوید، از خبرنگاران بخش پژوهش‌های خبرگزاری حکومتی ایرنا، در شمال تهران توسط همسرش و از طریق وارد آوردن ضربات متعدد چاقو و ضربه‌ی جسم سخت (دمبل) به ناحیه‌ی سر به قتل رسید. به نوشته‌ی سایت حکومتی رکنا، قاتل که وکیل دادگستری است و اکنون تحت بازداشت می‌باشد، اظهار کرده است که طی چند سال گذشته با همسرش اختلاف داشته‌اند و روز گذشته در جریان یک مشاجره اقدام به قتل او کرده است.(۲۰.آبان.۱۴۰۳رکنا)

گزارشی از قتل یک زن جوان توسط همسرش در کهگیلویه و بویراحمد

روز جمعه ۲۵ آبان‌ماه ۱۴۰۳ (۱۵ نوامبر ۲۰۲۴)، سارا آبدار ۳۵ ساله توسط همسرش یوسف خازنی ۴٠ ساله با ضربات متعدد چاقو، در شهرستان بهمئی استان کهگیلویه و بویراحمد به قتل رسید. انگیزه‌ی قاتل از ارتکاب جرم تحت عنوان اختلافات خانوادگی گزارش شده است.( ۳۰ آبان ۱۴۰۳ هه‌نگاو )

قتل ناموسی

قتل فریده ماهککی توسط اعضای خانواده‌اش در آزادشهر گلستان

 اوایل آبان‌ماه ۱۴۰۳، فریده ماهککی ۲۵ ساله و اهل روستای رضاآباد واقع در شهرستان رامیان از توابع استان گلستان توسط نزدیکان خود از طریق ضرب و جرح و خوراندن قرص مسمومیت‌زا، در روستای نیلی از توابع همین شهرستان به قتل رسید و بدون اطلاع نزدیکانش دفن شد.فریده ماهککی به قصد رفتن به منزل خانوادگی‌اش در روستای نیلی از روستای رضاآباد، روستای محل سکونت خود با استفاده از سرویس اسنپی که همسرش رزرو کرده بود، حرکت کرده که در ادامه‌ تغییر مسیر داده و به سمت بجنورد حرکت کرده‌اند. با تأخیر در رسیدن قربانی به خانه‌ و با پیگیری خانواده‌اش راننده به آنان اطلاع داده که مسافر درخواست کرده او را به بجنورد ببرد. پس از چند روز پیگیری پدر، پدربزرگ و عموی فریده ماهککی، او را در بجنورد پیدا کرده و به روستای نیلی برده‌اند و در آنجا به قتل رسانده‌اند . جسد وی بدون اطلاع بستگانش و بدون هیچ مراسم تدوینی دفن شد. (۱۸آبان۱۴۰۳هه‌نگاو)

آسیب های اجتماعی

خودکشی دختر تبعە افغانستان پس از تهدید بە اخراج بە دلیل حجاب اجباری

آرزو خاوری، دانش‌آموز ۱۶ ساله درمنطقه ۲۰ درمدرسه‌ای در شهرری  درس میخواند. وی در اردو در حالیکه مقنعه‌اش را برداشته بود و می رقصید معاون مدرسه از او فیلم گرفته و به مدیر نشان داده بود و مدیر مدرسه به آرزو خاوری گفته بود ممکن است به دلیل نداشتن مقنعه و پوشیدن شلوار چین اخراج شود و از آنجایی که خانواده خانم خاوری به سختی توانسته بودند دخترشان را در این مدرسه ثبت نام کنند همین مسئله باعث شده بود خانم خاوری پس از صحبت با مدیر مدرسه از استرس بالا، استفراغ کند و همین استرس و ناراحتی باعث شد که این دختر دانش آموز افغان خودش را از پشت‌بام یک ساختمان بلند مرتبه به پایین بیاندازد و جان خود را از دست دهد.(۱۶آبان۱۴۰۳ هه‌نگاو)

آیناز کریمی دانش آموز کازرونی پس از اخراج برای لاک ناخن و رنگ مو خودکشی کرد

چند روز پیش، در روستای دریس، از توابع شهرستان کازرون، آیناز کریمی، دانش‌آموز کلاس ۱۲، پس از آن که با خشونت و تهدید رحیمی، مدیر مدرسه، به دلیل رعایت نکردن شئونات و  به دلیل داشتن لاک ناخن و موهای رنگ‌شده روبه‌رو شد و از مدرسه اخراج شد. این دختر ۱۷ ساله به دلیل فشار و بازخواست‌های خانواده بر اساس سنت‌های سختگیرانه محلی، در انباری خانه پدری با طناب داربه زندگی‌اش پایان داد.(۱۸.آبان.۱۴۰۳ صدای آمریکا)

قربانی تجاوز گروهی در یاسوج خودکشی کرد؛ متهمان بازداشت شدند

۱۱ آذر هرانا ۱۴۰۳ خبرگزاری هرانا – به تازگی ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که از تجاوز گروهی چند دانشجوی پسر به یک دختر جوان حکایت د...